اعضاء مجمع نمایندگان اصفهان در مجلس شورای اسلامی با معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست روز گذشته دیدار و پیرامون مسائل محیط زیستی استان گفتگو کردند.
ابتکار اعلام کرد:
رشد اقتصادی بدون آسیب به محیط زیست
25 بهمن 1395 ساعت 9:40
اعضاء مجمع نمایندگان اصفهان در مجلس شورای اسلامی با معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست روز گذشته دیدار و پیرامون مسائل محیط زیستی استان گفتگو کردند.
به گزارش زیست آنلاین ، معصومه ابتکار در این جلسه با اشاره به جهت گیری دولت یازدهم برای رعایت الزام ها و شاخص های محیط زیست در کنار برنامه های توسعه ای و اقتصادی کشور، گفت: قطعا رشد اشتغال و اقتصاد برای کشور ضروری است اما این رشد نباید به قیمت تخریب و آلودگی محیط زیست تمام شود بلکه باید در مسیر رشد سبز، اقتصاد سبز و اشتغال سبز باشد.
معاون رئیس جمهور افزود: البته این کاری سخت اما شدنی است. در همین استان اصفهان، بدون توقف رشد اقتصادی و صنعتی، برنامه های مقابله با آلودگی هوا به نتیجه بسیار چشمگیری رسید تا جایی که تعداد روزهای ناسالم شهر اصفهان در سالجاری به صفر و روزهای سالم نیز از ۷۵ روز در سال ۹۲ به ۲۳۹ روز در سال ۹۵ رسید.
وی با بیان اینکه سازمان حفاظت محیط زیست هرگز مخالف توسعه و رشد اقتصادی نیست، خاطرنشان کرد: قطعا باید شرایط اقتصادی، اشتغال و معیشت و رفاه مردم بهبود و ارتقاء یابد اما بهبود شرایط زیستی و زندگی مردم نیز الزامی است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به خسارات مادی و معنوی ناشی از چالش های محیط زیستی همچون آلودگی هوا، گفت: هزینه ای که دولت یازدهم برای ارتقاء استاندارد خودروها، بهبود کیفیت سوخت، خروج خودروهای فرسوده و بسیاری اقدام های دیگر در حوزه مقابله با آلودگی هوا انجام داده است، پیش از این از سوی مردم و بابت هزینه درمان بیماری ها پرداخت می شد.
ابتکار ادامه داد: البته همچنان تا نقطه مطلوب در بهبود و ارتقاء کیفیت هوا کشور فاصله داریم زیرا هم برنامه های مقابله با آلودگی هوا بلند مدت و مستمر است و هم موانع و چالش های این حوزه متقاوت و پیچیده است. اما نباید دستاوردها و نتایج مثبت کنونی را که محصول همکاری جمعی و بین بخشی بدنه دولت و دولت و مجلس است، نادیده بگیریم.
بهره مندی کل کشور از سوخت استاندارد یورو ۴ تا پایان ۹۶
معاون رئیس جمهور ضمن یادآوری این موضوع که تمرکز برنامه های مقابله با آلودگی هوا، به ویژه توزیع سوخت استاندارد یورو ۴ در مرحله نخست به دلیل جمعیت حدود ۳۵ میلیون نفری متاثر از آلودگی هوا در کلانشهرها، همچنین شرایط بسیار نامساعد بر روری کلانشهرها بود، اعلام کرد:در مرحله دوم برنامه های مقابله با آلودگی هوا، توزیع سوخت استاندارد یورو ۴ برای سایر شهرها نیز آغاز شده است و تا پایان سال ۱۳۹۶، کل کشور از سوخت استاندارد یورو ۴ بهره مند خواهند شد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: با توجه به اینکه استان اصفهان، استانی صنعتی است باید توجهی ویژه به موضوع صنایع و ساماندهی آن ها در اصفهان صورت بگیرد. گرچه هنوز معتقدیم که مزیت اصلی و اولویت نخست استان اصفهان با توجه به ظرفیت گردشگری میراثی، فرهنگی و طبیعی استان باید توسعه گردشگری پایدار باشد.
ضرورت هدایت برنامه ریزی صنعتی اصفهان به سمت ساماندهی صنایع و کاهش بار آلایندگی
وی اشاره ای هم به گزارش مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان داشت و افزود: به رغم تداوم فعالیت صنایع در استان اصفهان، با افزایش پایش و نظارت بر صنایع، حجم آلودگی ها، خسارت ها و عوارض محیط زیستی فعالیت صنایع در استان، کاهش پیدا کرده است.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: برنامه ریزی صنعتی استان باید به سمت ساماندهی صنایع، همچنین ارتقاء صنایع به صنایع پاک، سبز و دانش بنیان به منظور کاهش بار آلایندگی سوق داده شود.
