جاذبه های گردشگری اردبیل : سرزمین اردبیل با تاریخ غنی و طبیعت بکر، خود را آماده استقبال از مسافران و گردشگران داخلی و خارجی می کند.
جاذبه های گردشگری اردبیل
12 اسفند 1392 ساعت 3:42
جاذبه های گردشگری اردبیل : سرزمین اردبیل با تاریخ غنی و طبیعت بکر، خود را آماده استقبال از مسافران و گردشگران داخلی و خارجی می کند.
به گزارش زیست آنلاین به نقل از ایرنا: استان اردبیل که آمیزه و گنجینه ای از جلوه ها و جاذبه های تاریخی و طبیعی است علاوه بر ساکنان بومی خود برای هموطنانی که این سرزمین را برای گذران تعطیلات عید نوروز برگزیده اند همه ساله خاطره هایی شیرین و به یادماندنی رقم می زند.
ساکنان جای جای سرزمین افسانه ای اردبیل با پدیده های طبیعی و دیدنی های باستانی خاطره انگیز خود همه ساله از اواخر اسفند ضمن انجام بعضی رسوم سنتی و پسندیده خود مانند خانه تکانی به تدریج برای پذیرایی از میهمانانشان نیز که از نقاط دور و نزدیک راهی این دیار می شوند، آماده می کنند.
به گزارش خبرنگار ایرنا ، هوای بسیار پاک و لطیف اردبیل در تمام روزهای سال به ویژه در فصل بهار و عید نوروز و همچنین نقاط طبیعی دست نخورده این استان را شاید در کمتر جایی در ایران بتوان یافت.
افرادی که برای گردش استان اردبیل را انتخاب می کنند از مواد غذایی نظیر گوشت تازه ، ماهی های لذیذ، ماکیان و تخم مرغ محلی، سرشیر ، شیر ، عسل ، کره ، ماست و میوه های مختلف نیز با خواص و طعم طبیعی منحصر به فرد به ویژه در روستاها بهره مند می شوند.
آب های گرم و سرد معدنی ، تفرجگاه ها ، جنگل ها ، دریاچه های طبیعی و مجتمع های تفریحی ، تنوع شرایط جوی و ده ها اثر و بنای باستانی جذابیت خاصی به استان اردبیل بخشیده اند.
جاذبه های گردشگری اردبیل کدامند؟ مجموعه بقعه شیخ صفیمجموعه تاریخی بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی به عنوان نگین بناهای باستانی این استان در مرکز شهر اردبیل و در میدان عالی قاپو با داشتن جنت سرا ، شربت خانه ، چینی خانه ، گنبد الله الله و مقابر خاندان صفوی یکی از ۱۰ اثر مهم باستانی ایران زمین محسوب می شود.
این مجموعه بسیار نفیس و زیبا همه ساله پذیرای هزاران علاقه مند به آثار تاریخی از نقاط دور و نزدیک ایران و جهان می باشد.
این بنای کم نظیر به نام عارف ربانی شیخ صفی الدین اردبیلی جد سلاطین صفوی پس از وفات او در سال ۷۳۵ هجری قمری توسط فرزندش شیخ صدرالدین موسی پایه گذاری شد.
علاوه برمقبره شیخ صفی و مرقد شاه اسماعیل اول ؛ مقابر تعدادی از شاهزادگان صفوی و سرداران قزلباش ازجمله شهیدان جنگ چالدران و شیروان در محوطه این بقعه قرار دارند.
بقعه شیخ کلخورانبقعه شیخ کلخوران که متعلق به امین الدین جبرئیل، پدر شیخ صفی الدین اسحق جد سلاطین صفوی است در روستای کلخوران اردبیل واقع شده است. تاریخ بنای اولیه بنا به نیمه اول قرن دهم هجری قمری مربوط است و در محوطه ای که بناهای متعدد دارد محصور است.
دیوار گلی بلندی باغ بزرگ مقبره را به اضلاع تقریبی ۱۵۰ در ۲۰۰ متر محصور می کند و دو دروازه در اضلاع شمالی و جنوبی محوطه دارد.
