کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

پساب شستشوی نفت کشها در کمین آب و خاک منطقه

4 تير 1393 ساعت 11:01

عبور روزانه هزاران دستگاه تانکرهای نفتکش عراقی از استان لرستان موجب شکل گیری کاسبی جدیدی به نام کارواشهای شستشوی این نفتکشها شده است، واحدهایی که پساب ناشی از فعالیت آنها، آب و خاک محدوده جاده سراسری شمال - جنوب را در معرض خطر جدی نفوذ فلزات سنگین قرار داده است.


به گزارش زیست آنلاین از  مهر، کارواش هایی که همگی در بخش جنوبی شهر پلدختر ایجاد شده و روز به روز به صورت قارچ گونه به تعداد آنها افزوده می شود نیمی از جاده سراسری تهران - جنوب حد فاصل میدان بسیج تا میدان امام حسین(ع)شهر پلدختر را به تصرف و اشغال خود در آورده اند، کارواشهایی که بهانه ایجادشان شستشوی نفتکشهای عراقی عبوری از این محور است.

این واحدها خدماتی که دارای فعالیت غیر اصولی هستند به صورت آلونک هایی در دو طرف جاده ترانزیتی شمال - جنوب قرار گرفته و علاوه بر بلعیدن آب آشامیدنی شهر، فلزات سنگین و سرب را با شستشوی خودروهای سنگین و به ویژه تانکرهای کشنده حامل سوخت عراقی در اراضی کشاورزی و منابع آب منطقه راهی می کنند.



فعالیت این کارواشها پس از واژگونی روزانه آنها در مسیر جاده سراسری شمال - جنوب، پرده دیگری از آلودگی نفتکشهای عراقی در منطقه است که پساب ناشی از شستشوی خودروها را در وسط جاده و اراضی منطقه رها کرده و مخاطرات و چالش جدی زیست محیطی را به بار می آورند.

قطعی آب آشامیدنی مردم برای شستشوی نفتکشها

این واحدهای غیر اصولی علاوه به مخاطره انداختن سلامت مردم، مزاحمت ها و آزارهایی برای مسافران و خودروهای عبوری و رهگذران هم ایجاد می کنند. بساط این واحدها در یک مقطع زمانی با انتقاد امام جمعه پلدختر برچیده شدند ولی طولی نکشید که دوباره ماشین شویی ها فعالیت خود را آغاز  و استمرار بخشیدند.

این واحدهای غیر اصولی که از هرگونه ماده شوینده دلخواه خود استفاده می کنند امتیاز آب و برق نیز گرفته اند و این اقدام غیرکارشناسانه بازار آنها را سکه کرده است به طوریکه حاشیه جاده را قرق کرده اند.

یک شهروند پلدختری ساکن منطقه تنگ علی شهر پلدختر به خبرنگار مهر می گوید: بیشتر اوقات شبانه روز به ویژه ظهرها دو ساعت آب آشامیدنی به علت فعالیت کارواش ها قطع است زیرا این صنف از آب آشامیدنی شهر استفاده می کنند که این امر موجب اعتراض اهالی منطقه شده است.



نصراله اکبری نژاد ادامه می دهد: مسئولان به فکر چاره اندیشی باشند و اگر اقدامی در راستای جمع آوری کارواش ها انجام نمی دهند حداقل نگذارند که از آب آشامیدنی مردم استفاده کنند.

یک شهروند دیگر پلدختری گفت: هر مسافر و تازه واردی که به شهر پلدختر سفر می کند با ورود به این شهر و دیدن این آلونک ها در ورودی شهر که ویترین شهر محسوب می شود احساس ناخوشایندی پیدا می کند چرا که این امر چهره و سیمای  خیلی زشتی به شهر داده است.

وی افزود: فعالیت کارواش ها موجب افت شدید آب آشامیدنی شده به گونه ای که نمی توانیم استحمام کنیم و نمی دانیم مشکلاتمان را به چه کسی بگویم.

 خطر آلودگیهای ناشی از شستشوی تانکرهای عراقی

سرپرست شبکه بهداشت و درمان پلدختر نیز در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: خطر آلودگیهای ناشی از شستشوی تانکرهای عراقی حامل نفت خام و مواد سوختی دیگر در منطقه وجود دارد.

احمد کرموند افزود: محتویات فاضلاب کارواشها که راهی آبهای جاری و زیرزمینی می شود دارای غلظت زیاد مواد محلول، چربی و روغن و گازهای سمی است.



وی گفت: در راستای رفع این مشکل ادارات مربوطه از جمله مدیریت و واحد بهداشت حرفه ای شبکه بهداشت، نیروی انتظامی، اداره برق، آب و فاضلاب شهری و شهرداری جلساتی با کارواشهای سطح شهر تشکیل شد ولی نتیجه ای به دنبال نداشت.

کرموند افزود: در این راستا به دلیل بی توجهی به اخطاریه ها و تذکرات این اداره در تیرماه ۹۲ با حکم دادستانی و با همکاری نیروی انتظامی همه کارواشهای این محدوده تعطیل شدند.

وی افزود: دلایل اصلی و عمده تعطیلی حدود ۹۰ کارواش شستشوی خودروها داخل جاده سراسری، زشت کردن چهره شهر، وارد کردن فاضلاب و آلودگیهای خودروها به فاضلاب شهری، مشکل کم آبی منطقه کوی بسیجیان به دلیل استفاده از آب آشامیدنی در ماشین شویی ها، پیشگیری از مشکلات بهداشتی و بیماریهای ناشی از تماس با نفت خام، گازوئیل، بنزین و سایرآلاینده های موجود در این سوخت ها، خطرمرگ آبزیان رودخانه کشکان، تجزیه ناپذیری مواد شیمیایی ناشی از شستشو و ایجاد خطرات جدی برای اکوسیستم منطقه بوده است.