فشار بر منابع حیاتی اصفهان به دلیل بارگذاری بیش از ظرفیت اکولوژیک
ابتکار ضمن تاکید بر ضرورت ممانعت از هر گونه بارگذاری جدید همچون بارگذاری صنعتی و جمعیتی در اصفهان، تصریح کرد: بارگذاری بیش از ظرفیت اکولوژیک اصفهان باعث فشار به منابع حیاتی استان همچون منابع آبی شده است.
معاون رئیس جمهور اشاره ای هم به فشار بسیار زیاد بخش کشاورزی بر منابع آبی استان اصفهان داشت و گفت: چرخه هیدرولیک تالاب، رودخانه، سفره های آب زیرزمینی به هم پیوسته و یکپارچه است و از این رو تخریب، آسیب و فشار بر یک بخش منجر به تخریب، آسیب و فشار بر کل چرخه می شود و به همین دلیل اصلاح و بازنگری در سیاست های این بخش، ضروری است.
اصفهان از جمله استان هایی است که بدترین شرایط تغییر اقلیم را تجربه می کند
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با یادآوری تاثیرپذیری بالای اصفهان از شرایط تغییر اقلیم، اظهار کرد: اصفهان از جمله استان هایی است که بدترین شرایط تغییر اقلیم را تجربه می کند و از این رو نیازمند آغاز هر چه سریعتر مدیریت تغییر اقلیم در استان است. زیرا در حال حاضر به رغم کاهش بسیار چشمگیر عدد پایه و بارندگی در استان، همچنان تغییر چشمگیری در مصرف آب بخش های مختلف استان ایجاد نشده است.
وی با بیان اهمیت اولویت بخشی به اصلاح و بازنگری در مدیریت منابع و مصارف آبی در برنامه ریزی های استانی، خاطرنشان کرد: سراسر ایران با چالش جدی تغییر اقلیم، کاهش شدید بارندگی، خشکسالی مستمر و طولانی و کاهش منابع آبی مواجه است و اصلاح و بازنگری در مدیریت منابع و مصارف آبی به ویژه تغییر الگوی کشت و آبیاری ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
ابتکار ادامه داد: برنامه ششم توسعه نیز به دلیل همین اهمیت موضوعی بر محور آب و محیط زیست تدوین شد.
معاون رئیس جمهور ضمن اشاره به تهدیدهای ناشی از خشک شدن تالاب گاوخونی برای استان اصفهان و کشور، گفت: به همین دلیل تکمیل مدیریت زیست بومی تالاب، همچنین تشکیل ستاد برای جامع نگری و برنامه ریزی کلان در این حوزه در دستور کار قرار گرفت.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با مرور برنامه های اجرایی در حوزه ارومیه، تاکید کرد: اصلاح الگوی کشت و آبیاری عنصر محوری برنامه های اجرا شده برای احیاء دریاچه ارومیه است و همین رویکرد باید برای سایر استان ها نیز الگوبرداری شود.
وی با بیان اینکه سال گذشته با عزم دولت یازدهم و همکاری وزارت نیرو، حق آبه تالاب گاوخونی در سه نوبت پرداخت شد، اظهار کرد: مطالعه کانون های گرد و غبار اصفهان توسط دانشگاه اصفهان و دانشگاه آزاد خراسان نشان داد، همین تخصیص حق آبه منجر به نفوذ رطوبت به خاک تالاب و جلوگیری از تبدیل آن به کانون گرد و غبار شده است.
ابتکار گفت: در کنار حق آبه تخصیصی و اقدام های مختلف، باید عزمی جدی برای اصلاح الگوی منابع و مصارف آب ایجاد شود تا بتوانیم به رغم شرایط سخت اقلیمی، تالاب ها و دریاچه ها و رودخانه های کشور را نیز حفظ کنیم.
معاون رئیس جمهور با اعلام آمادگی سازمان حفاظت محیط زیست برای اجرای طرح های طبیعت گردی و اکوتوریسم در کشور، اظهار کرد: آماده تسری الگوی خبر کرمان برای سایر استان ها با مشارکت بخش خصوصی پایبند به الزام های محیط زیست و جوامع بومی و محلی در چارچوب ضوابط قانونی با رویکرد حفاظتی و بدون واگذاری اراضی تحت مدیریت هستیم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اشاره ای هم به ظرفیت انسانی، فرهنگی و هنری استان اصفهان داشت و از اقدام ها و مشارکت مردم و مسئولان استان برای اجرای برنامه های مختلف فرهنگی _ آموزشی محیط زیستی در استان همچون برگزاری بسیار شایسته پنجمین جشنواره بین المللی فیلم سبز در سال گذشته، میزبانی نخستین جشنواره ملی موسیقی سبز در سال آتی، اجرای طرح دوچرخه سواری و پیاده راه سازی خیابان ها به منظور مشارکت در ایجاد هوای پاک تقدیر کرد.
