کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

شکاف در یخچال طبیعی علم کوه احتمال بروز سیل را افزایش می دهد

17 شهريور 1393 ساعت 3:58

رییس اداره محیط زیست چالوس گفت: اصلی ترین عواقب ایجاد شکاف در یخچال های طبیعی از جمله در علم کوه بروز سیل در مناطق پایین دست است.


به گزارش زیست آنلاین به نقل از ایرنا هفته گذشته محمد معصومی فرماندار کلاردشت اعلام کرد، شکاف های بزرگی در توده های عظیم یخی علم کوه به عنوان بزرگ ترین یخچال طبیعی کشور ایجاد شده است، بزرگی شکاف های ایجاد شده در این توده های یخی بی سابقه است به گونه ای که شگفتی کوهنوردانی را که به این قله صعود کردند به دنبال داشته است.


همچنین علی فرضی رییس هیات کوهنوردی کلاردشت دراین باره گفت: با توجه به مشاهدات کوهنوردان صعود کننده به این ارتفاعات، وضعیت شکاف یخچال ها بحرانی است و موجب نگرانی اهالی منطقه پایین دست شده است.

ابوالقاسم محمد پور روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا اظهار کرد: سال ۱۳۹۰ سیل بزرگی در منطقه کلاردشت رخ داد که خسارات زیادی به همراه داشت، بعد از آن گروه تحقیقاتی برای علت یابی به ارتفاعات اعزام که با شکاف بزرگی در یخچال علم کوه مواجه شدند.

وی افزود: برخی افراد گروه معتقد بودند علت بروز این سیل شکاف هایی است که در یخچال عظیم علم کوه ایجاد شده است، آنها علت ایجاد شکاف را گرم شدن زمین و ذوب شدن یخ ها عنوان کردند.

محمد پور ادامه داد: این سیل با سنگ های ریز و درشتی زیادی همراه بود از این رو خسارات زیادی به بار آورد و روستاها و چراگاه های زیادی را از بین برد. قطعا بروز این شکاف در یخچال سیل های متعددی دیگری را در آینده به همراه خواهد داشت.

وی گفت: رودخانه حفاظت شده سردآبرود در منطقه کلاردشت جاری است که حفظ حریم کیفی آن که حدود ۲۰۰ متر تعیین شده است جزو اهداف اداره اداره محیط زیست چالوس است، همچنین جلوگیری از برداشت های بی رویه از بستر رودخانه هم در دست اجراست .

محمد پور افزود: تا چند سال گذشته از کوه هایی که در مسیر این رودخانه قرار داشتند سنگ های تزیینی برداشت می شد که این کار موجب از بین رفتن بافت طبیعی منطقه شده است و زمانی که سیل رخ داد سنگ های رها شده بر زمین، همراه با آب جاری شده به مناطق دشتی و روستاها کشیده شد و خسارات زیادی به جای گذاشت.

به گفته وی اکنون فعالیت استخراج سنگ های تزیینی از این کوه ها متوقف شده است.

وی اظهار کرد: همچنین سیل سال ۹۰ موجب از بین رفتن ماهی خال قرمز که بومی منطقه است شد که اکنون در حال احیای آن هستیم.

رییس اداره محیط زیست چالوس تاکید کرد: کارشناسان معتقدند حال که در بزرگترین یخچال طبیعی کشور شکاف ایجاد شده احتمال بروز سیل مداوم در منطقه وجود دارد از این رو ستاد بحران وقت شهرستان چالوس و استان مازندران اعلام کردند ایستگاه هشداری در ارتفاعات ایجاد شود تا در صورت احتمال وقوع سیل اهالی پایین دست زودتر مطلع شوند.

به گفته وی اکنون کلاردشت به شهرستان مستقلی تبدیل شده و قطعا این گونه فعالیت ها از این شهرستان دنبال خواهد شد.

