مدیر ملی ستاد مقابله با گرد و غبار ضمن یادآوری تجربه موفق ژاپن برای مقابله با طوفانهای گرد و غبار متاثر از منطقه غربی خود، گفت: ژاپن تجربه موفق خود را با ایران به اشتراک میگذارد.
ژاپن تجربه موفق خود در کنترل طوفانهای گرد و غباری را به ایران منتقل میکند
30 آبان 1396 ساعت 9:30
مدیر ملی ستاد مقابله با گرد و غبار ضمن یادآوری تجربه موفق ژاپن برای مقابله با طوفانهای گرد و غبار متاثر از منطقه غربی خود، گفت: ژاپن تجربه موفق خود را با ایران به اشتراک میگذارد.
به گزارش زیست آنلاین، ضیاء الدین شعاعی با اشاره به یادداشت همکاری محیط زیستی امضاء شده میان سازمان حفاظت محیط زیست ایران و وزارت محیط زیست ژاپن در ابتدای سالجاری گفت: یکی از مباحث مورد تاکید این تفاهم نامه، گسترش همکاریها در زمینه مقابله با طوفانهای گرد و غبار در ایران بود.
شعاعی افزود: پایش گرد و غبار و استفاده از فناوریهای نوین در حوزه پایش همچنین کمک به دستگاههای متولی کشور برای توسعه مدلهای پیشبینی که دو بند از مصوبات ستاد مقابله با گرد و غبار است و سازمان حفاظت محیط زیست مکلف به پیگیری آن شد.
وی با بیان اینکه برگزاری سه دوره کارگاه آموزشی برای کارشناسان مرتبط در ژاپن و تهران با همکاری دانشگاه کیوشو، وزارت محیط زیست و سازمان هواشناسی ژاپن به منظور شناخت روشهای پایش و پیش بینی گرد و غبار در چارچوب همین تفاهم نامه صورت پذیرفت، اظهار کرد: برگزاری این کارگاههای آموزشی منجر به بهرهگیری از تجارب کشور ژاپن در موضوع پایش و پیش بینی گرد و غبار شد.
مدیر ملی ستاد مقابله با گرد و غبار ضمن یادآوری تجربه ژاپن برای مقابله با طوفانهای گرد و غبار متاثر از منطقه غربی خود یعنی منطقه مغولستان تا صحرای چین خاطرنشان کرد: ژاپن با همکاری دولت محلی مغولستان و کشورهای چین و کره جنوبی موفق به طراحی شبکهای شد که در کنار بهرهمندی از مدلهای پیش بینی، میتواند به طور مستقیم گرد و غبار را نیز پایش کند.
شعاعی ادامه داد: همین موضوع کمک کرد تا وقوع طوفانهای گرد و غبار، نحوه حرکت طوفانها و منطقه تحت تاثیر آنها پیشبینی شود.
وی تاکید کرد: به رغم برخورداری از این تجربه و اثبات کارایی این سیستم با توجه به شرایط ویژه طوفانهای گرد و غبار در ایران که گاهی غلظت آن ها به حدود ۹ هزار میکروگرم بر مترمکعب نیز می رسد، تردیدهایی در خصوص کارایی و توانایی این دستگاه در سنجش و اعلام هشدار طوفانهای گرد و غباری ایران وجود داشت.
مدیر ملی ستاد مقابله با گرد و غبار افزود: از همین رو مقرر شد کارایی یک نمونه دستگاه سیلومتر که مدل ساده آن برای پایش ارتفاع ابر و اطلاعرسانی به خطوط پروازی مورد استفاده قرار می گرفت و اخیرا توسط سازندگان مجهز به سیستم دیپولارایز شده است در ایران نصب و کارآیی آن آزموده شود.
شعاعی ادامه داد: در همین چارچوب سه شنبه هفته گذشته ۷ آذرماه تیم ژاپنی پس از خرید ابزار فنی مورد نیاز از کشور آلمان - که با هزینه وزارت محیط زیست ژاپن انجام شد- با حضور در اداره کل حفاظت محیط زیست اهواز به عنوان نقطهای که علاوه بر تاثیرپذیری از گرد و غبار داخلی، بیشترین ورود گرد و غبار برون مرزی را دارد، اقدام به نصب ابزار و سیستمها کرد.
