کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

معاون رئیس جمهوری:

مدیریت پایدار آب بدون مشارکت مردم محقق نمی شود

15 اسفند 1395 ساعت 11:30

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: بدون مشارکت مردم نمی توان در کنترل برداشت از سفره های آب زیرزمینی و چاه های غیر مجاز در راستای مدیریت پایدار آب موفق شد.


معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست عصر شنبه در گفت و گوی راهبردی مرکز استراتژیک ریاست جمهوری با محوریت الزامات محیط زیستی برنامه ششم توسعه، با بیان اینکه بدون مشارکت مردم نمی توان در کنترل برداشت از سفره های آب زیرزمینی و چاه های غیر مجاز در راستای مدیریت پایدار آب موفق شد، گفت: اینکه صرفا بخواهیم با استفاده از قوه قهریه اقدام به کنترل چاه های غیرمجاز کنیم منجر به چالش های دیگری در حوزه های مختلف همچون حوزه اجتماعی می شود.
وی ضمن تاکید بر این موضوع که بحث آب باید با نگاه کلان و ملی مدیریت شود، تصریح کرد: با توجه به چالش آب در کشور، همچنین شرایط تغییر اقلیم و خشکسالی باید از هر نوع نگاه محلی، منطقه ای و قومی در بحث آب پرهیز شود.
وی با اشاره به اینکه گاهی ملاحظاتی وجود دارد و به طور نمونه اگر نیاز به تامین آب شرب باشد باید تامین شود، گفت: در این صورت احداث یک سد یا انتقال آب با دقت بسیار زیادی مطالعه و مورد ارزیابی قرار می گیرد.
ابتکار ضمن بیان این موضوع که قدمت ارزیابی زیست محیطی طرح ها در دنیا بین۲۰ تا ۲۵ سال است، اظهار کرد: اینطور نیست که همه دنیا درست رفتار کرده باشد و فقط ایران اشتباه داشته است. آمریکا هم طرحی دارد برای بررسی اینکه برخی از سدهای ساخته شده در این کشور را اصلاح یا تخریب کند.
معاون رئیس جمهور افزود: روند پر شتاب توسعه پس از جنگ تحمیلی منجر بدان شد که در اجرای پروژه های توسعه ای و عمرانی از مسائل محیط زیستی غفلت کنیم و همین موضوع منجر به چالش هایی در این حوزه شد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: اما زمان آن رسیده که جلوی روند تخریب محیط زیست را بگیریم و به گونه ای برنامه ریزی کنیم که هیچ طرحی بدون ارزیابی زیست محیطی اجرا نشود.
این مقام مسئول ابراز امیدواری کرد: با تصویب لایحه ارزیابی ارائه شده به مجلس و با کمک قانون ارزیابی زیست محیطی، همچنین برنامه ششم توسعه بتوانیم با قدرت بیشتری از ارزیابی زیست محیطی بهره بگیریم و شاهد اجرای هیچ پروژه توسعه ای و عمرانی در کشور بدون ارزیابی زیست محیطی نباشیم.
ابتکار گفت: از حضور تمام متخصصان، دانشگاهیان، تشکل های مرتبط و متخصص در عرصه ارزیابی زیست محیطی استقبال می کنیم.
معاون رئیس جمهور از ارزیابی زیست محیطی به عنوان ساز و کار منطقی، علمی، فنی و تخصصی برای انطباق و سازگاری توسعه و محیط زیست نام برد و افزود: توسعه بدون ارزیابی زیست محیطی نباید در ایران اتفاق بیافتد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: ارزیابی زیست محیطی باید در همان مرحله برنامه ریزی وارد شود زیرا بعد از اجرای یک طرح ارزیابی زیست محیطی آن بسیار دشوار است همانطور که در حال حاضر به دلیل اینکه ارزیابی زیست محیطی در دولت گذشته به امری تشریفاتی تبدیل شده بود و تقریبا ۹۹ درصد طرح ها موفق به اخذ ارزیابی می شدند در حال حاضر با چالش های متعددی رو به رو هستیم که سد گتوند یک نمونه آن است.
