گزارش فائو ویژه خشکسالی در منطقه خاور نزدیک و شمال آفریقا موسوم به «ننا» منتشر شد.
خلأ فرماندهی در مدیریت آبی چالش بزرگ خشکسالی در ایران
10 تير 1397 ساعت 5:00
گزارش فائو ویژه خشکسالی در منطقه خاور نزدیک و شمال آفریقا موسوم به «ننا» منتشر شد.
به گزارش زیست آنلاین، در گزارش منتشر شده توسط فائو، شرایط آبی کشورهای غرب آسیا و شمالآفریقا موسوم به«ننا»یعنی کشورهای الجزایر، بحرین، مصر، عراق، ایران، اردن، کویت، لبنان، لیبی، موریتانی، مراکش، عمان، فلسطین، قطر، عربستانسعودی، سودان، سوریه، تونس، اماراتمتحدهعربی و یمن تشریح شده است (با منطقه منا متفاوت است)و ضمن ذکر تاریخچه خشکسالیها در هر کشور، نهادهای متولی مدیریت خشکسالی و مجموعه اقدامات واکنشی و پیشگیرانه در این کشورها در قبال پدیده خشکسالی نیز تبیین شده است.
فائو بخش اعظم منطقه ننا (خاور نزدیک و شمال آفریقا) را در شرایط طبیعی خشک مینامد. سهچهارم پهنه خاکی منطقه ننا را بیابانها و اراضی بایر پوشاندهاند.
در این گزارش خشکسالی بهعنوان یکی از ویژگیهای شناخته شده آبوهوایی ایران در نظر گرفته شده و کمبود آب مهمترین عامل محدودکننده توسعه فعالیتهای کشاورزی عنوان شده است. بر اساس منابع اطلاعاتی فائو، مصرف آب در مناطق شهری ایران بالاست و بیش از ۹۰ درصد منابع در دسترس آب ایران در بخش کشاورزی مصرف میشود. ۲۵ درصد از آب شرب بر اثر ضعف زیرساختها هدر میرود. افزایش جمعیت، ارتقای سطح استاندارد زندگی و رواج کشاورزی غرقآبی موجب افزایش بیرویه مصرف آب شده است؛ بهطوری که پایداری منابع آبی ایران اکنون در معرض خطر قرار گرفته است. بر اساس پژوهشهای انجام شده، بر اثر تغییرات اقلیمی متوسط دما در ایران حدود ۵/ ۱ تا ۵/ ۴ درجه سانتیگراد افزایش خواهد یافت که منابع آب، تقاضای انرژی، میزان تولید محصولات کشاورزی و شرایط مناطق ساحلی ایران را بهشدت تحتتاثیر قرار خواهد داد.
بر اساس این گزارش ایران سختترین خشکسالیهای تاریخ خود را در دهه اخیر پشت سر گذاشته است. خشکسالیهای اخیر فارغ از گستردگی و شدتشان، آثار ناگوار بیشتری بر جای گذاشتهاند. بسیاری از حوضههای آبخیز و دریاچهها بهطور کامل خشک شدهاند و سطح ذخایر آبی به مرز بحرانی رسیده است. این خشکسالیها بخش کشاورزی را نیز متاثر ساختهاند
در گزارش فائو آمده است یک نهاد ویژه برای مدیریت خشکسالی در ایران مورد نیاز است تا هماهنگ ساختن تمامی اقداماتی که در وزارتخانههای مختلف در جهت مقابله با خشکسالی صورت میگیرند را بر عهده بگیرد و ضمن اعلام هشدار زودهنگام در مواقع بروز خشکسالی، شرایط خشکسالی را نیز ارزیابی کند. چنین نهادی موظف خواهد بود اقداماتی در جهت کاستن از اثرات خشکسالی و نیز برنامههایی برای مدیریت خطر خشکسالی تهیه و اجرا کند که فشارهای اقتصادی، آسیبهای زیستمحیطی و مشقات اجتماعی ناشی از خشکسالی را تا حد امکان تقلیل دهد. افزون بر این وجود یک کمیته مدیریت خشکسالی هم در ایران ضروری است تا تمامی ذینفعان را گرد هم آورد و از حمایت قانونی لازم هم برخوردار باشد.برای خواندن گزارش روی INSTANT VIEW بروید./ منبع: ساحت زیست
کد مطلب: 74098