تحقیق تازهای که توسط گروهی از دانشمندان بینالمللی انجام گرفته نشان میدهد که میتوان برای ارزیابی تغییرات در تنوع زیستی در مقیاس جهانی، مولفههایی تعریف کرد که در برنامهریزیها و اقدامات حفاظتی در نقاط مختلف جهان قابل استفاده باشد.
اندازهگیری تغییرات تنوع زیستی در سطح جهان
8 شهريور 1396 ساعت 3:45
تحقیق تازهای که توسط گروهی از دانشمندان بینالمللی انجام گرفته نشان میدهد که میتوان برای ارزیابی تغییرات در تنوع زیستی در مقیاس جهانی، مولفههایی تعریف کرد که در برنامهریزیها و اقدامات حفاظتی در نقاط مختلف جهان قابل استفاده باشد.
به گزارش زیست آنلاین، یک گروه بینالمللی از جمله دنیل کیسلینگ محقق دانشگاه آمستردام هلند در مقالهای نشان دادند که میتوان برای اندازهگیری تغییرات در تنوع زیستی، مولفههای ضروری تنوع زیستی را تعریف کرد. انتشار این مقاله حاصل دو کارگاه نخست از کارگاههایی بود که در قالب پروژه " GLOBIS-B " در زمینه زیرساختهای جهانی برای حمایت از تنوع زیستی با حمایت اتحادیه اروپا تشکیل شد. هدف اصلی این پروژه گرد هم آوردن دانشمندان و کارفرمایان فعال در زمینه تحقیقات زیرساختهای جهانی و نیز متخصصان حقوقی برای پاسخ دادن به نیازهای تحقیقاتی و خدمات زیرساختی مورد نیاز برای محاسبه متغیرهای ضروری تنوع زیستی (EBVs) بوده است.
متغیرهای ضروری تنوع زیستی، همانند متغیرهای آب و هوایی از منابع اطلاعاتی مختلف ساخته میشوند و مبتنی بر مولفه هایی هستند که برای ارزیابی تغییرات در تنوع زیستی در طول زمان لازم است.
میتوان از این مولفهها برای ارزیابی سنجش موفقیت اهدافی مثل اهداف تنوع زیستی آیچی (Aichi ) که از سوی کنوانسیون تنوع زیستی (CBD) یا اهداف توسعه پایدار (SDGs ) وضع شده استفاده کرد. این اهداف، توسط برنامه توسعه پایدار ۲۰۳۰ سازمان ملل برای جلوگیری از فقدان بیشتر تنوع زیستی در جهان، حمایت از استفاده پایدار از منابع طبیعی و تقویت منافع حاصل از این اقدامات تعریف شده است. بنابراین تعریف مولفههای ضروری تنوع زیستی، نقش مهمی در سیاستگزاریها ایفا میکند و برای اقدامات آینده پنل بینالمللی تنوع زیستی و خدمات اکوسیستمها موسوم به (IPBES) ضروری است.
در پروژه GLOBIS-B دو کارگاه بینالمللی با حضور ۵۰ متخصص از استرالیا، برزیل، چین، اروپا، آفریقای جنوبی و آمریکا برای بحث درباره چالشهای تعریف مولفههای تغییر در تنوع زیستی درباره توزیع و فراوانی گونهها تشکیل شد. سنجش تغییرات در توزیع و فراوانی گونهها، شاخصهای سیاستگزاری برای سنجش تعداد جمعیت و خطر انقراض برای دستهبندی گونههای در معرض خطر، ارزیابی دامنه حضور جغرافیایی، پراکندگی گونههای مهاجم و پاسخهای گونههای متنوع زیستی به تغییرات اقلیمی و نابودی زیستگاهها را معین میکند. بحثهای صورت گرفته در این دو کارگاه نشان داد که هماهنگسازی جمعآوری اطلاعات و مدیریت فنی دادهها و نیز پیچیدگیها و محدودیتهای قانونی، موانع کلیدی برای ایجاد ابزار و روشهای تعریف مولفههای تغییر در تنوع زیستی و توزیع و فراوانی گونههای زیستی است.
دنیل کیسلینگ نویسنده ارشد این مقاله و هماهنگ کننده علمی پروژه GLOBIS-Bمیگوید: "تدوین مقاله حاضر اقدام مهمی بود که دو سال من را به خود مشغول کرد". این مقاله حوزه وسیعی از جنبههای علمی، و الزامات فنی و حقوقی و معیارهای به اشتراک گذاری اطلاعات را در بر میگیرد. این مقاله یک کار گروهی توسط ۳۶ نویسنده همکار است که بسیاری از آنها فعالانه با برنامهGroup on Earth Observations Biodiversity Observation Network (GEO BON) ، (سازمانی که مفهوم مولفههای ضروری تنوع زیستی را طراحی کرده و آن را توسعه میدهد) همکاری میکنند. هنریکه پریرا استاد در GEO BON و یکی از نویسندگان مقاله میگوید: این مقاله گامی اساسی به سوی عملی ساختن مفهومEBV است زیرا نشان میدهد که ما چگونه میتوانیم یک چارچوب عملی از مولفههای ضروری تغییرات زیستی را تعریف و اجرایی کنیم. این امر برای تحقیقات در زمینه تنوع زیستی و ارزیابی پیشرفت به سوی اهداف سیاستهای حفاظتی و اهداف توسعه پایدار ضروری خواهد بود.
منبع: ایانا.
کد مطلب: 63935