سرپرست گروه کاری نجات چشمه بل گفت: مقامات کشوری به خواست مردم و مسوولان دو استان کردستان و کرمانشاه برای توقف تخریب چشمه بل که تحت عنوان ˈ نجات بخشی ˈ ادامه دارد، پاسخ دهند.
سرپرست گروه کاری نجات چشمه بل گفت:
درخواست مردم برای توقف تخریب چشمه بل تحت عنوان ˈ نجات بخشی ˈ ادامه دارد
19 تير 1393 ساعت 10:50
سرپرست گروه کاری نجات چشمه بل گفت: مقامات کشوری به خواست مردم و مسوولان دو استان کردستان و کرمانشاه برای توقف تخریب چشمه بل که تحت عنوان ˈ نجات بخشی ˈ ادامه دارد، پاسخ دهند.
به گزارش زیست آنلاین از ایرنا، دکتر سید مختار هاشمی شامگاه چهارشنبه در جمع خبرنگاران، افزود: مسوولان این دو استان بارها با نامه نگاری و اشکال مختلف خواستار نجات چشمه بل شده اند اما هنوز پاسخی دریافت نکرده اند و تخریب چشمه بل تحت عنوان ˈنجات بخشیˈ ادامه دارد.
وی اظهار کرد: از معصومه ابتکار رییس سازمان محیط زیست درخواست کرده ایم که حکمی قضایی برای توقف فعالیت های تخریبی کارفرمای سد داریان در رابطه با چشمه بل بگیرد.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه آبگیری سد داریان منوط به نجات چشمه بل است، از وزیر نیرو نیز می خواهیم در راستای تعهد خود عمل کند و دستور توقف تخریب این چشمه را بدهد.
هاشمی با بیان اینکه هیچکدام از طرح های شرکت توسعه منابع آب و نیرو در این رابطه منجر به نجات چشمه بل نمی شود، افزود: این طرح ها فاقد توجیهات فنی لازم است و مورد تایید گروه کاری نجات چشمه بل قرار نگرفته است.
وی فوری ترین خواست گروه کاری نجات چشمه بل را توقف هرگونه فعالیت در رابطه با چشمه بل دانست و گفت: ما خواستار انجام مهندسی ارزش در یک فرایند مشارکتی میان مسوولین ساخت سد و گروه کاری نجات چشمه بل هستیم.
وی مهندسی ارزش را مطابق ماده ۲۱۴ قانون پنجم توسعه کشور دانست و ادامه داد: هر پروژه ای را می شود در هر مرحله از کار مورد ارزیابی مهندسی ارزش قرار داد.
** هدف کارفرما استحصال آب است و نه نجات چشمه
سرپرست گروه کاری نجات چشمه بل گفت: می خواهند میان چشمه و آب سد بتن ریزی کنند و سپس بخشی از آب چشمه را به ارتفاع ۱۵۰ متری استحصال کنند.
هاشمی با بیان اینکه این عمل نجات چشمه نیست بلکه استحصال بخشی از آب آن است، افزود: امکان اختلاط آب سد با آب چشمه نیز در این شیوه وجود دارد.
وی اظهار کرد: اگر هدف نجات چشمه است باید کارفرما دست از کار بکشد تا با همفکری گروه کاری راهی علمی و عملی پیدا شود.
وی گفت: کارفرما در تابستان ۸۶ از پروفسور میلانویچ که در مورد چشمه های کارستی و نه سیفونی تخصص دارد خواسته است که بررسی کند چگونه می توان ۵۰ لیتر در ثانیه از چشمه بل که چهار هزار لیتر در ثانیه آبدهی دارد آب استحصال کرد.
وی افزود: این نشان می دهد که هدف کارفرمای سد داریان از ابتدا نیز نجات چشمه نبوده است.
** آیا اگر چشمه بل یک چاه نفتی بود زیر آب می رفت؟
هاشمی با بیان اینکه گفتمان زیست محیطی در ایران قوی نیست، افزود: با لحاظ گفتمان توسعه ای نیز چشمه بل می تواند بودجه اعتباری غرب کشور را تامین کند و یک سرمایه مهم است.
وی افزود: چشمه بل چشمه ایی نایاب در جهان است که چهار هزار لیتر در ثانیه آب دهی دارد که آب خالص محسوب می شود.
وی گفت: با درآمدی که از چشمه بل کسب می شود می توان در سال ۱۰ سد همچون سد داریان ساخت.
وی با بیان این سوال که آیا اگر چشمه بل یک چاه نفتی بود زیر آب می رفت، اظهار کرد: چاه نفت تجدید پذیر نیست اما چشمه بل سالانه ۱۵۰ میلیون متر مکعب آب خالص به ما می دهد که مشتریانی در دنیا دارد.
** قول کارفرما به اداره محیط زیست کردستان نیز عملی نشد
سرپرست گروه کاری نجات چشمه بل گفت: کارفرما در روز چهارشنبه به مدیرکل محیط زیست استان کردستان قول داده بود که تا ۲۰ روز صبر کند تا سازمان حفاظت از محیط زیست با بررسی گزارشات کارفرما نظر خود را ارائه دهد.
هاشمی افزود: آنها روز بعد بدون توجه به این قول خود دوباره عملیات تخریبی را آغاز کردند.
وی اظهار کرد: در این چند روز دهانه چشمه با قدمت چند میلیون ساله در این عملیات به اصلاح نجات بخشی کارفرما، تخریب شد.
وی تنها راه در شرایط فعلی را ورود مسوولین کشوری به این مساله دانست و گفت: وزیر نیرو باید دستور توقف فعالیت کارفرما را بدهد تا چشمه بل از بین نرود.
گروه کاری نجات چشمه بل در زیر مجموعه کمیسیون آب، کشاورزی و منابع طبیعی از سال ۸۹ شکل گرفته است و نمایندگان اداراتی همچون، جهادکشاورزی، شرکت آب منطقه ای، منابع طبیعی، محیط زیست در کنار انجمن های محیط زیستی و اساتید دانشگاهی در آن فعالیت می کنند.
کد مطلب: 32592