به گزارش زیست آنلاین و به نقل از روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست هرمزگان ، معصومه ابتکار در نشست با مقامات دادگستری استان هرمزگان، با اشاره به رویکرد دولت برای تعامل با قوه قضائیه، عنوان کرد: سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری در زمینه محیط زیست، فضایی برای همراهی ملی در زمینه محیط زیست به وجود آورد تا برای تحقق اهداف مهم این سیاست ها گام های مهمی برداریم.
وی ادامه داد: هفت لایحه زیست محیطی تدوین و به مجلس ارائه شده است که از جمله آن لایحه هوای پاک در نوبت طرح در مجلس است که مجازات ها در آن به روز رسانی شده و علاوه بر آن لایحه حفاظت از خاک و تالاب ها و ارزیابی زیست محیطی را نیز داریم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: اگر بخواهیم توسعه را با محیط زیست همسان کنیم راه علمی آن ارزیابی زیست محیطی است که این امر را به یک فرآیند واقعی تبدیل کرده ایم و می توانیم مشکلات طرح ها را از قبل پیش بینی کنیم تا از ابتدا در مرحله طراحی و احداث موارد زیست محیطی دیده شود.
ابتکار با بیان اینکه لایحه حمایت از محیط بانان نیز به زودی در مجلس طرح می شود، تصریح کرد: همچنین در زمینه حیوان آزاری مشکلاتی داشتیم که نیازمند برخورد قوی حقوقی است و لایحه مقابله با حیوان آزاری نیز در این راستا ارائه می شود که احتمالا به قانون مجازات اسلامی الحاق خواهد شد و باید با قوانین درست پیشگیری از مشکلات زیست محیطی داشته باشیم.
وی خاطرنشان کرد: کارگروه های ملی در زمینه مسائلی همچون آلودگی هوا و توسعه پایدار داریم و اهداف جهانی توسعه پایدار با سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری و برنامه ششم توسعه همخوانی بسیار خوبی دارد.
معاون رئیس جمهور تاکید کرد: نباید ابعاد زیست محیطی توسعه را نادیده بگیریم چون رشد کشور ما را با خسارت هایی مواجه می کند و کشاورزی، صنعت و شهرها دچار مشکلات عمده ای می شوند و رشد و توسعه باید با نگاه علمی و انجام ارزیابی زیست محیطی اتفاق بیفتد.
ابتکار با اشاره به اقدامات دولت یازدهم در زمینه محیط زیست، بیان کرد: امروز در تمامی کلان شهرها بنزین یورو ۴ عرضه می شود و سال ۹۲ نزدیک به ۴۲ درصد سوخت نیروگاه ها مازوت بود که امسال این رقم به کمتر از هشت درصد رسیده و موجب کاهش آلایندگی آنها شده است.
وی گفت: بازرسی مستمر از خطوط تولید خودرو انجام می شود و همه خودروهای تولیدی در کشور با استاندارد یورو ۴ تولید می شوند و همچنین ۴۴۴ مرکز معاینه فنی در کشور با هم مرتبط شده است و ضوابط معاینه فنی را ارتقا داده ایم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: با اجرای برنامه های کاهش آلودگی هوا در کلان شهرها، در بسیاری از این شهرها تعداد روزهای ناسالم هوا کاهش یافته است و تعداد روزهای هوای سالم در کلان شهر اصفهان سه برابر افزایش یافته است و میزان مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا نیز از سال ۹۲ تا ۹۵ کاهش معنی داری داشته است.
ابتکار با اشاره به شهادت دو تن از محیط بانان در استان هرمزگان، اضافه کرد: نیروی انتظامی و قضات دادگستری همکاری بسیاری خوبی در این زمینه داشتند و باید تلاش کنیم فضا برای متخلفین و متجاوزین به طبیعت نا امن شود چون تخریب محیط زیست خیانت در امانت عظیم الهی است.
