به گزارش زیست آنلاین از مهر در شیراز، گرمای هوا در اردیبهشت ماه نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش داشته و در عین حال اختلاف دمای هوا در شب و روز باعث شده که کارشناسان از این پیده به عنوان تاثرات خشکی دریاچه ها یاد کنند.
مدیر کل هواشناسی استان فارس در گفتگو با خبرنگار مهر از گرم شدن زودتر هوا در استان خبرداد و افزود: در فروردین و اردیبهشت ماه سال جاری هوا نسبت به مدت مشابه سال گذشته بین نیم تا یک درجه گرم تر شده است.
عبدالکریم جامعی ادامه داد: یکی از دلایل گرم شدن زودهنگام هوا در استان به دلیل شرایط اقلیمی و تغییرات جوی است.
وی اظهار داشت: بر اساس پیش بینی ها به نظر می رسد که در ماه خرداد و تیر نیز نسبت به مدت مشابه سال گذشته هوا گرم تر شود.
اما در این میان یکی کارشناس حوزه محیط زیست گرم شدن زودهنگام هوا در استان را ناشی از ورود اقلیم کویر به این استان دانست و اظهار داشت: به دلیل بارشهایی که در اواسط فروردین ماه رخ داد احتمال می رفت که فصل گرمی را پیش رو داشته باشیم.
علمدار علمداری سرد شدن بیش از حد هوا ناشی از تغییر اقلیم در این استان دانست و افزود: خشک شدن دریاچه های استان در این امر تاثیرداشته و یکی از شرایط اصلی ورود کویر به استان گرم شدن زود هنگام هواست.
وی با اظهار نگرانی از ورود کویر به این استان بیان کرد: وجود دریاچه در استان فارس در گذشته باعث تعادل آب و هوایی در استان می شد اما با خشکی دریاچه ها شرایط آب و هوایی تغییر کرده است.
وی ادامه داد: در گذشته با تبخیر و رطوبتی که با وجود دریاچه های استان ایجاد می شد وضعیت آب و هوا در فارس متعادل بود اما با بحرانی شدن دریاچه ها وضعیت اقلیمی این استان کویری شده است.
علمداری با اظهار نگرانی از اختلاف دمای روز و شب در این استان گفت: این امر نشان دهنده وجود نشانه های ورود اقلیم کویری به استان است و زنگ خطر هم اکنون به صدا در آمده است.
وی اختلاف زیاد دما در شب و روز را از شاخصهای اقلیم کویری دانست و اظهار داشت: رطوبت موجود در هر منطقه به ایجاد تعادل هوا در آن منطقه کمک می کند از این رو می توان ادعا داشت که با خشک دریاچه های استان فارس و از بین رفتن رطوبت مشکلات زیادی به وجود امده و کویر وارد استان شده است.
این کارشناس حوزه محیط زیست اظهار داشت: متاسفانه در سال گذشته در فصل اردیبهشت ماه برخی از دریاچه های استان تا حدودی آبدار بود اما در حال حاضر تمام دریاچه های استان به غیر از مهارلو خشک است و این امر بسیار نگران کننده است.
رئیس مرکز پژوهشهای علوم جوی اقیانوسی دانشگاه شیراز با اظهار نگرانی از گرم شدن هوا در استان فارس گفت: متاسفانه طی چند سال گذشته هوای استان فارس و به ویژه کلانشهرهای کشور به گونه ای نگران کننده افزایش یافته که این به معنای افزایش مصرف آب در کانونهای جمعیتی ایران است.
جعفر ناظم السادات افزود: در حال حاضر به دلیل گرم شدن هوا شرایط به گونه ای است که برای استفاده از کولر نیاز آبی ۲۰ درصد افزایش یافته که این امر بسیار نگران کننده است.
وی اظهار داشت: این نوسانهای دمایی در استان فارس ارتباط تنگاتنگی با دمای آب در دریاها، اقیانوسها و... دارد از این رو می توان این ادعا را داشت که خشک شدن دریاچه ها نیز در این موضوع تاثیر زیادی داشته است.
رئیس مرکز پژوهشهای علوم جوی اقیانوسی دانشگاه شیراز افزود: به عنوان نمونه دمای هوا در استانهای جنوبی کشور ارتباط زیادی با دمای آب سطح خلیج فارس، دریای عمان و اقیانوس هند دارد و در اوایل سال وضعیت آب و هوایی در اقیانوسها به گونه ای بود که افزایش دما در غرب آسیا از جمله ایران به همراه دارد.
وی از خشک شدن دریاچه های استان فارس به عنوان یک موضوع تاثیرگذار بر روی دمای استان یاد کرد و افزود: خشک شدن دریاچه های استان فارس از بین رفتن رطوبت در این استان و در نهایت ورود کویر را به همراه داشته است.
ناظم السادات گفت: یکی از شاخصهای اصلی ورود کویر به استان فارس پدیده ریزگردها، اختلاف دما و... است از این رو باید تدابیری اتخاذ تا هر چه سریعتر دریاچه های استان احیا شوند.