تاریخ انتشار :چهارشنبه ۵ تير ۱۳۹۸ ساعت ۰۲:۰۰
کد مطلب : 81115
درحالی که بیش از ۵۰ درصد جمعیت جهان با کمبود و گاه بحران آب مواجه هستند، تأمین منابع آبی شیرین پایدار، به معضلی بزرگ در بسیاری از کشورهای جهان تبدیل شده است و ادامه این وضعیت تبعات خطرناک و گاه جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت. برای عبور از این تنش‌ها باید به آن‌ها به عنوان مساله نگاه کنیم و برای عبور از آن‌ها دنبال راه‌حل پایدار باشیم و برای مقابله با تنش آبی می‌توان طرح‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت تعریف کرد. علاوه بر آن باید از ابزار کاهنده مصرف هم استفاده شود.
بحران کم آبی و لزوم تاکید بر طرح های بازچرخانی و جلوگیری از مصرف آب
به گزارش زیست آنلاین، بارندگی های قابل توجه بهار امسال اگر چه نعمات فراوانی را برای بخش های مختلف کشور داشت اما نمی توان از تاثیر منفی آن بر افکار عمومی مبنی بر ورود به ترسالی، رفع معضل بی آبی و کم آبی و عدم نیاز به صرفه جویی و مدیریت مصرف غافل شد، ذهنیتی که اصلاح آن نیازمند ورود کارشناسان، دستگاه های مرتبط و رسانه های جمعی است.

درحالی که بیش از ۵۰ درصد جمعیت جهان با کمبود و گاه بحران آب مواجه هستند، تأمین منابع آبی شیرین پایدار، به معضلی بزرگ در بسیاری از کشورهای جهان تبدیل شده است و ادامه این وضعیت تبعات خطرناک و گاه جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت.

افزایش جمعیت و زندگی صنعتی به کاهش منابع آبی منجر شده، از طرفی نیز افزایش دمای کره زمین موجب خشکسالی‌های متوالی، سیل و مضاعف شدن مشکل کم آبی در ایران شده است که در صورت مدیریت نشدن این منابع و عدم رعایت الگوی مصرف به خصوص در بخش کشاورزی و خانگی باید منتظر بحران‌های جدی در بخش‌های مختلف بود.

مردم استان زنجان در حالی که طی سال‌های گذشته با کاهش بارش‌های زمستانی و بهاری مواجه بودند، بهار امسال بارش‌های قابل ملاحظه‌ای را تجربه کردند به طوری که میزان بارش در استان زنجان از اول مهرماه سال گذشته (اول سال آبی جاری) تا یک تیر ماه جاری بیش از ۴۱۵ میلی‌متر بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۹ درصد و در مقایسه با متوسط بلند مدت این بارندگی‌ها ۳۸ درصد افزایش را نشان می‌دهد و در ۵۱ سال اخیر، این بارندگی‌ها بی سابقه بوده است.

با وجود این میزان بارندگی، دبیر شورای حفاظت منابع آب استان زنجان نیز تاکید دارد که این بارندگی‌ها به معنای حل مشکل کم آبی نیست.

بحران آب از منظر مدیریت آب، تابعی از میزان مصرف آب از منابع قابل دسترس است و در سطح دنیا فرمولی برای آب قابل برنامه ریزی وجود دارد و آن هم این است که اگر میزان برداشت آب از منابع تجدید شونده تا ۲۰ درصد باشد شاهد شرایط پایدار، ۴۰ درصد باشد شاهد شرایط قابل تحمل و در صورتی که بیش از ۴۰ درصد باشد وارد شرایط تنش آبی خواهیم شد.