وی با بیان اینکه باید همکاری های بین المللی در زمینه محیط زیست را گسترش دهیم، تصریح کرد: فضای سیاسی حاکم بر برخی از کشورهای منطقه مانع همکاری ها شده است در صورتی که مسأله زیست محیطی باید فارغ از مسائل سیاسی نگریسته شود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه در زمان مدیریت بنده تاکنون دو بار تمامی کشورهای همسایه را جهت مذاکره و گسترش همکاری ها به کشورمان دعوت کرده ام.
وی با بیان اینکه کشورهای همسایه باید به دغدغه های زیست محیطی ارزش قائل باشند، اضافه کرد: بزودی پیشنهاد مالیات و عوارض سبز از شناورها ارائه خواهیم کرد که امیدواریم این طرح در بهبود وضعیت زیست محیطی دریایی موثر واقع شود.
ابتکار در پایان مناطق حفاظت شده را حقوق نسل های آتی دانست و عنوان کرد: این مناطق ثروت و میراث ملی کشور بوده و امیدوارم در حفظ آن کوشا باشیم.
در مناطق آزاد با تعدد مراکز تصمیم گیر مواجه هستیم
حجتالاسلاموالمسلمین محمدصادق اکبری رئیسکل دادگستری استان هرمزگان در نشست رئیس سازمان حفاظت محیطزیست کشور با مقامات دادگستری هرمزگان، بابیان اینکه اگر قانونگذاری محکم و اجرای آن صحیح نباشد همین نعمت خدادادی از بین میرود، عنوان کرد: خاک از دیگر نعماتی است که بزرگترین ثروت الهی بوده و هست و رایگان در اختیار بشر قرارگرفته اما در حفظ آن متأسفانه کوششی نمیشود.
وی با اشاره به اینکه هوا از دیگر ضرورتهایی است که اگر نباشد اکسیژنی به انسان نمیرسد، اضافه کرد: یکزمان هوا رایگان در اختیار انسانها قرار میگرفت اما در حال حاضر برای دریافت هوای پاک باید سرمایهگذاری کرد.
این مقام عالی قضایی در هرمزگان بابیان اینکه خوشبختانه در هر سه بعد قانونگذاری و جرم انگاری شده اما در به برخی آنها مجازات باید تأثیرگذار بیشتری داشته که نیازمند بهروزرسانی برخی قوانین است، افزود: محیطزیست را بخشی از وظیفه شرعی و قانونی خود میدانیم و در این زمینه موردی پیش نیامده که پروندهای معطل بماند و در سریعترین زمان ممکن به موضوعات و پروندههای زیستمحیطی رسیدگی میشود زیرا نباید در این مبحث بین جرم و رسیدگی فاصله بیفتد تا آثار بازدارندگی آن از بین برود.
وی در خصوص پرونده دو شهید محیط بان هرمزگانی، افزود: در این پرونده مجموعه قضایی بهفوریت ورود کرده و با همکاری نیروی انتظامی استان هرمزگان متخلفین شناسایی و دستگیر شدند و تحقیقات انجام و دادگاه کیفری مورد را رسیدگی و حکم قصاص قاتل صادر و دیگر فرد خاطی به حبس قانونی محکوم شد که این پرونده با فوریت به دیوان عالی کشور ارسال و امیدوارم بهزودی رأی آنها صادر شود.
حجتالاسلاموالمسلمین اکبری همکاری و هماهنگی بین دستگاهها را بهواسطه درایت استاندار هرمزگان مناسب ارزیابی کرد و گفت: در استان هرمزگان در بخش مناطق آزاد مشکل داریم که این موضوع باید بهصورت کشوری دیده شود زیرا حلوفصل این موضوع نه از عهده بنده و نه استاندار برمیآید و در این مناطق با تعدد مراکز تصمیم گیر مواجه هستیم.
رئیسکل دادگستری هرمزگان در پایان مشارکت دادن مردم در بحث محیطزیست را امری مهم و اولویتدار دانست و عنوان کرد: بدون فرهنگسازی و مشارکت دادن مردم با اقدامات قانونی و مجازات موفقیتی حاصل نمیشود پس باید از ورود سمنها استقبال کرده و مسیر را برای آنها بازکنیم.
