به گزارش زیست آنلاین، دهمین همایش بینالمللی موتورهای درونسوز و نفت در روزهای ۲۴ و ۲۶ بهمن ماه جاری در محل پژوهشگاه صنعت نفت در حال برگزاری است، همایشی که ریاست آن را دکتر مصطفی میرسلیم رئیس مرکز تحقیقات موتور و از چهره های نام آشنای عرصه علم و فرهنگ عهده دار است، فردی که معتقد است خودروها به دلیل تولید co۲، سرمنشا ۸۰ درصد آلایندگیها محسوب شده و با توجه به این که کشورمان دارای مزیتهای خاص خدادادی از جمله گاز طبیعی است، باید به سمت استفاده از این نعمت خدادادی حرکت کند.
میرسلیم که پیش از این ۹ دوره همایش بینالمللی موتورهای درونسوز و نفت همراه با هفت نمایشگاه جدیدترین دستاوردها در خصوص موتورهای احتراقی را در طول سال های گذشته با حضور شرکت های تولید کننده خودرو و شرکت های قطعه ساز وابسته، متخصصان، دانشگاهیان و مسئولان وقت سازمان ها و نهادهای مرتبط با این صنعت برگزار کرده است، اصل مشکل آلاینده ها در کشور به خصوص کلان شهرها را ناشی از مصرف بی رویه سوخت و مسائل و مشکلات فنی خودروها دانسته و معتقد است چاره جویی رفع این مشکلات نیز تنها با تدابیر فنی میسر است.
عیسی کلانتری رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست نیز به عنوان یکی از سخنرانان اصلی دهمین همایش بینالمللی موتورهای درونسوز و نفت، صنایع خودروساز کشور را که به گفته وی ۷۰ هزار میلیارد تومان گردش مالی آنان در سال است، بزرگترین عامل آلودگی هوا در کلان شهرها دانست.
مسئله ای که البته برخی صاحبنظران در عین این که معتقدند خودروهای بنزینی و گازوئیلی نقش بسیار زیادی در انتشار آلودگی هوا دارند، این مسئله را تنها یکی از این دلائل دانسته و به زعم آنان، رفع ریشه ای بسیاری از مشکلات کشور در درجه نخست نیازمند توجه به مشکلات زیربنایی و اساسی تر همچون ساماندهی و توزیع مناسب جمعیت در کشور است.
این صاحبنظران رفع ریشه ای بسیاری از مشکلات کشور در بخش های مختلف از جمله مقابله با انواع معضلات زیست محیطی و آب و هوایی را در درجه نخست توزیع مناسب جمعیت در کشور می دانند؛ موضوعی که به اعتقاد آنان اگر مورد توجه قرار گیرد به طور حتم به صورت همزمان بسیاری از مسائل و مشکلات کشور حتی اقتصادی و فرهنگی مرتفع خواهد شد.
دکتر حسین احمدی دانش عضو هیئت علمی دانشگاه در گروه مهندسی مکانیک به عنوان یکی از شرکت کنندگان حاضر در دهمین همایش بینالمللی موتورهای درونسوز و نفت در این خصوص به نکته جالبی اشاره داشت و گفت: به نظر من حتی اگر خودروها و سوخت مورد استفاده فاقد استاندارد لازم باشند و به تعبیری آلاینده باشند، سطح آلودگی هوا نبایستی در این سطح آزاردهنده افزایش یابد.
وی افزود: تنها یکی از دلائل آلودگی هوا مربوط به موتورهای احتراق داخلی است که البته این همایش نیز در این راستا برگزار می شود.
این استاد دانشگاه ادامه داد: یک سیاست اشتباه در شهرسازی ما صورت گرفته است که در دهه ۸۰ و ۹۰ جمعیتی را بیش از ظرفیت مساحت جغرافیایی به کلان شهرها تحمیل و متمرکز کرده است.
به گفته وی، این افزایش جمعیت زیاد در کلان شهرها به دنبال خود انواع آلودگی های زیست محیطی، صوتی و ترافیکی را به همراه داشته است و زمینه مستعدی را برای بروز بحران های اجتماعی ایجاد کرده است.
احمدی دانش گفت: اگر مسئولان برای توزیع جمعیت در آینده تدبیر صحیحی بیاندیشند مطمئنا به صورت همزمان به چند هدف بزرگ دسترسی پیدا خواهند کرد که تعدیل قابل توجه آلاینده های زیست محیطی و هوا، برطرف شدن معضل ترافیک و مهمتر، سر و سامان یافتن مدیریت شهری مناسب در شرایط بحرانی و غیرعادی مثل زلزله تنها بخشی از آن است.
وی در عین حال علاوه بر توزیع مناسب جمعیت در کاهش معضلات زیست محیطی از جمله آلودگی هوا، نقش صنعت خودروسازی را در کنترل آلاینده های زیستی بسیار بالا می داند و معتقد است: صنعت خودروسازی کشورمان یک صنعت توانمند است که بایستی در مقیاس کلان به صورت صحیح مدیریت شود.
احمدی خاطرنشان کرد: سال قبل که در این همایش شرکت کرده بودم، یکی از فعالیت های محوری سازندگان موتور خودرو استفاده از سیستم های توربوشارژ بود که خوشبختانه امسال مشاهده می شود به خوبی در این محور، موتورهای ما توسعه پیدا کرده است و شاهد ورود خودروهای سواری با موتور توربوشارژ یا پورخورانیده شده در بازار می باشیم.
