کارشناس مسوول بهره برداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی از آنچه که برداشت غیراصولی گیاهان خوراکی و دارویی توسط برخی از مردم خواند انتقاد کرد.
کارشناس منابع طبیعی: مردم گیاهان خوراکی را ریشه کن نکنند
20 فروردين 1393 ساعت 11:44
کارشناس مسوول بهره برداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی از آنچه که برداشت غیراصولی گیاهان خوراکی و دارویی توسط برخی از مردم خواند انتقاد کرد.
به گزارش زیست آنلاین به نقل از ایرنا ˈحسن نصرتیˈ روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی افزود: متاسفانه شماری از مردم با جمع آوری نادرست گیاهان خوراکی و دارویی به عرصه های طبیعی خسارت زیادی وارد می کنند.
وی گفت: جمع آوری و استفاده از گیاهان دارویی و خوراکی باید تنها به اندازه نیاز و به شکل اصولی و با دقت لازم صورت گیرد.
این کارشناس افزود: متاسفانه برخی افراد در جمع آوری گونه های گیاهی دقت لازم را ندارند چون اگر برگهای گیاه مورد نیاز است گیاه را با ریشه و بیش از مصرف جمع آوری می کنند که این اقدام موجب تخریب منابع طبیعی می شود.
وی با اشاره به برداشت گیاه خوراکی ˈچریشˈ در عرصه های منابع طبیعی خراسان گفت: متاسفانه برخی از مردم این گیاه را با پیاز آن جمع آوری می کنند که این امر موجب کاهش این گونه با ارزش در عرصه های طبیعی خواهد شد.
نصرتی به برداشت غیراصولی زرشک کوهی نیز اشاره و بیان کرد: اهالی منطقه شاخه های بزرگ این درختچه را با داس بریده و پس از انتقال به منزل میوه آن را جدا می کنند که این نحوه برداشت نیز بسیار مخرب است.
وی نحوه جمع آوری زرشک کوهی از عرصه های منابع طبیعی را تاسف بار خواند و افزود: اگر به اندازه نیاز از درختچه ها میوه زرشک برداشت شود هیچ آسیبی به گونه زرشک وحشی وارد نمی شود.
کارشناس مسوول بهره برداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی اظهار داشت: متاسفانه به شکل نامناسبی گونه های دارویی این استان نیز توسط برخی از محلیها جمع آوری شده و به صورت خام با قیمتی پایین به تاجران استانهای دیگر فروخته و بعد به سایر کشورها صادر می شود.
وی گفت: باید طرحهای کشت مصنوعی گیاهان دارویی و خوراکی اجرا شود تا به مراتع و عرصه های طبیعی فشار وارد نشود.
نصرتی در ادامه خواستار توجه مسوولان مربوط به ارائه تسهیلات برای تبدیل دیمزارها و برخی از عرصه های مستعد طبیعی به کشتزار گیاهان خوراکی و دارویی شد و ˈافزایش درآمد روستاییان، بکارگیری دانش آموختگان کشاورزی و منابع طبیعی و ایجاد اشتغالˈ را از مزایای اجرای طرحهای کشت گیاهان دارویی برشمرد.
کارشناس مسوول بهره برداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: از ۳۵۰ گونه گیاهی شناسایی شده در این استان ۱۷۵ گونه دارای جنبه دارویی و صنعتی است.
وی ابراز امیدواری کرد با اختصاص اعتبارات مورد نیاز بتوان برای شناسایی این گونه ها و در مواردی توسعه تولید و اقتصادی کردن آن گامهای موثری برداشته شود.
او افزود: عرصه های منابع طبیعی خراسان شمالی رویشگاه گیاهان متنوع فرعی جنگلی، مرتعی، دارویی و صنعتی می باشد که امید است با همکاری و مساعدت مسوولان اقدامات موثری در زمینه توسعه تولید آن صورت گیرد.
وی برخی از گونه های گیاهی خوراکی و دارویی این استان را شامل ˈکنگر، زرشک، زالزالک، پسته و فندق وحشی، قارچ، درمنه، زیره سیاه، پونه، کتیرا، باریجه، چای کوهی، آنخ، کاکوتی، شیرین بیان، سیب جنگلی، بادام وحشی، مرزه کوهی، گل نیلوفر و نسترنˈ برشمرد.
او گفت: با وجود اینکه گیاهان دارویی و صنعتی زیادی در خراسان شمالی وجود دارد اما تنها برای سه گونه گیاهی ˈباریجه، کتیرا و زرشکˈ به مساحت ۸۰ هزار هکتار طرح تهیه شده است.
وی ادامه داد: در مجموع سالانه ۵۰ تا ۶۵ تن باریجه، کتیرا و زرشک در خراسان شمالی تولید و برای فرآوری به سایر استانها حمل می شود.
او افزود: باید با اختصاص اعتبار مورد نیاز گیاهان دارویی و صنعتی این استان شناسایی و برای آن طرح تهیه و به بهره برداران و شرکتها برای بهره برداری اصولی واگذار شود.
گستره حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی دو میلیون و ۳۳ هزار و ۳۶ هکتار است که از این وسعت یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مرتع، بیش از ۱۸۳ هزار هکتار بیابان و ۴۳۴ هزار و ۵۵۰ هکتار آن جنگل است.
کد مطلب: 22341