کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

معرفی منطقه حفاظت شده نئور

19 خرداد 1393 ساعت 9:42

حفاظت‌ شده نئور با وسعتی در حدود یک هزار هکتار در ۳۰ کیلومتری شهرستان اردبیل واقع شده است. مهم‌ترین ویژگی این منطقه دریاچه نئور است و ویژگی اکوسیستم آن به عنوان زیستگاه بی‌ مانند، ماهی‌ قزل‌آلای رنگین و پرندگان و جانوران آن است.


به گزارش زیست آنلاین از ایسنا منطقه حفاظت شده نئور جزئی از منطقه حفاظت شده لیسار می‌باشد که قسمتی از آن در استان گیلان واقع شده و از سال ۱۳۴۸ تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفته است.

کل مساحت این منطقه ۴۲۸۳ هکتار است در داخل این محدوده بزرگترین دریاچه آب شیرین دائمی استان تحت عنوان دریاچه نئور با مساحت ۴۲۰ هکتار واقع گردیده، این دریاچه با زیبائی خاص و تنوع زیستی زیاد در ارتفاع ۲۵۰۰متری کوههای تالش و در فاصله ۴۸ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان اردبیل واقع شده است.

منطقه دارای آب وهوای سرد و در فصل تابستان آب وهوای منطقه بسیار مساعد می‌باشد و در فصل تابستان به لحاظ پرورش ماهی قزل آلا در دریاچه و هوای مناسب جمع کثیری از مهمانان داخل استان و سایر نقاط کشور برای استفاده از آب و هوا و طبیعت زیبا و بکر و صید ورزشی ماهی قزل آلا به این منطقه مسافرت می‌کنند.

موقعیت جغرافیایی دریاچه نئور: در ارتفاعات البرز غربی واقع گردیده است.

خصوصیات اکولوژیکی دریاچه نئور: به علت داشتن ویژگی‌های منحصر بفرد و خاص طبیعی، این دریاچه یکی از مراکز مهم تحقیقاتی سازمان حفاظت محیط زیست در امور آبزیان به شمار می آید.

آب شیرین دریاچه از چشمه های متعدد و پر آب اطراف دریاچه و از نزولات جوی یخ و برف کوه‌های اطراف تأمین می‌گردد. با توجه به شرایط اقلیمی منطقه، دریاچه دارای زمستان‌های نسبتاً طولانی بوده حداکثر دمای منطقه ۲۵َ درجه سانتی گراد بوده و در زمستان دارای دمای متوسط ۲۰- درجه می باشد.

از موجودات دریاچه می‌توان از زالو، صدف‌های دوکفه‌ای، نرمتنان واز سخت پوستان نام برد که بیشترین جمعیت ها، کروسکوپیک موجود در دریاچه را نوعی سخت پوست بنام گاماروس با نام علمی(gamarus fasiaticus) تشکیل می‌دهد.

ذخائر فراوان گاماروس فضای مناسبی را برای پرورش ماهی قزل آلا فراهم نموده است. این دریاچه به دلیل قرار گرفتن در مسیر عبور پرندگان مهاجر به علت داشتن مواد غذایی فراوان و محیط امن، استراحتگاه مناسبی را برای پرندگان ایجاد کرده و سالانه پذیرای تعداد زیادی از این پرندگان می باشد.

تنها پستاندار آبزی دریاچه، سمور آبی (شنگ) (Lutra lutra) است.

در ارتفاعات و کوههای اطراف دریاچه نیز تنوع نسبتاً زیادی از حیات وحش وجود دارد. وجود شرایط اقلیمی مناسب و فراوانی منابع زیرزمینی، فون و فلور غنی را به حوضه دریاچه بخشیده است.

در این حوضه ۷۰ گونه گیاهی شناسائی شده است که استفاده دارویی، خوراکی و صنعتی دارند و ۹۰ گونه جانوری بومی و مهاجر را دارا می‌باشد، که ۷۰ گونه از آبزیان، ۲گونه دوزیست ۱۰ گونه خزنده، ۲۳ گونه پستاندار و۴۸ گونه پرنده، فون آن ناحیه را تشکیل می‌دهد.

در حوزه آبریز دریاچه نئور مجموعه‌ای از گیاهان استپی و کشتزارهای گندم، جو، عدس، نخود و... وجود دارد. گونه غالب در داخل دریاچه رابارهنگ آبی تشکیل می‌دهد، به عنوان زیستگاه مهم جهت مهاجرت پرندگان معرفی گردیده است و این دریاچه به واسطه دارا بودن ذخایر فراوان گاماروس، مکان مناسبی جهت پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان می باشد.

حیات وحش حوزه آبریز نئور:

از نظر مورفولوژی منطقه دارای دوسیمای خشک(کوهستانی) و آبی بوده و طبیعی است که مایع حیاتی منطقه نیز بر حسب سیمای فیزیکی موجود در دو بخش موجودات زنده خشکی زی و آبزی طبقه بندی شوند و مرز طبیعی کرانه دریاچه، محدوده زیست آنها را اجرا می کند.

آبزیان دریاچه:

پلانکتون‌های رده(copepodea)، دوگونه صدف رده (gastropoda)، گونه‌های از شیرونومید (chironomid)، صدف دوکفه‌ای(clams)، زالو، دوگونه سنجاقک (dirigbeeti predeceous) و (nymph damselfly)، گونه سخت پوستان آب شیرین بنام (gammarus fasciatus) و ماهی قزل آلای رنگین کمان.

دوزیستان منطقه: قورباغه مرادبی راه راه(poma cameran) وقورباغه مردابی (rana ridibunda)

خزندگان منطقه:

سوسمار از خانواده(agamidea sp)، گرزه مار (افعی) (macrovipera lebetina)، مار آتشی(coluber ugularis)، مار چلیپر(natrix tessellata)، مار زنگی مار آبی(natrix natrix) ولاک پشت مهمیزدار(testudo geraeca)

پستانداران منطقه: خرس قهوه‌ای(ursus arctos)، گرگ(canis lupus)، روباه(vulpes vulpes) شنگ (Lutra lotra)، خرگوش (lepus capensis) سمور سنگی (mystlidea) سیاه گوش(lynx lynx)، راسو(mustela nivalis)، حفار اروپایی، خارپشت اروپایی(erineceus coccolor)، جرد ایرانی(meriones persicus)، ول معمولی، موش صحرایی، حشره خوار دندان سفید(crocidura russula)، خفاش سیبیل دار، خفاش بال بلند و خفاش نعل اسبی

 

 


کد مطلب: 29607

آدرس مطلب :
https://www.zistonline.com/news/29607/معرفی-منطقه-حفاظت-شده-نئور

زیست آنلاین
  https://www.zistonline.com