ابتکار ادامه داد: دولت یازدهم ١٦٧ طرح بزرگ بدون ارزیابی زیست محیطی تحویل گرفت که برخی از آن ها ٧٠ تا ٨٠ درصد پیشرفت داشته اند و این در حالی است که اگر مخالفت کنیم با ادامه طرح می گویند برای آن میلیاردها تومان هزینه شده، حقوق مکتسبه به وجود آمده، تخریب محیط زیست هم صورت گرفته و دیگر قابل بازگشت نیست و حتی به لحاظ قانونی نیز نمی شود با آن ها مخالفت کرد و اگر مخالفت نکنیم با چالش های دیگری مواجه هستیم.
معاون رئیس جمهور با بیان اینکه در حال حاضر در کارگروهی مشخص در حال ساماندهی و بررسی تک تک این پروژه ها هستیم تا حداقل آسیب ها را به دنبال داشته باشند، گفت: در واقع با این طرح ها گرفتار شده ایم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: یکی از مهم ترین اقدام ها در دولت یازدهم بازگرداندن جایگاه ارزیابی زیست محیطی و جدی گرفتن این موضوع بود تا جایی که تا کنون هیچ طرح جدید توسعه ای و عمرانی بزرگی در دولت یازدهم بدون مجوز ارزیابی زیست محیطی در دولت یازدهم آغاز به کار نکرده و اجرا نشده، نمی شود و نخواهد شد.
وی با بیان اینکه مفهوم ارزیابی زیست محیطی یعنی پاسخ به این پرسش که امکان بارگذاری جدید هست یا نه، اظهار کرد: در جایی باید گفت نه اینکه به دلیل سفارش و میل فردی به هر خواستی جواب مثبت داد و به دلیل همین اعتقاد ما به فرمان ایست و پاسخ نه در جایی که ظرفیت بارگذاری جدید نیست به محیط زیست، محیط ایست و به منابع طبیعی، موانع طبیعی می گویند.
ابتکار با ذکر نمونه استان های تهران، البرز و قزوین، تقریبا طی سه دهه این سه استان پذیرای جمعیت مهاجری حدود ۲۵ میلیون نفر بودند و این در حالی است که ظرفیت بارگذاری جمعیتی این سه استان در نظر گرفته نشده است.
معاون رئیس جمهور ادامه داد: تهران با سهم یک درصدی خود از مساحت کشور، میزبان ۳۰ درصد فعالیت های اقتصادی کشور است و البته همین روند ناپایدار توسعه ای در حوزه های دیگری وجود داشته و این در حالی است که بر طبق گزارش ها و آمارهای موجود، ظرفیت زیستی تهران در سال ۱۳۷۵به پایان رسیده و هر آنچه از جمعیت، اقتصاد، صنعت و سایر بخش ها در این استان بارگذاری شده در واقع بهره کشی از طبیعت بوده است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: وقتی بارگذاری بیش از ظرفیت زیستی باشد، شاهد افت شاخص های زندگی، افت آب سفره ها، آلودگی هوا و بسیاری چالش های دیگر خواهیم بود. اگر توسعه را می بینیم باید حفظ زیست را هم ببینیم.
وی گفت: چون ارزش افزوده و بورس زمین در تهران بالا است همه می خواهند در تهران سرمایه گذاری کنند اما جایی باید محکم ایستاد و اجازه نداد که توسعه بیش از ظرفیت زیستی رخ بدهد و البته در این میان ارزیابی زیست محیطی بسیار مهم است.
معاون رئیس جمهور با بیان اینکه اتفاق های زیادی رخ داده که برخی از آن ها قابل بازگشت نیست، اظهار کرد: اما باز هم باید اصلاح را شروع کرد و آمایش سرزمین را رکن اصلی توسعه قرار داد تا بتوان مانع از تخریب های بیشتر شد.