وی افزود: این نشان از همت جدی مسئولان دارد که توانسته اند این بخش و این ویژگی موتورها را که ارتباط مستقیم با راندمان و توان دارد، توسعه داده و اگر همین دیدگاه در رابطه با بحث آلایندگی باشد مطمئنا در آینده میان مدت و حتی کوتاه مدت می توان شاهد نتایج چشمگیری بود.
توان تولید خودروهای برقی و هیبریدی در کشور وجود دارد
اما دکتر احمدی در ادامه بحث، استفاده از خودروهای برقی و هیبرید را که در حال حاضر یکی از موضوعات روز دنیا مطرح است، از جمله راهکارهای اساسی مقابله با آلاینده های زیست محیطی از جمله آلودگی هوا می داند و معتقد است: این مسئله ای نیست که خارج از توان صنعتگران کشور باشد.
وی در خصوص این که چرا هنوز تولید خودروهای برقی و هیبریدی در کشور راه اندازی نشده است و آیا این به دلیل هزینه بالای تولید این نوع خودروهاست یاخیر، گفت: البته نقش هزینه به طور قطع انکار ناپذیر است اما اگر بخواهیم هزینه های غیر مستقیمی همچون هزینه سالانه مقابله با آلودگی هوا و سایر هزینه های اجتماعی و روانی را نیز که به جامعه تحمیل می شود، اندازه گیری کنیم، به طور حتم تولید این نوع خودروها بسیار به صرفه خواهد بود.
این استاد دانشگاه اظهارکرد: من فکر می کنم ما می توانیم در چهار یا پنج سال آتی اگر همت جدی مسئولان را داشته باشیم شاهد ورود سواری های با موتورهای الکتریکی در بازار و صنعت حمل و نقل کشور باشیم.
وی همچنین در خصوص اینکه آیا تغییر زیرساخت ها در صنایع خودروسازی از تولید موتورهای بنزینی به غیربنزینی و برقی مستلزم هزینه های گزاف خواهد بود یا خیر نیز گفت: با توجه به شناختی که نسبت به زیرساخت های صنعت خودرو وجود دارد معتقدم حدود ۳۰ تا حداکثر ۵۰ درصد زیرساخت های صنعت خودرو نیازمند تغییر است. به طور قطع می توان گفت جنبه های مشترک آنقدر هست که فعالیت های مان را از هر نظر توجیه پذیر کند.
احمدی در خصوص وضعیت و چگونگی استفاده سایر کشورها از خودروهای الکتریکی و برقی نیز اظهارکرد: وضعیت دنیا خیلی در این بخش بسیار متنوع است؛ برخی از کشورهای صنعتی از ما بسیار جلوتر هستند و اما اکثر کشورهای متوسط دنیا در سطح ما و برخی نیز از ما عقب تر می باشند.
این استاد دانشگاه افزود: لذا به همین دلیل نیز اگر شنیده باشید مشکل آلودگی صرفا مشکل تنها شهرهای کشور ما نیست بلکه بسیاری از شهرهای بزرگ کشورهای پیشرفته مانند پاریس با این مشکل دست و پنجه نرم می کند.
هزینه تولید خودروهای برقی بالاست
اما یکی دیگر از صاحبنظران صنعت خودرو با بیان این که هزینه تولید خودروهای برقی به دلیل قیمت و مدیریت باتری از هزینه تولید خودروهای احتراقی بالاتر می باشد، اظهار کرد: لذا باید در ابتدا زیرساخت و پیش نیازهای تولید خودروی برقی از جمله تولید باتریهای لیتیومی به عنوان یکی از موارد مهم مورد توجه جدی خودروسازان کشورمان قرار گیرد.
دکتر علی ابجدی اختلاف قیمت قابل توجه خودرو برقی نسبت به نوع بنزینی و احتراقی را یکی دیگر از چالش های خودروسازان بخش دولتی و خصوصی برای حرکت به سمت تولید این گونه خودروها دانست و گفت: البته شرکتهای خودروساز و دانشگاهیان در طول سال های گذشته پروژه های تحقیقاتی خود را دنبال و عملیاتی کرده اند.
وی در عین حال گفت: البته تنها بحث موتور ماشین ها نیست، بلکه بحث کیفیت بنزین نیز مطرح است. استفاده از بنزین های با کیفیت صدرصد می تواند در کاهش آلودگی هوا تاثیرگذار باشد. تجربه سال های اخیر در استفاده از بنزین با کیفیت، تعداد روزهای سالم در طول سال را افزایش داده است.
استفاده از سوخت های پاک حلال مشکل آلودگی های زیست محیطی
دکتر ابجدی در ادامه با تاکید براین که رفع آلودگی هوا تنها با یک اقدام میسر نخواهد شد، گفت: لازمه آن این است که در کنار ارتقای موتورخودروها، استفاده از سوخت های پاک همچون گاز با توجه به وجود منابع بسیار غنی در کشور نهادینه شود.
وی معتقد است که استفاده از گاز سی ان جی یا گاز طبیعی فشرده به جای بنزین، گازوئیل و گاز مایع آلودگی های بسیار کمتری را ایجاد خواهد کرد ضمن اینکه ایمنی بیشتری به هنگام نشت دارد چراکه گاز از هوا سبکتر است و به سرعت پراکنده میشود.
به گزارش ایرنا، این استاد دانشگاه همچنین وجود زیرساخت های استفاده از گاز سی ان جی در کشور را که در طول سه دهه گذشته در کشور ایجاد شده است، یکی دیگر از دلائل منطقی خود برای حرکت به سمت استفاده از این نوع سوخت برای صنایع خودروساز دانست.