به گزارش زیست آنلاین، کیومرث دانشجو گفت: در حال حاضر ۱۳ سد در استان در حال بهرهبرداری است که از این میان هفت سد در حوزه دریاچه ارومیه، پنج سد در حوزه آبریز رودخانه ارس و یک سد نیز در حوزه آبریز رودخانه زاب قرار دارد. همچنین در حال حاضر حجم آب ذخیره شده در مخازن پشت این سدها نیز ۷۵۵ میلیون متر مکعب است که نسبت به سال گذشته ۱۲ درصد کاهش دارد.
وی با اشاره به وضعیت چاههای سطح استان، افزود: تعداد چاههای مجاز حدود ۳۴هزار حلقه است که ۴/۸ درصد از آب برداشتی این چاهها جهت مصارف صنعت، سه درصد جهت شرب و بهداشت و ۹۲ درصد در بخش کشاورزی مصرف میشود.
وجود ۵۸ هزار حلقه چاه غیرمجاز در سطح استان
دانشجو با تاکید بر اینکه بیش از ۵۸ هزار حلقه چاه غیرمجاز در استان وجود دارد، بیان کرد: متاسفانه این پدیده از جمله معضلاتی است که بحران ناشی از آن در سالهای آتی میتواند تبعاتی فراتر از بحران دریاچه ارومیه را به وجود آورد.
وی خاطرنشان کرد: شور شدن آب چاهها، تخریب خاک، زلزله، نشست زمین و تخریب تاسیسات و سازهها از مهمترین معضلاتی است که با ادامه چنین روندی با آنها مواجه خواهیم شد بنابراین تا زمانی که اقدامات جدی در خصوص جلوگیری از تفکیک اراضی کشاورزی و تغییر کاربری اراضی و ویلاسازیها انجام نشود وضعیت به همین منوال خواهد بود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای آذربایجان غربی همچنین با ارائه گزارشی از اقدامات شرکت طی دولت تدبیر و امید به موضوع دریاچه ارومیه، بهره برداری از آبهای مرزی و همچنین بهره برداری از ۴۰ هزار هکتار شبکه آبیاری و زهکشی تاکید کرد و افزود: اقدامات شرکت درموضوع احیای دریاچه ارومیه جزو تمهیدات شاخص و موثرترین فعالیتها در جهت جلوگیری از تشدید روند خشک شدن دریاچه ارومیه و احیای آن بوده است.
وی تصریح کرد: بهرهبرداری از ۴۰ هزار هکتار شبکه آبیاری و زهکشی طی مدت دو سال انقلابی در احداث شبکههای آبیاری محسوب میشود که موجب شد آذربایجان غربی جزو استانهای با عملکرد خوب در این زمینه شناخته شود.
سدها عامل خشکی دریاچه ارومیه نیستند
دانشجو با بیان اینکه سدها عامل خشکی دریاچه ارومیه نیستند، گفت: تاثیری که سدها بر روند خشکی دریاچه ارومیه داشته ناچیز بوده و حداکثر ده درصد می باشد و کاهش روان آبها و بارش های موثر، تغییر الگوی کشت، برداشتهای بی رویه در بالادست رودخانه ها و نیز تبخیر بالا در اثر تغییرات اقلیم از عوامل موثر بر این موضوع بوده است.
وی در پایان تاکید کرد: هر ساله حقآبه دریاچه ارومیه از مخازن پشت سدها رها سازی شده و با اقدامات شرکت آب منطقهای در خصوص هدایت مناسب روان آبها همچون لایرروبی رودخانهها میزان بسیار بالایی از این آب به پهنه دریاچه ارومیه میرسد.