کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

برای کاهش وابستگی مردم به جنگل باید سرمایه گذاری شود

30 آبان 1395 ساعت 12:57

نایب رییس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی گفت که ایجاد تعاونی‌ها هم به عنوان پشتیبانی از مردم و هم با هدف حفظ جنگل‌ها، مراتع و منابع طبیعی می‌تواند کارساز باشد.


به گزارش زیست آنلاین، عبدالکریم حسین‌زاده، نایب رییس فراکسیون محیط‌زیست درباره ماده واحده‌ای که به‌وسیله سازمان جنگل‌ها به هیات دولت ارسال شده و قرار است براساس آن تعاونی‌های محلی اولویت واگذاری طرح های خرد اقتصادی باشند تا طرح مشاغل جایگزین برای حاشیه‌نشینان جنگل به اجرا درآید، گفت: باید برای هر طرحی که بتواند میزان وابستگی مردم به جنگل و هر اکوسیستم دیگری را با هدف حذف تدریجی تخریب کمتر کند حتی اگر در کوتاه مدت به نتیجه نرسد، سرمایه‌گذاری بلند مدت شود.

حسین‌زاده با بیان این که مناطق جنگلی و مناطقی که اکوسیستم‌های قابل توجهی دارند، می‌توانند مرکز اتکاء اقتصادی باشند؛ توضیح داد: این مناطق توانایی این را دارند تا محل سرمایه‌گذاری شوند و از طرف دیگر خود مورد مخاطره و تخریب قرار نگیرند.

او همچنین در توصیف دو ویژگی اکوسیستم های جنگلی عنوان کرد: ابتدا اینکه می توان از  ظرفیت کلان این جاذبه‌ها به عنوان ظرفیت درآمدزایی و دوباره سرمایه‌گذاری کردن در همان محدوده‌ برای توسعه پایدار این مناطق استفاده کرد.

نایب رییس فراکسیون محیط‌زیست در این باره ادامه داد: نمونه های بسیاری از این سیستم در کشورهای منطقه هست. فکر می‌کنم باید از ظرفیت‌های کلان، جاذبه‌های گردشگری و جاذبه‌های طبیعی جنگل‌ها برای سرپا نگه داشتن آنها استفاده شود.

او در تشریح ویژگی دوم با اشاره به جمعیتی که در حوزه نفوذ مستقیم این مناطق زندگی می‌کنند و طبیعت برای آنها به نوعی یک مزیت نسبی و یک تهدید به حساب می‌آید، گفت: طبیعت ضمن اینکه فرصت است، تهدید هم هست. وقتی تناسبات ارتباطی بین جامعه هدف با پدیده طبیعی درست تنظیم نشود قاعدتا بر روی هم تاثیر منفی می‌گذارند در نتیجه فضای طبیعی یا محیط‌زیست است که اثرات تخریبی بیشتری می‌بیند.

نماینده نقده و اشنویه در ادامه اضافه کرد: راهکار اساسی هم همان بحث دومی است که مطرح کردم یعنی از ظرفیت این مکان‌ها برای اقتصاد گردشگری یا اکوتوریسم و مواردی از این دست استفاده شود و مردم در قبال محدودیت‌هایی که برایشان ایجاد می‌شود مانند عدم استفاده از درخت‌های جنگلی و ... مزیت‌هایی داشته باشند، در نتیجه به تدریج آماده می‌شوند تا طبیعت و جنگل‌ها را مورد تخریب قرار ندهند.

حسین زاده همچنین با بیان اینکه باید زمینه‌ها، بسترها و بسته‌هایی را به وجود آورد که به وسیله آنها مردم درآمدزایی کنند و بتوانند شرایط اقتصادی خود را بهبود بخشند در توضیح این گفته با ارائه نمونه‌هایی افزود: در کشورهای زیادی نمونه این بسترسازی‌ دیده می شود. به این صورت که زیست همسان به وجود می‌آوردند؛ مثلا خانه‌های روستایی را تبدیل به هتل یا قهوه‌خانه می‌کنند. یا در برخی کشورها خانه‌های چوبی که در داخل جنگل‌ها وجود دارد را برای استفاده گروه‌های توریستی آماده می‌کنند. همچنین بسیاری از ظرفیت‌های دیگر را که با توجه به وضعیت طبیعی و محیط‌زیست منطقه قابلیت اجرایی دارد پرورش می دهند.

حسین‌زاده در حمایت از این طرح سازمان جنگل‌ها تاکید کرد: به هر حال به نظر من اگر اولویت واگذاری اقتصادی به تعاونی‌ها باشد، سرمایه‌گذاری لازم انجام شود و تسهیلات مورد نیاز و مناسب با درصد سود پایین دراختیار گروه‌های مورد نظر در این طرح‌ قرار داده شود، هم به عنوان پشتیبانی از مردم آنجا و در کنار آن با هدف پشتیبانی و حفظ جنگل‌ها، مراتع و منابع طبیعی می‌تواند کارساز باشد.

سازمان جنگل ها به عنوان متولی اصلی جنگل در کشور مدتی است که طرحی تحت عنوان «ماده واحده» در اختیار هیات دولت قرار داده است که بر اساس آن تعاونی ها اولویت واگذاری های اقتصادی در مناطق جنگلی باشند. سازمان جنگل ها می خواهد این طرح در مجلس شورای اسلامی تصویب شود تا از این طریق بتوان اقتصاد حاشیه نشینان جنگل و ساکنان آن را بدون تخریب و بهره برداری بی رویه از جنگل تضمین کرد.

منبع:ایسنا


کد مطلب: 61210

آدرس مطلب :
https://www.zistonline.com/news/61210/کاهش-وابستگی-مردم-جنگل-باید-سرمایه-گذاری-شود

زیست آنلاین
  https://www.zistonline.com