معاون سازمان محیط زیست با بیان اینکه در کشور مدیریت منابع آبی به درستی انجام نشده است، گفت: امروز دریاچه ارومیه چالش بزرگ ایرانیان است بهطوریکه بخش قابل ملاحظه خشکی این دریاچه به دلیل مدیریت ناصحیح آب در داخل کشور است.
دریاچه ارومیه چالش بزرگ ایرانیان است
15 مرداد 1392 ساعت 10:26
معاون سازمان محیط زیست با بیان اینکه در کشور مدیریت منابع آبی به درستی انجام نشده است، گفت: امروز دریاچه ارومیه چالش بزرگ ایرانیان است بهطوریکه بخش قابل ملاحظه خشکی این دریاچه به دلیل مدیریت ناصحیح آب در داخل کشور است.
به گزارش زیست آنلاین به نقل از فارس احمدعلی کیخا، پدیده خشکسالی را پیامد بیتوجهی به حفظ محیط زیست، تغییرات آب و هوا، دخالت ناصحیح بشر و اجرای برنامههای توسعهای بدون لحاظ مسائل محیط زیست عنوان کرد.
معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست پدیده خشکسالی را نتیجه یکسری فعل و انفعالات در جهان عنوان کرد و گفت: آنچه که مردم با نام خشکسالی میشناسند کمبود آب و نبود بارندگی است.
وی با اشاره به اینکه حدود ۲ تا ۵/۲ در صد آبها در کل جهان آبهای شیرین است، گفت: از این مقدار ۲ صدم درصد درمحدوده جغرافیایی ایران قرار گرفته که از پراکنش خوبی برخوردار نیست.
معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست اقلیم ایران را بسیار خوب و متنوع دانست و گفت: در ایران مناطقی با بارندگی خوب و در بعضی از مناطق با بارندگی کمی وجود دارد ولی بطور کلی ایران در منطقه خشک واقع شده است.
کیخا با بیان اینکه باید بپذیریم آب و هوا در جهان تغییر کرده است و باید با شرایط جدید خود را وفق دهیم، گفت: ایران هم از این قاعده مستثنی نیست و تحت تاثیر تغییرات آب و هوا بوده است ولی با تاثیر پذیری متفاوت در بعضی قسمتها بیشتر و در بعضی قسمتها کمتر است.
معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی در ادامه گفت: بیش از یک دهه است که در ایران با مسائل خشکسالی رو به رو هستیم، و هرچه جلوتر میرویم تبعات آن بیشتر میشود.
کیخا با اشاره به سیلابهای مهیب و خشکسالیهای طولانی مدت در سالهای اخیر، گفت: از نظر علمی و با توجه به آمار و اطلاعات بعید نیست که این شرایط برای ۳۰تا ۴۰ سال ادامه داشته باشد.
معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست، پدیده خشکسالی را پیامد بیتوجهی به حفظ محیط زیست، تغییرات آب و هوا، دخالت ناصحیح بشر و اجرای برنامههای توسعهای بدون لحاظ مسائل محیط زیست عنوان کرد.
وی ادامه داد: دولتها باید در کل دنیا برنامههای توسعهای خود را منطبق با مسایل محیط زیست و شرایط جدید انجام دهند.
این مقام مسئول بیان داشت: استفاده از سوختهای فسیلی کمتر در دستور کار دولتها قرار گیرد تا گازهای گلخانهای کمتری تولید و با افزایش دمای هوای کره زمین مقابله شود که این کار در سطح بین الملل و با یک اراده دست جمعی غیر ممکن نیست.
به گفته معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست در کشور مدیریت منابع آبی به درستی انجام نشده است. تغییر رفتار نه در مردم و نه در دستگاههای اجرائی دیده نمیشود.
کیخا ادامه داد: در کشورهای توسعه یافته برنامههای تطبیقی در ابعاد مختلف کشاورزی، صنعت، شرب و غیره وجود دارد که در کشور ما هنوز انجام نشده است.
معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با اعلام اینکه در کشور استراتژی برای تطبیق با شرایط آب و هوا بصورت علمی و حساب شده نداریم، اظهار داشت: تغییرات آب و هوا در حوزه محیط زیست باعث صدمه زدن به مناطق تحت مدیریت و همچنین گونههای گیاهی و جانوری میشود.