۱۹ دستگاه در امر محیط زیست مسئولیت دارند و باید پاسخگو باشند
سعید اسدی دادستان بندرعباس نیز در این جلسه با تاکید بر اینکه محیطزیست و انواع آن موردتوجه جدی بوده و هست و آنچه محیطزیست را تخریب میکند همواره باید مورد نگاه جدی قرار بگیرد.
وی بابیان اینکه سه عامل آب، خاک و هوا نیاز مبرم در پایداری محیطزیست کشور و جهان است، تصریح کرد: آب مایه حیات است و نبود آن باعث میشود تا موجود زندهای در جهان باقی نماند.
این مقام مسئول قضایی با اشاره به اینکه باید انواع آلودگی آبها موردتوجه قرار بگیرد، اضافه کرد: در استان هرمزگان انواع مظاهر محیطزیست وجود دارد و اگر دریای عمان و خلیجفارس آلوده شوند و به آن توجه ای صورت نگیرد، مشخص نیست چه مصیبتی به دنبال دارد.
دادستان بندرعباس برخی مسائل و مشکلات محیط زیستی استان را برشمرد و تصریح کرد: ۱۹ دستگاه در امر محیط زیست مسئولیت دارند و باید در کنار سازمان حفاظت محیط زیست پاسخگو باشند و نباید تنها سازمان محیط زیست را مسئول مشکلات محیط زیستی دانست .
برخی کشورها به دنبال اضافه کردن اراضی خود هستند
معاون محیطزیست دریایی سازمان حفاظت محیطزیست گفت: کشورهایی مانند امارات و بهویژه قطر به دنبال اضافه کردن اراضی خود هستند و از رعایت مسائل زیستمحیطی سرباز میزنند.
پروین فرشچی در نشست با مقامات دادگستری هرمزگان اظهار کرد: در خصوص مشکلات کشورهای همسایه درزمینه ساخت جزایر مصنوعی، بارها جمهوری اسلامی ایران این موضوع را مطرح و هشدار داده است.
وی بابیان اینکه این موضوع از طریق شورای حکام در چندین نوبت مطرح و پیگیری شده است، تصریح کرد: کشورهای مذکور با عنوان اینکه در محدوده تحت صلاحیت خود در حال ساختوساز هستند از رعایت مسائل زیستمحیطی سرباز میزنند.
فرشچی ادامه داد: این کشورها حاضر به قبول اینکه این ساختوسازها بر روی سایر کشورها تأثیر میگذارد، نیستند.
وی بابیان اینکه درنهایت به ابتکار کشورمان در حال تدوین یک دستورالعمل در این زمینه هستیم، تصریح کرد: پیشنهاد یک پروتکل زیستمحیطی فرامرزی مطرحشده است که امیدواریم کشورها از این موضوع تبعیت کنند.
فرشچی با اشاره به اینکه کشورها با ادعا اینکه فعالیتهایشان مشکلی ندارد به اقدامات خود ادامه میدهند، اضافه کرد: کشورهایی مانند امارات و بهویژه قطر به دنبال اضافه کردن اراضی خود هستند.
باید رسالت خود در زمینه حفاظت از محیط زیست به خوبی انجام دهیم
جاسم جادری استاندار هرمزگان در نشست مقامات دادگستری استان هرمزگان با معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور برگزار شد، عنوان کرد: وظایف محوله مربوط به هر دو قوه قضائیه و مجریه کمک می کند خدمتگزاری و حفاظت از منافع مردم در چارچوب قانون مورد توجه بیشتری قرار گیرد.
وی افزود: قوه قضائیه و دادگستری نهایت همکاری را در حفاظت از محیط زیست و مسائل مرتبط در این حوزه در هرمزگان داشته اند.
استاندار هرمزگان تاکید کرد: باید رسالت خود در زمینه های مختلف از جمله حفاظت از محیط زیست را به خوبی انجام دهیم.