در دهه های گذشته، مناطق وسیعی از جنگل ها در سوماترای اندونزی با محصولات سودآور مثل روغن نخل و گیاهان کائوچوئی جایگزین شده اند. پژوهش جدیدی که در مجله اتحادیه زمین شناسی اروپا به نام علوم زمین شناسی منتشر شده است نشان می دهد که این تغییرات در استفاده از زمین درجه حرارت را در آن منطقه افزایش می دهد. گرمای ایجاد شده می تواند گیاهان و حیوانات را تحت تاثیر قرار دهد و بخشی از کشور را در مقابل آتش سوزی آسیب پذیر کند.
به گزارش زیست آنلاین، روغن نخل پراستفاده ترین روغن گیاهی در جهان است که در لیست مواد سازنده بسیاری از کالاهای مصرفی ظاهر می شود، از شکلات تا صابون. اندونزی، بزرگترین تولید کننده روغن نخل در جهان، شاهد از بین رفتن نوارهای بزرگی از جنگل های بارانی و جایگزین شدن آنها با کشت روغن نخل در نرخی است که از برزیل پیشی گرفته است. در جزیره سوماترا که بیشترین میزان جنگل های بارانی را در کل اندونزی از دست داده است، تغییر در کاربری زمین به معنای از دست دادن قابل توجه تنوع حیوانی و گیاهی است. با این حال، تاثیر این تغییرات در دمای این منطقه تا امروز مورد مطالعه قرار نگرفته است.
یک تیم بین المللی از پژوهشگران به سرپرستی کلیفتون ساباجو و الکساندر کنول از دانشگاه گوتینگن آلمان مطالعه ای جدید را منتشر کرده اند که نشان می دهد گستردگی روغن نخل و سایر محصولات سودآور در سوماترا این منطقه را گرمتر کرده است. کنول، استاد زیست هواشناسی می گوید: "تغییر کاربری زمین از جنگل به محصولات سودآور مانند روغن نخل و درختان کائوچوئی فقط تنوع زیستی و کربن ذخیره شده را تحت تاثیر قرار نمی دهند بلکه اثر گرم کنندگی در سطح دارد که به تغییرات آب و هوایی اضافه می شود".
این تیم تفاوت ها در دمای سطح را در انواع مختلف پوشش های زمین مانند جنگل ها، زمین های پاک سازی شده و محصولات سودآور در سوماترا مطالعه کردند. آنها از داده های ماهواره ای که بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۵ توسط ماموریت های ماهواره زمین سنج ناسا و ابزار تابش سنج طیف سنجی با وضوح متوسط جمع آوری شده بود و همچنین داده های جمع آوری شده از سطح زمین مطالعه کردند.
آنها دریافتند که زمین های پاک سازی شده که به طور عمده برای کشاورزی استفاده شده اند، تا ۱۰ درجه گرمتر از جنگل ها بودند. ساباجو، دانشجوی دکتری و نویسنده سرپرست این مطالعه علوم زمین شناسی می گوید: "زمین پاک سازی شده مرحله ای بین جنگل و سایر انواع پوشش زمین مانند مالکین کوچک (زمین های کشاورزی خانوادگی کوچک مقیاس) یا کشت تجاری است". "ما از مشاهدات میدانی می دانیم که چشم اندازی که داریم بسیار پرتحرک است زیرا تغییر کاربری زمین پیوسته در حال انجام است بنابراین زمین های پاک سازی شده همیشه وجود دارند".
مزرعه ی درختان نخل بالغ حدود ۸ درجه و درختان نخل جوان ۶ درجه گرمتر از جنگل بود. ساباجو توضیح می دهد «مزارع درختان نخل جوان برگ های کمتر و کوچکتر و یک سایه بان باز دارند، بنابراین آب کمتری تعریق می کنند. همچنین خاک نور خورشید بیشتری دریافت می کند و سریع تر خشک می شود». مزارع درختان نخل بالغ که بیش از ۵ سال دارند، یک سایه بان نزدیک و برگ های بزرگتر و بیشتری دارند که نتیجه آن زمین خنک تر در مقایسه با مزارع جوان است.
ساباجو می گوید دمای سطح در جنگل ها کمتر از مزارع درختان نخل و زمین های پاک سازی شده است، عمدتا به دلیل "خنک کننده تبخیری"، که بسیار شبیه فرآیندی است که ما را زمانی که عرق کرده ایم خنک می کند. در جنگل تبخیر و تعرق بیشتری از آب گیاهان و خاک به اتمسفر صورت می گیرد تا در زمین پاک سازی شده یا مزارع درختان نخل جوان، به این معنا است که زمین در آن نوع پوشش، خنک تر است.
به طور کلی، میانگین دمای سطح در اواسط صبح در سوماترا بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۵، ۱،۰۵ درجه افزایش داشته است. بعضی از دلایل این گرما نتیجه تغییرات آب و هوایی است، اما برخی پیامد مستقیم تغییرات در کاربری زمین است. کنول می گوید: "ما میانگین افزایش دمای سطح زمین را در این ایالت با منطقه ای که در کل دوره با جنگل پوشیده شده بود و می توان گفت تحت کنترل بوده و تحت تاثیر مستقیم تغییر کاربری زمین قرار نگرفته مقایسه کردیم. دمای سطح زمین در مناطق جنگلی تنها ۰،۴۵ درجه افزایش داشته که نشان می دهد حداقل ۰،۶ درجه از این ۱،۰۵ درجه افزایش به دلیل تغییرات کاربری زمین بوده است".
این پژوهشگران در مطالعه خود نوشته اند:"اثرات قوی گرم شدن که ما برای این ایالت نشان دادیم می تواند به عنوان نشانه ای از تغییرات آینده در دمای سطح زمین برای سایر مناطق اندونزی که دستخوش تبدیل زمین به سمت مزارع کشت نخل های روغنی خواهند شد خدمت کند". با افزایش تقاضا برای این محصول در سراسر جهان، دولت اندونزی قصد دارد که به طور اساسی تولید نخل روغنی را در کشور گسترش دهد.
اینکه این افزایش اضافه در دما چه معنی برای این مناطق داشته است تاکنون نامشخص مانده است، اما کنول تاکید می کند که "دمای سطح زمین یک بخش مهم از خرده اقلیم است که شرایط بومی را برای گیاهان و حیوانات شکل می دهد ". در این مطالعه، آنها نوشته اند که گرمای مشاهده شده می تواند اکوسیستم را تحت تاثیر قرار دهد، هر مقدار آبی را که در طول فصول خشک در منطقه موجود است کاهش دهد و همچنین منطقه را در مقابل حریق آسیب پذیر کند.
به گزارش ایانا، کنول می گوید: "ما فکر می کنیم که توسعه فعلی کابری زمین در اندونزی نیازمند ارزیابی دقیق تمام جنبه های پیامدهای زیست محیطی و اجتماعی-اقتصادی است. دمای سطح زمین و خرده اقلیم باید لحاظ شوند".