هیچ کدام از کارواشهای پروانه کسب ندارند

هادی بابایی رئیس مجمع امور صنفی شهرستان پلدختر نیز در این رابطه به مهر گفت: هیچ کدام از کارواشهای سطح شهر پروانه کسب نداشته، حریم جاده را رعایت نکرده و استانداردهای لازم برای راه اندازی کارواش را ندارند.



رئیس قسمت برق پلدختر نیز در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: این ماشین شویی ها مجوز و پروانه کسب ندارند و با آوردن نامه از بازرگانی و شهرداری برای تعدادی از آنها کنتور نصب کرده ابم ولی بیشتر آنها از کنتوری که برای دیگری کشیده شده استفاده می کنند.

فخرالدین پناهنده افزود: باید مکانی خاص برای این کارواشها مشخص شود چرا که بیشتر سیم های برق آنها لخت هستند و خطربرق گرفتگی زیاد است و از نظرایمنی مشکلات جدی دارند.

وی ادامه داد: از این ۸۵ کارواش برای ۵۴ واحد کنتور نصب شده است و مابقی از کنتور دیگری استفاده یا از شبکه برق به صورت غیر مجاز  استفاده می کنند.

مدیر شرکت  آب وفاضلاب  پلدختر نیز به خبرنگار مهر گفت: بیشتر کارواشها انشعاب دائم ندارند و اقدام به دستکاری شبکه کرده اند. عده ای را به دادگاه معرفی کرده ایم و برای ۸۰ کارواش نیز کنتور به صورت موقت نصب شده است.

ضرورت هماهنگی دستگاههای اجرایی و انتظامی برای ساماندهی کارواشها

شهردار پلدختر نیز به خبرنگار مهر گفت: فعالیت کارواش ها خارج از محدوده قانونی شهر و فاقد مجوز قانونی از سوی شهرداری است و هیچگونه نظارتی بر روند فعالیت آنها علی الخصوص خارج از محدوده قانونی شهر وجود ندارد و آلودگی زیست محیطی زیادی به همراه دارند.



جهانگیر اکبری افزود: شهرداری در خصوص کارواشهای داخل شهر اقدام به ساماندهی آنها کرده است.

وی با بیان این که شهرداری مخالف این بی سر و ساماندهی در خصوص کارواشها است، گفت: برای ساماندهی خارج از محدوده شهر می بایست شرکت آب، اداره برق و راه و شهر سازی تعامل با یکدیگر داشته باشند.

اکبری افزود: شهرداری نیز آمادگی دارد نسبت به برچیده شدن کارواش ها که چهره ای نازیبا به ورودی جنوبی شهر داده اند با این ادارات تعامل و همکاری داشته باشد.

شهردار پلدختر گفت: البته اعتقاد بنده این است که موضوع باید با هماهنگی همه دستگاههای اجرایی و انتظامی شهرستان صورت پذیرد.

آلودگی فلزات سنگین در کمین آب و خاک منطقه

این سخنان در حالی مطرح می شود که پیش از این نیز یک کارشناس آلودگی های محیط زیست در رابطه با فعالیت برخی کارواشها در حاشیه محور ترانزیتی شمال - جنوب در محدوده شهرستان پلدختر گفته بود: این واحدها به طور عمده نسبت به شستشوی خودروهای حامل سوخت به صورت غیراستاندارد و با استفاده از آب شرب شهری اقدام می کنند.



محسن تیزهوش معتقد است که بدون شک با توجه به اینکه این خودروهای حامل سوخت معمولا آلوده به مواد سوختی و هیدروکربنی هستند با شستشوی غیراستاندارد آنها در حاشیه جاده و رها کردن پساب در محل جاده و اراضی کشاورزی می توانند خطرات جدی برای محیط زیست طبیعی منطقه به همراه داشته باشند.

تیزهوش ادامه می دهد: فلزات سنگین موجود در پساب خروجی این واحدها می تواند زمینه از بین رفتن پایداری زیستی اکوسیستم های طبیعی و آبی و خاکی منطقه را فراهم کند.

وی معتقد است که آنچه نیاز است و کمبود آن احساس می شود یک نظارت درست و اصولی بر روی فعالیت این واحدها است.عمده کارواشهای موجود در سطح مشکل آلودگی و استفاده از آب شرب را دارند که باید برای رفع این چالشها تدبیر جدی و البته کارشناسی اندیشیده شود.



تیزهوش می گوید: اگر این موضوع به طور جدی پیگیری نشود استمرار فعالیت غیراستاندارد و غیرقانونی کارواشها در استان به یک بحران عمیق تبدیل خواهد شد.

وی با یادآوری اینکه فعالان محیط زیست نیز راضی به از دست رفتن شغلهای ایجاد شده در این بخش با تعطیلی این واحدهای خدماتی نیستند، یادآور می شود: ولی استمرار فعالیت این واحدها با این میزان آلودگی و با استفاده از آب شرب شهری در شرایطی که ما محیط زیستی شکننده داشته و با خشکسالی شدید دست در گریبان هستیم موجب عمیق تر شدن زخم های محیط زیست خواهد شد.


کد مطلب: 31451

آدرس مطلب :
https://www.zistonline.com/news/31451/پساب-شستشوی-نفت-کشها-کمین-آب-خاک-منطقه

زیست آنلاین
  https://www.zistonline.com