ضلع شمالی دارای اتاق های متعدد و وسیع در دو طبقه برای مسافران، زوار و خدمه است. دیوار و سقف دروازه ها ، آجری و سنگی است. مقدار محدودی تزئینات کاشی دارد و بیشتر پنجره های آن مشبک چوبی است.
طرح بنا به شکل مستطیل است که یک ذوزنقه برابر ساق به ضلع شمالی آن چسبیده و آن را به صورت شش ضلعی در آورده است.
بالای درب ورودی ، تصویر یک شیر و یک پلنگ در دو سوی پنجره نقاشی شده و هر یک با یک زنجیر به پنجره بسته شده اند و نشان از سبک و سیاق منسوب به دوره صفوی و اوایل سده یازدهم هجری دارند.
در محوطه داخلی بقعه شیخ امین الدین جبرئیل ، مقبره های متعدد با سنگ گورهای صندوقی و مکعبی شکل وجود دارد که همگی دارای نقش و نگارهای چشمگیر و نوشته هایی است که نام ائمه اطهار و امامان (ع) بر آن ها نقش بسته است.
هفت قطعه سنگ قبر بسیار زیبا و پرنقش و نگار، اما بدون نام و نشان در جنوب شرقی بقعه شیخ جبرائیل وجود دارد. این سنگ ها به موازات و مجاورت هم در حاشیه یک گورستان بزرگ قرار دارند و به نام هفت تنان کلخوران معروف اند.
مجموعه بازار تاریخی و مسجد جمعه در اردبیل ، مقبره شیخ حیدر و قلعه های دیو ، قهقهه و کهنه در مشگین شهر ، قیز قلعه و شاه تپه در شهرستان گرمی و هفت تپه در خلخال و ده ها منزل و بنای باستانی کوچک دیگر نیز در گوشه و کنار این استان تاریخی وجود دارد که دیدار از آن ها به علاقه مندان ، آرامش معنوی می بخشد.
موزه مفاخر دینی اردبیلاین موزه که در خانه تاریخی میرفتاحی شهر اردبیل در سال ۱۲۵۰ هجری قمری راه اندازی شده است، محلی برای رویت و آشنایی با ریشه های عمیق دین باوری مردم این استان می باشد. این موزه در دوران پهلوی اول به عنوان اولین دبیرستان اردبیل مورد استفاده قرار گرفت.
در این موزه آثار، عکس ها ، نقاشی از چهره و سوابق علمی و ادبی و خدمات دینی علمای شناسایی شده که اغلب مربوط به تاریخ معاصر این خطه هستند نگهداری می شود.
موزه تخصصی باستان شناسیدر این موزه که در مجموعه بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی قرار دارد انواع سفالینه های ساده و منقوش ، ظروف شیشه ای، چینی های آبی و سفید، ابزار و ادوات مفرغی از دوره های مختلف تاریخی منطقه گردآوری و در معرض نمایش گذاشته شده است.
علاوه بر این در کنار این موزه یک سایت باستانی و تاریخی طراحی شده که بخشی از تاریخ و تمدن اشکانی منطقه بوینی یوغون شهرستان نیر را معرفی می کند.
موزه چینی خانه این موزه در داخل مجموعه بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی و در محلی به نام چینی خانه قرار دارد و حاوی یکصد قطعه اشیا و ظروف چینی مربوط به دوران صفویه است. این موزه دارای ۱۲۵۶ محفظه است که در آن ها چینی های که امپراطور چین به شاه عباس اهدا کرد ، نگهداری می شود. علاوه بر این ظروف چینی، یک قرآن نفیس و قدیمی که بر رو یپوست آهو کتابت شده، در موزه قرار دارد.
موزه مردم شناسی اردبیلاین موزه در محل حمام تاریخی آقانقی (ظهیر الاسلام) واقع در میدان عالی قاپو شهر اردبیل واقع است و ۳۳ نوع مجسمه با پوشش محلی مردم استان اردبیل در زمانهای قدیم در آن به تماشا گذاشته شده است. حمام ظهیرالاسلام، نام دیگری است که مردم، این مکان را به این نام می شناسند. این موزه مکان برای نشان دادن فرهنگ و رسوم مردم این منطقه است.
