در پی برگزاری تجمعهای متعدد در اعتراض به آلودگی هوای شهر اراک، با مدیرکل محیط زیست استان مرکزی به گفت و گو نشستیم.
تلاش برای نجات تالاب میقان اراک
5 شهريور 1392 ساعت 10:33
در پی برگزاری تجمعهای متعدد در اعتراض به آلودگی هوای شهر اراک، با مدیرکل محیط زیست استان مرکزی به گفت و گو نشستیم.
به گزارش زیست آنلاین به نقل از ایسنا امیر انصاری با بیان اینکه ما به دنبال این هستیم که مسائل زیست محیطی به مطالبات مردمی تبدیل شود، خاطرنشان کرد: از دیدگاه محیط زیست، راهپیماییهای مردمی نسبت به آلودگی هوا جنبه مثبت دارد زیرا توجه به این امر بیانگر آگاهی مردم است و تلاش بیشتر مسوولین استانی و کشوری برای رسیدگی به این موضوع را موجب میشود.
مدیرکل محیط زیست استان مرکزی با اشاره به اقدامات انجام شده برای کاهش آلودگی هوای اراک، عنوان کرد: اداره کل محیط زیست یک دستگاه بینبخشی است و عاملیت در این بخش با محیط زیست نیست. مردم فکر میکنند سرمنشاء اجرا نشدن طرح کاهش آلودگی هوا، محیط زیست استان است، در صورتی که در اجرای طرحهای کاهش آلودگی هوای اراک دستگاههای ذیربط نیز باید همکاری کنند.
این مقام مسوول با بیان اینکه وظیفه اصلی اداره محیط زیست، اطلاعرسانی و پیگیری مصوبات است، تصریح کرد: نه تنها این دوره مدیریتی، بلکه مدیران قبلی نیز پیگیر این موضوع بودهاند و ما نیز در کنار مسوولین استان به طور قطع این مسئله را پیگیری میکنیم.
انصاری، احداث تقاطعهای غیرهمسطح در نقاط دارای گره ترافیکی در ورودیهای کلانشهر اراک، تامین سوخت گاز نیروگاه شازند از اسفند ۹۱، گازسوز کردن ناوگان حمل و نقل عمومی، توزیع سوخت یورو چهار و پنج، کاهش ۵۰ درصدی صنایع آلاینده در سال ۹۰، کاهش ۴۰ واحد صنعتی از صنایع آلاینده در سال ۹۱ و کاهش ۳۲۰ واحد صنعتی آلاینده از سال ۸۹ تاکنون را از جمله اقدامات انجام شده در راستای کاهش آلودگی هوا عنوان کرد و گفت: محیط زیست استان در کنار مردم است، اما دوست نداریم به اسم آلودگی هوا این تجمعات به شکل دیگری در چشم دشمنان تصویر شود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا آلودگیهای ناشی از آلایندهها موجب بیماریهایی چون سرطان و اماس میشود؟ توضیح داد: در این راستا باید بررسیهای علمی درست انجام شود، ما معتقدیم که آلودگیها در بروز امراض مختلف بیتاثیر نیستند اما، عوامل دیگری چون بهداشت و تغذیه نیز در شکلگیری بیماری نقش موثری دارند و این وظیفه دانشگاه علوم پزشکی است که آموزشهای مربوطه را به مردم ارائه دهد.
انصاری، حمایتها و پیگیریهای مجموعه دادگستری، استانداری و محیط زیست را به عنوان عوامل پیگیریکنندگان اصلی کاهش آلودگیهای ناشی از مجموعه ایرالکو، موثر دانست و بیان کرد: دغدغه مدیران مربوطه استان همچنان مسائل زیست محیطی مردم بوده و مردم نیز نباید این اقدامات را نادیده بگیرند.
وی ضمن تاکید بر اینکه استان، درگیر یک سری بحرانها و چالشهای خشکسالی شده است، خاطرنشان کرد: خشکسالیهای اخیر باعث شد حجم زیادی از گرد و غبار و ریزگردها وارد شهر شود و تمام عملکرد محیط زیست را تحت شعاع قرار دهد.
مدیرکل محیط زیست استان مرکزی اظهار کرد: اراک در کنار تالاب میقان قرار دارد و از لحاظ جغرافیایی شاخصههایی دارد که سه اکوسیستم کوهستان، تالاب، کویر و رودخانه را درگیر کرده است، بنابراین رودخانه موسوم به خشکه و عوارض توپوگرافی که در سطح شهر اراک است باید در شاخصههای شهرسازی مورد توجه قرار گیرد که متاسفانه به این مسئله کمتر توجه شده است.
وی خاطرنشان کرد: اراک باید به یک بوم شهر تبدیل شود یعنی شهری که از لحاظ اکولوژیکی وابسته به منابع زیستی موجود در این شهر باشد.
انصاری بیان کرد: در سال ۹۱ و ۹۲ تالاب میقان جزو چهار تالاب مهم کشور لحاظ شده است که هم اینک در حال تهیه مدیریت زیست بومی آن هستیم. احداث مرکز پایش تالاب، لایروبی رودخانه، انتقال زباله و پسماند، نصب دستگاه سنجش گرد و غبار و دوربین جهت مشاهده وضعیت گرد و غبار در کویر میقان از جمله اقدامات انجام شده برای طرح کاهش آلودگی هوا بوده است.
مدیرکل محیط زیست استان مرکزی یادآور شد: از آنجا که تالاب میقان بر روی منطقه بیابانی خشک قرار دارد، در نتیجه حقابه آن باید تامین شود.
این مقام مسوول، تامین حقابه تالاب میقان اراک را از جمله برنامههای مهم عنوان کرد و گفت: هنگامی که این تالاب خشک شود گرد و غبار بیشتر شده و با تشدید خشکسالیها نیز، گرد و غبار شدت میگیرد، بنابراین تامین حقابه تالاب میقان از اولویتهای محیط زیست است به طوری که باید به صورت مادامالعمر موقعیت تالاب حفظ و آب این منطقه تامین شود.
کد مطلب: 2999