سماق گیاه درختچهای است به ارتفاع ۴-۳ متر که شاخههای جوان و دمبرگهای آن از کرکهای ریز پوشانده شده است
هوراند، قطب تولید سماق
1 خرداد 1393 ساعت 11:34
سماق گیاه درختچهای است به ارتفاع ۴-۳ متر که شاخههای جوان و دمبرگهای آن از کرکهای ریز پوشانده شده است
به گزارش زیست آنلاین از ایسنا برگ سماق شانهای است و روی برگ سبز مات و زیر برگ روشن تر و در پاییز برگها سرخ حنایی میشود، گلهای آن خوشهای متراکم و حنایی رنگ است و در حدود ۱۰ سانتی متر طول دارد.
سماق یکی از گونههای گیاهی جنگل و حاشیه جنگل بوده و به صورت خودرو و دست بشر کمتر در گسترش و تکثیر آن دخیل بوده است و به صورت طبیعی در نواحی مدیترانه ای اروپا، امریکای شمالی، آسیایی مرکزی از جمله ترکیه، ایران، افغانستان، عراق و هم چنین شمال آفریقا مشاهده شد و این محصول در اواخر شهریور ماه رسیده و آماده برداشت میشود.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی گفت: باغداران استان هر ساله توانایی تولید ۱۷۱ تن سماق را دارند.
ایوب ایرانی فام در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه آذربایجان شرقی، افزود: ۳۹۰ هکتار از اراضی دیم استان برای تولید سماق اختصاص یافته و باغداران استان در چهار هکتار نیز کشت سماق را به صورت پرورش نهال انجام میدهند.
ایرانی فام، از میزان عملکرد سماق در هر هکتار از اراضی استان گفت و ادامه داد: کارشناسان عملکرد ۴۵۰ تن در هکتار را برای سماق متصور هستند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی یادآور شد: این محصول نسبت به خشکی متحمل و با رطوبت کم نیز تولید محصول میکند که تکثیر آن از طریق پاجوش است.
ایرانی فام با اشاره به درآمدزایی سماق برای باغداران تاکید کرد: با در نظر گرفتن خوش خوراک بودن سماق تلاش برای فرآوری و بسته بندی بهینه محصول، درآمدزایی این محصول قابل پیش بینی است.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی نیز به خبرنگار ایسنا گفت: هم اکنون ۸۱ هکتار از اراضی هوراند در روستاهای ورجن سفلی و علیا، تابستانق، آقبراز، ملالو، کورن، کویر، هوای، قره درویش، داودلو، خانکندی و برخی روستاهای همجوار جنگلهای ارسباران زیرکشت سماق قرار داشته و با متوسط یک تن در هکتار به لحاظ مرغوبیت و دارا بودن رنگ طبیعی قرمز، طعم خوب و بازارپسندی یکی از مرغوبترین نوع سماق موجود در کشور به شمار میرود.
سعدالله اسکندری افزود: ارائه آموزش با روشهای تکثیر و نوآوری محصول توسط کارشناسان امر، به صورت اطلاعات آموزشی و تخصصی و همچنین مشاورههای رایگان در اختیار بهره برداران قرار میگیرد.
وی با اشاره به ارزش اقتصادی و اشتغالزایی این محصول تشریح کرد: سماق گیاهی کم هزینه با درآمد خوب و اشتغال زایی بالا بوده و در جلوگیری از فرسایش خاک بسیار موثر عمل میکند و قسمتهای مختلف سماق اعم از پوست، ریشه، ساقه، برگها و میوه آن در داروسازی، تولید لوازم آرایشی، دامپزشکی، چرم سازی، رنگ غذا و حفاظت از غذاهای کنسروی به دلیل آتی اکسیدان بالای آن، کاربرد دارد.
اسکندری از امکانپذیر بودن کشت سماق در خاک های کم عمق گفت و ادامه داد: این گیاه در خاک های کم عمق و متوسط رشد کرده، متحمل به خشکی و کم آبی بوده به صورتی که در مناطق، با بارندگی ۳۰۰ تا ۳۵۰ میلی متر در سال قادر به رشد است و بدون ابتلا به آفات و امراض بوده و در صورت سرمازدگی با ساقههای جدید رشد و نمو میکند.
وی سماق را در پاککنندگی معده توانا دانست و اظهار کرد: خاصیت ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی سماق برای درمان پارهای از بیماریها و تحریک اشتها به دلیل تلخی فراوان و پاککنندگی معده بسیار مفید است.
بر اساس این گزارش، تولید سالانه بیش از ۸۱ تن سماق طبیعی در هوراند، این شهرستان را در موقعیت ممتازی در تولید این محصول با ارزش قرارداده و منطقه را تبدیل به قطب تولید این محصول در شمالغرب کشور کرده است.
کد مطلب: 28399