ابتکار ابراز امیدواری کرد: با همکاری مسئولان و نمایندگان استانی، گام های بلندتری برای رفع چالش های مختلف محیط زیستی استان برداشته شود و چرخ توسعه استان بر ریل توسعه پایدار قرار گیرد.
اصفهان پیشگام فعالیت های دانش بنیان و فناوری های سبز در کشور شود
در ادامه، سید محمد مجابی معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به ظرفیت بالای مراکز دانشگاهی، پژوهشی و تحقیقاتی در استان اصفهان، گفت: این ظرفیت ارزنده می تواند در حوزه توسعه فناوری های نوین و سبز به کار گرفته شود و اصفهان پیشگام فعالیت های دانش بنیان و توسعه فناوری های سبز در کشور شود.
وی ضمن یادآوری رویکرد جدید جهانی برای توسعه اشتغال و اقتصاد سبز، خاطرنشان کرد: تاکید بر توسعه انرژی های پاک و خورشیدی و استقبال سرمایه گذاران ملی و بین المللی از این حوزه در همین راستا است.
حذف روزانه ۱۸۷۲ تن آلودگی سوخت مازوت از هوای اصفهان/ توقف توسعه صنایع آلاینده در اصفهان
بنابراین گزارش، در ابتدای جلسه حمید ظهرابی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان ضمن شرح اقدام های صورت گرفته طی سه سال اخیر برای حفظ و ارتقاء محیط زیست استان، گفت: درحالیکه اصفهان و شهرهای اقماری آن در سال ۱۳۹۲ در ردیف آلوده ترین کلانشهرها و شهرهای کشور بودند و حدود ۷۵ تا ۸۰ درصد جمعیت استان اصفهان هوایی آلوده تنفس می کردند، اکنون با گذشت سه سال، اصفهان از جمله موفق ترین استان های کشور در اجرای برنامه های مقابله با آلودگی هوا است و بهبود چشمگیر کیفیت هوا را شاهد هستیم تا جایی که تعداد روزهای ناسالم شهر اصفهان در سالجاری به صفر و روزهای سالم نیز از ۷۵ روز در سال ۹۲ به ۲۳۹ روز در سال ۹۵ رسید.
ظهرابی با تاکید بر اینکه یکی از مهم ترین اقدام ها برای بهبود کیفیت هوا اصفهان، حذف سوخت مازوت از دو نیروگاه بزرگ اصفهان بود، تصریح کرد: با این اقدام، روزانه ۱۸۷۲ تن آلودگی سوخت مازوت از هوای اصفهان حذف شد.
به گفته وی، اصلاح سوخت مصرفی و توزیع بنزین و گازوئیل استاندارد یورو ۴ در اصفهان، آنالیز و پایش مداوم سوخت توزیعی در جایگاه ها، توسعه حمل و نقل عمومی، جایگزین کردن خودروهای فرسوده، مدیریت ترافیک، اجرای سیستم یکپارچه معاینه فنی (سیمفا)، توقف توسعه صنایع آلاینده در اصفهان، پایش مستمر صنایع استان برخی از اقدام هایی است که منجر به بهبود چشمگیر هوای اصفهان شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان ادامه داد: طی ۹ ماه ابتدای سالجاری، ۷هزار و ۴۱۴ صنعت مورد پایش و نظارت قرار گرفته اند.
این مقام مسئول، اجرای برنامه جامع پایش رودخانه زاینده رود، برخورد با صنایع و معادن آلوده استان به ویژه کارخانه های تولید گچ و آجر را از دیگر برنامه های اجرایی در این سه سال برشمرد و افزود: برنامه جامع مقابله با گرد و غبار استان نیز تهیه شده است.
وی، تولید آجر به شیوه سنتی را بسیار آلاینده دانست و اظهار کرد: ضروری است با توجه به حجم بالای فعالیت این واحدها در استان که هم اکنون حدود ۶۰ درصد آجر مورد نیاز کشور را تامین و تولید می کنند، ساماندهی آن ها در اولویت های برنامه ریزی استان قرار گیرد.
ظهرابی اشاره ای هم به تاثیر تولید گچ در ایجاد آلایندگی، همچنین کانون های جدید گرد و غبار و فرسایش بادی در استان داشت و خواستار بازنگری و اصلاح فعالیت این بخش به ویژه معادن گچ استان شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان یکی دیگر از معضلات محیط زیستی استان را حجم بالای پسماند صنعتی استان دانست و گزارشی از اقدام های صورت گرفته در این بخش از جمله بازیافت لجن اسیدی و تبدیل آن به کربن دوده و اسید سولفوریک داشت.
