کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

ابتکار :

اقتصاد ایران باید همگام با اقتصاد جهانی اما با رویکرد اقتصاد سبز رشد کند

21 اسفند 1395 ساعت 1:42

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه اقتصاد ایران باید همگام با اقتصاد جهانی اما با رویکرد اقتصاد سبز یعنی رشد اقتصادی بدون تخریب و آلودگی رشد کند، تصریح کرد: برجام و توسعه مناسبات بین المللی و منطقه‌ای منجر به ایجاد شرایط بهتر برای حضور ایران در سطح اقتصاد جهانی بود.


ابتکار  با اشاره به مطلب فوق اذعان داشت: زمانی رشد اقتصادی به معنای تخریب محیط زیست و آلودگی آبها و تولید پساب‌ها بود، اما امروز مفهوم رشد اقتصادی از مولفه‌های مخرب جدا شده و تولید، اشتغال، سرمایه‌گذاری، صنعت و نفت باید از ابتدا با طراحی و مهندسی سبز و انجام ارزیابی زیست محیطی و درونی‌سازی هزینه‌های محیط زیستی همراه باشد.

وی با بیان اینکه سالها در تمام دنیا، هزینه‌های حفظ محیط زیست در بخش صنعت، تولید و کشاورزی به جامعه و مردم تحمیل می شد و در واقع به دلیل عدم هزینه کرد برای حفظ محیط زیست در بخشهای توسعه‌ای و اقتصادی، مردم باید این هزینه را در بخش درمان پرداخت می‌کردند، گفت: مطابق آخرین گزارش سازمان جهانی بهداشت، از هر چهار مورد مرگ و میر کودکان زیر پنج سال، یک مورد به آلودگی‌های محیط زیست مرتبط است و این بدان معنا است که در نهایت هزینه آلودگی محیط زیست پرداخت می‌شود و اگر بخش اقتصادی آن را پرداخت نکند مردم باید آن را در بیمارستانها و درمانگاهها پرداخت کنند.


ابتکار  با اشاره به برخی اقدامهای زیرساختی و سیاست گذاریهای دولت یازدهم در موضوع فضای سبز، حفظ جنگلها و منابع طبیعی، گفت: دولت یازدهم از طریق شورای عالی شهرسازی مصوبه‌هایی برای حفظ فضای سبز داخل شهرها و به ویژه باغات داشته و در این زمینه تلاشهای زیادی صورت گرفته است.

وی با تاکید بر این موضوع که سرانه و کیفیت فضای سبز شهری از جمله شاخص های شهر سالم و پایدار است، تصریح کرد: اصل توسعه فضای سبز، ایجاد کمربندهای سبز شهری، حفظ باغات در بسیاری از الگوها و برنامه‌های جهانی برای توسعه پایدار شهرها همچون شکوفایی شهری، شهرها برای توسعه پایدار مورد تاکید قرار گرفته است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: سازمان حفاظت محیط زیست نیز در این باره بر اصول خود پایبند است و مواضع جدی برای حفاظت از باغات در شهرها دارد.

کاهش ۶۷ درصدی آتش سوزی جنگل‌ها در مناطق تحت مدیریت محیط زیست

ابتکار با بیان اینکه سازمان حفاظت محیط زیست طی سه سال و نیم گذشته بر حفاظت از جنگلهای طبیعی تاکید بسیاری داشته است، گفت: یکی از مهم‌ترین اقدامها در این حوزه، طرح مقابله با آتش سوزی جنگلها و کاهش وسعت و تعداد این آتش سوزی در مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست و یا از طریق دولت و با اجرای طرحهایی در سطح کلان و با همکاری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری در کل کشور بود.

وی با اعلام اینکه به دلیل اجرای برنامه‌های مختلف در این حوزه همچون طرح جامع مقابله با آتش سوزی در جنگلها‌، امسال کاهش ۶۷ درصدی آتش سوزی در جنگلهای هیرکانی و زاگرس را تجربه کردیم، اظهار کرد: با مشارکت بیشتر مردم و ادامه همکاری دستگاههای دیگر از جمله وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و به کارگیری امکانات فنی این بخشها می‌توانیم طرح مقابله با آتش سوزی جنگلها را با موفقیت پیش ببریم و تهدید آتش سوزی جنگلها را به حداقل برسانیم.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ضمن تاکید بر نقش آگاهی مردم در پیشگیری از حوادث آتش سوزی جنگلها، خواستار همکاری دستگاهها و نهادهای مرتبط در این زمینه شد.

