چشمهای به نام وقت ساعت وجود دارد که به جرأت میتوان آن را یکی از عجیبترین و نادرترین چشمههای جهان دانست.
یکی از نادرترین و عجیب ترین چشمه های جهان در لرستان
26 اسفند 1392 ساعت 11:12
چشمهای به نام وقت ساعت وجود دارد که به جرأت میتوان آن را یکی از عجیبترین و نادرترین چشمههای جهان دانست.
به گزارش زیست آنلاین به نقل از فارس، لرستان سرزمینی چهار فصل است که به واسطه بارشهای فصلی مناسب، سفرههای زیرزمینی پُر آب بسیاری دارد و از اینرو میتوان به کرات چشمههای آب شیرین را در نقاط مختلف استان دید. چشمههایی که مرواریدهای سفید خود را بروی زمین میگستراند تا بساط حیات آدمی با این مایه حیات فرآهم آید.
*لرستان سرزمین چشمهها
طبیعت کوهستانی لرستان با وجود این چنین چشمههای فصلی و دائمی همواره با آغاز فصل رویش، جانی تازه میگیرد و سرسبزی و طراوت خیره کنندهای را به این خطه میبخشد. به جرأت میتوان لرستان را سرزمین چشمهها دانست. چشمههایی که در دامنه کوه یا اعماق درهها و یا حتی مناطقی نسبتاً بایر، بیشهزارهای سرسبز و زیبا را به وجود آورده که میتواند محیط مناسبی باشد، برای تفریح و دوری خانوادهها از هیاهو و دغدغههای مناطق شهری.
*چشمه وقت ساعت نقطه اعجاز طبیعت در شهرستان دورود
چشمه وقت ساعت به واسطه نوع خاص آبدهی خود، گوشهای از اعجاز خداوند در زمین را به نمایش گذاشته است. عجیب بودن این چشمه به واسطه نحوه خاص آبدهی آن است به نحوی که در طول دوره زمانی یک ساعته آب آن به طور خروشان جاری بوده و پس از آن به مدت یک ساعت متوقف میشود و این چرخه به طور متناوب ادامه دارد.
مظهر چشمه در انتهای غاری به عمق ۵۰ متر و ارتفاع ۱۵ متر قرار گرفته است و آب خروجی از این چشمه با گذر از میان غار به یک آبشار تبدیل شده و به دره پایین دست وارد میشود.
در ادامه مسیر آب خروجی از چشمه، بیشهزاری با درختان متنوع و سر به فلک کشیده ایجاد شده است که سایهسار آنها محل مناسبی برای اسکان و استراحت است.
*سفرههای زیرزمینی خاص علت به وجود آمدن این پدیده
آب خارج شده از این چشمه بسیار خنک و زلال است که در فواصل زمانی منظم در دل زمین به بیرون میجهد، البته این فواصل زمانی در طول سال متغیر است، به نحوی که در فصلهایی که میزان بارش زیاد است، مدت زمان توقف (آبگیری) کمتر از فصلهای کم آب سال است، اما همواره مدت زمان خروج آب برابر است، یعنی همان یک ساعت.
از نظر علمی زمینشناسان ساختار و شکل خاص این چشمه را به علت وجود سفرههای آب زیرزمینی خاص میدانند، سفرههایی که پس از پر شدن حجم خاصی در آن شروع به آبدهی میکنند.
*یک ساعت خروشان یک ساعت خشک
راویان از گذشته نقل کردهاند که بومیان و عشایر منطقه از این چشمه به عنوان ساعت در فواصل زمانی یک ساعته استفاده میکردهاند، چراکه چشمه یک ساعت در حالت خروشان و یک ساعت بدون خروجی بوده است، اما امروزه به دلیل تغییرات بسیاری که در حجم آب سفرههای زیرزمینی به وجود آمده، این زمان در طول سال متناوب شده است.
اگر قصد بازدید از این چشمه خاص و عجیب را داشته باشید، باید از شهر دورود حرکت در سمت جنوب (در امتداد ریل راه آهن) سفر خود را آغاز کنید و پس از گذشتن از روستاهای چم چیت، چنار و ده کولیان و نهایتاً نزدیک به سه ساعت کوهپیمایی به دهانه غار و مظهر این چشمه میرسید.
البته میتوان از شهرستان دورود نیز با قطار تا ایستگاه چم چیت را طی کرد و ادامه مسیر سه ساعته را با کوهپیمایی گذراند.
*دورود به پایتخت طبیعت ایران معروف است
رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان دورود در گفتو گو با خبرنگار فارس با اشاره به طبیعت بکر شهرستان دورود و به خصوص کوه پریز در جنوب شهرستان دورود اظهار داشت: این شهرستان به واسطه حضور در میان رشته کوههای زاگرس و اشترانکوه از اکوسیستم متنوعی بهره میبرد.
وی ادامه داد: این شهرستان که به پایتخت طبیعت ایران معروف است، از جاذبههای طبیعی زیبایی همچون دریاچه گهر، دره نیگاه، آبشار دره اسپر، آبشار ازنادر، منطقه نمونه گردشگری توت گورکش، غار و سراب منو، منطقه نمونه گردشگری تی و عمارت، چشمه وقت ساعت و سایر مناطق است.
محمدباقر فهیمنیا افزود: یکی از جاذبههای گردشگری خاص شهرستان که در دل کوه پریز قرار دارد، چشمه وقت ساعت است، چشمهای که به واسطه نوع خاص آبدهی آن برای علاقهمندان به طبیعت بسیار جالب توجه است.
وی بیان کرد: همه ساله در فصل بهار و تابستان شاهد حضور گروههای بسیاری از علاقهمندان و کوهنوردان در این منطقه هستیم که برای مشاهده از این پدیده نادر به شهر دورود سفر کردهاند.
رئیس اداره میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری شهرستان دورود علت وجود چنین چشمهای را وجود مخازن خاص آب زیرزمینی دانست و گفت: در این نوع مخازن ابتدا باید تا سطح مشخصی از آب پر شوند، تا تخلیه آن آغاز شود و آب از دهانه چشمه خارج شود.
فهیمنیا با اشاره به طبیعت بکر شهرستان دورود اظهار داشت: این شهرستان دارای جاذبههای طبیعی که در کوه پریز است که برخی از آنها در جهان کم نظیر هستند.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان دورود ضمن تبریک فرا رسیدن نوروز باستانی متذکر شد: شهرستان دورود از هر نظر آماده میزبانی و تشریف فرمایی هموطنان عزیز و مهمانان نوروزی به این شهر است و امیدواریم بتوانیم میزبان خوبی برای این عزیزان باشیم.
کد مطلب: 21399