پایانه گل و گیاه شمال کشور واقع در غرب مازندران از جمله مصوبات سفر استانی دولت گذشته است که با وجود دریافت حدود ۵۰۰ میلیارد ریال تسهیلات بانکی از سوی سرمایه گذار، هنوز به بهره برداری نرسیده است.
پایانه گل و گیاه شمال، زخم برجای مانده
30 دی 1392 ساعت 4:54
پایانه گل و گیاه شمال کشور واقع در غرب مازندران از جمله مصوبات سفر استانی دولت گذشته است که با وجود دریافت حدود ۵۰۰ میلیارد ریال تسهیلات بانکی از سوی سرمایه گذار، هنوز به بهره برداری نرسیده است.
عملیات اجرایی پایانه گل و گیاه شمال در سال ۱۳۸۴ در آیینی با حضور وزیر بازرگانی وقت و شماری از مسوولان استانی و محلی با وعده حدود یکهزار و ۲۰۰ میلیارد ریال سرمایه گذاری در زمینی به مساحت حدود ۲۰ هکتار و حدود ۵۶ هزار متر مربع زیربنا در منطقه ˈاسب چینˈ شهرستان عباس آباد آغاز شد.
حدود ۷۰۰ میلیارد ریال از اعتبار پیش بینی شده برای ساخت این پایانه مربوط به سهم آورده سرمایه گذار و حدود ۵۰۰ میلیارد ریال نیز از محل اعتبارات مصوب سفرهای استانی دولت وقت بود که در قالب تسهیلات بانکی به سرمایه گذار طرح پرداخت شد.
سه تالار بورس، نمایشگاه دایم گل و گیاه، کارخانه تولید نهالچه های گل و گیاه، سردخانه ۶۰ هزار تنی، بازار بورس گل و گیاه، دانشگاه، بانک، گمرک، اداره استاندارد، قرنطینه گل و گیاه، مرکز بذر و نهال، تالار حراج، مرکز تخلیه و بارگیری و دسته بندی(sorting)، اتاق بازرگانی، دفاتر اداری دولتی، هشت هزارمتر مربع فضای گلخانه ای، هتل و مرکز تفریحی و گردشگری با پیست اسب سواری و سامان دهی چشمه ای برای جذب گردشگر از جمله مشخصات این طرح ملی است.
به رغم وعده های مسوولان امر و سرمایه گذار، این طرح بعد از دو سال از زمان تعیین شده برای پایان یافتن آن هنوز به بهره برداری نرسید و به دلایل مختلف عملیات اجرایی این پروژه نیز متوقف شده است.
اکنون این پرسش برای کارشناسان، دست اندرکاران و مردم منطقه مطرح است که با وجود پرداخت کامل تسهیلات بانکی به سرمایه گذار، چرا این طرح پس از گذشت حدود هشت سال به بهره برداری نرسیده است و سرانجام صرف این همه سرمایه ملی چه می شود؟
پرسش دیگری که مطرح می شود این است که بر اساس قوانین موجود بانکی، تسهیلات باید مرحله به مرحله و با توجه به پیشیرفت فیزیکی طرح و پس از بررسی آن از سوی کارشناسان به مجری پرداخت شود، ولی درباره پایانه گل و گیاه شمال کل مبلغ تسهیلات به صورت یکجا به مجری پرداخت شده است.
شماری از مسوولان، کارشناسان و تولید کنندگان گل و گیاه در غرب مازندران با انتقاد از نبود نظارت پیوسته بر ساخت این پایانه، خواستار تعیین تکلیف هرچه زودتر این طرح ملی شدند.
نماینده مردم شهرستان های تنکابن ، عباس آباد و رامسر در مجلس شورای اسلامی با اشاره به دریافت اعتبارات قابل توجهی از محل سفرهای استانی دولت گذشته توسط سرمایه گذار این طرح، گفت: این پایانه در صورت وجود نظارت دقیق تر کارشناسان امر تاکنون به بهره برداری می رسید.