۳ هزار و ۶۷۰ حلقه چاه غیرمجاز در زنجان بسته شدمدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان در این خصوص گفت: اگر برداشت آب از منابع تجدید شونده بیش از ۶۰ درصد باشد وارد بحران آبی می‌شویم، این در صورتی است که نسبت مصرف آب در کشور نسبت به پتانسیل تجدید شونده ۸۶ درصد است، بنابراین ما از مرحله بحران نیز عبور کرده‌ایم و اگر این روند ادامه داشته باشد در آینده با تبعات بسیار سنگین آن روبرو خواهیم شد.

یوسف رضاپور، افزایش راندمان آب کشاورزی با رعایت الگوی کشت و مصرف، آبیاری نوین و توقف توسعه کشاورزی را از نشانه‌های مدیریت مصرف دانست و افزود: در بخش شرب هم اضافه برداشت مشهود است، بطوریکه متوسط مصرف سرانه در ایران ۲۷۸ لیتر در شبانه روز است که نسبت به متوسط مصرف دنیا کشور ما بالاترین مصرف را داریم که باید آن را تعدیل کنیم.

وی با تاکید بر این موضوع که سدهای اصلی استان از جمله تهم، گلابر، تالوار و کینه ورس در مجموع ۲۷۶ میلیون مترمکعب ورودی داشت، تصریح کرد: اگر سدهای مشمپا و شهریار هم راه‌اندازی شده بود، یک میلیارد مترمکعب به مجموع ذخایر استان افزوده می‌شد و می‌توانستیم خشکسالی را تا پنج سال آتی مدیریت کنیم. این در حالی است که در مجموع ۱۷۲ میلیون مترمکعب از منابع آب را به صورت کنترل شده رهاسازی کردیم.

رضاپور به سد مشمپا اشاره کرد و افزود: این سد دردست احداث است و مطالعات مجدد در مورد سد مشمپا انجام و ایرادات آن رفع شده است که در صورت تکمیل امکان ذخیره آب حدود ۷۰۰ میلیون متر مکعبی وجود خواهد داشت.

وی به سهم ۶ درصدی آب شرب و ۴ درصدی صنعت در استان اشاره کرد و گفت: ۹۰ درصد آب در بخش کشاورزی مصرف می‌شود که این سهم در استان زنجان حدود ۸۴ درصد است و کشاورزی ما نیازمند هدفمندسازی کشت متناسب با بازار و ذخایر آبی است.

رضاپور در ادامه با اشاره به وضعیت تراز آب‌های زیرزمینی در استان اظهار داشت: از ۷ دشت آن ۶ دشت در حالت بحرانی قرار دارد و روند مصرف که بیش از میزان آب وارده به سفره‌های آب زیرزمینی است می‌تواند ذخایر آبی راهبردی را با بحران جدی روبه رو کند.

وی با اشاره به ضرورت تغییر الگوی کشت در بخش کشاورزی، تاکید کرد و گفت: تا زمانی که این الگو تغییر نکند و آب بهای مصرفی کشاورزان قیمت گذاری نگردد، وضعیت به همین روال ادامه خواهد داشت.

رضا پور اظهار داشت: از نظر کمی نزدیک ۴۵ درصد چاه‌های آب استان مجوز ندارند، اما در واقع مصرف بیش از حد منابع آبی و بیشترین برداشت غیر مجاز از منابع زیر زمینی آب در استان به چاه‌های مجاز ربط دارد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان افزود: اگر میزان مصرف آب در بخش کشاورزی مدیریت نشود، به قطع با مشکل بیابان زایی، از بین رفتن باغ‌ها، کاهش شدید آب دهی چاه‌ها، کاهش روان آب‌ها، فرونشست و از دست رفتن نفوذپذیری زمین مواجه خواهیم شد.

وی خاطرنشان کرد: برای علاج بخشی و مدیریت بحران آب، باید چاه‌های غیرمجاز مسدود و اضافه برداشت چاه‌های مجاز نیز کنترل شود و الزام به نصب کنتور هوشمند و تغذیه مصنوعی نیز در همین راستا صورت می‌گیرد.