ابتکار با مرور شرایط آغاز به کار دولت یازدهم در بخش های مختلف اقتصادی، بین الملل، اجتماعی و سایر بخش ها، خاطرنشان کرد: اما دولت اولویت نخست خود را به موضوع محیط زیست اختصاص داد و دولت خود را محیط زیستی خواند و این فرصتی مغتنم برای محیط زیست کشور است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ضمن گرامیداشت یاد آیت الله هاشمی رفسنجانی، افزود: همکاری صمیمانه آیت الله و مجمع تشخیص مصلحت نظام باعث شد تا به متن و پیش نویسی برسیم که مقدمات سیاست های کلی نظام در زمینه محیط زیست را شکل داد و سپس ابلاغ سیاست های محیط زیست نظام توسط مقام معظم رهبری به خط مشی کلان کشور و نقشه راه محیط زیست تبدیل شد.
معاون رئیس جمهور اشاره ای هم به هم زمانی سیاست های ابلاغی با شکل گیری اهداف ۱۷ گانه توسعه پایدار در جهان با سه محور اصلی اقتصاد، اجتماع و محیط زیست، همچنین توافق تغییرات آب و هوا پاریس داشت و اظهار کرد: در توافق پاریس جهان به این جمع بندی رسید که برای مقابله با روند گرم شدن زمین باید اراده ای جمعی بر دو محور مقابله با انتشار گازهای گلخانه ای و افزایش گرمای زمین، همچنین تاب آوری در مقابل تغییرات اقلیم شکل بگیرد.
وی ضمن یادآوری سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری برای اصلاح الگوی مصرف انرژی در کشور در سال ۸۹ و تاکید بر ضرورت کاهش ۵۰ درصدی شدت مصرف انرژی، خاطرنشان کرد: کاهش شدت مصرف انرژی به معنای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای است و از این رو نه تنها سیاست جهانی کاهش انتشار گازهای گلخانه ای کاملا منطبق بر سیاست ها و اهداف ملی است بلکه با توجه به تاکید رهبر معظم انقلاب، همچنین تصویب برنامه اقتصاد کم کربن در دولت یازدهم پیش از توافق پاریس، می توان گفت سیاست های ملی در این زمینه پیشگام است.
این مقام مسئول اشاره ای هم به ویژگی خاص برنامه ششم توسعه داشت و اظهار کرد: تدوین بک برنامه فرابخشی و راهبردی خاص محیط زیست به عنوان سند فرابخشی برنامه ششم که برای نخستین بار در کشور رخ داد فرصت بسیار مغتنمی برای محیط زیست کشور است زیرا تمام دستگاه ها را مکلف می کند که برنامه محیط زیستی خود را مشخص کنند.
به گفته ابتکار، دیپلماسی محیط زیست از دیگر تاکیدات مقام معظم رهبری و برنامه های سازمان حفاظت محیط زیست در دولت یازدهم است زیرا محیط زیست موضوع یک دستگاه نیست بلکه موضوعی فرابخشی و موضوع کل دولت و قوا و نهادها و مردم است.
معاون رئیس جمهور افزود: به همین دلیل کارنامه دو سالانه محیط زیست کلیه دستگاه های اجرایی و دولتی را در دولت یازدهم تدوین کردیم و امیدواریم به زودی بتوانیم کارنامه چهارساله محیط زیست دستگاه های اجرایی و دولتی را نیز تهیه و منتشر کنیم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه چالش های محیط زیستی معمولا دارای راه حل کوتاه مدت نیستن و غالبا طی برنامه های بلند مدت به نتیجه مطلوب و مثبت می رسند، گفت: با این وجود در دولت یازدهم برخی برنامه ها حتی در کوتاه مدت نیز به دستاوردهای مطلوبی رسیده است که از آن جمله می توان به برنامه جامع کاهش آلودگی هوا کلانشهرها اشاره کرد که به طور نمونه در تهران در حالیکه تا ۱۴ اسفندماه سال ۹۲ تنها ۱۹۵ روز پاک و سالم داشتیم در مدت زمان مشابه سال ۹۵ شاهد ۲۶۴ روز سالم و پاک در تهران هستیم و حتی در اصفهان شاهد افزایش سه برابری روزهای سالم و پاک و در شیراز شاهد به صفر رسیدن روزهای ناسالم هستیم.