موزه صنایع دستی استان اردبیلاین موزه در محل حمام تاریخی شیخ پشت بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی قرار دارد و در آن ۳۰۰ قطعه اشیای معاصر صنایع دستی استان اردبیل به تماشا گذاشته شده است.
موزه باستان شناسی شهرستان خلخالاین موزه که در محل حمام تاریخی نصر این شهر دایر شده حاوی ۳۰۰ شی تاریخی است. در این موزه ۵۳ قطعه تاریخی از ادوار مختلف تاریخ از انواع سفال، کتاب های خطی و قرآن دست نویس و غیره وجود دارد.
موزه باستان شناسی مشگین شهراین موزه به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری مشگین شهر با بیش از ۵۰۰ اثر مربوط به ادوار مختلف تاریخی از جمله موزه های مهم استان اردبیل به شمار می رود.
آثار به نمایش درآمده در این موزه که قدیمی ترین آن به پنج هزار سال قبل ازمیلاد مسیح برمی گردد شامل آثار متعددی ازقبیل سفالینه های کوزه، خمره، کاسه، لیوان و ظروف آشپزخانه، اشیای فلزی از جمله زیور آلات زنانه از جنس طلا و مفرغ و نیز ابزار آلات جنگی مانند شمشیر و پیکان و ابزار استخوانی است که در کل مجموعه ای عظیم از تاریخ گذشتگان را در این موزه در برابر تماشاگران به تصویر می کشد.
موزه تاریخ طبیعی اردبیل ، تابلویی از اکوسیستم ایران در محیطی آرامموزه تاریخ طبیعی اردبیل با داشتن گونه هایی از حیوانات پوست آرایی (تاکسیدرمی) شده، سنگواره ها و سنگ های گوناگون مجموعه ای زیبا از طبیعت ایران را در مقیاسی کوچک برای علاقه مندان به تماشا گذاشته است.
این موزه در حاشیه شرقی دریاچه شورابیل که مهم ترین اکوسیستم آبی استان اردبیل محسوب می شود و در محیطی آرام با چشم اندازی زیبا قرار دارد.
۱۷ گونه پستاندار، ۸۵ گونه پرنده، ۲۰ گونه ماهی، ۱۲ گونه خزنده و دوزیست و نمونه های متنوعی از حشرات و تیپ های مختلف گیاهی و انواع سنگ و سنگواره در این موزه نگهداری می شوند.
در بخشی از این مرکز ۱۳ آکواریوم وجود دارد که در آن ها نمونه های زنده ای از ماهیان و انواع آبزیان به نمایش گذاشته شده اند.
به گزارش خبرنگار ایرنا علاوه بر این آثار ده ها ضریح متعلق به انسانهایی وارسته و پاک به عنوان امام زاده در گوشه و کنار استان اردبیل قرنهاست که بوسه های عاشقانه پیروان اهل بیت (ع) را پذیرا هستند که در تعطیلات عید نوروز مکان های مناسبی برای به دست آوردن فیوضات معنوی و آرامش پذیرای مسافران هستند.
همچنین در روزگاری که زندگی ماشینی و شهری، پرشتاب تمام جهان را فرا می گیرد هنوز نقاط فراوانی را می توان در استان اردبیل یافت که ویژگی های منحصر به فرد طبیعی خود را حفظ کرده است و این خصوصیت بسیار مهم از موقعیت جغرافیایی و اقلیمی و نیز بافت روستایی و سنتی منطقه و مهم تر از همه پایبندی مردم به خصوص روستاییان این استان به آداب و رسوم سنتی و حفظ داشته ها و سرمایه های ارزشمند اجتماعی خودشان ناشی می شود.
