۲۹۰ دشت آبی کشور در بیلان منفی قرار دارند
2 بهمن 1392 ساعت 3:54
آب به عنوان یک ماده حیاتی برای انسانها و سرمایه بین نسلی است و کسی مجاز نیست این سرمایه خدادادی را بیش از اندازه استفاده نماید.
مسئله کمبود ذخایر آب زمین با گذشت زمان جدی تر می شود و طبق آمارها بیش از یک میلیارد نفر از مردم دنیا از دسترسی به آب آشامیدنی سالم محرومند و هر سال بیش از پنج میلیون نفر براثر بیماری های ناشی از آلودگی آب آشامیدنی جان می سپارند. البته این در حالی است که میلیونها تن از ساکنان دنیا در نقاطی زندگی می کنند که ذخایر آبی کافی برای تامین نیازهای روزمره شان وجود ندارد.
وزیر نیرو با اشاره به اینکه این وزارتخانه برنامه هایی را برای تامین منابع آبی در نظر دارد، گفته که برنامه های احداث شبکه های آبیاری و زهکشی از ساخت سدها عقب است اما با استفاده از منابع فاینانس بین المللی می توان احداث شبکه ها را به روز کرد.
حمید چیت چیان افزایش برداشت بی رویه از آبهای سطحی که سبب شور شدن منابع آبی و تهدیدی برای کشاورزی است را موجب لطمه زدن به منابع آبی دشت ها دانسته است.
البته آلوده شدن آب، اتلاف آب و تغییرات آب و هوا از عمده عواملی هستند که وضعیت آب را در حالت بحران قرار داده به گونه ای که از مجموع آب های دنیا تنها حدود ۷۰ درصد آب مصرفی دنیا در بخش کشاورزی، ۲۳ درصد در صنعت و ۷ درصد در بخش خانگی صرف می شود.
این در حالی است که با وجود پوشیده بودن سطح زمین از ۷۰ درصد آب ولی تنها ۵/۲ درصد آن آب شیرین و بیشتر آن نیز به صورت یخ در قطب است، از سوی دیگر کمتر از یک درصد از آب شیرین نیز در اختیار انسان است؛ یعنی ۲/۰ درصد از کل آب دنیا را آب شیرین در اختیار انسان تشکیل می دهد.
وزیر نیرو با تاکید بر اینکه راه حل مسایل بخش آب با آگاه سازی مردم از روش های مدیریت مصرف اثرگذار خواهد بود، می گوید بارندگی های اخیر از ابتدای سال آبی (از ابتدای مهرماه ۹۲)، به طور متوسط ۱۰ میلیمتر بارندگی در کشور رخ داده که این بارش نسبت به متوسط ۵۰ سال گذشته کشور ۳۳ درصد کاهش نشان می دهد. البته با توجه به اینکه میزان بارش ها در مناطق مختلف یکسان نبوده، در افزایش ذخیره سدها اثر یکسانی نداشته است.
حمیدرضا تشیعی معاون نظارت بر بهره برداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور نیز با بیان اینکه آب سدهای کشور به کمتر از یک سوم رسیده است، گفت: برای تأمین یک لیتر آب ۳۰۰ میلیون ریال اعتبار لازم است.
به گفته وی طی چند سال گذشته محدودیت های آبی زیادی بوجود آمد و امسال وارد سیزدهمین سال خشکسالی کشور شده ایم و این در حالی است که بسیاری از سدهای کشور کمتر از یک سوم ظرفیت خود آب دارند.
از سوی دیگر براساس آمارهای سازمان ملل تا سال ۲۰۳۰ بیش از پنج میلیارد نفر از مردم دنیا به نحوی با کمبود آب درگیر خواهند بود.
بنابراین به نظر می رسد برغم تلاشهای صورت گرفته در زمینه ساخت سد، لوله کشی و تصفیه خانه ها هنوز مهمترین عامل در حل این معضل عامل انسانی است که توجه به مساله آب باید به اراده ای قوی میان افراد تبدیل شود.
کد مطلب: 16008