مدیر ملی ستاد مقابله با گرد و غبار افزود: از سهشنبه گذشته تاکنون مشغول گردآوری دادههای دریافتی از پایش گرد و غبار اهواز هستیم و به صورت برخط دادهها را در تهران دریافت و پایش و سپس با کمک کارشناسان ژاپنی اقدام به تجزیه و تحلیل آنها میکنیم.
وی افزود: اواخر اسفندماه اطلاعات تجزیه، تحلیل و جمعبندی میشود و در صورت تایید کارایی سیستم و ارزیابی مثبت، این ابزار به عنوان ابزار مناسب پایش و اعلام هشدار در منطقه مورد استفاده قرار میگیرد.
استقبال ایران از ایجاد شبکه پایش گرد و غبار منطقهای
مدیر ملی ستاد مقابله با گرد و غبار ابراز امیدواری کرد: با توجه به علاقه کشور ژاپن برای انجام یک کار بین دولی و منطقهای در آینده نزدیک بتوانیم شاهد گسترش این شبکه برای منشاءهای خارجی از جمله سوریه، عراق و اردن باشیم و مسیر ورود گرد و غبار به ایران و سطح انتشار آن در کشور را به صورت شبکهای مورد ارزیابی قرار دهیم.
شعاعی در ادامه گفت: ایران میتواند محور شبکه پایش و هشدار گرد و غبار در منطقه باشد و سیستمی مشابه آسیای جنوب شرقی و کشورهای ژاپن، کره، چین و مغولستان داخلی را پیگیری کند.
مدیر ملی ستاد مقابله با گرد و غبارافزود: در بحث مدل پیشبینی هم به رغم آنکه دستگاه متولی در این حوزه سازمان هواشناسی است اما به لحاظ اینکه طرف قرارداد، سازمان حفاظت محیط زیست است، پذیرفتیم به عنوان هماهنگ کننده اطلاعات و تجارب ژاپنی ها را پس از انتقال به ایران به سازمان هواشناسی منتقل کنیم.
وی ادامه داد: گروهی از کارشناسان سازمان هواشناسی پس از معرفی از سوی دستگاه متولی، از طریق سازمان حفاظت محیط زیست به تیم ژاپنی معرفی شدند و در حال مذاکره برای نصب مدل پیش بینی محلی با دقت بالا در قالب یک قرارداد تحقیقاتی در ایران از سوی ژاپن هستند.
پیشبینی موفق منجر به حداقل رسیدن آسیب وارده از طوفانهای گرد و غبار به مردم می شود
به گفته مدیر ملی ستاد مقابله با گرد و غبار در صورت موفقیت این مدل پیشبینی و کمک به افزایش دقت روشهای پیشبینی و اعلام هشدارهای زودهنگام تر از گذشته، استفاده فراگیر از آن در دستور کار قرار میگیرد زیرا کنترل طوفانهای گرد و غبار باید منجر به حداقل شدن آسیب وارده به مردم شود که این مهم با یک پیش بینی موفق ممکن می شود.
به گفته مدیر ملی ستاد مقابله با گرد و غبار، این اطلاعات علاوه بر کمک به مستندسازی طوفان های گرد و غبار در ایران، می تواند به تدقیق اطلاعات به دست آمده از مدل های پیش بینی جهانی به ویژه مدل بارسلونا که از جمله پروژه های معروف WMO و سازمان بهداشت جهانی است نیز کمک کند.
بر اساس گزارش سایت سازمان حفاظت محیط زیست، وی با اشاره به نشست های مشورتی اتحادیه اروپا با ایران در حوزه محیط زیست که ابتدای آذرماه به میزبانی تهران برگزار شد، اظهار کرد: در دیار با نماینده بارسلونا که در قالب هیات اتحادیه اروپا به ایران سفر کرده بود، مذاکرهای در این خصوص صورت گرفت و قرار شد اطلاعات گردآوری شده برای آن ها نیز ارسال شود تا منجر به افزایش دقت مدلهای آنها نیز شود.
کد مطلب: 66224