ابتکار با اشاره به اینکه بحث تخریب، آلودگی، آتش سوزی، قاچاق چوب و بهره‌برداری تجاری از جنگلها به ویژه جنگلهای هیرکانی از مهمترین مسائلی بود که مورد توجه ویژه قرار گرفت، گفت: البته دولت هشتم توجه ویژه‌ای به موضوع جنگلها داشت و در این دوره نیز از سال ۹۲ تعامل خوبی با دستگاههای مختلف در اجرا و سیاست گذاری شروع کردیم تا بهره‌برداری از جنگلها را به حداقل برسانیم؛ دولت نیز مصوبه‌ای در این مورد داشت و برداشت و بهره برداری از جنگلها را به درختان شکسته و بیمار محدود کرد.

وی ادامه داد: در همین راستا، اقدامهای حمایتی دیگری همچون موضوع واردات چوب و طرحهای جایگزین به منظور مقابله با بهره‌برداری از جنگل‌های طبیعی، همچنین بازرسی از صنایع چوب و کاغذ برای اطمینان از عدم استفاده از چوب طبیعی صورت پذیرفت.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به ماده ۴۸ برنامه ششم توسعه، اظهار کرد: در این ماده، بحث ممنوعیت کامل بهره‌برداری تجاری از جنگلهای طبیعی مطرح شده و البته سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری به عنوان متولی اصلی موضوع حفاظت از جنگلها در کشور، دستگاه اصلی مرتبط با این طرح است و سازمان حفاظت محیط زیست نیز از لحاظ حاکمیتی این موضوع را با جدیت پیگیری کند.

وی ادامه داد: این اقدامها به معنای حذف فعالیتهای اقتصادی نیست بلکه به معنای همسو کردن آنها با حفظ محیط زیست از طریق اقتصاد سبز است و امروز دیگر رشد اقتصادی با مسائل محیط زیست رو در رویی ندارد، بلکه در شرایط حاضر این دو مقوله با هم همگرایی کامل دارند.

هزینه حفظ محیط زیست جزء جدانشدنی فعالیت های اقتصادی است

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ضمن تاکید بر این موضوع که هزینه حفظ محیط زیست جزء جدانشدنی فعالیتهای اقتصادی است، تصریح کرد: این همان موضوعی است که به رغم سختی های فراوان و با وجود اینکه امکان تغییر و اصلاح کامل نگاهها و رویکردها در کوتاه مدت وجود ندارد، در دولت یازدهم مورد توجه و پیگیری قرار گرفته و با تلاشی چشمگیر نتیجه‌های مثبتی حتی در کوتاه مدت نیز به همراه داشته است.

ابتکار با اشاره به برخی گامهای دولت در مسیر اقتصاد سبز، گفت: تصویب لایحه مالیات سبز و فصل مالیات سبز در لایحه اصلاح مالیات بر ارزش افزوده که در حال حاضر در دستور کار مجلس قرار دارد توسط هیئت دولت از جمله گامهای موثر برای رشد اقتصاد سبز در کشور است.

وی همچنین به تاسیس و راه‌اندازی صندوق ملی محیط زیست به عنوان یکی دیگر از گامها دولت در این حوزه اشاره کرد و افزود: تاسیس صندوق ملی محیط زیست به منظور حمایت و شتابدهی به رشد فناوریهای سبز در کشور است. و البته در کنار همه اینها، اصلاح فرآیندها و انجام ارزیابی زیست محیطی به صورت جدی و نه تشریفاتی برای همه طرحهای عمرانی و توسعه‌ای در این دوره انجام شده است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: ارتقاء آگاهیهای مردم و شناخت آنها از حقوق خود از ضرورتها است و از همین رو در منشور حقوق شهروندی نیز بر حق بهره‌مندی از محیط سالم به عنوان یکی از حقوق مهم شهروندان تاکید شده اما مردم باید بدانند در برابر هر حقی، مسئولیتهایی نیز بر عهده دارند.

