همایش و کارگاه آموزشی یک روزه حفاظت از تالاب ها با محوریت حفظ و احیاء تالاب هشیلان در کرمانشاه برگزار شد.
تالاب هشیلان را نجات دهیم
7 تير 1393 ساعت 12:57
همایش و کارگاه آموزشی یک روزه حفاظت از تالاب ها با محوریت حفظ و احیاء تالاب هشیلان در کرمانشاه برگزار شد.
به گزارش زیست آنلاین از ایسنا مهندس تورج همتی مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان کرمانشاه در این همایش با اشاره به ارزشهای اقتصادی، اکولوژیکی، علمی و تحقیقاتی و ... تالاب هشیلان، این تالاب را یک کارخانه طبیعی خواند که خدمات زیست بومی و اکولوژیکی بسیاری ارائه میدهد.
وی با بیان اینکه این تالاب زمانی منشاء خدمات کشاورزی، دامداری، صید آبزیان و ... برای ساکنان اطراف خود بوده است، ادامه داد: متاسفانه امروز تالاب هشیلان برخی از کارکردهای خود را از دست داده و باید به فکر نجات و طرح مدلی برای احیاء آن باشیم.
به گفته این مسئول، اولین گام برای احیاء تالاب هشیلان این است که تالاب را به شرایط نرمال برسانیم و بخشی از آسیبهایی که به آن وارد آمده را جبران کنیم.
مدیرکل محیط زیست کرمانشاه معتقد است: این کار باید باید با طرح یک مدل ملی برای تلاب هشیلان انجام شود و بتوان برای آن اعتبارات ملی و حتی بینالمللی جذب کرد.
همتی افزود: باید کارگروه کشوری، استانی و شهرستانی برای حفاظت از تلاب تشکیل شود و نقش دستگاههای ذیربط و سازمانهای مختلف از جمله آب منطقهای، منابع طبیعی، جهاد کشاورزی و ... در آن مشخص شود.
وی بر لزوم مشارکت دادن جوامع محلی در حفاظت از تلاب هشیلان تاکید کرد و گفت: هدف ما این نیست که اطراف تالاب را سیم خاردار بکشیم و اجازه استفاده به کسی ندهیم، بلکه میخواهیم با مشارکت دادن مردم منطقه، آموزش و آگاهی دادن به انها در راستای حفظ و احیای تالاب گام برداریم.
مدیر کل محیط زیست استان کرمانشاه استفاده خردمندانه از تالاب را هدف این طرح دانست و بر لزوم همکاری سازمان های مردم نهاد غیردولتی نیز تاکید کرد.
همتی همچنین خواستار مدیریت یکپارچه منابع آب و خاک شد.
وی از در نظر گرفتن طرح جامع CEPA برای حفظ و احیا تالاب خبر داد که رویکرد آن آگاهی بخشیدن به مردم، آموزش و مشارکت آنهاست و فاز اول آن در جوامع محلی اطراف تالاب انجام میشود.
به گفته این مسئول، این طرح در هفت بخش اصلی پیگیری میشود.
وی در ادامه اشارهای به ویژگیهای منحصر به فرد تالاب ۴۲۰ هکتاری هشیلان داشت و خاطرنشان کرد: این مدل از تالاب الگو یافته در ایران و حتی دنیا بینظیر است.
همتی با بیان اینکه هم اکنون بیش از ۲۴ تالاب کشور عضو رامسر سایت هستند، از پیگیری جدی برای معرفی تالاب هشیلان به عنوان رامسرسایت خبر داد.
به گفته این مسئول، برای این منظور ابتدا باید تالاب را از لیست قرمز خارج کرد.
کنترل سیلاب ها، تغذیه سفره های زیرزمینی، حفظ ذخایر زیستی، تصفیه و پالایش آبها، استفادههای تحقیقاتی، ممانعت از فرسایش آب و .... از مزیتهای تالاب هشیلان است که وی از آنها نام برد.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست کرمانشاه تصریح کرد: در سالهای اخیر به دلیل خشکسالی و کاهش نزولات جوی شاهد کاهش پوشش گیاهی تالاب، انقراض و مهاجرت گونههای بومی از جمله گونهای لاک پشت و حتی مهاجرت حاشیه نشینان تالاب بودهایم.
همتی در خصوص اقداماتی که برای حفاظت از تالاب صورت گرفته نیز از تشکیل ۲۲ فقره پرونده برای خلع ید اراضی تصرف شده تالاب با همکاری منابع طبیعی خبر داد.
وی پلمب چاههای غیرمجاز و برنامه ریزی برای انتقال آب از سد گاوشان و داریان را نیز از دیگراقدامات انجام شده برشمرد.
در ادامه این کارگاه کارشناسان و صاحب نظران به بیان دیدگاههای خود پرداختند و از زربانو منصوری فعال محیط زیست کرمانشاه تجلیل شد.
کد مطلب: 31607