طبیعت بکر و چشم اندازهای طبیعی استان اردبیلسردابه آبگرمی با خصوصیات ویژه در دامنه خنک سبلانجاده ای به مسافت ۳۵ کیلومتر از شهر اردبیل در امتداد شمالغرب ، گردشگران را به آبگرمی در دامنه پوشیده از برف کوه سبلان به نام سردابه هدایت می کند.
دقایقی پس از حرکت در امتداد این جاده به تدریج چشم اندازهای دل انگیز اطراف سردابه از جمله صخره ها و کوه های رنگارنگ آن پدیدار می شوند.
در سکوت حاکم بر این کوهسارها ، تنها زمزمه آب چشمه سارها و جویبارهای زیبا گوش و دل انسان را نوازش داده و برای ساعاتی او را از زندگی پر سر و صدای شهری رهایی می بخشد.
آبشار سردابه که از کوه ۴۸۱۱ متری سبلان سرچشمه گرفته و از یک کوه کم ارتفاع در حاشیه آبگرم فرو می ریزد از دیدنی های جالب دیگری است که در منطقه جلب توجه می کند.
اغلب مردم منطقه بر این باورند که این آبگرم در درمان بیماری زردی (یرقان) اثرات درمانی دارد و از گذشته های دور پذیرای مبتلایان به این بیماری بوده است.
علاوه بر آبگرم اصلی سردابه که در چند سال اخیر به شکل مدرن بازسازی شده است در این منطقه تعدادی آبگرم معدنی دیگر وجود دارند که از مهم ترین آن ها می توان به ˈیدی بولوکˈ و ˈچخماق سوییˈ اشاره کرد.
سرعین نگین فاخر آب های معدنی و گردشگری ایرانشهر گردشگری سرعین در ۲۵ کیلومتری غرب اردبیل در دامنه سبلان با دارا بودن هشت آبگرم معدنی ، مجتمع های آب درمانی سبلان و ایرانیان و حمام طبیعی شفا استراحتگاه دلپذیری برای انسان های خسته از زندگی پیچیده شهری می باشد.
استخرهایی که گرمای آب های پرخاصیت آن ها در پوست و استخوان نفوذ کرده و با خروج از آن ها هوای خنک و پاک حاکم بر محیط خستگی و ناراحتی ها را از جسم و روان انسان دور می کند.
آبگرم های گاومیش گلی - قهوه سویی - ساری سو - قره سو - پهنلی سو - آب گرم چشم - و مجتمع های آب درمانی سبلان و بش باجیلار و ایرانیان و حمام طبیعی شفا از جمله آن ها هستند.
دو استخر آب سرد هم در فاصله پنج کیلومتری سرعین در دره ای با چشم انداز زیبا موسوم به ویلا دره وجود دارند که آب آن ها مانند نوشابه گاز دار بوده و گردشگران از آب آن نوشیده و در استخر هم آب تنی می کنند.
سایر آب های معدنی استان اردبیلاز دیگر آبگرم های معروف استان اردبیل می توان به قینرجه و برجلو در شهرستان نیر - آبگرم کیوی در شهرستان کوثر و آبگرم های شابیل - ایلاندو و قینرجه در شهرستان مشگین شهر اشاره کرد.
بالاترین دمای آب معدنی دنیا نیز به چشمه آب گرم معدنی قینرجه در شهرستان مشگین شهر با ۸۲ درجه سانتی گراد مربوط است و چشمه آب گرم معدنی قوتورسویی نیز در این شهرستان در دامنه سبلان اسیدی ترین چشمه آب گرم معدنی در دنیا می باشد.
دریاچه شورابیل ، یادگاری کم نظیر از دوران زمین شناسیشورابیل ، دریاچه ای زیبا با آب های مواج که در کرانه های آن چراغ های رنگارنگ گردان و گل های زیبا خودنمایی می کنند ، دستگاه های بازی پرهیجان و جاده ای آسفالته محیط طبیعی برای همه گروه های سنی در جنوب غربی شهر اردبیل فراهم کرده است .
شورابیل یادگار ارزشمندی از گذشته های دور منطقه است تا جایی که نام آن با اردبیل عجین شده است.
