معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست گفت:راه اندازی صندوق ملی محیط زیست در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده و این صندوق با ۵ میلیارد تومان اعتبار سال آینده راه اندازی می شود.
صندون ملی محیط زیست سال آینده راه اندازی می شود
10 اسفند 1392 ساعت 5:35
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست گفت:راه اندازی صندوق ملی محیط زیست در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده و این صندوق با ۵ میلیارد تومان اعتبار سال آینده راه اندازی می شود.
به گزارش زیست آنلاین،به نقل از ایرنا، احمدعلی کیخا روز شنبه در جمع خبرنگاران اظهار داشت: ۵ میلیارد تومان اعتبار اولیه این صندوق است و در طول سال آینده تمام کمک های مردمی، دولتی و بین المللی وارد این صندوق می شود.
وی افزود: از اعتبار این صندوق خسارت افرادی که از طریق محیط زیست و یا حیات وحش متضرر شده اند، جبران می شود.
کیخا گفت: همچنین تلاش شده است که با شرکت های بیمه دوستدار محیط زیست ارتباط برقرار شود .بر این اساس تفاهم نامه ای بین سازمان حفاظت محیط زیست و شرکت بیمه دانا برای بیمه کردن یوزپلنگ ها و محیط بانان یوزپلنگ به امضا رسید.
وی ادامه داد: درحال مذاکره با شرکت های بیمه ای دیگر هستیم تا بتوانیم پلنگ و گوزن زرد ایرانی را نیز بیمه کنیم.
** هفتاد و چهار گونه تنوع زیستی در معرض تهدید هستند
معاون تنوع زیستی و حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در حدود۶۱ هزار گونه جانوری مهره دار در سراسر دنیا وجود دارد که بیش از ۶ هزار گونه یعنی ۱۰ درصد آنها در معرض تهدید و خطر انقراض قرار دارند.
کیخا با بیان این که ایران دارای تنوع زیستی قابل توجهی است، افزود: ۱۱۴۰ گونه جانوری در کشور وجود دارد که حدود ۶.۴ درصد یعنی ۷۴ گونه آن در معرض تهدید و خطر انقراض قرار دارند.
وی با ابراز تاسف از این که ۲ گونه نادر شیر ایرانی و ببر مازندران را در سده اخیر از دست داده ایم، گفت: گونه های باارزش یوزپلنگ، گوزن زرد ایرانی، سمندر لرستانی و گورخر ایرانی نیز جزو گونه های درخطر انقراض هستند.
کیخا ادامه داد: همچنین ۵۳۵ گونه پرنده در ایران وجود دارد که با کل گونه های پرنده در قاره اروپا برابری می کند ولی متاسفانه درصد زیادی از این گونه ها نیز در خطر انقراض قرار دارند.
وی تاکید کرد: اگر این روند همچنان ادامه داشته باشد، قطعا تا چند سال آینده چیزی از حیات وحش و تنوع زیستی کشور باقی نخواهد ماند.
کیخا افزود : برنامه های توسعه ای در قالب جاده سازی ، لوله های گاز، دکل های برق و سد سازی از جمله تهدیدات زیستگاه های حیات وحش است که موجب نابودی گونه های گیاهی و جانوری می شود، همچنین قلمرو گونه های جانوری را محدود می کند.
وی گفت : در فاصله سال های ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۱ ، هزار و ۲۱۸ مورد مرگ و میر گوشتخواران گزارش شده که حدود ۴۹۱ راس یعنی ۷۰ درصد آن ناشی از تصادفات جاده ای بوده است.
*** واردات قاچاق سلاح کنترل شود
وی گفت: همچنین بودن سلاح چه مجاز و چه غیر مجاز در دست مردم و عشایر نیز تهدید جدی برای حیات وحش کشور است از این رو قاچاق سلاح باید کنترل شود و در تبصره یک ماده ۱۶ قانون مجازات که به تصویب دولت نیز رسیده بر این موضوع تاکید دارد.
کیخا ادامه داد: همچنین حضور بیش از ظرفیت دام در زیستگاه ها، توسعه بی رویه کشاورزی ، تجارت غیر قانونی گونه های جانوری و اعضای بدنشان دیگر تهدیدات حیات وحش ایران است . بررسی های جهانی نشان می دهد تجارت غیر قانونی گونه های جانوری و اعضای بدنشان بعد از قاچاق اسلحه و مواد مخدر رتبه سوم را دارد.
وی تاکید کرد: ۲۰ دسامبر ۲۰۱۳ سازمان ملل در نشست عمومی خود روز ۱۲ اسفندماه ( ۳ مارس ) را روز جهانی حیات وحش نامگذاری کرده است که همزمان در ایران و دنیا برنامه های متنوعی برای حفاظت از تنوع زیستی برگزار می شود.
*** پلیس تخصصی محیط زیست تربیت شود
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: با توجه به تهدیدات فراوان در حوزه محیط زیست موضوع تربیت پلیس تخصصی محیط زیست با همکاری نیروی انتظامی (ناجا )مطرح و مقدمات آن فراهم شده است.
وی افزود: وجود پلیس تخصصی محیط زیست برای حفاظت از تنوع زیستی لازم است زیرا بسیاری از تخلف های صورت گرفته خارج از محدوده حفاظت شده رخ می دهد که دراین صورت محیط بانان نمی توانند جلوی آنها را بگیرند.
*** سازمان های تخصصی مردم نهاد برای حفاظت از تنوع زیستی ایجاد شود
کیخا گفت: در بحش تالاب ها اقداماتی در زمینه ایجادسازمان های مردم نهاد ( سمن های) تخصصی در زمینه تالاب ها انجام شده است و قرار شد این حرکت در بخش تنوع زیستی نیز انجام شود که بر این اساس در بخش هایی از کشور که گونه های زیستی زیادتری وجود دارد ، این سمن ها با اولویت ایجاد می شود.
***تهیه نقشه راه حفاظت از گربه سانان
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: با همکاری اتحادیه جهانی حفاظت از تنوع زیستی ( IUCN ) نقشه راه حفاظت از گربه سانان با محوریت پلنگ ها در ایران تهیه شده است که به زودی عملیاتی می شود.
وی گفت: در این نقشه تهدیدات زیستگاه های پلنگ ها شناسایی و مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت و بعد از آن راه حل های آن مشخص شد که با اجرای آن قطعا گونه های گربه سان کشور به ویژه پلنگ از خطر انقراض خارج خواهد شد.
کد مطلب: 19415