ˈشمس الله شریعت نژاد ˈ افزود: استقرار پایانه گل و گیاه به واسطه موقعیت منطقه عباس آباد در پرورش گل و گیاه بود و همه تولیدکنندگان این بخش باید از این طرح بهره ببرند.
وی با انتقاد از نبود نظارت بر نحوه ساخت این پایانه، اظهار داشت : سرمایه گذار این پایانه از امتیاز ساخت آن توانست به نام منطقه و به ˈ کام ˈ خودش بهره ببرد که این بی انصافی و به دور از عدالت است.
این نماینده مجلس بر لزوم تشکیل یک گروه کارشناسی با هدف پیگیری جدی تر این موضوع تاکید کرد و گفت: کارشناسان ذیربط باید گزارشی شفاف از آخرین روند پیشرفت فیزیکی و اعتبارات هزینه شده در این طرح را در اختیار مسوولان دستگاه های اجرایی قرار دهند.
وی با تاکید بر ضرروت تکمیل این پایانه، افزود: بهره برداری این پایانه از انتظارات دیرینه تولیدکنندگان گل و گیاه در مازندران بویژه غرب این استان است که باید به سرانجام برسد.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس یادآور شد: اکنون بیشتر تولید کنندگان گل و گیاه مازندران به علت نبود پایانه گل و گیاه ناگزیرند محصولاتشان را با صرف هزینه های هنگفت از پایانه گل و گیاه دیگر استان ها بویژه تهران صادر کنند.
وی افزود: به عنوان نمونه برای صادرات هر گلدان گل آپارتمانیˈ بنج یامین ˈ از پایانه گل و گیاه دیگر استان ها، گلخانه دار مازندرانی باید حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار ریال هزینه کند که این رقم در صورت فعال بودن پایانه در استان به حدود ۴۰۰ هزار ریال کاهش می یابد.
استان مازندران در تولید درخت و درختچه های زینتی مقام نخست و در تولید گل های زینتی مقام دوم کشور را دارد و حدود ۹۰ درصد تولید گل های گلخانه ای و زینتی مازندران در غرب استان تولید می شود.
طبق آمار منابع رسمی، سالانه حدود ۲۳۵ میلیون گل و گیاه زینتی و ۳۸ میلیون درختچه به ارزش تقریبی ۲۰۰ میلیارد تومان در مازندران به صورت اصله، شاخه ،گلدان ، بوته و پیاز تولید می شود.
به گفته مسوولان امر، هم اکنون فقط پنج تا هفت درصد گل و گیاه تولیدی مازندران صادر می شود.
آمارها نشان می دهد که حدود ۱۲ درصد از تولیدات گل و گیاه مازندران به ضایعات تبدیل می شود که نبود سامانه مناسب حمل و نقل، بسته بندی نامناسب، بازاریابی ضعیف، نبود نمایشگاه دایم، نبود هماهنگی های بین بخشی، ضعف تشکیلاتی اتحادیه گل و گیاه زینتی، ناشناخته بودن بازار هدف و ضعف دانش صادرکنندگان از فنون بازاریابی بین المللی از جمله دلایل آن است.
مدیرعامل شرکت تعاونی گل و گیاه شهرستان های تنکابن، رامسر و عباس آباد گفت: ساخت این پایانه حسرتی است که پس از سال ها چشم انتظاری همچنان بردل تولید کنندگان گل و گیاه باقی مانده است و هنوز چشم انتظار بهره برداری آن هستند.
ˈ همایون پورشعبان ˈ افزود: مسوولان نهادهای ذیربط در دولت تدبیر و امید باید موضوع به بهره برداری نرسیدن این پایانه را به طور جدی پیگیری کنند.
وی ادامه داد: بارها مسوولان و وزرای نهادهای ذیربط در بازدیدهای مستمر از این طرح در جلسات متعدد و حتی در گفت و گوهای خبری با رسانه ها اعلام کرده بودند که این طرح تا پایان دولت دهم به پایان می رسد، ولی این وعده محقق نشد.