همچنین ده ها رودخانه ، دریاچه و تالاب دیگر در گوشه و کنار استان اردبیل وجود دارد که محل زیست پرندگان مهاجر و بومی بسیار نادری از پلیکان های خاکستری ، اردک چشم طلایی ، اردک تاجدار ، غاز خاکستری ، قو ، آبچیلیک ، حواسیل ، خروس کولی ، لک لک ، طاووسک ، مرغابی ، خوتکا ، فلامینگو ، سنگر ، کاکایی ، اردک سرسبز ، آنگوت و باکلان هستند.
ده ها آب گرم معدنی دیگر با خواص شیمیایی و درجه حرارت های متفاوت به همراه تعداد ۳۲ دریاچه و تالاب ، جنگل های فندقلو و مشه سویی و دامنه کوه های سبلان ، باغرو و صلوات داغی و تفرجگاه های زیبای گردنه حیران ، گردنه صایین ،گردنه الماس و گردنه لنگان نشانه های دیگری از طبیعت بکر و زیبای استان اردبیل می باشد.
این در شرایطی است که سازمان ها و اداره های دولتی ذیربط تلاش خود را بر ارایه هرچه بهتر خدمات به میمهانان در تعطیلات نوروزی متمرکز کرده اند.
اداره ها و ارگان هایی مانند میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری - راه و شهرسازی - جمعیت هلال احمر - راهنمایی و رانندگی - مراکز پزشکی و درمانی و آموزش و پرورش استان برای ارایه خدمات و راهنمایی مسافران در روزهای عید نوروز به تدریج آماده می شوند.
مدیرکل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل با اشاره به شروع فعالیت ستاد هماهنگی خدمات سفر استان از روز ۲۷ اسفندماه گفت: این ستاد به صورت شبانه روزی تا ۱۵ فروردین ماه سال ۹۳ در خدمت مسافران نوروزی می باشد.
وی با اشاره به هماهنگی های بعمل آمده میان اعضای ستاد هماهنگی خدمات سفر استان نیز گفت: این ستاد با عضویت دستگاه های مختلف مرتبط با سفر و مسافران دایر شده و در راستای استقبال مناسب از مسافران تلاش می کند.
وی گفت: در حوزه ایمنی دستگاه هایی چون هلال احمر و پلیس راه در تامین امنیت نیروی انتظامی و بسیج و در تامین بهداشت و درمان نیز داروخانه ها و دانشگاه علوم پزشکی و بهداشت برای ارائه خدمات هماهنگ شده اند.
نقی زاده از هماهنگی دستگاه های اطلاع رسان چون صدا و سیما و مطبوعات و سایت های خبری در راستای اطلاع رسانی به مسافران خبر داد.
وی با اشاره به اقدامات انجام گرفته در راستای اسکان مسافران نوروزی از هماهنگی با آموزش و پرورش و دستگاه های دارای مراکز اقامتی برای اسکان مسافران خبر داد.
وی بیان کرد: در استان اردبیل ۲۲۰ واحد اقامتی رسمی ، ۱۲ هزار تخت نفرشب ، بیش از هشت هزار تخت اقامتی موقت موجود می باشد که درمجموع برای ۲۰ هزار نفر شب تخت اقامتی موجود می باشد.
وی این میزان مرکز اقامتی را مناسب دانست و گفت: استان اردبیل جزو پنج استان مهم گردشگری در کشور است و با دارا بودن میزان استاندارد مراکز اقامتی می تواند استقبال شایسته ای از مسافران داسته باشد.
نقی زاده از وجود ۱۹ مرکز آب درمانی مدرن و سنتی در استان خبر داد و افزود: این آبدرمانی ها در شهرستان های اردبیل ، مشگین شهر ، سرعین ، نیر و کوثر فعال است.
وی بیان کرد: همچنین چشمه های آب سرد ازناو ، ویلادره ، نزدیک به ۲ هزار اثر تاریخی که ۸۰۰ مورد آن به ثبت رسیده نیز برای بازدید مسافران در استان وجود دارد.
کد مطلب: 19593