وی در ادامه دریاچه ارومیه را بعنوان چالش بزرگ امروز ایرانیان مطرح کرد و گفت: یکی از علل خشک شدن این دریاچه تغییرات آب و هوا است ولی بخش قابل ملاحظه آن مدیریت ناصحیح و نامناسب آب در داخل کشور است.
کیخا اعلام کرد: برآوردی که سازمان حفاظت محیط زیست با سایر وزارتخانهها از جمله وزارت نیرو داشته است تقریباً حقابه زیست محیطی دریاچه ارومیه ۱/۳ میلیارد متر مکعب در سال است که اگر در هرسال این مقدار آب در اختیار دریاچه ارومیه قرار بگیرد، در بلند مدت با چالش مواجه نخواهیم شد.
وی با اشاره به اینکه خشک شدن دریاچه ارومیه به این مفهوم است که ما نتوانستیم این مقدار آب را در اختیارش قرار دهیم، گفت: مصرف آب در بخش کشاورزی در حوزه دریاچه ارومیه افزایش پیدا کرده است و آب در محدوده ارومیه کاهش پیدا کرده است.
به گفته معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست افزایش تولیدات کشاورزی راههای دیگری هم دارد و بهرهوری در واحد سطح میتواند در تولید کشاورزی اثرگذار باشد.
وی ادامه داد: با کشتهای فشرده و افزایش راندمان آبیاری میتوان در مصرف کشاورزی بهره برد و واردات هم یکی دیگر از راههای افزایش محصولات کشاورزی است.
کیخا با اعلام اینکه غفلت در تعریف امنیت غذایی و خودکفایی شده است، گفت: امنیت غذایی به این معنی نیست که هر چه که لازم داریم خودمان تولید کنیم، امنیت غذایی این است که به میزان لازم غذا و محصولات کشاورزی مورد نیاز را در هر زمان و با کیفیت عالی در اختیار مردم قرار بدهیم.
وی با اشاره به اینکه میتوانیم محصولات کشاورزی که نیاز زیادی به آب دارند مثل ذرت را وارد کنیم، گفت: واردات این محصولات به این مفهوم است که ما به شکل مجازی آب را به کشور وارد کردهایم.
به گفته این مقام مسئول در سیاست و برنامهریزی کشاورزی آب محدود در بین صنعت کشاورزی و سایر بخشها باید در اختیار بخشی قرار گیرد که بیشترین ارزش تولید را دارد
معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه به منطقه بلوچستان اشاره کرد و گفت: در این منطقه که با چالش کمبود آب شرب مواجه هستیم با آب برنج تولید می شود در صورتیکه در پاکستان برنج با قیمت ارزانتری تولید میشود.
وی تأکید کرد: در بخش کشاورزی فقط باید محصولاتی را تولید کنیم که با حداقل میزان آب ممکن قابل تولید هستند و محصولات پر آب رو بهتر است وارد کنیم.
در حقیقت از طریق مبادله کالا به کالا آب وارد کشور میشود و محصولاتی صادر شود که کمترین میزان آب مصرفی را دارد و محصولاتی وارد کنیم که دارای بیشترین نیاز و مصرف آب است.
به گفته کیخا، بخش کشاورزی مصرف کننده عمده آب در کشور است و بیش از ۹۰ درصد میزان آب در کشور صرف تولیدات کشاورزی میشود که رقم کمی نیست.
معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه آبهای زیرزمینی جزو ذخائر آب محسوب می شود، گفت: منابع آب زیر زمینی باید برای روز مبادا حفظ شود که اگر در آینده دو دهه خشکسالی در کشور داشتیم، بتوانیم آب شرب مردم را تأمین کنیم.
وی دلیل خراب و شور شدن سفرههای زیرزمینی کشور را استفاده نادرست از این منابع عنوان کرد.
وی با اشاره به اینکه برای حل مساله کم آبی از هر روشی در حوزه مصرف و در حوزه عرضه آب استفاده شود ،خوب است ولی هر کدام دارای هزینه است، گفت: روش بارور شدن ابرها هم یکی از راههای هزینه بر است و ممکن است در نقطه ای تاثیر مثبت و در جای دیگر تاثیر منفی داشته باشد.
به گفته کیخا راههای ساده تر و کم هزینهتری برای مقابله با کم آبی وجود دارد که میتوانیم به نتیجه مطلوب برسیم و باید رویکردهای مدیریتی منابع آب در کشور اصلاح شود.
کد مطلب: 2048