کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

نظر طب سنتی درباره خشکی لب

23 مهر 1393 ساعت 9:47

در بیشتر مرطوب‌کننده‌های صنعتی هم از روغن بادام شیرین استفاده می‌شود و دلیل آن، همان افزایش رطوبت و کاهش خارش‌ ناشی از خشک شدن پوست بدن است.


به گزارش زیست آنلاین اعتقاد طب سنتی این است که خشکی پوست در میان افرادی با مزاج‌های «گرم و خشک» و «سرد و خشک» شایع‌تر است. غلبه سردی و خشکی در این افراد باعث خشکی بیشتر پوست و در نتیجه، خارش خواهد شد. ضمن اینکه مصرف خوراکی‌هایی با مزاج‌های گرم و خشک و سرد و خشک هم می‌تواند خشکی و خارش پوست را تشدید کند. معمولا مرکز تنظیم خشکی‌ها در بدن، کبد است. یعنی خشکی پوست و خارش‌های آن در اغلب موارد با افزایش رطوبت کبد از بین می‌رود یا تا حد زیادی تخفیف پیدا می‌کند. برای افزایش رطوبت کبد و درمان خارش، دو روش مصرف دارو و اعمال یداوی در طب سنتی وجود دارد. اعمال یداوی شامل ماساژها و حجامت می‌شوند. عرق کاسنی یا عرق شاه‌تره که خوشبختانه در کشور ما هم به وفور پیدا می‌شوند هم می‌توانند حرارت کبد را پایین بیاورند و تاحد زیادی جلوی خارش‌های پوستی و خشکی آن را بگیرند. مصرف این دو عرق در افرادی با مزاج گرم و خشک، می‌تواند به سرعت رطوبت کبد را افزایش دهد اما افرادی که مزاج سرد و خشک دارند هم می‌توانند از عرق کاسنی و شاه‌تره برای رفع خارش‌های خود استفاده کنند اما در کنار آنها باید خوراکی‌های دیگری مانند روغن زیتون و عسل هم بخورند. 

Traditional medicine

 نکته دیگر درباره اصول پیشگیری یا درمان‌های موضعی برای رفع خشکی و خارش پوست در طب سنتی است. برای این منظور می‌توان نقاطی از بدن را که دچار خارش است یا پوستش خشک می‌شود، با انواع روغن‌های موضعی مانند روغن زیتون، بادام شیرین یا گل بنفشه ماساژ داد. این روغن‌های موضعی باعث افزایش رطوبت در سطح پوست می‌شوند و استفاده از آنها برای همه گروه‌های سنی مناسب است. اگر دقت کرده باشید، در بیشتر مرطوب‌کننده‌های صنعتی هم از روغن بادام شیرین استفاده می‌شود و دلیل آن، همان افزایش رطوبت و کاهش خارش‌ ناشی از خشک شدن پوست بدن است.  درنهایت باید به این نکته هم اشاره کنم که بهترین راه درمان سنتی خشکی و خارش پوست، در مواردی که به این درمان‌ها جواب نمی‌دهد، انجام حجامت است؛ مخصوصا حجامت کبد به‌وسیله پزشکان طب سنتی یا پزشکانی که دوره‌های طب سنتی را گذرانده‌اند.علت و درمان خانگی ترک لب در طب سنتیلبهای خشک و ترک خورده یک مشکل بسیار رایج و متداول بوده و همه ما تاکنون با آن مواجه شده‌ایم و در بیشتر مواقع افراد قادر نیستند به نحو موثری با این مشکل برخورد کنند. به ویژه خشکی و ترک خوردگی لبها در فصل پاییز و زمستان و در هوای آلوده شهرهای صنعتی بسیار رایج است. همچنین استفاده از لوازم آرایشی بی کیفیت باعث شده که زنان بیشتر از مردان درگیر این مشکل بوده و بیشتر با ان مواجه میگردند. با کاهش رطوبت در لب‌ها، خشكی و در ادامه ترك و شكاف وسط یا گوشه‌های لب همراه با دردی خفیف و خونریزی در آن آشكار می‌شود. با این وجود بسیاری از افراد به راحتی از آن عبور کرده، در صورتیکه لب و دهان، ورودی دستگاه گوارش ما است و شروع هر مشکلی هر چند کوچک نبایستی با غفلت همراه باشد. با ما همراه باشید تا با ساده‌ترین و مناسبترین روشهای درمان خانگی ترک لب و خشکی لبها آشنا شوید.

علت ایجاد خشکی و ترک خوردگی لبهاترک خوردگی و خشکی لبها به دلایل مختفی بروز میکند. بیشترین عامل موثر بر این مشکل تغییرات آب و هوا و بادهای سرد زمستانی است، سایر عوامل ترک خوردن لبها عبارتند از:

کمبود مایعات بدن
خشکی و آلودگی هوا
مصرف سیگار و الکل
استفاده از لوازم آرایشی غیر استاندارد و بی کیفیت
تنفس دهانی که نتیجه گرفتگی یا پولیپ بینی باشد.
سوء تغذیه ناشی از مصرف كم پروتئین‌ها و نیز مواد غنی از ویتامین B
مصرف برخی داروها
برخی بیماری‌ها نظیر تب،خشکی و ترک خوردن لبها را منجر میشود.

