بحران اقلیمی یکی از مشکلات بنیادین خاورمیانه است. کلاودیا روت، نایب رئیس مجلس آلمان، در گفتوگویی با دویچه وله از لزوم کمک آلمان برای حل این بحران میگوید و درباره امکان بروز جنگ بر سر آب هشدار میدهد.
هشدار نایب رئیس مجلس آلمان درباره خطر «جنگ آب در خاورمیانه»
2 تير 1396 ساعت 10:03
بحران اقلیمی یکی از مشکلات بنیادین خاورمیانه است. کلاودیا روت، نایب رئیس مجلس آلمان، در گفتوگویی با دویچه وله از لزوم کمک آلمان برای حل این بحران میگوید و درباره امکان بروز جنگ بر سر آب هشدار میدهد.
کلاودیا روت، نایب رئیس مجلس آلمان، در گفتوگویی با بخش آلمانی دویچه وله از جمله به مشکلات مربوط به بحران اقلیمی در خاورمیانه و پیامدهای آن مانند کمبود آب پرداخته است که میتواند به «جنگ آب» و منازعات میان کشورها منجر گردد.
ترکیه میخواهد ساخت سد ایلیسو بر روی رودخانهی فرات را به پایان برساند. اما از منظر بینالمللی این پروژهای مناقشهبرانگیز است، زیرا تاثیر سهمگینی بر روی محیط زیست میگذارد. این پروژه، کمبود آب در کشورهای همسایهی ترکیه را تشدید میکند و میتواند به پیدایش میلیونها آوارهی زیستمحیطی منجر گردد. بیدلیل نیست که آلمان در سال ۲۰۰۹ به همکاری خود در این پروژه پایان داد. اکنون پرسش این است که آیا آلمان میتواند برای حل سازندهی این مشکل، نقش میانجی برعهده گیرد؟
کلاودیا روت که از سالها پیش با این مشکل از طریق مباحث مربوط به آن در عراق آشناست، تصریح میکند که عراقیها معترضاند که ترکیه با رودخانهها چنان رفتار میکند که گویی در مالکیت این کشور هستند و هر وقت مایل باشد میتواند شیر آب را ببندد. اما در این زمینه کنوانسیون آب سازمان ملل وجود دارد که تصریح میکند، هیچ کشوری اجازه ندارد جریان رودخانهها را متوقف سازد، چرا که در غیر این صورت از موضوع دسترسی به آب به عنوان یک حربهی سیاسی استفاده میشود. اما ترکیه کنوانسیونهای مهم سازمان ملل را امضا و تصویب نکرده است.
روت در این رابطه به نمونهی شهر «حصنکیفا» در ترکیه اشاره میکند که اگر سد ایلیسو ساخته شود، این شهر به عنوان میراث فرهنگ جهانی ویران خواهد شد؛ روستاهای زیادی از بین خواهند رفت و اقلیتهای قومی ساکن آن، یعنی کردها آواره خواهند شد. به گفتهی نایب رئیس مجلس آلمان، باید به این مساله پایان داد که با معضل آب به جنگهای تازهای دامن زده شود.
روت یادآور میشود که در ایران هم آب به یکی از معضلات اساسی تبدیل شده است و اگر کشورهای همسایه بخواهند با رودخانهها و سدها سیاستورزی و اعمال فشار کنند، منازعات تازه محتملتر خواهد شد.
معضل آوارگان
موضوع دیگری که کلاودیا روت در این گفتوگو به آن پرداخته، بحران آوارگان است. به گفتهی خانم روت، طبق آمار سازمان ملل، شمار آوارگان از جنگ جهانی دوم تا کنون هرگز چنین بالا نبوده است. در حال حاضر نزدیک به ۶۶ میلیون آواره ثبت شده است. این رقم البته شامل میلیونها نفری نمیشود که به دلایل اقلیمی سرزمین خود را از دست داده و آواره شدهاند و در واقع «آوارهی زیستمحیطی» به شمار میروند.
روت تصریح میکند که اگر با بحران اقلیمی مقابله نشود، به گفتهی دانشمندان و کارشناسان بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیون آوارهی زیستمحیطی پدید خواهد آمد. و هنگامی که ما درباره مبارزه با علل فرار و آوارگی صحبت میکنیم، معنای آن عقد قراردادهای حقارتبار با کسانی چون اردوغان و بشیر و سیسی یا ساختن دیوارهای تازه نیست، بلکه ما باید تامل کنیم که گونه اقتصاد، مصرف، سیاست تجاری و سیاست کشاورزی و نیز منطق صنعت کشاورزی ما چه تاثیری دارد. همچنین باید توجه داشت که سیاست صادرات تسلیحاتی ما نیز باعث میشود که انسانها سرزمین خود را از دست بدهند.
به باور کلاودیا روت، آلمان باید در اروپا از این سیاست پشتیبانی کند که ما به یکهسالارانی مانند اردوغان وابسته نباشیم، بلکه دارای یک سیاست پناهجویی مستقل و منصفانهی اروپایی باشیم که از حق پناهندگی شانه خالی نکند.
پیام نسل جوان در انتخابات ایران
گفتنی است که کلاودیا روت در ژانویه ۲۰۱۵ از ایران دیدن کرد. سفر او به ایران هم در آلمان و هم در ایران با انتقادهایی همراه بود. در آلمان به این دلیل که روسری بر سر کرد و در ایران به این دلیل که با محمدرضا عارف، سیاستمدار اصلاحطلب دیدار و با مخالفانی که در بازداشت به سر میبرند، اعلام همدردی کرد.
کلاودیا روت در گفتوگوی خود با دویچه وله به انتخابات اخیر ایران اشاره میکند و میگوید که به نظر او نسل جوان در ایران نشان داد که میخواهد از این تنگنا بیرون بیاید و با جهانیان همگام شود.
جوانان خواهان دموکراسی و آزادی هستند. به همین دلیل نباید در پی ساختن دیوارهای تازه بود، آنگونه که ترامپ آن را میخواهد. در حالی که ترامپ در برابر ایران جبهه ایجاد میکند، همزمان وسیعا از سعودیها حمایت میکند. اما درست همین الان باید از نیروهای جوان و دموکرات و تحصیلکرده در ایران پشتیبانی کرد.
کلاودیا روت همچنین در این گفتوگو از دیدار اخیر خود با وزیر محیط زیست ایران سخن میگوید و اینکه ایران یکی از کشورهایی است که شدیدا از بحران اقلیمی رنج میبرد. دریاچهی ارومیه دچار یک فاجعهی زیستمحیطی است، درست مانند دریاچه آرال. به باور او آلمان باید در این زمینه به ایران کمک کند.
روت در برابر پرسش مربوط به امکان همکاری پارلمانی با ایران میگوید که پس از برگزاری انتخابات پارلمانی در آلمان در تاریخ ۲۴ سپتامبر سال جاری، در این راستا تلاش خواهد شد که سریعا میان گروههای پارلمانی ایران و آلمان تماس و ارتباط برقرار شود.
منبع: انرژی امروز
کد مطلب: 62988