کابوس کارشناسان، فعالان میراث فرهنگی و اصفهان دوستان به حقیقت پیوست. نگرانی در رابطه با احتمال بروز آسیب به سیوسه پل اصفهان بارها از جانب کارشناسان عنوان شده بود و همواره از جانب مدیران و مسند نشینان تکذیب شده و تاکید شده بود هیچ گونه نگرانی برای پلهای تاریخی وجود ندارد همه پلهای اصفهان به صورت دائمی تحت پایش هستند. اما این اتفاق افتاد! چی چیزی باعث بروز این حادثه ناگوار شدهاست؟
به گزارش زیست آنلاین، فرقی نمیکند آن را سیوسه پل بخوانید یا پل اللهوردیخان، چهلچشمه بخوانید یا پلچهارباغ؛ حقیقت این است که این پل، شاهکار معماری اصفهان، تکهای وجودی و جوهره این موزه- شهر تاریخی است که امروز به لطف سوء مدیریت و بیتوجهی به اظهارات کارشناسان در مقابل چشمانمان تخریب میشود و انحنا در بدنه غربی پل حاکی از نشست این سازه تاریخی است.
بارها احتمال بروز آسیب به این پل تاریخی از جانب کارشناسان مطرح شده بود. برخی خشکیهای پیدرپی و طولانی مدت زاینده رود را خطری میدانستند که ممکن است موجب تخریب پایههای این شاهکار معماری شود. این گروه از کارشناسان عنوان میکردند ساروج که یکی از مصالح اصلی مورد استفاده در ساخت این پل تاریخی و البته دیگر پلهای اصفهان است به آب و رطوبت وابسته است و خشک بودن آن میتواند باعث تخریب پلهای تاریخی شود.
عدهای دیگر از کارشناسان و به خصوص زمینشناسان کاهش سطح سفرههای آب زیرزمینی را زلزله خاموش اصفهان میخوانند و اعتقاد دارند کاهش سطح آبهای زیرزمینی به خصوص در حاشیه رودخانه زایندهرود خطری است که نه تنها پلهای تاریخی، بلکه ساختمانهای تاریخی و البته همه مردم اصفهان را تهدید میکند.
اما بزرگترین نگرانی کارشناسان، عبور خط یک مترو اصفهان؛ درست از زیر این پل تاریخی بود. مساله عبور مترو بارها باعث شد تکمیل تونل مترو اصفهان به تاخیر بیفتد. شهرداری اصفهان درباره عبور این خط از زیر چهارباغ عباسی و سیوسه پل سالها ممارست ورزید و تنها با فشار سمنها و رسانهها تونل مترو را با دو انحنای کوچک از سیوسه پل فاصله دادند. فاصلهای که به اعتقاد بسیاری کافی نیست و فقط اقدامی عوام فریبانه تلقی میشود.
در سال ۹۶ و در آخرین روزهایی برای عبور مترو از چهارباغ روزشماری میشد، فشار رسانهها و سمنها بیشتر شد و شهرداری اصفهان به ناچار افتتاح مترو را برای یک ماه به تعویق انداخته و شعرباف- مشاور عالی شهرداری اصفهان به نقل از روابطعمومی سازمان قطار شهری اصفهان گفت: با توجه به اینکه فاز سه خط یک از چهارراه تختی تا میدان آزادی از زیر محور تاریخی چهارباغ عبور میکند میراث فرهنگی از ابتدا درخواست داشت تمهیدات مربوطه اندیشیده شود و با پیگیریهای شورای عالی هماهنگی ترافیک کشور خط قطار شهری در این محور با الزامات خاصی احداث شده است.
وی ادامه داد: علیرغم همه تاییدات یونسکو به دلیل حساسیتهای مدیریت شهری و میراث فرهنگی عملیات اجرایی قطعه میانی، ریل، پدهای میراگر ارتعاش و... پس از بررسی و نظارتهای مستمر در تاریخ ٢٧ خرداد ٩٦ به تایید نماینده و مشاور امین سازمان میراث فرهنگی کشور یعنی دانشگاه علم و صنعت رسید تا هیچ مشکلی از لحاظ ارتعاش و غیره در این زمینه نباشد.
به گزارش ایسنا، با وجود همه اطمینانی که مدیران و کارشناسان بدنه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به رسانهها و سمنها دادند؛ با وجود تاکیداتی که شهرداری اصفهان و سازمان قطار شهری این کلانشهر مبنی بر بی خطر بودن مترو اصفهان برای میراث تاریخی این کلانشهر داشتند و با وجود آزمایشهای متعدد کارشناسان لرزه نگاری دانشگاه علم و صنعت که امیدواریم آزمایشهایشان فرمایشی یا نمایشی نبوده باشد امروز مرگ تدریجی و سخت سیوسه پل آغاز شده است.