رضاپور، افزایش راندمان کشاورزی با رعایت الگوی کشت و مصرف، آبیاری نوین و توقف توسعه کشاورزی را از نشانه‌های مدیریت مصرف دانست و افزود: در بخش شرب هم اضافه برداشت مشهود است، بطوری که متوسط مصرف سرانه در دنیا ۲۷۸ لیتر در شبانه روز است که نسبت به متوسط مصرف دنیا کشور ما بالاترین مصرف را داشته و باید در آن تعدیل صورت گیرد

در ادامه، وی با اشاره به آمار چاه‌های غیرمجاز در استان گفت: در مجموع ۱۴ هزار و ۴۶ حلقه چاه مجاز و ۶ هزارو ۶۳۷ حلقه چاه غیرمجاز در استان وجود دارد که از سال ۹۰ برخورد با متخلفین آبی شروع شده و تا پایان سال ۹۷ حدود ۳ هزار و ۶۷۰ حلقه چاه غیرمجاز آن مسدود شده و تعداد ۵۰۰ حلقه چاه فعال فاقد پروانه و مابقی جدید الحفر هستند.

این مسئول، افزود: ۲ هزار و ۱۱۱ حلقه چاه مجهز به کنتور هوشمند شده است و با افزایش ۱۳ اکیپ گشت و نظارت و فعال سازی سامانه ثبت تخلفات منابع آب در استان، سعی خواهیم کرد که با تماس‌های تلفنی صورت گرفته از سوی مردم با تخلفات برخورد کنیم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان گفت: حجم آب پشت چهار سد بزرگ استان زنجان در مقایسه با سال آبی گذشته ۱۱۶ میلیون مترمکعب افزایش داشته است که رقمی چشمگیر به شمار می‌آید.

رضاپور افزود: سال آبی گذشته حجم آب پشت این سدها بیش از ۱۸۸ میلیون مترمکعب بود که امسال با بارش‌های رخ داده به بیش از ۳۰۴ میلیون مترمکعب افزایش یافته است.

وی اظهار داشت: سد تالوار با افزایش ۱۱۷ درصدی حجم آب نسبت به سال آبی گذشته، هم اکنون حدود ۱۵۴ میلیون مترمکعب آب در مخزن خود جا داده است که این میزان در مدت مشابه سال قبل حدود ۷۱ میلیون مترمکعب ثبت شده است.

این مسئول بابیان اینکه کل آب ورودی سد تالوار در سال آبی جاری ۱۴۳ میلیون متر مکعب بود که در مقایسه با سال آبی گذشته ۹۶۷ درصد افزایش ورودی داشته‌ایم، خاطرنشان کرد: در سد کینه ورس هم ۴۳.۵ میلیون مترمکعب آب ورودی داشته‌ایم که در قیاس با سال گذشته ۳۰۲ درصد افزایش داشته است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان با اشاره به اینکه حجم مخزن سد گلابر در سال آبی گذشته ۶۰ و سد تهم ۴۱ میلیون مترمکعب ثبت شده، گفت: هم اکنون نیز حجم آب سد گلابر ۷۲ و سد تهم ۶۳ میلیون مترمکعب است که افزایش خوبی به شمار می‌آید.

رضاپور اضافه کرد: کل آب ورودی سد گلابر در سال آبی جاری ۱۷.۴ و سد تهم ۳۷.۵ میلیون مترمکعب است که در قیاس با مدت مشابه سال قبل به ترتیب ۳۴۲ و ۲۵۵ درصد افزایش ورودی داشته‌اند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان با اشاره به حجم فعلی سدهای استان اشاره و یادآوری کرد: الان ۷۵ درصد حجم سد تهم، ۶۲ درصد سد گلابر، ۹۵ درصد سد کینه ورس و ۳۱ درصد سد تالوار آب دارند.

سطح زیر کشت محصولات جالیزی در زنجان کمتر استمدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان گفت: سالانه میزان سطح زیر کشت برای محصولات جالیزی به استان‌ها ابلاغ می‌شود و این میزان سطح در بین شهرستان‌ها تقسیم بندی می‌شود.