به گفته وی، فعال کردن و رصد مداوم داده های دستگاه های آنلاین سنجش آلودگی هوا در سراسر کشور، اصلاح کیفیت سوخت، ارتقای سوخت به یورو ۴، اجرای استاندارد یورو ۴ برای خودروهای تولید داخل، انژکتوری شدن موتورسیکلت ها، کاهش مصرف سوخت مازوت نیروگاه ها از حدود ۴۰ درصد در سال ۹۲ به حدود ۸ درصد در سال ۹۵، تنها برخی از اقدام های صورت گرفته برای بهبود کیفیت هوا در کشور است که نتایج مثبتی به همراه داشته اگرچه این برنامه ها تا رسیدن به نقطه مطلوب و حتی پس از آن باید به صورت مستمر پیگیری و اجرا شود.
ابتکار با بیان اینکه از جمله سخت ترین شرایط آلودگی هوا مربوط به خوزستان و شهر اهواز است، اظهار کرد: طوفان های گرد و غبار و تجمع فعالیت های نفتی و صنعتی در خوزستان از جمله دلایل این موضوع است.
معاون رئیس جمهور پدیده گرد و غبار در کشور و به ویژه خوزستان را موضوعی چند بعدی دانست و ادامه داد: منشاء داخلی و خارجی برای طوفان های گرد و غبار، همچنین خشکسالی شدید و مستمر، جنگ و ناامنی در منطقه، تغییر اقلیم و بسیاری عوامل دیگر منجر به شکل گیری شرایط دشوار آب و هوایی در خوزستان شده به گونه ای که طبق آمار، ۱۷ سال است که جنوب خوزستان بارندگی نداشته است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: البته بخشی از مشکلات خوزستان قطعا داخلی است زیرا به طور نمونه تنها ۱۰۰ مورد مداخله در سرچشمه های کارون وجود دارد یا زمانی ایجاد و توسعه ناپایدار نیشکر در خوزستان را پایه ریزی کردیم، همچنین طرح هایی همچون احداث سد گتوند را با مطالعه ای ضعیف و دارای واقص فراوان اجرایی کردیم.
وی تاکید کرد: شاید به خوزستان نمی شد ابعاد توسعه کشاورزی را تحمیل کرد و باید به سراغ شغل های دیگری می رفتیم اما به گونه ای اقدام کردیم و آب در بالادست را برای توسعه نیشکر به کار بردیم و به پایین دست نرسید.
ابتکار با یادآوری تنوع زیستی فوق العاده بالای ایران، خاطرنشان کرد: ایران جزو ۲۰ کشور نخست دنیا به لحاظ تنوع زیستی گیاهی و جانوری است و این تنوع زیستی سرمایه و میراث طبیعی و ملی است که در یک حکمرانی مطلوب باید مورد حفاظت قرار گیرد.
معاون رئیس جمهور ضمن اشاره به برخورداری ایران از سه نوع پوشش و تنوع جنگلی هیرکانی، بلوط و مانگرو، اظهار کرد: این ها علاوه بر اینکه سرمایه طبیعی هستند، سرمایه ژنتیک نیز محسوب می شوند و ما معتقدیم جنبه حفاظت باید بر جنبه بهره برداری غلبه کند که با همکاری سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری اتفاق های خوبی در این زمینه رخ داده است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با یادآوری این موضوع که ایران در تنوع زیستی جانوری خود دو گونه مهم و ارزشمند ببر مازندارن و شیر ایرانی را از دست داده است و یوزپلنگ آسیایی نیز که تنها در برخی زیستگاه های ایران باقی مانده است به دلایل متعدد همچون خشکسالی، تخریب زیستگاه ها، تصادف های جاده ای و بسیاری دیگر از عوامل در معرض تهدیدی جدی قرار دارد، خاطرنشان کرد: یکی از رویکردهای دولت یازدهم برای حفاظت از گونه ها این بود که برای نخستین بار برنامه عمل حفاظت و مدیریت گونه های حیات وحش تدوین شد و تعدادی از آن نیز در حال اجرا است، همچنین بیمه کردن گونه ها نیز در دستور کار قرار گرفت و  به طور نمونه پلنگ و خسارات آن به دامداران و روستائیان بیمه شد.
