کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

محیط زیست چگونه سال 2016 را پشت سر گذاشت

14 دی 1395 ساعت 11:33

رکورد گرم‌ترین سال، رسوایی شرکت‌های خودروسازی و مرگ تدریجی صخره‌های بزرگ مرجانی استرالیا از جمله خبرهای ناگوار زیست‌محیطی در سال میلادی ۲۰۱۶ بودند.


به گزارش زیست آنلاین  از پایگاه اینترنتی دویچه وله، برخی از رخدادهای سال ۲۰۱۶ در حوزه محیط زیست به شرح زیر است:
**گرم ترین سال تاریخ
با تداوم روند گرم شدن کره زمین از زمان آغاز ثبت دمای هوا تاکنون، سال ۲۰۱۶ این رکورد را جا به جا کرد. دمای کره زمین در مقایسه با دوران پیش صنعتی (اواسط قرن ۱۹) ۱/۲ درجه سانتی‌گراد افزایش داشته است.

**دستکاری خودروهای دیزلی
آزمایش‌های متعدد اثبات کردند که تقریبا تمامی خودروهای دیزلی تولیدی دستکاری شده و سیستم تصفیه اگزوز آنها آن گونه که مقرر است‌، عمل نمی‌کند. نتیجه این رسوایی به معنای در خطر قرار گرفتن زندگی ساکنان شهرها و افزایش میزان مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا است. این واقعه موجب شده تا اینک بحث‌های متعددی در رابطه با حذف خودروهای دیزلی از شهرها در سراسر جهان به جریان افتد.

**پنجمین سالگرد فاجعه اتمی فوکوشیما
در ماه مارس شهر فوکوشیما در کانون توجه قرار گرفت؛ پنج سال پیش در رآکتورهای ۱، ۲ و ۳ نیروگاه هسته‌ای این شهر، سوخت هسته‌ای ذوب شد و رآکتور ۴ آن نیز آتش گرفت. نیروگاه فوکوشیما هنوز تحت کنترل کامل درنیامده و نشت مواد رادیواکتیو ادامه دارد. به گفته دولت ژاپن فاجعه اتمی فوکوشیما تا بدین‌جا ۱۷۵ میلیارد دلار خسارت برجای گذاشته است.

**مرگ مرجان‌ها
دیواره بزرگ مرجانی در شرق استرالیا بزرگترین مجموعه صخره‌های مرجانی در دنیا به شمار می‌رود و به عنوان میراث جهانی زیست‌محیطی یونسکو به ثبت رسیده است. افزایش دمای آب اقیانوس‌ها در سال‌های اخیر موجب مرگ مرجان‌ها و تغییر رنگ آنان به سفید شده است. دیواره بزرگ مرجانی ۲ هزار کیلومتر طول دارد و ۴۰۰ نوع مختلف مرجان، ۱۵۰۰ نوع ماهی بیش از ۴ هزار گونه از نرم‌تنان در آن جا خانه دارند.

**کشمکش‌های جدی بر سر گلایفوزیت در اروپا
گلایفوزیت (گلیفسات) پرفروش‌ترین سم علف‌کش در جهان است. طبق اعلان آژانس جهانی تحقیقات سرطان این محصول سرطانزاست و در محصولات کشاورزی می‌توان ردپای آن را یافت. اعلام موضوع به بحث‌ها و کشمکش‌های متعددی در رابطه با مصرف این سم علف‌کش دامن زده است. کمیسیون اروپا تا پایان سال ۲۰۱۷ استفاده از گلایفوزیت را مجاز دانسته است. قرار است تا آن زمان پژوهش‌های بیشتری روی این محصول شیمیایی صورت بگیرد.

**دور دنیا با انرژی خورشیدی
هواپیمای خورشیدی &#۳۹;ایمپالس ۲&#۳۹; ساخته دانشمندان سوئیسی توانست در سال ۲۰۱۶ دور دنیا پرواز کند. صفحه‌های خورشیدی نصب شده روی بال‌های دراز این هواپیما سوخت مورد نیاز برای ملخ و باتری تعبیه شده در بدنه را تأمین کردند. به این ترتیب خلبان‌ها این امکان را داشتند که در شب نیز به پرواز خود ادامه دهند.

**آب و هوای طغیانگر
سال ۲۰۱۶ در بسیاری از نقاط کره زمین شاهد آب‌و‌هوای طغیانگر در فصول مختلف بودیم؛ موجی از هوای داغ و سوزان، آتش‌گرفتن جنگل‌ها و بروز سیلاب. هر چند گرمایش زمین در سال‌های اخیر موجی از تغییرات آب‌و‌هوایی را به همراه داشته است، اما با این حال هنوز نمی‌توان با قطعیت آن را عامل تک‌تک رخدادهای آب‌وهوایی یاد شده دانست.

**شش میلیون قربانی
۹۰ درصد از مردم جهان با آلودگی شدید هوا دست و پنجه نرم می‌کنند. طبق پژوهش سازمان جهانی بهداشت سالانه نزدیک به شش میلیون نفر در اثر پیامدهای آلودگی هوا جان خود را از دست می‌دهند. این معضل بیش از همه در شهرهای بزرگ قربانی می‌گیرد. تردد وسایل نقلیه، سوزاندن چوب و ذغال‌سنگ سه عامل مهم ایجاد آلودگی هوا در جهان به شمار می‌روند.

**اقدام آمریکا و چین برای هموارسازی راه
چین و آمریکا در ماه سپتامبر بر پیمان جهانی تغییرات آب‌وهوایی موسوم به &#۳۹;توافق‌نامه اقلیمی پاریس&#۳۹; مهر تأیید زدند. این توافق‌نامه اینک از سوی ۱۱۸ کشور تصویب شده و از روز ۴ نوامبر رسما به اجرا گذاشته شد. طبق توافق‌نامه تاریخی پاریس جامعه بین‌المللی موظف است تا با در پیش گرفتن اقدامات پیشگیرانه میانگین گرمایش زمین را تا &#۳۹;زیر دو درجه سانتی‌گراد&#۳۹; نسبت به شروع انقلاب صنعتی نگاه دارند.

**دشمن شماره یک محیط زیست
هواپیما یکی از مهمترین عوامل آلوده‌کننده محیط زیست است. افزایش رونق سفرهای هوایی به معنای افزایش تولید گازهای گلخانه‌ای است. در ماه اکتبر ۱۹۱ کشور در کیگالی، پایتخت رواندا بر سر کاهش تولید گازهای گلخانه‌ای به توافق رسیدند و متعهد شدند تا سال ۲۰۲۱ با اجرای پروژه‌های مختلف سهم کوچکی در راستای تحقق این هدف ایفا کنند. با این حال اقدامات پیش‌بینی‌شده برای جلوگیری از تغییرات اقلیمی همچنان ناکافی هستند.

**خورشید به جای ذغال‌سنگ
۴۵ کشور جهان در کنفرانس اقلیمی مراکش متعهد به چشم‌پوشی از ذغال‌سنگ و استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر شدند. مراکش نخستین نیروگاه عظیم خورشیدی خود را (تصویر) به راه انداخته است. این نیروگاه بزرگترین نیروگاه خورشیدی جهان به شمار می‌رود که در شهر ورزازات ساخته شده است.


کد مطلب: 61276

آدرس مطلب :
https://www.zistonline.com/news/61276/محیط-زیست-چگونه-سال-2016-پشت-سر-گذاشت

زیست آنلاین
  https://www.zistonline.com