در بخش کشاورزی میزان سرمایهگذاری در کشورمان نسبت به کشورهای جهان رشد ۲ برابری داشته است
افزایش میزان سرمایهگذاری در بخش کشاورزی
3 خرداد 1397 ساعت 8:30
در بخش کشاورزی میزان سرمایهگذاری در کشورمان نسبت به کشورهای جهان رشد ۲ برابری داشته است
به گزارش زیست آنلاین، نیره اعظم خوش خلق سیما مشاور فنآوری و بیوتکنولوژی سازمان حفاظت محیط زیست در مراسم روز جهانی تنوع زیستی اظهار کرد: نقش و اهمیت تنوع زیستی به عنوان یکی از اصلیترین منابع پایه تولید و تأمین امنیت در کشور مورد توجه قرار دارد.
وی افزود: منابع پایه تولید از جمله آب، خاک و تنوع زیستی میتواند یکی از اصلیترین منابع محیط زیستی در کشور باشد.
خوش خلق گفت: بر اساس تحقیقات جهانی، گسترش جمعیت میتواند بر تنوع زیستی تأثیرگذار باشد. این تحقیقات تا سال ۲۰۵۰ افزایش جمعیت را تا ۳۰ درصد تخمین زده است که همین باعث افزایش ۶۰ درصدی تولیدات کشاورزی خواهد شد.
وی ادامه داد: زمانی که نرخ رشد تولیدات کشاورزی کاهش مییابد، ما با افزایش جمعیت روبرو هستیم که این میتواند باعث نابودی و انقراض برخی از تنوعات زیستی در کشور شود.
مشاور فنآوری و بیوتکنولوژی سازمان محیط زیست گفت: یکی از عللی که میتواند باعث افزایش شهرنشینی در کشور باشد، کاهش تنوع زیستی و همچنین محصولات کشاورزی باشد. در بخش کشاورزی میزان سرمایهگذاری در کشورمان نسبت به کشورهای جهان رشد ۲ برابری داشته است.
وی ادامه داد: تجارت با محصولات کشاورزی در راستای اقتصاد مجانی چالشهایی را رقم میزند که علاوه بر تنوع زیستی بر جمعیت انسانی نیز تأثیرگذار خواهد بود.
خوش خلق گفت: تا زمانیکه نتوانیم چالشهای زیست محیطی را مدیریت کنیم، دنیای ما و کشور ما روز به روز به تولید نباتات خود میافزاید که این میتواند علاوه بر نابودی تنوع زیستی، کشاورزی و خاک و آب را نیز به خطر بیاندازد.
وی افزود: افزایش جمعیت همراه با توسعه شهرنشینی، امنیت غذایی را به خطر میاندازد. بر اساس تحقیقات جهانی جمعیت فعلی جهان در حدود ۷ میلیارد نفر شده است و طبق پیش بینیها در ۳۵ سال آینده تا ۳۵ درصد ما افزایش جمعیت خواهیم داشت. بر همین اساس میزان تولیدات کشاورزی نیز به منظور تأمین امنیت غذایی متناسب با رشد جمعیت حداقل تا ۶۰ درصد افزایش مییابد.
مشاور فنآوری و بیوتکنولوژی سازمان محیط زیست تصریح کرد: محدودیتهای موجود در راستای توسعه و افزایش سطح زیر کشت در کشاورزی کلاسیک میتواند منجر به کاهش تولید محصولات کشاورزی و تهدید امنیت غذایی شود که اینها میتوانند به گسترش بیابانهای شور، توسعه کشت در اراضی حاشیهای، تأثیرات ناشی از تغییرات اقلیمی و کاهش سطح سفرههای آب زیرزمینی منجر شوند.
وی ادامه داد: در جهان ما هم اکنون با محدودیت منابع آب شیرین روبرو هستیم که بر اساس برآوردهای FAO (سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد ) تا سال ۲۰۱۶ کشورهایی که بیش از ۳۵ درصد از منابع آبهای شیرین تجدیدپذیر خود را برداشت میکنند، دچار تنش آبی خواهند شد.
خوش خلق بیان کرد: با افزایش برداشت آبهای تجدیدپذیر تا میزان ۶۰ درصد دچار کمبود فیزیکی و تا و ۷۵ درصد کمبود شدید آب خواهیم بود. بطور متداول برداشت آب به منظور استفاده در مصارف کشاورزی ۷۰ درصد است البته این آمار در مناطقی از جهان با میانگین کم بارشی مانند خاورمیانه به عدد ۸۰ تا ۹۰ درصد رسیده است که سبب خسارات شدید به رودخانهها و سفرههای آب زیرزمینی شده است.
وی با بیان اینکه تغییر اقلیم بر عملکرد تولید محصولات کشاورزی تأثیر دارد، افزود: تنشهای غیر زیستی ناشی از تغییرات اقلیمی و عملیاتهای کشاورزی از جمله عوامل مؤثر در کاهش بقای تولید بیومَس و محصولات کشاورزی تا بیش از ۷۰ درصد هستند از این رو تهدیدی برای امنیت جهانی به شمار میآیند.
مشاور فنآوری و بیوتکنولوژی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به راهکارهای پیش رو در زمینه توسعه پایدار و تأمین امنیت غذایی با توجه به شرایط موجود اظهار کرد: کمبود منابع آبی، کاهش زمینهای حاصلخیز، تغییر کاربری اراضی و استفاده از روشهای نوین زیست فناوری میتواند به افزایش سطح کشت منجر شود.
خوش خلق گفت: از جمله عواملی که تنوع زیستی ایران را تهدید میکند، می توان به آلودگیهای زیستی، تغییر کاربری اراضی، بهرهبرداری بی رویه از منابع طبیعی، تجاوز به عرصههای طبیعی، تجارتهای غیرقانونی و گسترش شهرنشینی اشاره کرد.
وی ادامه داد: تنوع زیستی ایران شامل برخی از ذخایر ژنتیکی مهم جهانی بوده که از اهمیت تجاری بالایی برخوردار هستند. البته باید توجه داشت که تهدیدات ذکر شده حدود ۱۰ درصد از گونههای گیاهی و جانوری و همچنین آسیب پذیر VU و در معرض انقراض هستند./ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
کد مطلب: 69718