وی اشاره ای هم به مصوبه شورای عالی محیط زیست داشت و افزود: شورای عالی محیط زیست که خود از جمله نهادهای احیاء شده در دولت یازدهم است، برای حفظ تنوع زیستی ایران، ابتدا اقدام به تصویب قانونی قرق های اختصاصی و سپس تعیین ۵ منطقه برای اجرای پایلوت آن کرد.
ابتکار با اعلام اینکه در حال حاضر ۲۶۷ منطقه حفاظت شده تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد، گفت: برای حفاظت از این منطقه اجرای طرح های مدیریتی مشارکتی با جوامع بومی و محلی را آغاز کرده ایم که نخستین گام نیز در پارک ملی خبر کرمان برداشته شد و بخش خصوصی با ضوابط، استانداردها و نظارت سازمان حفاظت محیط زیست، بدون هیچ گونه تخریب و ایجاد سازه در طبیعت اقدام به اجرای طرح های بوم گردی و اکوتوریسم می کند و البته آشوراده نیز در نوبت بعدی قرار دارد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: بحث دیگر احیا تالاب ها است که در دولت یازدهم دستاوردهای خوبی داشته و هم اینکه به لحاظ اهمیت موضوع در برنامه ششم توسعه دیده شده است  و البته نمونه بارز در این زمینه، تالاب هورالعظیم است. زیرا دولت یازدهم تالاب را در شرایطی که کاملا خشک بود تحویل گرفت ولی در حال حاضر بر اثر اقدام های صورت گرفته همچون تامین ۴ میلیارد متر مکعب حقابه آن توسط وزارت نیرو، تالاب ۷۰ درصد آبگیری شده و امکان ماهیگیری در آن فراهم شده و دیگر کانون گرد و غبار نیست.
در ادامه، ابتکار در پاسخ به پرسش یکی از مخاطبان حاضر در این نشست در خصوص توان مالی و انسانی سازمان حفاظت محیط زیست برای مقابله با چالش های حوزه محیط زیست، گفت: به رغم مصوبه دولتی برای کوچک سازی بدنه دولت به صورت سالانه ۱۵ درصد و ساختار انقباضی دولت یازدهم، اعتبار سازمان حفاظت محیط زیست هر سال افزایش داشته است.
وی در خصوص پرسشی مرتبط با مسئله گرد و غبار اهواز و خوزستان نیز افزود: سازمان حفاظت محیط زیست مسئول اجرای برنامه های مقابله با گرد و غبار نیست بلکه محیط زیست یک سازمان نظارتی و حاکمیتی است. همانطور که سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری متولی کاشت نهال ، تثبیت خاک و پخش سیلاب است یا وزارت بهداشت در کاهش اثار بهداشتی و درمان مسئول است.
ابتکار درباره اقتدار سازمان حفاظت محیط زیست گفت: با توجه به اینکه در حال حاضر جایگاه سازمان حفاظت محیط زیست، جایگاه معاونت ریاست جمهوری است بسیاری از امور از موضع رئیس جمهوری پیش می رود.
معاون رئیس جمهور درباره ادغام سازمان حفاظت محیط زیست گفت: ما نیاز به تقویت ساختار داریم اما با شرایط موجود امکان پذیر نیست. زیرا نمایندگان همواره به دلیل رویکرد و نگاه منطقه ای و محلی خود و مطالباتی که در این سطح دنبال می کنند از نگاه کلان و ملی غفلت می کنند و همین امر منجر به آغاز چالشی میان آن ها با سازمان حفاظت محیط زیست به دلیل تعارض خواسته های آن ها با موضوع حفظ محیط زیست می شود و از این رو گمان می کنند با دنبال کردن بحث تبدیل ساختار معاونت به وزارت می توانند به خواسته های محلی و منطقه ای خود دست پیدا کنند و البته امیدواریم ، رویکرد منطقه ای آن ها به رویکرد ملی تبدیل شود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: بنابراین سازمان محیط زیست به عنوان معاونت ریاست جمهوری بهتر می تواند به وظایف خود در قالب دستگاه نظارتی عمل کند، البته شاید روزی به این نتیجه برسیم که سازمان در قالب یک وزارتخانه فعالیت کند.