حسین عامری تاکید کرد: کشت این محصولات نباید بیشتر از میزان تعیین شده باشد.

وی یادآوری کرد: در سال زراعی ۹۷ – ۹۸ در استان زنجان سطوح ابلاغی برای کشت هندوانه یکهزار و ۷۸۵ هکتار، خربزه ۷۰۰ و خیار نیز ۸۰۰ هکتار است.

مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان گفت: سطح زیر کشت محصولات جالیزی بیان شده در استان کمتر از این میزان نیز هست و این مهم به معنی رعایت سطوح ابلاغی بیان شده توسط کشاورزان است.

عامری اظهار داشت: امسال هفت هزار هکتار زمین زراعی زیر کشت سیب زمینی و چهار هزار هکتار نیز زیر کشت پیاز رفته است.

وی خاطرنشان کرد: استان زنجان به لحاظ کشت محصولات جالیزی و انواع سیفی و رعایت مصرف آب مدیریت دارد.

مصرف اب آشامیدنی در زنجان کاهش یافتمصرف آب آشامیدنی در استان زنجان ۱۰ درصد کاهش یافتمدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری استان زنجان نیز گفت: در سه ماهه نخست امسال ۱۰ درصد کاهش مصرف آب آشامیدنی در این استان ثبت شده داشت که این مهم نشان از مدیریت مصرف آب توسط مشترکان در ۲۱ شهر را دارد.

علیرضا جز قاسمی اظهارداشت: در سه ماهه نخست امسال، مدیریت مصرف صحیح، بارندگی‌ها و هوای خنک موجب کاهش آب آشامیدنی مشترکان در ۲۱ شهر استان زنجان شد.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری استان زنجان با بیان اینکه بهار امسال بارندگی‌های خوبی در استان زنجان داشتیم، تاکید کرد: اما این مهم دلیلی بر عدم صرفه جویی نیست و مدیریت مصرف در حامل‌های انرژی در طی سال نیاز است.

جز قاسمی ادامه داد: میزان مصرف آب آشامیدنی در استان زنجان ۶ درصد، در بخش صنعت چهار درصد و ۹۰ درصد نیز در بخش کشاورزی است.

وی با بیان اینکه در سال آبی جاری، از اول مهر تا ابتدای تیر ماه جاری استان زنجان ۲۴.۷ درصد نسبت به دراز مدت افزایش بارندگی داشته است، افزود: بارش‌های این استان تا روز یکم تیرماه ۳۶۵ میلی متر و این میزان سال گذشته ۳۰۵ میلی متر بود.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری استان زنجان گفت: در یک سال گذشته استان زنجان به لحاظ مساحتی و با شاخص‌های خشکسالی، میزان بارندگی، رطوبت خاک و دمای هوا ذخایر آبی تأثیرگذار است که با ۱.۲ درصد استان ترسالی متوسط، ۲۶.۸ درصد ترسالی ضعیف و ۶۲.۲ درصد نیز عدد نرمال بوده است.

به گفته جز قاسمی، ۸.۸ درصد مجموع خشکسالی استان زنجان در یک سال گذشته است و اگر این مهم را در دوره ۱۰ ساله ببینیم وضعیت ۷۱.۷ درصد کل خشکسالی استان زنجان است.
وی اضافه کرد: ۴.۱ درصد از استان خشکسالی خیلی شدید، ۴.۵ درصد خشکسالی شدید، ۳۳.۹ درصد خشکسالی متوسط و ۲۹.۳ درصد نیز خشکسالی خفیف است.
وی افزود: این وضعیت نشان می‌دهد که منابع آبی ما محدود است باید در مصرف بهینه جدی بوده و سازگاری با کم آبی مدنظر باشد.

