زیست آنلاین :اقتصاد سبز وقتی عملا می تواند در کشور اثر گذار باشد که کشور بر اساس حسابداری و اکولوژیک پیش برود
مدیر دفتر مشارکت های مردمی محیط زیست
گام اول اقتصاد سبز ارزش گذاری است
14 ارديبهشت 1396 ساعت 11:08
زیست آنلاین :اقتصاد سبز وقتی عملا می تواند در کشور اثر گذار باشد که کشور بر اساس حسابداری و اکولوژیک پیش برود
زیست آنلاین :محمد درویش مدیر کل دفتر مشارکت های مردمی سازمان محیط زیست در مورد ماده ۱۶ لایحه هوای پاک به خبرنگار زیست آنلاین می گوید: اقتصاد سبز وقتی عملا می تواند در کشور اثر گذار باشد که کشور بر اساس حسابداری و اکولوژیک پیش برود این به این معنا است که منابع طبیعی ارزش گذاری اقتصادی شده باشد و بدانیم یک درخت ،یک مرتع چقدر می ارزد و نابودی آنها چه میزان خسارت به ما وارد می کند اما به رقم اصرار بر برنامه ها ما نتوانستیم این ارزش گذاری ها را انجام دهیم و در همان مرحله نخست به چالش برخوردیم . در واقع ما نتوانستیم با عدد و رقم ثابت کنیم که ساخت سد یا ساز و کار دیگر تا چه میزان خسارت به منابع طبیعی وارد می کند و تا چه میزان این ضرر ها می تواند به اقتصاد جامعه ضرر برساند .
وی در ادامه در تعریف اقتصاد سبز می گوید : اقتصاد سبز ساز و کاری است که بر مبنای آموزه های بوم شناختی می کوشد ارزش های ذاتی هر سازه را به عدد در بیاورد . در واقع در فرایند اقتصاد سبز پول کارگر،پول دام و خرجی که برای کود آن می شود مد نظر نیست بلکه میزان خسارتی که به خاک و آب و هوا وارد می شود حساب می شود . در واقع محاسبه این ها می تواند به حذف منابع آلاینده و سبز کردن محصول منتهی شود .
مشکل اینجا است که در کشورهای در حال توسعه موضوع اقتصاد سبز مورد توجه قرار نمی گیرد و ارزش منابع طبیعی ارزش ریالی پیدا نمی کند و فایده های زیست محیطی موضوعی است که به فراموشی سپرده می شود هر چند این ماجرا در ماده ۵۹ برنامه چهارم توسعه مطرح شد اما وقفه ۱۰ ساله در اجرای آن موضوعی است که به ضرر محیط زیست و اقتصاد تمام می شود . پیش از این هم گفته ام باز هم می گویم که مسائل محیط زیست زیر پای مصالح سیاسی و اقتصادی له می شوند در حالی که این مسائل می تواند باعث رونق سایر مسائل از جمله مسائل اقتصادی و اجتماعی شود.
این کنشگر محیط زیست در ادامه می گوید : اقتصاد سبز هنوز جایگاه مناسبش را پیدا نکرده است .زیرا گام اول اقتصاد ارزش گذاری است و هنوز این مساله تبیین نشده است
هر چند سازمان محیط زیست تمام تلاشش را در این خصوص به کار بسته است تا امتیازاتی را به مشاغل سبز بدهد تا بتواند این مشاغل را نهادینه کند اما مشکل اینجا است که محیط زیست می گوید اعتبار لازم برای ارزش گذاری منابع طبیعی و زیان و ضرری که برخی از مشاغل به آن وارد می کنند به آنها داده نشده است و این چالشی است که سازمان محیط زیست با آن دست و پنجه نرم می کند و تلاش می کند آن را عملی کند اما تا کنون به موفقیت نرسیده است.
درویش در ادامه با اشاره به اینکه موضوع اقتصاد سبز مساله است که در قعر جدول اولویت های اجرای قرار دارد در ادامه می گوید : برنامه های زیست محیطی و توجه به بارور کردن اقتصادی در حوزه اقتصاد سبز مساله ای است که در برنامه پنج ساله چهارم و پنجم مطرح شده است اما هنوز ارزش گذاری های درستی در مورد منابع طبیعی صورت نگرفته است.
وی در ادامه می گوید : محیط زیست ضامن پایداری توسعه است .توسعه را نمی توان جدا از محیط زیست دید . این تجربه ای است که در خیلی از جاها دیده شده است و عدم توجه به محیط زیست خسارت های جبران ناپذیری ایجاد کرده است دریاچه ارومیه ، هور العظیم و ساخت سدهایی که بدون ملاحظات زیست محیطی ساخته شده اند نتیجه این عدم توجه است
وی با امیدواری به ماده ۱۶ لایحه هوای پاک معتقد است که این لایحه می تواند بستر مناسبی برای مشاغل سبز فراهم کند و بتواند جایگاه اقتصاد سبز را در کشور ارتقا دهد .
کد مطلب: 62252