ابتکار با بیان اینکه فرهنگ مولفه اصلی در زمینه ارتقاء آگاهیها و شناخت از حقوق و مسئولیتها است، اظهار کرد: یکی از فعالیتهای ما در دولت آگاهی رسانی به مردم با کمک بخشهای مختلف و حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر است.

وی تصریح کرد: به همین دلیل تلاش کردیم تا با بسط آموزشهای محیط زیستی از طرق مختلف فعالیت داشته باشیم که در همین زمینه با وزارت آموزش و پرورش نیز تفاهم‌نامه‌ای منعقد کردیم که خوشبختانه به صورت کامل اجرایی شد و البته تفاهم نامه‌ای نیز با دانشگاهها داشتیم و در این حوزه گامهای بسیار خوبی برداشتیم.

معضلات گسترده تهران در حوزه محیط زیستی

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست همچنین در مراسم گرامیداشت هفته منابع طبیعی و درختکاری در منطقه آرادکوه استان تهران با بیان اینکه هر استان و منطقه‌ای در کشور دارای چالشهای محیط زیستی خاص خود است، گفت: در این میان تهران از جمله استانهایی است که به دلیل دشواریها و پیچیدگیهای خاص خود با معضلات بسیار گسترده‌تری در حوزه محیط زیست رو به رو است.

ابتکار ضمن بیان این موضوع که تمرکز جمعیتی بسیار بالا در تهران از جمله دلایل اصلی معضلات محیط زیستی این استان است، اظهار کرد: تمامی مطالعات نشان می‌دهد که ظرفیت زیستی تهران در سال ۱۳۷۵ به پایان رسیده و هر آنچه در حوزه‌های مختلف جمعیت، اقتصاد، صنعت و سایر حوزه‌ها پس از این تاریخ در تهران بارگذاری شده است، بهره‌کشی از طبیعت بوده و منجر به افزایش شکنندگی طبیعت و محیط زیست تهران شده است.

وی افزود: بحرانهای مختلف محیط زیستی تهران همچون آلودگیهای آب و هوا از آثار همین بهره کشی و بارگذاری بیش از ظرفیت زیستی است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست  با اشاره به آمار موجود در این زمینه تصریح کرد: آمارها نشان می‌دهد بیش از ۳۰ درصد فعالیتهای اقتصادی کشور در تهران با مساحتی حدود یک درصد مساحت کل کشور بارگذاری و مترکز شده و این به معنی اتخاذ سیاستهای نادرست و ناپایدار توسعه‌ای برای تهران است که تبعات محیط زیستی بسیاری را به همراه داشته و از همین رو تهران نیازمند تصمیم گیری و برنامه ریزی ویژه در حوزه محیط زیست است و باید سیاستهای تمرکز زدایی و ایجاد محدودیتهای جدید به طور جد برای تهران در دستور کار قرار گیرد.

ابتکار  با اشاره به بازدید خود از شهرستان پاکدشت استان تهران گفت: به رغم وضعیت بسیار نگران کننده محیط زیستی در این منطقه، شاهد شکل گیری مجتمعهای عظیم مسکونی و افزایش جمعیت در آن هستیم و این در حالی است که به رغم عدم انتشار آمار آخرین سرشماری انجام شده، آمارهای سالهای گذشته نشان می‌دهد تنها طی ۳۵ سال در استانهای البرز، تهران و قزوین با ۲۵ میلیون نفر جمعیت مهاجر روبه رو بوده‌ایم.

وی با تاکید بر این موضوع که روند بارگذاری در استان تهران باید متوقف شود، تصریح کرد: اگرچه سیاست عدم بارگذاری صنایع و فعالیتهای آلاینده در شعاع ۱۲۰ کیلومتری پیش از انقلاب به تصویب رسیده اما به دلیل عدم اراده جدی برای تحقق آن، شاهد چنین شرایطی در تهران و بسیاری دیگر از کلانشهرها و شهرهای کشور هستیم.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست  ادامه داد: به دلیل جاذبه‌هایی که در تهران ایجاد کردیم همچون ارزش افزوده و ارزش زمین، همه واحدهای صنفی، صنعتی و اقتصادی می‌خواهند تنها در تهران فعالیت کنند و از این رو باید با سیاست گذاری صحیح و یکپارچه نگری و پرهیز از بخشی نگری، این روند بارگذاری را متوقف کنیم.