وی درباره سد شفارود نیز با توضیح اینکه این طرح بدون ارزیابی زیست محیطی پیش رفته بود، گفت: در روند ساخت این سد در طرح اولیه مخزنی به اندازه ۴۰۰ میلیون متر مکعب طراحی شده بود که انجام آن مستلزم نابودی حجم زیادی از جنگل های هیرکانی و بکر منطقه بود که تلاش کردیم این ظرفیت را به ۹۰ میلیون متر مکعب کاهش دهیم که در ازای آن درختان کمتری نابود می شود.
ابتکار در خصوص شرایط تالاب بین المللی هامون نیز با بیان اینکه یک سوم تالاب هامون در افغانستان قرار دارد و بخش زیادی از آب آن از منابع برون مرزی همچون رودخانه های هیرمند و فراخ تامین می شود، گفت: البته ناگفته نماند که در دولت گذشته با دست خودمان دایک های مرزی روی هامون ایجاد کرده بودیم که مانع عبور آب در هامون می شد.
معاون رئیس جمهور با اعلام اینکه در حال حاضر این موانع تا حدودی رفع شد و آب در هامون جریان دارد اگرچه وضعیت آن تا نقطه مطولب فاصله دارد، گفت: در راستای حفظ اکوسیستم ارزشمند تالابی در کشور، برنامه جامع مدیریت زیست بومی بیشتر تالاب های کشور تهیه شده و برای نخستنی بار، وزیر نیرو در سال ۹۳ حقابه تالاب ها به رسمیت شناخت و میزان آن ها را اعلام کرد و البته گام بعدی تامین این حقابه ها است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به وضعیت استان فارس اشاره کرد و گفت: فشارهایی که بر این استان وارد شده عملا سفره های زیر زمینی آن را به سمت فاجعه پیش می برد و این مساله تهدیدی بزرگ برای استان است.
ابتکار در پاسخ به این پرسش که آیا برنامه ششم توسعه می تواند تمام این مشکلات محیط زیستی را برطرف کند؟، گفت: اینکه برنامه ششم توسعه واقعا می تواند محیط زیست را از بحران خارج کند پیش بینی سختی است ، بحران امروز حاصل یک دوره طولانی مدت غفلت و بی توجهی به محیط زیست است اما اینکه جهت گیری برنامه ششم توسعه، آب و محیط زیست است، بسیار مهم و امیدوار کننده است.
معاون رئیس جمهور گفت: در دولت یازدهم چرخش نگاه نسبت به محیط زیست رخ داده است در حالی که سه سال و نیم زمان کمی برای این چرخش بود اما بعد از یک دوره مقاومت و مخالفت بالاخره انجام شد و بسیاری از رویه ها تغییر کرد .
وی ادامه داد: در برنامه ششم توسعه رشد اقتصاد سبز دیده شده به این معنا که رشد داشته باشیم اما به قیمت تخریب محیط زیست و آلودگی تمام نشود، کار دشواری نیست که می توان با استفاده از اقتصاد خلاق آن را پیش برد.
ابتکار تاکید کرد: باید واقعیت ها را دید، مشکل ما این است که هر بخشی برنامه خاص خودش را دارد و برای پیشبرد آن هر کاری می کند و در این میان، آب، جنگل و به طور کلی محیط زیست آسیب می بیند و علتش هم همین نگاه یک سویه است.
وی درباره دریاچه ارومیه گفت: در خصوص دریاچه ارومیه نگاه سازمان رویکرد نرم است، یعنی با تغییر کشت و روش آبیاری کار احیاء انجام شود که اکنون با همکاری مردم و سازمان های ملی و بین المللی این کار در حال اجرا است و انتظار داریم این طرح در حوضه ابریز دریاچه ارومیه امسال به ۹۰روستا برسد.
