رییس جمهور آمریکا ماه جاری فرصت دارد تا به تجارت چین آسیب بزند اما در نهایت، ممکن است مشاغل آمریکایی ضربه ببینند.
جنگ خورشیدی میان چین و آمریکا بالا میگیرد؟
30 دی 1396 ساعت 1:55
رییس جمهور آمریکا ماه جاری فرصت دارد تا به تجارت چین آسیب بزند اما در نهایت، ممکن است مشاغل آمریکایی ضربه ببینند.
به گزارش زیست آنلاین، دونالد ترامپ قرار است پیش از پایان ژانویه درباره وضع تعرفههای تنبیهی روی واردات پنلهای خورشیدی که عمده آن از چین است، تصمیم بگیرد. رییس جمهور آمریکا همواره در خصوص تجارت به خصوص در ارتباط با چین موضع گیری شدیدی داشته است.
با اینهمه صنعت خورشیدی آمریکا امیدوار است ترامپ در این قضیه مانند سایر موارد آتش بس دهد. یک گروه تجاری بزرگ هشدار داده است این تصمیم به جای حمایت از شرکتهای آمریکایی، ممکن است به قیمت دهها هزار شغل آمریکایی تمام شود.
دیوید بای واتر، مدیرعامل شرکت انرژی تجدیدپذیر "ویوانت سولار" در این باره گفت: تعرفههای پیشنهادی، حمله مستقیمی به کارکنان آمریکایی و صنعت خورشیدی پررونق این کشور است.
دعوای قدیمی
آمریکا یکی از بزرگترین بازارهای جهان برای انرژی خورشید به شمار میرود و در فناوریهای کلیدی آن پیشگام است.
کارشناسان میگویند در سالهای اخیر چین از سازندگان تجهیزات خورشیدی خود از طریق وامهای ارزان و یارانه حمایت کرده است. این امر هزینهها را کاهش داده و به سرازیر شدن پنلهای خورشیدی ارزان به بازارهایی مانند آمریکا و اروپا منجر شده است.
به گفته ادوارد باربیه، استاد اقتصاد دانشگاه کلرادو، برخی از سازندگان خورشیدی آمریکا قادر به رقابت با واردات ارزان قیمت نیستند.
این امر باعث شد دولت اوباما پنج سال قبل تعرفههایی را برای واردات برخی از محصولات خورشیدی چین وضع کند و در سال ۲۰۱۴ آنها را افزایش داد.
اما این تعرفهها تاثیر چندانی نداشتند. طبق گزارش شرکت "گرین تک مدیا"، حدود ۹۰ درصد از تاسیسات خورشیدی در آمریکا همچنان از پنلهای وارداتی استفاده میکنند که اکثر آن ساخت شرکتهای چینی است.
واردات چینی با وجود موانع تجاری، همچنان ارزانتر هستند.
نارضایتی سازندگان آمریکایی
این اختلاف دوباره شدت گرفته است. دو سازنده پنل خورشیدی آمریکایی سال گذشته به کمیسیون تجارت بینالمللی آمریکا شکایت برده و مدعی شدند واردات ارزان از چین به کسب و کار آنها ضربه زده است.
این کمیسیون اکنون تعرفههایی به میزان حداکثر ۳۵ درصد را برای واردات تقریبا همه پنلهای خورشیدی به آمریکا پیشنهاد کرده است. ترامپ تا ۲۶ ژانویه برای تصمیم گیری درباره وضع این تعرفهها فرصت دارد.
تعرفههای جدید گسترده تر از تعرفههای فعلی خواهند بود و برای قطعات بیشتری نسبت به تعرفههای دوران اوباما اعمال میشوند و مشمول واردات از همه کشورها خواهند شد. اما کارشناسان میگویند تعرفهها به شکل واضحی چین را هدف گرفتهاند.
آمریکا سال گذشته مدعی شد که شرکتهای چینی تاسیسات تولیدی خود را در کشورهای دیگر گشودهاند تا موانع تجاری را دور بزنند.
دستاورد تعرفههای تنبیهی برای آمریکا
صنعت خورشیدی آمریکا نسبت به تعرفههای جدید اکثرا مخالف است.
شرکتهای آمریکای سازندگان پنل را رها کرده و به نصب آنها و سایر خدمات مرتبط متمرکز شدهاند. اکثر این شرکتها از پنلهای وارداتی از کشورهای دیگر به خصوص چین استفاده میکنند.
به گفته ویلیام برگر، مدیرعامل شرکت سان نووا - یکی از سه شرکت خورشیدی بزرگ آمریکا-، این تعرفههای غیرمنطقی استقلال انرژی آمریکا، صنعت خورشیدی شکوفا و رقابت را تحلیل خواهد برد.
طبق گزارش آژانس بینالمللی انرژی تجدیدپذیر، رشد مشاغل در این صنعت ۱۷ بار سریعتر از مجموع اقتصاد آمریکاست.
انجمن صنایع انرژی خورشیدی برآورد کرده که افزایش تعرفهها ممکن است هزینه پنلها را دو برابر کرده و ۹۰ هزار شغل آمریکایی را به خطر بیاندازد.
حدود ۴۰ هزار نفر در تولید پنل خورشیدی در آمریکا کار میکنند. شرکتها در این بخش از صنعت خورشیدی موافق چنین تعرفههایی هستند.
یورگن اشتاین، مدیرعامل "سولار ورلد امریکاس" – یکی از دو شرکتی که به کمیسیون تجارت آمریکا شکایت برده است- اظهار کرد تعرفههای جدید صنعت را به سرمایهگذاری بیشتر در تولید و نوآوری تشویق خواهد کرد.
وی ادعای انجمن صنایع انرژی خورشیدی درباره به خطر افتادن هزاران شغل آمریکایی را رد و اعلام کرد اگر ترامپ تعرفهها را افزایش دهد، شرکتش صدها نفر را بلافاصله استخدام خواهد کرد.
فرجام دعوا
کارشناسان پیشبینی میکنند که ترامپ تعرفههای بالاتر برای واردات خورشیدی را تصویب خواهد کرد.
رییس جمهور آمریکا نسبت به کسری تجاری عظیم کشورش با چین مکررا ابراز نارضایتی کرده است.
به گفته جوناس ناهم، استادیار انرژی در دانشگاه جان هاپکینز، ترامپ واقعا به صنعت خورشیدی اهمیت نمیدهد. این تنها راه موثر برای ترامپ برای چسباندن آن به چین است که محبوب وی است.
اما این اقدام ممکن است به تلافی جویی چین علیه منافع تجاری آمریکا منجر شود و مجموعهای از تدابیر را از سوی دو طرف بدنبال داشته باشد.
به گزارش ایسنا، سازندگان پنل خورشیدی چینی ممکن است مانند سابق اهمیت چندانی ندهند زیرا فروش آنها در داخل چین رو به رشد است و همچنین به سرعت در حال افزایش مشتریان بینالمللی خود هستند.
کد مطلب: 67717