توسعه بیابان و بیابان زایی از مشکلاتی است که در این استان کویری همواره به عنوان یک معضل مطرح بوده و تشدید خشکسالی در سالهای اخیر سمنان را تهدید می کند.
بیابان زایی سمنان را تهدید می کند
25 خرداد 1393 ساعت 12:39
توسعه بیابان و بیابان زایی از مشکلاتی است که در این استان کویری همواره به عنوان یک معضل مطرح بوده و تشدید خشکسالی در سالهای اخیر سمنان را تهدید می کند.
به گزارش زیست آنلاین از ایسناایرنا کاهش بارندگی، تبخیر و تعرق بالا شرایط را برای استان کویری سمنان بحرانی تر کرده است.
در حالیکه ۴۰ میلیون هکتار از اراضی کشور تحت تاثیر فرسایش بادی قرار دارد این امر در استان سمنان وسعتی معادل یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار را شامل می شود و نقاط بحرانی از نظر فرسایش بادی همواره تاسیسات زیربنایی این استان را در معرض تهدید قرار داده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان وسعت نقاط بحرانی این استان را از نظر فرسایش بادی ۴۷۰ هزار هکتار در ۲۲ نقطه اعلام کرد و گفت: این امر سبب شده تاسیسات زیربنایی، اراضی کشاورزی، شهرکهای صنعتی، راهها و ... در معرض تهدید باشند.
ˈسیدحسن میرعمادˈ به مهار نقاط بحرانی فرسایش بادی تاکید کرد و افزود: مقابله با بیابان زایی نیازمند اعتبارات بیشتر و تلاش همگانی است.
وی حجم خسارات سالانه ناشی از فرسایش بادی در استان سمنان را بیش از ۳۰ میلیارد ریال بیان کرد و گفت: پارسال برای مقابله با بیابان زایی و جلوگیری از فرسایش بادی ۳۰ میلیارد ریال اعتبار به منابع طبیعی سمنان اختصاص یافت.
میرعماد افزود: از مجموع اعتبارات اختصاص یافته به بیابان زایی ۶۰ درصد ملی و ۲۰ درصد استانی است.
خشکسالی در استان سمنان سبب شده تا دشت های این استان با خطر فرونشست مواجه شود به طوریکه این امر در مناطق جنوبی سمنان و دامغان از شدت بیشتری برخوردار است.
به گفته مسوولان استان سمنان خشکسالی و برداشت بی رویه از سفره های زیرزمینی سبب شده تا افت ۷۰ سانتیمتری آب را در این سفره ها شاهد باشیم.
مسوولان منابع طبیعی سمنان معتقدند کمتر چاه کشاورزی در این استان وجود دارد که برای دستیابی به آب، کف شکنی مجدد نشده باشد.
برداشت های بی رویه از منابع آبهای زیرزمینی و افت آبهای سطحی در استان سمنان از یک سو، کاهش بارندگی و خشکسالی های پی در پی که به گفته مسوولان در دوره های سه تا پنج ساله تکرار شده است بر وسعت مناطق بیابانی افزوده و لزوم طرحهای بیابان زدایی را بیشتر کرده است.
تغییر اقلیم، عوامل انسانی و غیر انسانی، تغییر کاربری اراضی، افت سفره های زیرزمینی و ... از مهمترین عوامل بیابان زایی در استان سمنان هستند که باید با تدابیر ویژه مانع از پیشروی آن شد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان به خسارات سنگین مراتع ناشی از کاهش تولید علوفه اشاره کرد و گفت: مراتع این استان دچار ۸۰ میلیارد ریال خسارت شده است.
وی افزود: از این رقم ۶۳ میلیارد ریال خسارت به مراتع قشلاقی و ۱۷ میلیارد ریال به مراتع ییلاقی وارد شده است.
بر اساس نظر کارشناسان استان سمنان به ازای کاهش هر میلیمتر باران در مناطق قشلاقی یک درصد و در مناطق ییلاقی نیم درصد تولید علوفه کاهش می یابد.
عرصه منابع طبیعی استان سمنان ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار وسعت دارد که شامل پنج میلیون و ۲۰۰ هکتار بیابان، سه میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار مرتع و ۳۵۲ هزار هکتار جنگل است.
بیست و هفتم خرداد روز جهانی مبارزه با بیابان زایی است و شعار امسال این روز ˈزمین از آن آیندگان است بیاییم آن را در برابر تغییر اقلیم حفظ کنیمˈ تعیین شده است
کد مطلب: 30965