شرکت‌های صنعتی جدیدالاحداث باید از پساب فاضلاب استفاده کنندمدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان زنجان نیز گفت: در طراحی شبکه‌های توزیع آب در شهرک‌های صنعتی جدید این استان، سامانه استفاده از پساب پیش بینی شده است.
ایرج احمدی افزود: با توجه به اینکه پساب، کالای جدیدی به حساب می‌آید، بنابراین استفاده از این کالای نیازمند زیرساخت‌های لازم است.

وی با بیان اینکه در شهرک‌های صنعتی قدیمی استان شبکه توزیع آب برای همه بخش‌ها به صورت واحد در نظر گرفته شده است، اظهار داشت: با توجه به اینکه در این شهرک‌ها آب مصرفی تمامی واحدهای مستقر از یک منبع و شبکه توزیع مشترک تأمین می‌شود به طوری که واحدهای فعال در زمینه‌های مختلف مثل مواد غذایی، بهداشتی و حتی صنایع سلولزی و فولادی آب مورد نیازشان از یک منبع واحد است؛ بنابراین به دلیل رعایت موازین و مسائل بهداشتی نمی‌توان پساب را به چرخه استفاده مجدد وارد کرد.

احمدی به اجرای شبکه جمع آوری و تصفیه خانه فاصلاب در شهرک‌های صنعتی استان اشاره کرد و گفت: هم اکنون در پنج شهرک صنعتی استان تصفیه خانه فاصلاب به بهره برداری رسیده و احداث ۲ تصفیه خانه دیگر نیز در دست مطالعه است.

مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان زنجان یادآور شد: در این پنج شهرک، از پساب تصفیه خانه‌های فاضلاب برای آبیاری فضای سبز استفاده می‌شود و به نوعی با اجرای بازچرخانی آب، صرفه جویی قابل توجهی در مصرف این مایع حیات انجام می‌شود.

به گزارش ایرنا، با وضعیت کنونی منابع آبی آنچه در این میان باید بیش از پیش مورد توجه باشد این است که بارش‌های بهاری چشمگیر امسال نباید عموم مردم را از شرایط کمبود آب، خشکسالی و محدودیت منابع آب‌های زیر زمینی و رعایت الگوی بهینه مصرف آب به خصوص در بخش کشاورزی غافل کند.

سرانه مصرف آب در ایران از اروپا بیشتر استسرانه مصرف آب ایران از شهرهای پرمصرف صنعتی اروپا بیشتر استمدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با بیان این‌که سرانه متوسط مصرف آب در کشور ۱۵۵ لیتر به ازای هر نفر در روز است، گفت: این میزان بیش‌تر از متوسط مصرف در شهرهای پرمصرف صنعتی اروپاست.

به گزارش ایسنا، حمیدرضا جانباز امروز در سومین روز از رویداد ملی سازگاری با کم‌آبی با بیان این‌که تابستان ۱۳۹۷ از کم بارش‌ترین مقاطع سال‌های آبی در چند ده سال گذشته بود، اظهار کرد: باید آماده باشیم تابستان سال جاری را که یک تابستان گرم است و بعد از یکسال پربارش و همراه با سیل آمده را بگذاریم، زیرا در حال حاضر جامعه نمی‌پذیرد که در بخش‌هایی از کشور کم‌آب باشیم.

وی با تاکید بر این‌که آب باید به مردم برسد، اظهار کرد: در حال حاضر حتی در برخی از پرآب‌ترین نقاط کشور مشکلاتی از قبیل مدیریت تأمین آب، احداث سامانه‌های مناسب، شبکه‌های توزیع و غیره وجود دارد.

مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با اشاره به شکل‌گیری کمیته سازگاری با کم‌آبی، گفت: این کمیته با تدبیر وزیر نیرو و حمایت دولت شکل گرفت و شرکت آب و فاضلاب باید از آن استفاده مطلوب کند.