پورشعبان گفت: تولیدکنندگان این بخش اکنون به دلیل نبود پایانه مناسب مجبورند تولیدات خود را به شکل سنتی در کنار جاده ها بفروشند و این روش باعث از دست رفتن فرصت های کسب درآمد فردی و ملی می شود.
مدیرعامل شرکت تعاونی گل و گیاه شهرستان های عباس آباد ، تنکابن و رامسر تاکید کرد: ساخت این پایانه در واقع می تواند تحول چشمگیری در بخش های مختلف بویژه در زمینه درآمد پایدار و رفع مشکل اشتغالزایی ایجاد کند.
وی با اشاره به تولید حدود پنج میلیون اصله گل های گلدانی در غرب مازندران، گفت: این منطقه در تولید گل های گلدانی در کشور رتبه نخست را دارد که چنین تولیداتی بهره برداری این پایانه را ضروری می سازد.
فرماندار عباس آباد نیز مهم ترین علت متوقف شدن عملیات ساخت این پایانه را کمبود اعتبار اعلام کرد و گفت: برای بهره برداری از این طرح حدود ۳۰۰میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
ˈ سیدامیر حسینی جو ˈ در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بدون اعلام میزان پیشرفت فیزیکی طرح افزود: سرمایه گذار می گوید در صورت تامین این میزان اعتبار، این طرح سال آینده به بهره برداری خواهد رسید.
وی به نشست اخیر مسوولان نهادهای ذیربط در استان با هدف پیگیری رفع موانع ادامه عملیات ساخت پایانه اشاره کرد و گفت: طبق بررسی های صورت گرفته و اعلام مدیر امور شعب بانک ملی مازندران، بیشترین تسهیلات بانکی در این استان به این طرح تعلق گرفته است.
او افزود: نباید این طرح در حالت بلاتکلیفی باقی بماند و باید هرچه زودتر برای بهره برداری از آن با همکاری مسوولان نهادهای ذیربط و سرمایه گذار اقدام شود.
ˈخیرالله ابوالحسنیˈ مدیرجهاد کشاورزی عباس آباد نیز گفت: غرب مازندران و به طور کلی شمال ایران به دلیل داشتن خاک مرغوب و آب و هوای معتدل، منطقه ای بسیار مناسب برای تولید گل و گیاه زینتی است.
وی افزود: گذشته از این، پرورش گیاهان زینتی در میان مردم بویژه در غرب مازندران طرفداران زیادی دارد و بسیاری از مردم به صورت فردی و خانوادگی در کار تولید و پرورش گل و گیاه هستند.
او با اشاره به اختصاص حدود ۷۷هکتار از اراضی منطقه به تولید گل و گیاهان زینتی در منطقه گفت: سالانه مقادیر زیادی از این نوع محصولات در شهرستان تولید می شود که به علت نبود مراکز خرید و نمایشگاه گل و گیاه بیشتر سود حاصل از فروش این محصول به جیب دلالان می رود.
ابوالحسنی با انتقاد از نبود روحیه هم افزایی با مسوولان در سرمایه گذار طرح پایانه گل و گیاه شمال افزود: با وجود تماس های متعدد با وی مبنی بر همکاری با مسوولان منطقه متاسفانه سرمایه گذار توجهی به این موضوع ندارد.
تماس خبرنگار ایرنا با سرمایه گذار پایانه گل و گیاه برای کسب اطلاع از روند این پروژه بی نتیجه ماند.
این طرح ملی به همت شرکت بازرگانی صنعتی آینده سازان بهشت پارس و با مشارکت بانک ملی اجرا شده است.
دستکم چهار هزار پرورش دهنده گل و گیاه در مازندران فعالیت دارند.
در حال حاضر ۱۶ درصد گل و گیاه کشور یعنی سالانه ۱۶۰ میلیون شاخه و اصله و گلدان گل در ۶۰۰ هکتار فضای بسته گلخانه ای و باز در استان مازندران تولید می شود
کد مطلب: 15790