درمان خانگی ترک لباولین و مهمترین راه برای رفع خشکی و ترک خوردگی لبها نوشیدن آب و مایعات است تا جبران کم آبی بدن گردد. سایر درمانهای خانگی برای رفع خشکی و ترک خوردگی لبها عبارتند از:

چرب کردن لبها با روغن حیوانیبه این منظور یک قاشق چایخوری روغن حیونی را حرارت دهید و کمی به آن نمک اضافه نموه و به عنوان مرهم بر روی لبها قرار دهید.

استعمال روغن نارگیلیکی از روشهای درمان خانگی ترک لب، استفاده از روغن نارگیل است. افراد زیادی روغن نارگیل را یک مرهم طبیعی فوق العاده برای رفع خشکی لب ها می‌دانند. هرروز چند بار روغن نارگیل را خیلی آرام روی لبهای خود بمالید.

گلیسیرین و آبلیموی تازهگلیسیرین و آبلیموی تازه را با نسبت مساوی با هم مخلوط نموده و بعد از شستن صورت روی لبها بمالید. استفاده از این معجون برای پوست صورت نیز مناسب یوده و از موثرترین انواع درمان خانگی ترک لب است.

خیاراستفاده از خیار تازه حلقه حلقه شده روی لبها برای از بین بردن خشکی و ترک لبها بسیار مفید است.

عسل و وازلینعسل یک مرهم فوق العاده و یک عامل ضد باکتری است. وازلین نیز یکی از بهترین محافظان پوست است و وقتی این دو عامل با هم ترکیب شوند برای رفع این مشکل بسیار موثر خواهند بود.

عسل در درمان خشکی لب

خامهاستفاده از خامه تازه از شیری که تازه جوشیده است، از دیگر راهکارهای درمان خانگی ترک لب‌ها است. مقداری از خامه مورد نظر را برداشته و به آن چند قطره آبلیموی تازه اضافه نموده و آن را به آرامی روی لبها بمالید و بعد از چند دقیقه با یک دستمال کاغذی نرم به آهستگی آن را پاک کنید.

آلوئه ورابرای درمان لب‌های خشکی زده و دچار ترک خوردگی، مقدار کمی ژل آلوئه ورا روی لب‌های خود بمالید و چند روز پیاپی این کار را تکرار کنید.

استفاده از گلبرگ های گل سرخیکی از بهترین روش ها برای درمان خشکی لب در طب سنتی ، استفاده از گلبرگ های گل سرخ می باشد . برای اولین بار حکیم ابوعلی سینا از این روش برای کسانی که بعد از سفر از کویر دچار خشکی لب می شدند استفاده کرده است . گلبرگ های گل سرخ حاوی اسید گالیک می باشند که می تواند به جذب رطوبت توسط لب ها کمک کتد . برای استفاده از گلبرگ های گل سرخ ابتدا باید آنها را داخل آب بریزید و سپس ان را با شیر و گلیسیرن مخلوط کنید . شب ها قبل از اینکه بخوابید از این مخلوط برای درمان خشکی لب ها استفاده کنید .

استفاده از روغن حیوانیاستفاده از روغن های حیوانی در میان عشایر بسیار مرسوم است و دکتر عبدالله احمدیه نیز در کتاب معروف خود رازیانه به اهمیت این روغن ها در درمان ترک و خشکی لب اشاره می کند . برای درمان خشکی لب در طب سنتی ، می توانید از روغن هایی همچون روغن کرچک استفاده کنید . این روغن ها به خاطر خاصیت روغنی و چربی که دارند باعث می شوند تا لب های شما مرطوب شود و روزنه های ان را با ملکول ها چربی پر کنند . برای اینکه اثر این روغن های حیوانی دو چندان شود ، بهتر است که آن را با موم عسل مخلوط کنید و بعد از حرارات دادن بر روی لب های خود استفاده کنید .

نوشیدن آبهمان طور که در بالا نیز اشاره کردیم ، یکی از مهم ترین عللی که لب های افراد به خشکی و ترک دچار می شود ، کمبود رطوبت است . این گونه افراد معمولا در مکان های گرم و خشک زندگی می کنند و به اندازه کافی از آب استفاده نمی کنند . شما بهتر است قبل از امتحان کردن هر نوع داروی گیاهی یا نسخه های درمانی ، از آب استفاده کنید تا رطوبت از دست رفته لب ها شما بازگردد . پس در اولین قدم بهتر است که مصرف روزانه آب آشامیدنی خود را بیشتر کنید .