در شرایط تحریم قراردادهای بین‌المللی زیرپا گذاشته شدجانباز در ادامه با اشاره به شرایط مالی دولت، اظهار کرد: در حال حاضر دولت در شرایط سخت ناشی از بی‌تدبیری افرادی است که به راحتی همه قراردادهای بین‌المللی را زیرپا گذاشته است و تحریم‌ها را به کشور تحمیل کرده‌اند. در این شرایط می‌توان از ساختار سازگاری بهره گرفت.

وی ادامه داد: باید به جای این‌که هر روز به سراغ اجرای طرح‌های متعدد برویم و آب جدید تأمین کنیم، به دنبال این باشیم که مصرف بهینه در کشور نهادینه شود.

سرانه متوسط مصرف آب در کشور ۱۵۵ لیتر به ازای هر نفرمدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با بیان این‌که سرانه متوسط مصرف آب در کشور به ازای هر نفر ۱۵۵ لیتر در روز است، گفت: این میزان بیش‌تر از متوسط برخی شهرهای پرمصرف صنعتی اروپاست، در حالی که ما در یک کشور خشک قرار داریم و باید یک اقدام جدی در این زمینه انجام دهیم.

لزوم تاکید بر طرح‌های بازچرخانی آبجانباز در ادامه با بیان این‌که در ۱۰ سال اخیر تحول عظیمی در منطق اجرای طرح‌های فاضلاب در کشور رخ داده است، اظهار کرد: در گذشته فاضلاب جمع‌آوری شده و به دورترین نقطه برای تصفیه منتقل می‌شد، اما در حال حاضر در هر نقطه فاضلاب جمع‌آوری شده و در همان نقطه تصفیه می‌شود.

وی با اشاره به ایجاد تصفیه‌خانه‌های کوچک در هر محله و خانه، ادامه داد: باید برای این طرح‌ها به بخش خصوصی بها داده شود. به نظر من می‌توان از این طریق هفت میلیارد مترمکعب آب شرب را احیا و بازچرخانی کرد و دوباره به مصرف رساند و از این طریق به کمبود منابع آب کمک کرد.

مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با بیان این‌که همواره در کشور شاهد رویکرد توسعه‌ای در همه بخش‌ها بوده‌ایم، اظهار کرد: این رویکرد در نقاطی آسیب وارد کرده است. ما دائماً دنبال این هستیم که آب را از نقطه‌ای به نقطه دیگر منتقل کنیم. باید بررسی کنیم که آیا کشورهای دیگری که مانند ما کم‌آب هستند، هم همین کار را انجام می‌دهند.
وی ادامه داد: باید گفت طرح‌های انتقال آب در همه کشورهایی که اقلیمی مشابه ایران دارد، شکل می‌گیرد اما توجه در این کشورها معطوف مدیریت مصرف است.

استفاده از بازچرخانی آبدر سال جاری ۲۳۳ شهر با تنش آبی مواجه هستندمعاون راهبری و نظارت بر بهره‌برداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با اشاره به بارش‌های اخیر تاکید کرد: علی‌رغم همه بارش‌ها در سال جاری، ۲۳۳ شهر با تنش آبی مواجه هستند.

حمیدرضا کشفی امروز در سومین روز از رویداد ملی سازگاری با کم‌آبی با بیان این‌که علی‌رغم بارندگی‌های اخیر در کشور هنوز ۲۳۳ شهر در سال جاری با تنش آب مواجه هستند، اظهار کرد: دلیل این موضوع عدم وجود سامانه مناسب است. از سوی دیگر مشکلات مالی روز به روز بیش‌تر می‌شوند و با کمبود نقدینگی و عدم اختصاص بودجه مناسب به پروژه‌ها مواجه هستیم.

وی با اشاره به اعمال تحریم‌ها علیه ایران گفت: از سوی دیگر به دلیل تحریم با مشکلاتی برای تأمین کالاهای اساسی مواجه شده‌ایم. از سوی دیگر انتظارات مردم روزبه‌روز افزایش پیدا می‌کند.

