نقش دخالت مستقیم انسان در شکلگیری جنگلهای گرمسیری
5 بهمن 1392 ساعت 6:15
کارشناسان محیط زیست در بررسیهای اخیر خود دریافتند که جنگلهای گرمسیری جنوب آسیا طی ۱۱ هزار سال گذشته به دست انسان شکل گرفتهاند.
یک بررسی جامع از تاریخ زندگی گیاهی در نواحی چون جزیره بورنئو، جاوه، سوماترا، تایلند و ویتنام حاکی از وجود یک الگوی مداخلهجویانه در رشد گیاهان این مناطق از پایان آخرین عصر یخبندان یعنی ۱۱ هزار سال پیش تاکنون است.
«کریس هانت»، متخصص دیرینهشناسی اکوسیستم در «دانشگاه کوئینز» که مسئولیت تحقیقات روی تغییرات زیستمحیطی را در دانشکده جغرافیا، دیرینهشناسی و دیرینهشناسی اکولوژی دانشگاه کوئینز را برعهده دارد، میگوید: برای مدتهای مدیدی این باور مطرح بود که تاثیر انسان در شکلگیری جنگلهای گرمسیری شرق دور اندک است، اما یافتههای جدید آنها ضمن نقض این مسئله نشان از یک دوره تاریخی مداخلهجویانه از سوی انسان در شکلگیری پوشش گیاهی این جنگلها دارد.
شواهدی در دست است که نشان میدهد انسانهای ساکن ارتفاعات کوهستانی جزیره بورنئو برای آماده کردن سطح زمین و کاشت گیاهان خوراکی و درختان میوه، اقدام به روشن کردن آتش میکردند.
نمونههای جمعآوری شده از این منطقه که به ۶۵۰۰ سال پیش تعلق دارند حاوی ذغال چوب باقیمانده از همین آتشهاست. این در حالی است که آتشسوزی تصادفی، اغلب سبب رشد درختان و علفهای هرزی میشود که در زمینهای سوخته میرویند. اما شواهد موجود نشان از رشد درختان میوه در این زمینها دارد این امر آشکار میسازد ساکنان این مناطق به طور آگاهانه زمینهای این ناحیه را آتش زدهاند تا در این زمینها به کشت گیاهان خاص به عنوان منبع غذایی خود اقدام کنند.
به گفته هانت یکی از قطعیترین شواهد از دخالت انسان در شکلگیری جنگلهای گرمسیری، رشد گسترده درختانی نظیر «داغداغان»، «ماکارنانگا» و «ترما» در این نواحی است. نتایج این مطالعه در نشریه Archaeological Science منتشر شده است.
کد مطلب: 16258