زیست آنلاین :بیانیه کنفرانس بین المللی محیط زیست در حالی صادر شد که هنوز مردم اهواز طعم تلخ ریزگردها را در هر دم و بازدم حس می کنند و قرار است اقدامات خوبی در این زمینه رخ دهد . در این نشست و اجلاس بین المللی مقابله با گرد و غبار،چالش ها و راه حل های آن مورد بررسی قرار گرفته و طی دو بیانیه وزراو فنی به ارائه راهکارها پرداخته شد.
رئیس سازمان محیط زیست را بیان شدن مساله ملی گرد و غبار به صورت جهانی را مهمترین دستاورد این اجلاس عنوان کرد و معتقد است که با حمایت از بیانیه های این اجلاس بتوان از مشکل گرد و غبار تا حدودی کاست.وی معتقد است که عمل به توصیه های فنی این اجلاس می تواند راهگشای مشکلات ریزگردها باشد. این اجلاس با حضور نمایندگان ۴۳ کشور دنیا برگزار شد و کشورهای همسایه مانند ترکیه و افغانستان و قطر و عمان حضور پر رنگی در این اجلاس داشتند
در این نشست چهار نشست فنی و تخصصی برگزار شد و آژانس های سازمان ملل متحد،دانشمندان و متخصصان در این نشست ها حضور داشتند و پیشنهاداتی آماده کردند تا در آینده مورد استقبال سازمان ملل قرار بگیرد از جمله مهم ترین این پیشنهادها توجه به ضرورت ارتقاء و توسعه مدیریت پایدار سرزمین، آب و خاک به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک همچون ایران بود. این بیانیه ها پیشنهادات دیگری نیز داشت که در جهت افزایش میزان پایداری مدیریت آب و خاک،کاهش اثرات انسانی گرد و غبار بود.ایجاد استانداردهای جدید برای کاهش اثرات گرد و غبار بر سلامت انسان از جمله موارد دیگری بود که به آن اشاره شد زیرا استانداردهایی که در این زمینه وجود دارد یا قدیمی است یا با توجه به یافته های علمی روز از کارکرد کافی برخوردار نیست.
از سوی دیگر لزوم ایجاد هماهنگی میان اطلاعات و آمار جمع آوری شده در زمینه گرد و غبار توسط کشورها، همچنین ضرورت برخورداری این اطلاعات از کیفیت مطلوب و دقت بالا مورد توجه قرار گرفت و قرار بر این شد که کشورها اطلاعات خود را پس از جمع آوری در اختیار سایرین نیز قرار دهند .
بر لزوم توجه به سیاست هایی که با استفاده از نوآوری در تکنولوژی، انتقال منابع و در نظر گرفتن فعالیت های تلفیقی و بین بخشی می تواند به کاهش اثرات گرد و غبار کمک کند تاکید شد و پیشنهاد شد تا از گونه های بومی و غیر بومی سازگار با شرایط سخت آب و هوایی استفاده شود این برنامه ها در صورتی مطرح شد که آموزش های مناسب برای مقابله با این ریز گردها به مردم داده شود .
در این اجلاس تاکید شد تا موضوع گرد و غبار از طریق سایر کنوانسیون های بین المللی از جمله کنوانسیون های بیابان زدایی، تنوع زیستی و تغییر اقلیم که مشهور به کنوانسیون های ریو است در کانون توجه جهانی قرار گیرد.
راه اندازی مزرعه ۲۰۰ هکتاری برای آموزش، پژوهش و توانافزایی در حوزه گرد و غبار در عراق نیز از دیگر اقداماتی است که بعد از اجلاس گرد و غابار به جد از سوی ستاد عتبات عالیات پیگیری می شود و امید است که اقداماتبیشتری در مورد احیای تالابها و کنترل و مهار کانونهای گرد و غبار انجام شود و دولت عراق وظایف خود را در این زمینه با جدیت انجام دهد.
از آنجا که قسمت اعظم گرد و غبارها از کشورهای همسایه به ایران می آید امید می رود که با چنین اقداماتی از میزان این گردو غبار کاسته شود که سنجش کیفیت هوا، نحوه مدیریت عرصه سرزمینی، چگونگی کاشت نهال و مالچ پاشی، مدیریت منابع آب، احیای تالابها در این مجموعه مورد توجه قرار میگیرد.