به گزارش زیست آنلاین به نقل از پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران: دکتر معصومه ابتکار روز یکشنبه در مراسم امضا تفاهمنامه همکاری سازمان حفاظت محیط زیست و آموزش و پرورش اظهار داشت: داشتن آینده ای پاک و سالم حق مسلم همگان است که این امر با همکاری و همیاری دانش آموزان ایرانی در راستای حفظ محیط زیست و نجات طبیعت ایران میسر می شود.
وی اظهار داشت: امضای تفاهنمامه همکاری بین سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت آموزش و پرورش زمینه حفظ محیط زیست و حضور فعال تر دانش آموزان در این عرصه را فراهم می کند.
وی با بیان اینکه گام خوبی در این زمینه بر داشته شده است گفت: اکنون در کتاب های درسی تا حدودی به موضوعات محیط زیست اشاره شده است اما باید پررنگ تر و جدی تر به این مسئله نگاه شود، در دولت تدبیر و امید که رویکری زیست محیطی دارد امضای این تفاهم نامه نقطه عطفی برای توسعه در این بخش است.
وی به معادله برد – برد اشاره کرد و گفت: از یک سو گسترش فرهنگ زیست محیطی و حفاظت از طبیعت در مدارس، روحیه مسئولیت پذیری، همدلی و فعالیت های فوق برنامه، افزایش سطح علمی دانش آموزان، توجه به مسایل روز علمی و مرزهای دانش و آموختن از تجربیات گذشتگان در یک سوی این تفاهنامه است.
وی ادامه داد: سوی دیگر این معادله این است که دانش آموزان در حفظ محیط زیست نقش بسزایی دارند و تذکر آنها به بزرگترها و مسئولان می تواند در حفظ محیط زیست تاثیرگذار باشد.
ابتکار اظهار داشت: متاسفانه بزرگترها نسبت به اجرای شیوه های غلط زندگی عادت کرده اند. به عنوان مثال انباشتن زباله و یا الگوی غلط مصرف آب برخی از این عادات است که دانش آموزان با تذکر دادن آن به بزرگترها می توانند روش صحیح زندگی با حفظ محیط زیست را در پیش بگیرند.
وی تاکید کرد: از آنجایی که دانش آموزان نگران آینده خود و کشورشان هستند، به حفظ محیط زیست اعتقاد دارند، از این رو با اجرای برنامه های مدون و علمی و می توان این روحیه را تقویت کرد.
معاون رییس جمهور تاکید کرد: متاسفانه امروزه به راحتی از منابع موجود استفاده می کنیم بدون اینکه توجه داشته باشیم که نسل های آینده هم به آنها نیاز دارند.
ابتکار به مفید بودن امضای تفاهمنامه همکاری میان سازمان محیط زیست و وزارت آموزش و پرورش اشاره کرد و گفت: می توان با این گونه اقدامات و همکاری ها، رویه نادرست گذشته را جبران کرد و مسیر صحیح توسعه پایدار را در پیش گرفت.
وزیر آموزش و پرورش نیز در مراسم امضا تفاهمنامه همکاری سازمان حفاظت محیط زیست و آموزش و پرورش گفت: اکنون به طور مختصر برخی مباحث محیط زیستی در کتب های درسی وجود دارد اما با برنامه های مشترک بین سازمان حفاظت محیط زیست و آموزش و پرورش محتویات زیست محیطی پررنگ تر می شود.
علی اصغر فانی با بیان اینکه حدود ۱۲۰ سال گذشته این سوال ایجاد شد که فلسفه ایجاد مدارس چیست که جواب آن آموختن برای دانستن بود، افزود: بعد از آن ۸۰ سال پیش این سوال دوباره مطرح شد که جواب آن آموختن برای به کار بستن بود که به این واسطه کارهای عملی در مدارس فعال شد.
فانی ادامه داد: ۴۰ سال پیش دوباره این سوال بین جامعه شناسان مطرح شد که جواب آن آموختن برای زیستن بود که در این راستا یک سمینار جهانی با موضوع آموختن برای زیست به دعوت یونسکو برگزار شد.
وزیر آموزش و پرورش افزود: دوباره ۲۰ سال پیش این سوال مطرح شد و جواب آن آموختن برای با دیگران زیستن بود که این جواب به همزیستی مسالمت آمیز اشاره دارد.
وی با بیان اینکه تاکنون ۴ جواب برای این سوال مطرح شده است، گفت: وقتی به مدارس امروزی نگاه می کنیم می بینیم خلاء زیادی دارد که امضا این تفاهمنامه در واقع حلقه مفقوده آموختن برای زیستن با دیگران را تکمیل می کند.
فانی تاکید کرد: محیط زیست و منابع طبیعی متعلق به همه است و زمانی می توان در جامعه به راحتی زندگی کرد که بتوان حقوق شهروندی را رعایت کرد.
وزیر آموزش و پرورش از امضای تفاهم نامه حقوق شهروندی با معاونت حقوقی ریاست جمهوری خبر داد و گفت: اینگونه تفاهمها وظیفه آموزش حفظ حقوق شهروندی و زمینه سازی برای اینکه بتوانیم حقوق دیگران را در محیط زیست رعایت کنیم بر عهده دارد.
فانی توضیح داد: تغییر در دانش، نگرش و بینش، رفتار فردی و تغییر در رفتار گروهی این ۴ مرحله است که باید به کودکان آموزش داده شود.
وی گفت: پررنگ کردن موضوعات زیست محیطی در کتاب های درسی از تغییر دانش است که با این اقدام، آگاهی کودکان نسبت به محیط زیست افزایش می یابد.
وزیر آموزش و پرورش افزود: نگرش و بینش مرحله دوم است که تکمیل کننده دانش خواهد بود. رفتار فردی نیز به عنوان سومین گزینه به تنهایی مشکل گشا نخواهد بود که در این جا اهمیت تغییر رفتار گروهی مشخص می شود. از این رو احترام گذاشتن به حقوق یکدیگر و زیستن برای همدیگر باید در جامعه نهادینه شود و تا زمانی که به این هدف نرسیم هیچ اتفاق مثبتی در این راستا در جامعه نخواهد افتاد.
فانی تاکید کرد: وظیفه آموزش و پرورش است که بین تغییر دانش، بینش، رفتار فردی و رفتار گروهی ارتباط و هماهنگی ایجاد کند.
وزیر آموزش و پرورش با مثبت ارزیابی کردن نتایج امضای تفاهنمامه همکاری بین سازمان محیط زیست و وزارت آموزش و پرورش گفت: مفاد این تفاهنمامه باید در تار و پود کشور جاری شود.