محمد مجابی تاکید کرد: سدهای متعددی که کشور ترکیه روی دجله و فرات زده باعث شده است که حقآبه کشور عراق کاهش پیدا کند.
معاون توسعه و مدیریت حقوقی سازمان حفاظت از محیط زیست در بخش دیگری از صحبتهای خود درباره خروج ایالات متحده آمریکا از توافقنامه پاریس گفت: ایالات متحده آمریکا جزو ۱۰ کشور اول جهان در تولید گازهای گلخانهای است. بر اساس ماده ۲۸ این موافقتنامه خروج یک کشور از توافقنامه پاریس ترتیبات خاصی دارد و باید در یک پروسه سه ساله بررسی شود. تصمیم رئیس جمهور آمریکا در خصوص خروج از توافقنامه پاریس عملا در پایان دوره ریاست جمهوریشان محقق میشود. در حال حاضر دولت آمریکا بر اساس این موافقتنامه تکلیف دارد که به کشورهای در حال توسعه در کاهش گازهای گلخانهای کمک کند. با توجه به واکنشهای منفی مردم کشور آمریکا و جامعه جهانی دولت آمریکا مجبور به تجدید نظر در مورد این موضوع خواهد شد.
معاون توسعه و مدیریت حقوقی سازمان حفاظت از محیط زیست با بیان اینکه دولت لایحهای را با عنوان هوای پاک تقدیم مجلس کرد،اظهارکرد: خیلی از مواردی که در قانون مسکوت مانده بود در لایحه هوای پاک به آن رسیدگی شد همچنین لایحه دیگری تحت عنوان حفظ، احیاء و مدیریت تالابهای کشور به تصویب مجلس رسید که در برگیرنده تکالیفی در حوزه روان آبهاست. در این لایحه به آبهای سطحی توجه ویژهای شده همچنین دولت لایحهای را به مجلس داده است که اختیار شروع سال تحصیلی مدارس با دولت باشد چون اقلیم ما در شهرها و استانهای مختلف با یکدیگر متفاوت است. امیدواریم که مجلس این لایحه را نیز تصویب کند.
مجابی در مورد بزرگترین مشکلات زیست محیطی جهانی که کشور ما نیز درگیر آن است،گفت: درجهان نگاه یک سویه به توسعه باعث شده است که میزان برداشت از منابع افزایش پیدا کند بویژه در قرن ۲۰ با افزایش توان بشر افزایش بهرهکشی از منابع را شاهد بودیم. میزان تولید پسماندها و عدم مدیریت آنها باعث شد که آلودگیهای زیادی به وجود آید و منجر به مشکلات جدی برای محیط زیست شود.
معاون توسعه و مدیریت حقوقی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: آنچه که در حال حاضر به عنوان یکی از مهمترین چالشهای زیست محیطی مطرح شده،گرمایش کره زمین است. الان شاهد هستیم که به دلیل گرم شدن کره زمین میزان تولید گازهای گلخانهای افزایش پیدا کرده است و در صورت ادامه این روند تغییرات جدی در اقلیم جهان ایجاد میکند.
مجابی با بیان اینکه بحرانهای زیست محیطی در یک شب ایجاد نمیشود که بخواهد یک شبه حل شود، گفت: مشارکت جهانی برای کنترل گرمایش کره زمین نیازاست. انتشار گازهای گلخانهای در یک مرز نمیماند بلکه کل اتمسفر را تغییر میدهد.
معاون توسعه و مدیریت حقوقی سازمان حفاظت از محیط زیست با اشاره به توافقنامه پاریس اظهارکرد: این توافقنامه به امضای ۱۹۴ کشور جهان رسیده است که کلیات آن را مجلس ۱۴۴ کشور تصویب کرده است. اصل موضوع تفاهمنامه پاریس این است که کشورهای پیشرفته تکنولوژی خود را در اختیار کشورهای در حال توسعه قرار دهند و چون کشورهای در حال توسعه نقش جدی در میزان تولید گازهای گلخانهای داشتهاند کمکهای اقتصادی به کشورهای در حال توسعه برای کاهش این گازها شود.
توافقنامه پاریس برای ایران لازمالاجرا نیست چراکه...
وی با اشاره به اینکه سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در اصلاح الگوی مصرف و سیاستهای انرژی بسیار سخت گیرانه تر از توافقنامه پاریس است،اظهار کرد: موافقتنامه پاریس در کشورهایی مانند ما لازم الاجرا نیست چرا که سیاستهایی که توسط مقام معظم رهبری ابلاغ شده و تکالیف بسیار جدی در حوزه محیط زیست مشخص کرده است که پیشروتر از موافقتنامه پاریس است.
معاون توسعه و مدیریت حقوقی سازمان حفاظت از محیط زیست افزود: سیاستگذاری نقش جدی برای شروع هر کاری دارد. در حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران اصلی داریم که حفاظت از محیط زیست را وظیفه همگانی میداند. برای اینکه بتوانیم به این اصل قانون اساسی برسیم باید بین حقوق اساسی و قوانین برنامه پل ارتباطی به وجود بیاوریم. سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه محیط زیست باعث میشود که با تغییر یک دولت و یک مجلس همه اوضاع تغییر نکند. مقام معظم رهبری با استفاده از اصل ۱۱۰ قانون اساسی به مسئله ورود و سیاستهای کلی زیست محیطی را در سال ۹۴ ابلاغ کردند. این سیاستهای کلی ۱۵ ماده دارد و مطالعه جدی روی آنها صورت گرفته است.
مجابی با اشاره به اینکه اصل اول این سیاستهای ابلاغی در حوزه عناصر حیاتی مانند آب، هوا و خاک و به تبع آن تنوع زیستی است،اظهار کرد: جرمانگاری، تخریب و آلودگی محیط زیست بحثهای اقتصاد سبز، گسترش اقتصاد سازگار با محیط زیست، استفاده از فناوریهای نوین، توجه به مشارکت عامه جامعه، استفاده از امر به معروف برای بهبود وضعیت محیط زیست و ورود به مسائل جدی که کشور با آن روبروست مانند گرد و غبار و بحث دیپلماسی محیط زیست از جمله سیاستهایی است که مقام معظم رهبری ابلاغ کردند. این مسئله باعث شد که بین قوای سه گانه انسجام بیشتری به وجود آید. تمام قوا باید درگیر این سیاستها باشند تا این سیاستها تبدیل به قانون شود.
وی با اشاره به اینکه دولت یازدهم از ابتدا خود را دولتی محیط زیستی اعلام کرد،گفت: تصویب لوایح زیست محیطی در مجلس و برخوردهای قوه قضاییه با متخلفان محیط زیستی نشان میدهد که ارکان کشور دغدغه محیط زیست را دارند اما افراد جامعه باید مطالبهگرانی باشند که خودشان در زمینه محیط زیست اقدامات درستی انجام دهند.
ضایعات مواد غذاییمان میتواند ۱۰ میلیون نفر را سیر کند
مجابی که در برنامه «روی خط خبر» صحبت میکرد، اظهار کرد: ما کشوری هستیم که میزان ضایعات مواد غذاییمان میتواند ۱۰ میلیون نفر را سیر کند و این برازنده یک کشور مسلمان نیست.