کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

نابودی حیات‌وحش و جنگل‌ها عامل بیماری انسان

20 ارديبهشت 1393 ساعت 10:19

کارشناسان محیط زیست برای نخستین بار از تاثیر مخرب جنگل‌زدایی و نابودی حیات‌وحش بر سلامت انسان پرده برداشتند.


به گزارش زیست آنلاین از ایسنا پدیده فرسایش جنگل‌ها سبب نابودی زیستگاه‌های طبیعی جانوران و گیاهان در سراسر جهان شده است. این پدیده همچنین موجب کاهش کیفیت آب و هوا، شدت یافتن تغییرات جوی و افزایش خشکسالی و آتش‌سوزی شده اما اکنون کارشناسان محیط زیست جنبه منفی دیگری از اثرات مخرب فرسایش جنگل‌ها را فاش کرده‌اند. آنها برای نخستین بار از تاثیر این پدیده بر افزایش خطر ابتلای بشر به بیماری‌ها سخن گفته‌اند.

 

در این مطالعه که در نشریه «دستاوردهای آکادمی ملی علوم» منتشر شده نشان می‌دهد در مناطقی که پدیده جنگل‌زدایی و فرسایش جنگل‌ها شدت یافته،‌ افزایش بیماری‌ها سبب کاهش جمعیت پستانداران بزرگ جثه و افزایش استعمار جانوران درنده ناقل بیماری شده است.

 

کارشناسان در این مطالعه تاکید کردند: ما در بحبوحه بحران انقراض هستیم. در میان پستاندارانی که جمعیت آنها مشخص است بیش از ۵۰ درصد آنها با کاهش جمعیت روبرو شده‌اند که در این میان پستانداران بزرگ جثه به دلیل اینکه نیاز به زیستگاه‌های بزرگتری دارند بیشتر در معرض خطر نابودی هستند. همچنین جمعیت پستانداران بزرگ جثه به دلیل اینکه زمان طولانی‌تر و شرایط سخت‌تری برای جبران کاهش جمعیت‌شان نیاز دارند باعث کاهش نسل آنها شده است. زیرا در این جانوران در عین داشتن مدت طولانی آبستنی، میزان موالید کمتر است.

در واقع فرسایش جنگل‌ها تبعات دو سویه‌ای روی اکوسیستم دارد. به عنوان مثال وقتی پوشش جنگل‌ها از بین می‌رود، پستانداران درشت اندام این نواحی را ترک می‌کنند که پدیده جدیدی به نام «زیاگان‌زدایی» یا «جانورزدایی» رخ می‌دهد. وقتی پستانداران درشت اندام یک ناحیه را ترک می‌کنند، پستانداران کوچکتر جای آنها را می‌گیرند این در حالی است که پستانداران درشت اندام به عنوان متعادل‌کننده‌های طبیعت محسوب می‌شوند.

 

به گزارش ایسنا به نقل از مونگابی، کارشناسان تاکید دارند کاهش نظام‌مند جمعیت جانوران گوشتخوار و گیاهخوار بزرگ‌جثه اغلب بر جنبه‌های دیگر ساختارهای جمعیتی، عملکرد اکوسیستم و حتی روند تکاملی جانوران تاثیر می‌گذارد. این تاثیرات می‌توانند شامل ظهور بیماری‌های قابل سرایت از حیوانات به انسان، موسوم به «زونوسیس» شوند. بنابراین مطالعه، دست‌کم ۶۰ درصد از بیماری‌های انسان منشا حیوانی دارند. این بیماری‌ها به ویژه زمانی رخ می‌دهند که انسان در نزدیکی سایر حیوانات زندگی می‌کند. این بیماری‌ها به خصوص در زندگی دامپروری و کشاورزی رخ می‌دهد که در آنها انسان اقدام به نگهداری حیوانات اهلی می‌کند. با این حال «زیاگان‌زدایی» ناشی از فرسایش جنگل‌ها سبب بروز آشفتگی اکوسیستم طبیعی شده که این مسئله باعث حکمرانی حیوانات وحشی در یک ناحیه می‌شود که اغلب آنها را جوندگانی نظیر موش تشکیل می‌دهند. این حیوانات، ناقلِ بسیاری از میکروب‌ها و انگل‌های بیماری‌زا هستند.


کد مطلب: 27125

آدرس مطلب :
https://www.zistonline.com/news/27125/نابودی-حیات-وحش-جنگل-ها-عامل-بیماری-انسان

زیست آنلاین
  https://www.zistonline.com