ابتکار با بیان اینکه هیچ دلیلی ندارد برای محدوده شعاع ۱۲۰ کیلومتری معافیت مالیاتی داشته باشیم، گفت: اتفاقا باید برعکس باشد و سیاستهای سخت گیرانه مالیاتی حداقل شعاع ۱۲۰ کیلومتری داشته باشیم؛ یعنی اگر کسی می‌خواهد در این محدوده فعالیت کند، باید بهای آن را نیز بپردازد و البته این بها، محیط زیستی است.

وی افزود: خوشبختانه در بحث مالیاتهای سبز و اصلاح لایحه مالیات بر ارزش افزوده، دولت به این موضوع توجه کرده و برای نخستین بار در کشور شاهد تصویب مالیات سبز در هیات دولت هستیم که برای اجرایی شدن آن نیازمند حمایت نمایندگان از این مصوبه در مجلس هستیم.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ضمن تاکید بر ضرورت رشد و توسعه اقتصادی برای کشور، تصریح کرد: اما این رشد نباید به قیمت تخریب و آلودگی محیط زیست باشد.

با رشد مشاغل سبز می توان وضعیت و کیفیت محیط زیست را نیز بهبود بخشید

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: به همین دلیل جهان حرکت در مسیر اقتصاد و رشد اقتصادی سبز را برگزیده است و امروز شاهد کشورهایی هستیم که همراه با رشد اقتصادی بسیار بالا، موفق به حفظ محیط زیست و ارتقاء شاخصهای محیط زیستی و توسعه انسانی خود شده اند.

ابتکار ادامه داد: حتی امروزه بسیاری از کشورهای جهان معتقدند که می‌توان از طریق اعمال و اجرای سیاستهای درست محیط زیستی، اشتغال ایجاد کرد و حتی با رشد مشاغل سبز، وضعیت و کیفیت محیط زیست را نیز بهبود بخشید.

ضرورت تغییر الگوی حمل و نقل از حمل و نقل شخصی به حمل و نقل عمومی به ویژه در کلانشهرها

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به وضعیت آلودگی هوای تهران و کلانشهرها خاطرنشان کرد: مشارکت مردم، تغییر الگوی حمل و نقل از حمل و نقل شخصی به حمل و نقل عمومی به ویژه در کلانشهرها، توسعه زیرساختهای حمل و نقل عمومی، توسعه فضای سبز و کمربند سبز در سراسر کشور و به ویژه در کلانشهر تهران برای مقابله با آلودگی هوا باید در دستور کار قرار گیرد.

ابتکار ضمن اشاره به کمپین سه شنبه‌های بدون خودرو، گفت: این کمپین و همچنین توسعه استفاده از دوچرخه سواری به ویژه در نسل جوان، تمرینی برای کاهش استفاده از خودرو شخصی است.

وی یادآور شد: در همین زمینه، خروج ۴۰ هزار تاکسی فرسوده از سیستم حمل و نقل عمومی اجرایی شده است و برنامه‌ریزی برای خروج اتوبوسها و مینی بوسهای فرسوده نیز به زودی اجرایی خواهد شد.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: اگر تنها آمار تهران را ارائه دادم و در خصوص تهران صحبت کردم به دلیل این بود که مراسم ویژه این استان بود اما باید بگویم روند بهبود کیفیت هوا در کل کشور است و به طور نمونه در اصفهان تعداد روزهای سالم و پاک، افزایشی سه برابری داشته و در شیراز هم هیچ روز ناسالمی طی سال جاری نداشته‌ایم.

 

 


کد مطلب: 61687

آدرس مطلب :
https://www.zistonline.com/news/61687/اقتصاد-ایران-باید-همگام-جهانی-اما-رویکرد-سبز-رشد-کند

زیست آنلاین
  https://www.zistonline.com