مهمترین راه‌حل‌های جلوگیری از مصرف آبمعاون راهبری و نظارت بر بهره‌برداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با بیان این‌که در سطوح مختلف باید مشکلات مذکور را برطرف کرد، تصریح کرد: در ابتدا می‌توان برای عبور از این تنش‌ها به آن‌ها به عنوان مساله نگاه کنیم و برای عبور از آن‌ها دنبال راه‌حل باشیم. برای مثال برای مشکل کمبود آب چاه حفر کنیم. فضای بعدی پیدا کردن راه‌حل پایدار است و برای مقابله با تنش آبی می‌توان طرح‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت تعریف کرد.

کشفی با تاکید بر این‌که فضای بهتر، فضای مرجع است توضیح داد: باید در یک فضای برون‌سازمانی و فارغ از این‌که وزارت نیرو چگونه می‌خواهد مشکلات را حل کند به قضایا نگاه کرد. در واقع مشکل را باید در فضای کشور و با همکاری همه نهادها مشکلات را برطرف کرد که کمیته سازگاری با کم‌آبی در این راستا تشکیل شده است.

معاون راهبری و نظارت بر بهره‌برداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور در ادامه با تاکید بر این‌که مهم‌ترین مساله حفظ کیفیت آب در هر شرایطی است، گفت: جلوگیری از هدررفت و مصرف بی‌رویه و بازچرخانی آب یا پساب از مهم‌ترین راه‌حل‌ها برای جلوگیری از مصرف بی‌رویه انرژی است.

پیش‌بینی ۱۱ تا ۲۰ درصدی افزایش مصرف آبمدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور ضمن پیش‌بینی افزایش ۱۱ تا ۲۰ درصدی مصرف آب در تابستان سال جاری گفت: در هیچ کدام از شهرهای کشور نوبت‌بندی برنامه‌ای آب نداریم اما ممکن است کاهش فشار، ترکیدگی یا از مدار خارج شدن تجهیزات وجود داشته باشد.

حمیدرضا جانباز در حاشیه همایش ملی سازگاری با کم‌آبی در جمع خبرنگاران با بیان این‌که متوسط سرانه مصرف آب کشور ۱۵۵ لیتر به ازای هر نفر در روز است، اظهار کرد: البته این عدد در استان‌های مختلف بسته به منابع آب در دسترس بیش‌تر یا کمتر است.

وی با بیان این‌که متوسط مصرف آب در کشور از بیش از ۲۲۰ لیتر به ازای هر نفر در روز به ۱۵۵ لیتر کاهش پیدا کرده است، گفت: البته هنوز مقایسه این عدد با سرانه آب در بسیاری از کشورها نشان می‌دهد که هنوز می‌توانیم در مصرف صرفه‌جویی کنیم.

مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور ادامه داد: در برخی از نقاط کشور همچنان شاهد این هستیم که از آب شرب برای آبیاری فضای سبز، منازل، شست‌وشوی غیرمجاز و حتی به عنوان جارو استفاده می‌شود.

بحران آب در ایرانلزوم استفاده از لوازم کاهنده مصرفجانباز با تاکید بر این‌که علاوه بر موضوع اطلاع‌رسانی باید از ابزار کاهنده مصرف هم استفاده شود، عنوان کرد: با نصب تجهیزات کاهنده فشار روی شیرهای آب مصرفی میزان مصرف حدود ۳۰ درصد کاهش پیدا می‌کند.

وی ادامه داد: نصب این تجهیزات حدود ۱۰۰ یا ۲۰۰ هزار تومان برای مشترک هزینه دارد و در این راستا طی بخشنامه‌ای به شرکت‌های آب و فاضلاب اعلام کرده‌ایم که این میزان را به صورت اقساط از روی قبوض کم کنند.