محمد پور همچنین از میزان پیشرفت و یا آغاز به ساخت این ایستگاه اطلاعی نداشت و اعلام کرد جزو وظایف آب منطقه ای است.

وی اظهار کرد: گرم شدن زمین یک پدیده جهانی است که علت اصلی بروز آن فعالیت انسانی است بنابراین اگر انسان ها برای ادامه فعالیت های خود ظرفیت طبیعی محیط زیست را در نظر نگیرند قطعا در آینده نه تنها با شکاف های عظیم تری در یخچال های طبیعی مواجه خواهیم شد بلکه دیگر اثری از یخچال ها به جا نخواهد ماند.

وی افزود: این روند تعادل طبیعت را به هم خواهد ریخت و اثر سوء آن قطعا متوجه انسان و گونه های زیستی موجود در طبیعت خواهد شد.

علم کوه نام کوهی با ارتفاع قله ۴۸۵۰ متر است که در منطقه تخت سلیمان در استان مازندران واقع شده است. قله علم کوه پس از دماوند دومین قله مرتفع ایران به شمار می رود. بیشتر شهرت این قله به خاطر دیواره ای است که در دامنه شمالی آن واقع است و دارای فنی ترین و سخت ترین مسیرهای سنگ نوردی و دیواره نوردی در ایران است. این دیواره در ایران، جایگاهی مانند کی۲ در جهان را داراست.

علم کوه در ۲۰ کیلومتری جنوب غربی شهر کلاردشت و در استان مازندران قرار گرفته است، کلاردشت نزدیک ترین شهر استان مازندران به این منطقه و پراچان و طالقان نزدیکترین شهرها در استان تهران به علم کوه هستند. از جبهه شمالی این کوه مشرف به کلاردشت و در جبهه جنوبی نیز این کوه مشرف به طالقان است.

یخچال های طبیعی در ارتفاعات نقش مهمی در آب و هوا دارند.

امروزه گرمایش جهانی یکی از بزرگترین و تاثیرگذارترین مسایل و چالش های موجود برای بشر است که بیش از پیش حضور آن احساس می شود. گرمایش جهانی بر طبق مطالعات و تحقیقات انجام شده پیامدهای بسیاری دارد که ذوب شدن یخچال ها در سراسر دنیا و صفحات یخی در دو قطب زمین یکی از آن ها است که منجر به پیچیده تر شدن مساله گرمایش جهانی در کره زمین می شود.

دانشمندان پیش بینی می کنند اقیانوس منجمد شمالی حتی می تواند ظرف ۲۰ سال آینده در ماه های تابستان خالی از یخ شود که منجر به تاثیرات مهمی بر آب و هوای سیاره می شود.

به گفته جولین استروو، دانشمند و محقق در مرکز داده های ملی برف و یخ، پوشش یخ قطب شمال اساسا در حال تغییر است و روند کنونی منجر به نازکتر و کمتر شدن یخ خواهد شد.

حتی برخی دانشمندان نظری فراتر از آن دارند، برای مثال پروفسور پیتر واهاماس از دانشگاه کمبریج پیش بینی کرده است با توجه به روند کنونی فروپاشی اقیانوس منجمد شمالی در حال رخ دادن است و ظرف مدت چهار سال کاملا نابود خواهد شد. 

قطعا طغیان آب رودخانه ها بالا آمدن سطح دریا و به زیر آب رفتن جزایر و پیشروی آب در نواحی ساحلی و تغییرات الگوی آب و هوا از پیامدهای ناشی از ذوب یخ ها در سراسر این کره خاکی است که تا کنون مشکلات بسیاری را برای ساکنین زمین ایجاد کرده و رسیدگی به این مساله و حل آن از چالش های بسیار مهم و تاثیر گذار است.


کد مطلب: 35951

آدرس مطلب :
https://www.zistonline.com/news/35951/شکاف-یخچال-طبیعی-علم-کوه-احتمال-بروز-سیل-افزایش-می-دهد

زیست آنلاین
  https://www.zistonline.com