این مقام مسئول همچنین از افزایش مناطق حفاظت شده استان اصفهان به حدود ۵۰ درصد خبر داد و گفت: در حال حاضر به رغم ظرفیت طبیعی بسیار بالای استان تنها حدود ۱۰ درصد از مساحت کل استان، جزء مناطق حفاظت شده است.
وی اشاره ای هم به سفر اخیر رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به این استان و بازدید وی از معادن داشت و اظهار کرد: به زودی معادن داخل شهر تعطیل خواهند شد و معادن منطقه اوره و کمجان نیز اجازه ایجاد جبهه جدید ندارند.
ظهرابی با یادآوری این موضوع که کوه کرکس پیش از آن که جزء مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار گیرد به دلیل ظرفیت معدنی بسیار بالا و بهره برداری های ناپایدار معادن، مورد تخریب شدید قرار گرفته بود، خاطرنشان کرد: سازمان حفاظت محیط زیست تنها توانست روند توسعه ای تخریب در این منطقه را متوقف کند.
وی تهیه و تدوین برنامه مدیریت زیست بومی تالاب گاوخونی و تکمیل مطالعات این تالاب را از دیگر اقدام های مهم طی این سه سال برشمرد.
احیاء زاینده رود مطالبه و اولویت نخست مجمع نمایندگان استان اصفهان
ضرورت احیاء زاینده رود و گاوخونی و لزوم تشکیل ستاد احیاء زاینده رود و گاوخونی، تقدیر از احیاء مجدد شورای عالی آب در دولت یازدهم و بهبود کیفیت هوا در اصفهان، تهیه و تدوین راهکار برای بازگرداندن بخشی از عوارض آلایندگی به صنایع در صورت اقدام برای رفع آلایندگی، ضرورت توجه جدی به تالاب شور و وردخانه آنار بار و احیاء آن، لزوم تخصیص حق آبه محیط زیستی رودخانه ها و تالاب های استان و رایزنی با وزارت نیرو در این خصوص، درخواست اقدام فوری برای حفظ لاله های واژگون منطقه گلستان کوه شهرستان خوانسار که به دلیل آفات در معرض تهدید قرار گرفته اند، تدوین و اجرای برنامه مدیریت جامع بازیافت و پسماند در استان، درخواست برای تسریع در روند اجرای طرح های گردشگری پایدار کوچری گلپایگان، استقرار دستگاه سنجش آلایندگی برای شهرستان های مبارکه، نطنز و فلاورجان به دلیل حجم بالای آلاینده ها، نظارت و مدیریت بر آلایندگی صنایع در مبارکه و سیمان و فولاد شهرکرد چهارمحال و بختیاری که به جهت باد غالب به سمت مبارکه به این منطقه وارد می شود، بومی سازی مدل سازی سنجش آلایندگی، ضرورت توجه ویژه و اجرای برنامه های مدیریتی برای مناطق کویری استان اصفهان با توجه به پوشش یک سومی استان، نظارت بر مصرف سم و کود شیمیایی در سطح ملی و استان اصفهان، همکاری برای توسعه اکوتوریسم در کشور و استان اصفهان، مدیریت مصرف سوخت گازوئیل در مرغداری ها با توجه به تعداد قابل توجه آن ها و تاثیر این سوخت بر آلودگی هوا، ارتقاء مناطق حفاظت شده در استان، شناسایی و اولویت بندی واحدهای آلاینده استان، ضرورت توسعه کشت گونه های گیاهی و کم آب بر در کشور و استان اصفهان، نظارت و مدیریت جدی و بدون اغماض بر معادن و صنایع و جلویگری از هر گونه توسعه صنعتی و معدنی آلاینده جدید در اصفهان برخی از مسائل مطروحه توسط نمایندگان در این نشست بود.
گفتنی است حجتالاسلام موسوی لارگانی نماینده فلاورجان و رئیس مجمع نمایندگان اصفهان، زهرا سعیدی نماینده مبارکه، سمیه محمودی نماینده شهر رضا، ژورژیک ابرامیان نماینده مسیحیان ارمنی جنوب ایران، عباسعلی پوربافرانی نماینده نائین و خور و بیابانک، علی بختیار نماینده گلپایگان و خوانسار، حمیدرضا فولادگر نماینده اصفهان، حیدرعلی عابدی نماینده اصفهان، مرتضی صفاری نماینده نطنز و قمصر، سعید متصدی معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست از دیگر حاضران در این جلسه بودند.
کد مطلب: 61421