اعمال تغییرات در سیستم جمع‌آوری فاضلاب در شهرهامدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب در ادامه با اشاره به موضوع بازچرخانی و تصفیه پساب اظهار کرد: تغییراتی در سیستم جمع‌آوری فاضلاب در سطح شهرها اعمال شد و تصفیه خانه‌های متمرکز تبدیل به تصفیه خانه‌های غیرمتمرکز در محلات و در سطح مجتمع‌های مسکونی شدند.

جانباز ادامه داد: می‌توان در یک کشور کم‌آب مانند ایران که بخش عمده‌ای از مصرف آب در صنایع صورت می‌گیرد، توسط بازچرخانی فاضلاب و تصفیه آن بحران کم‌آبی را مدیریت کرد.

سامانه‌های توزیع آب در برخی از شهرها دچار مشکل استوی با بیان این‌که ۲۳۳ شهر در تنش آبی هستند، گفت: در برخی از شهرها منابع تأمین آب نداریم. برای مثال شهرهایی مانند کرمان، خراسان جنوبی و بخش‌هایی از استان فارس از آب‌های زیرزمینی بهره‌مند می‌شوند اما در برخی از شهرها سامانه‌های توزیع آب وجود ندارد.

مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب ادامه داد: کم‌آبی‌ها در بخش‌هایی از استان اصفهان به این دلیل است که نتوانستیم بخش‌هایی از سامانه‌هایی که باید آب را تأمین کند، احداث کنیم یا در بخش‌هایی از کشور با کمبود مخزن مواجه هستیم. البته از حدود پنج سال قبل با هوشمندسازی شبکه و مدیریت فشار توانستیم کم‌آبی‌ها را جبران کرده و از پرت جلوگیری کنیم.

جانباز از کاهش فشار شبکه در طول شب خبر داد و گفت: کاهش فشار شبکه در شب‌ها باعث می‌شود بخش زیادی از پرت شبکه‌ها کمتر شود.

برای نوبت بندی آب برنامه ای نداریمبرای نوبت‌بندی آب برنامه‌ای نداریموی در ادامه با تاکید بر این‌که برای نوبت‌بندی آب در هیچ کدام از شهرهای کشور برنامه‌ای نداریم اظهار کرد: البته ممکن است کاهش فشار داشته باشیم، همچنین ممکن است در بخش‌هایی از سامانه‌های گسترده در سطح کشور احتمال ترکیدگی یا از مدار خارج شدن وجود داشته باشد.

به گفته مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب تابستان امسال نسبت به سال‌های گذشته وضعیت آب هم در روستاها و هم در شهرها بهتر است.

۱.۲ میلیارد مترمکعب آب بازچرخانی می‌شودجانباز در ادامه با بیان این‌که میزان مصرف آب حدوداً هفت میلیارد مترمکعب در سال است، گفت: از این میزان ۱.۲ میلیارد مترمکعب توسط سامانه‌های مدرن بازچرخانی می‌شود و در نظر داریم این عدد را تا پایان برنامه ششم به دو برابر برسانیم.

طرح‌های انتقال آب به تنهایی مشکل‌گشا نیستندوی با تاکید بر این‌که طرح‌های انتقال آب به تنهایی مشکل کم‌آبی را حل نمی‌کنند، گفت: برای مثال برای تأمین آب تهران از نقاط مختلف مانند کرج، لار، لتیان، ماملو، آب را منتقل کردیم اما همچنان بر میزان تقاضا در مناطق مختلف از جمله منطقه ۲۱ و ۲۲ در محور جنوبی البرز اضافه می‌شود.

مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب تاکید کرد: بنابراین در کنار مدیریت تأمین، باید مدیریت مصرف هم صورت بگیرد.

جهت مشاهده مهمترین مطالب مرتبط می توانید بر روی هر یک از عناوین زیر کلیک کنید:

بحران‌ های زیست‌ محیطی و آلودگی های آب

مدیریت صحیح آب چالش بزرگ توسعه پایدار

بحران آب در جهان

بزرگترین مشکلات آب در جهان امروز چیست؟

 

https://zistonline.com/vdcftydc.w6dyyagiiw.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما