اگرچه تصویب ۵۵ میلیارد تومان اعتبار در مجلس شورای اسلامی برای مبارزه با ریزگردها برای برخی خبری شادی آفرین است اما کارشناسان محیطزیست معتقدند این اقدام تنها سبب میشود بار دیگر سازمان حفاظت محیطزیست این میزان اعتبار را در جاییکه منشأریزگردها نیست هزینه کند تا همچنان استانهایی که با ریزگردها در آسمانشان دست و پنجه نرم میکنند، با مشکلاتی نظیر مدارس تعطیل مواجه باشند و پروازهای کنسل شده! اگرچه در کشور میلیاردها تومان اعتبار برای مالچپاشی و مهار گرد و غبار اختصاص داده شده است اما کارشناسان م
به گزارش زیست آنلاین به نقل از تهران امروز ؛ پرویز کردوانی، پدر کویر شناسی ایران و کارشناس ارشد محیطزیست با بیان اینکه سازمان حفاظت محیطزیست تاکنون بودجههایی را که برای کنترل ریزگردها گرفته جهت درست استفاده نکرده است میگوید: «مجلس نباید حتی یک ریال در این زمینه به سازمان حفاظت محیطزیست بدهد.»به گفته او «اخیرا رئیس سازمان محیطزیست اعلام کرده که دولت عراق اجازه نمیدهد برای مقابله با ریزگردها در این کشور کاری را انجام دهیم به همین دلیل این اعتبار میلیاردها تومانی را صرف احیای تالابهای داخلی خودمان میکنیم. در صورتی که این کار بسیار خندهدار و غلط است، زیرا باید برای حل مشکل ریزگردها، ریشه آن را درست کنیم.»
این نخستین بار نیست که مسئولان محیطزیست از چنین مشکلاتی سخن میگویند. پیش از این علی محمد شاعری در جمع خبرنگاران اعلام کرده بود که «برای گرد و غباری که سرمنشأخارجی دارد کاری نمیتوانیم بکنیم.» در هفتهای که گذشت نیز شاعری معاون محیط انسانی سازمان حفاظت محیطزیست بار دیگر اعلام کرد که «با وجود مذاکرات متعدد دولت عراق برای حل معضل گرد و غبار همکاری نمیکند چرا که گرد و غبار در اولویت دولت عراق نیست.»
این تنها عراق نیست که دست ایرانیها را برای همکاری نمیفشارد. عربستان هم برای حل معضل گرد و غبار حتی با ایرانیها پای میز مذاکره ننشسته است چرا که سیاست بیاعتنایی به دودی را پیش گرفته است که به چشم مردمش نمیرود. حتی در اجلاسهای بینالمللی منطقهای نیز جای این کشور همیشه خالی مانده است.
کردوانی میگوید: «هفته گذشته نیز متاسفانه مجلس تصویب کرده که ۵۵ میلیارد تومان به سازمان حفاظت محیطزیست برای حل مشکل ریزگردها بدهد که متاسفانه دردی را دوا نمیکند. پس از آنکه دولت عراق برای حل مشکل ریزگردها همکاری نکرد، سازمان حفاظت محیطزیست شروع به انجام اقداماتی در داخل کشور کرد که از جمله آنها میتوان به استفاده از ماسکهای فیلتردار مخصوص و استفاده از دستگاه فیلتراسیون در مکانهای بسته اشاره کرد. این دستگاهها میتوانند ذرات معلق هوا را بگیرند. در برخی از نقاط شهر تهران هم دستگاههای تصفیه هوا گذاشتند که قیمت بسیار گرانی دارد و این کار مانند این میماند که در خیابانی که پیچ خطرناکی داشته و مرتبا در آن تصادف میشود، به جای درست کردن پیچ، بیمارستانی مجهز بسازند.»
او ادامه میدهد: «علاوه بر آن قرار شد اعتباراتی را که در این زمینه گرفتند، برای کارهایی از جمله کاشت درخت در مرزهای غربی کشور صرف کنند، در صورتی که ریزگردها در ارتفاعات بسیار بالا حرکت کرده و اصلا پایین نمیآیند که جنگلها تاثیری داشته باشند. علاوه بر آن از زمان کاشت این درختها تا به نتیجه رسیدنشان حداقل ۱۰ ، ۱۵ سال وقت لازم است.»
هرچند گفته میشود که ریزگردها ناشی از خشک شدن تالاب هورالعظیم در کشور عراق است، اما کردوانی معتقد است که ریزگردهایی که از کشور عراق میآیند، ناشی از هورالعظیم نیست. این چهره ماندگار ادامه میدهد: «بارها گفته شده که ریزگردهایی که از کشور عراق میآیند، از تالاب هورالعظیم بلند میشوند، در صورتی که این گفته کاملا غلط است؛ زیرا این تالاب هماکنون پر از گیاه است و گرد و غبار از سمت غرب عراق ناشی میشود. اکنون کشور ما مانند انسانی است که یک طرف آن فلج است و متاسفانه این فلجی شامل استانهای حاصلخیز کشورمان میشود.»
این کارشناس ارشد محیطزیست با بیان اینکه بارها در مقابل اظهارات من گفته شده که «نشر اکاذیب میکنم»، ادامه میدهد: «اکنون سازمان حفاظت محیطزیست باز هم میتواند بگوید کردوانی نشر اکاذیب کرد تا برایشان ثابت کنم، زیرا رئیس سازمان حفاظت محیطزیست ساعت ۵:۳۰ دقیقه صبح روز یکشنبه (هشتم اردیبهشت ماه ۹۲) از رادیو پیام اظهار کرد که ۱۱ میلیارد تومان برای تالابها هزینه میشود، در صورتی که این اعتبار باید برای حل مشکل ریزگردها در کانون صرف شود و نه در تالابهای داخلی.»