معاون رئیس جمهور گفت: در مورد دریاچه ارومیه و اینکه گونه های سازگار با منطقه استفاده شود، موضوع را به سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری سپردیم زیرا بحث انجام یک کار تخصصی برای کنترل کانون های ماسه ای و شن های روان شکل گرفته در اطراف ارومیه بود.
ابتکار اظهار کرد: زمانی که ستاد احیا دریاچه ارومیه شکل گرفت تنها مطالعه ای که وجود داشت کاری بود که سازمان حفاظت محیط زیست با همکاری سازمان های بین المللی انجام داده بود و این پایه مصوبات ستاد شد.
ابتکار تاکید کرد: البته اینکه تا چه میزان مصوبه های ستاد احیا دریاچه ارومیه اجرا می شود به توان دستگاه های اجرایی و همراهی مردم بر می گردد.
وی ادامه داد: به طور نمونه یکی از مشکلات ما در خوزستان عدم همکاری مردم در مورد زمین های موجود در انجا است، در واقع صاحبان زمین ها در برابر اجرای طرح هایی مانند مالچ پاشی از سوی دولت برای مهار کانون های گرد وغبار مقاومت می کنند.
ابتکار افزود: برای خوزستان حداقل ۲۰ تا ۳۰ جلسه در قالب کارگروه های علمی با حضور متخصصان تشکیل شد. همچنین همایشی در این مورد در اهواز برگزار شد که حداقل ۱۵۰ متخصص و کارشناس داخلی و خارجی حضور داشتند و روی طرح ها نظر دادند. اجرای طرح ها هم بر عهده یک سازمان با تجربه مانند سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری است .
وی افزود: کار سازمان حفاظت محیط زیست شناسایی کانون های گرد و غبار در کشور و از جمله خوزستان و البته با همکاری دستگاه های مرتبط همچون سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری  است که انجام دادیم و کانون های بحرانی و فوق بحرانی شناسایی و طبقه بندی شد، بعد از آن نیز برنامه عملی مقابله با این کانون ها با همکاری سازمان های محیط زیست، هواشناسی، زمین شناسی، مدیریت بحران و وزارت نیرو تهیه شد.
وی گفت: در برخی موارد بعضی گزارش های ارزیابی زیست محیطی با رسانه ای شدن مشکل آفرین می شوند و گاهی به مشکلات قومی و فشار نمایندگان منجر می شود و تصمیم درست را از ریل خودش خارج می شود و ما را در تصمیم گیری ناتوان می کند اما از ورود صاحبنظران به این مقوله استقبال می کنیم.
وی اشاره ای هم به مقوله پرداخت دیه محیط بانان داشت و افزود: در صورت تامین اعتبارات که در حال حاضر به دلیل چالش های مالی دولت یازدهم کمی با تاخیر صورت می گیرد، برای پرداخت دیه مشکلی نداریم.
ابتکار ادامه داد: در سال ۹۲ با رای اعدام هشت محیط بان مواجه شدیم که تمام آن ها به جز یک مورد آزاد شدند. همچنین سه محیط بان امسال در ماه مبارک رمضان توسط شکارچیان غیر مجاز به شهادت رسیدند و تمام تلاش خود را به کار کردیم تا خانواده آن ها جزو خانواده شهید ثبت شوند که این کار انجام شد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به برگزاری دوره های آموزشی محیط بانان اشاره کرد و گفت: ۶۰۰ محیط بان دوره آموزشی را گذراندند و تعدادی نیز دوره های بین المللی را طی کردند .
ابتکار گفت: انکار این واقعیت که فجایع زیست محیطی در دولت گذشته رخ داده است ممکن نیست زیرا عواقب آنرا امروز می بینیم.


کد مطلب: 61643

آدرس مطلب :
https://www.zistonline.com/news/61643/مدیریت-پایدار-آب-بدون-مشارکت-مردم-محقق-نمی-شود

زیست آنلاین
  https://www.zistonline.com