نوشیدن آب

استفاده از ماسک گوجه و خیاریکی از قدیمی ترین روش های درمان خشکی لب در طب سنتی ، استفاده از گوجه و خیار می باشد . اگر دوباره به قسمت علل بروز خشکی لب نگاهی بیندازید ، می توانید ببینید که یکی از آنها عدم مصرف مواد حاوی ویتامین ب می باشد . پس برای اینکه بتوانیم خشکی لب و ترک ها آن را از بین ببریم ، می توانیم از موادی که حاوی ویتامین ب هستند استفاده کنیم . خیار و گوجه در دسترس ترین موادی هستند که دارای مقادیر زیادی ویتامین ب می باشند . با این حال شما می توانید از مواد دیگری همچون : مرکبات ، زردآلو ، انگور ، جگر ، تخم مرغ و ... استفاده کنید .

درمان خانگی ترک لب در طب سنتی۱- خوردن سرکنگبین (ترکیب ۱ فنجان سرکه انگور + ۲ فنجان نعنا + مقداری عسل) شبها قبل از خواب

۲- چنانچه گوشه لب به طور مداوم ترک میخورد، استفاده موضعی از روغن شتر مرغ بسیار مفید خواهد بود.

۳- اگر وسط لب ترک میخورد روغن زیتون یا روغن کنجد را داخل ناف بمالید. هر چند این درمان بسیار عجیب به نظر میرسد ولی توسط افراد مختلفی آزموده شده و از آن نتیجه گرفته‌اند.

سایر توصیه‌ها برای درمان خشکی و ترک خوردن لبهامرطوب نگه داشتن هوای محیط خانه برای رفع ترک خوردن و خشکی لبها موثر است. استفاده از دستگاه‌های بخورد سرد برای این منظور کمک میکند.

خیس نکردن مداوم لبها با بزاق دهان نیز بسیار مفید بوده و از تشدید و تکرار ترک خوردن لب پیشگیری میکند.

استفاده از لوازم آرایشی مرغوب به ویژه رژ لب که به طور مستقیم با لبها تماس دارد نیز بسیار موثر است. چرب کننده‌ها و مرطوب کننده‌های لب با کیفیت و استاندارد به درمان و رفع این مشکل کمک شایانی میکند.

عدم مصرف غذاهای تحریک کنده نظیر سس‌ها، خردل، فلفل قرمز و ... و در عوض تغذیه مناسب و مصرف میوه‌ها و سبزی‌های تازه به سلامت و زیبایی لبها کمک شایانی میکند.

عوامل التهاب زامتاسفانه گاهی اوقات شاهدیم به علت مصرف مواد آرایشی غیراستاندارد مانند رژ لب ، واکنش های حساسیتی به وجود می آید که می تواند باعث بروز اگزماهای تماسی و التهاب لب ها شود.

حتی در مواردی خمیر دندان و دهان شویه ها نیز ممکن است عامل التهاب لب ها باشند.

برخی ترکیبات دندانپزشکی و بعضی از مواد غذایی نیز در افراد حساس، موجب التهاب لب ها می شوند.

کیلیت (التهاب لب) ناشی از رژ، معمولا به لب ها محدود می شود، ولی گاهی فراتر رفته و پوست ناحیه مجاور را نیز درگیر می کند. همچنان که التهاب ناشی از غذاها، پوست ناحیه اطراف لب را نیز مبتلا می کند.

استفاده از روغن نارگیلشما می توانید از بسیاری از روغن های گیاهی برای درمان خشکی لب استفاده کنید . اگر شما در مناطق سرد و خشک مانند شاهرود یا ارومیه زندگی می کنید ، بهتر است از روغن نارگیل استفاده کنید تا در سریع ترین مدت بتوانید ترک ها و خشکی لب خود را درمان کنید . استفاده از این دارو برای خشکی لب ناشی از سرما بسیار توصیه شده می باشد . برای همین است که در گشته یکی از موادی که زیاد به مناطق غربی کشور تجارت می شده ، روغن نارگیل بوده است .

روغن نارگیل

استفاده از زالوخیلی وقت ها است که نه خشکی هوا باعث خشکی لب شده است نه عدم نوشیدن مایعات کافی . در این مواقع معمولا باکتری هایی موجود در لب ها باعث بروز این مشکل می شوند . این باکتری ها با مکیدن مایع موجود در لب باعث بروز خشکی می شوند . شما می توانید با قرار دادن زالو بر روی لب های خود از شر این باکتری ها خلاص شوید . بهتر است که این کار را حتما تحت نظر یکی از متخصصین طب سنتی انجام دهید تا دچار مشکلاتی دیگری نشوید .

راه حل های ساده در درمان خشکی لبدر درجه اول پرهیز از تماس با موادی است که فرد را دچار حساسیت می کنند.

سپس استفاده و تجویز نرم کننده ها و استروییدهای موضعی توسط پزشک است.

از فرد مبتلا خواسته می شود از هر گونه دستکاری و کندن پوسته ها بپرهیزد.

پرهیز از تماس مجدد با ماده ی ایجاد کننده التهاب لب نیز الزامی است.

 


کد مطلب: 38928

آدرس مطلب :
https://www.zistonline.com/news/38928/نظر-طب-سنتی-درباره-خشکی-لب

زیست آنلاین
  https://www.zistonline.com