کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

وضعیت بحران کم آبی در کشور

24 مرداد 1397 ساعت 4:00

هر گفتمانی دارای مفاهیم محوری است. سازگاری با کم‌آبی از مهمترین مفاهیم برای مواجهه با بحران آب است.


به گزارش زیست آنلاین، مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور، پژوهشکده مهندسی آب، موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو و موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی نشستی پیرامون سازگاری با کم آبی برگزار کرده است.

اردکانیان، وزیر نیرو، هم از سخنرانان این نشست بود.

اردکانیان در این نشست گفت: ما باید بپذیریم کم‌آبی همراه همیشگی تمدن ایرانی است. کارگروه مقابله با کم‌آبی، از اسفند سال گذشته فعالیت خود را آغاز کرده‌است. فرآیند سازگاری با کم‌آبی، کند و دراز مدت است و تحولات زیادی در تفکرها، الگوهای رفتاری و اجتماعی و تغییرات تکنولوژیک و اقتصادی نیاز است.

وی ادامه داد: سازگاری با کم‌آبی موضوعی کاملا اجتماعی است زیرا مشارکت تمام اقشار کشور در این زمینه را می‌طلبد.

به اعتقاد اردکانیان، این نشست مهم است زیرا ما نیازمند گفتار برای تولید اندیشه برای سازگاری با کم‌آبی هستیم

وزیر نیرو ادامه داد: ما بشدت نیازمند در دستور کار قراردادن آمایش آب‌ محور در کشور هستیم.

وی در پایان تاکید کرد: برخی تصور می‌کنند منابع آبی را باید توسعه داد. خیر! محدودیت آب را باید به خردورزی متفاوت برای توسعه تبدیل کرد.

از سوی دیگر، نمایشگاه «آب» با هدف توجه به نقش حیاتی آب و بحران‌های ناشی از آن برگزار می‌شود.

هنرمندان بحران کم آبی را به چالش کشیدنداین نمایشگاه، آثار ۱۶ هنرمند معاصر را در قالب‌های فتوآرت، ویدئو، چیدمان، صدا، چاپ دستی و نقاشی به نمایش می‌گذارد و سعی دارد تا مسؤولیت و مشارکت اجتماعی هنرمندان را در رویارویی با بحران‌های زیست محیطی به اشتراک بگذارد.

این ۱۶ هنرمند با نگاهی متنوع بحران کم آبی و خشکسالی را با رویکردی مفهومی در آثار خود به چالش کشیده‌اند.

آثار نمایشگاه «آب» به انتخاب جلال الدین مشمولی گردآوری شده و کوروش ادیم، مهدی مقیم نژاد، مجید کورنگ بهشتی، اسماعیل قنبری، امیرعلیمی، محمود مکتبی، حمیدرضا قیاسی، امیدهاشمی، هوفرحقیقی، سیاوش امیری راد، فرزانه فاضلی، فاطمه شفیعی، فرانک فریدونی، محمد حبیبی، شایگان ادیم از هنرمندان شرکت‌کننده در این نمایشگاه هستند.

نمایشگاه «آب» روز جمعه (۲۶ مردادماه) ساعت ۱۶ تا ۲۰ در نگارخانه لاله افتتاح می‌شود و تا روز یکشنبه ( ۱۸شهریور ماه)  ادامه خواهد داشت. این نمایشگاه به جز ایام تعطیل از ساعت ۹ تا ۱۳ و ۱۴ تا ۱۹ و روزهای پنجشنبه تا ساعت ۱۳ برپاست.

کم آبی

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای گلستان گفت: در حال حاضر تنها ۱۰ درصد از ظرفیت ۲۶۸.۵ میلیون متر مکعبی از حجم آب سد های گلستان آب دارد.

۹۰ درصد حجم آب سدهای گلستان خالی استحسین دهقان، معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای گلستان، اظهار کرد: بیش از ۴۰ شاخه رودخانه به طول ۲۷۰۰ کیلومتر در استان وجود دارد که مجموعا بر روی این رودخانه ها ۱۴ سد مخزنی بزرگ احداث شده است.

وی با اشاره به حجم ۲۶۸ و نیم میلیون متر مکعبی حجم آب سدها در گلستان، افزود: حجم اولیه سدهای استان بیشتر از این میزان بود اما بدلیل رسوب گذاری، میزان حجم سدها کاهش یافته است. در حال حاضر تنها ۱۰ درصد حجم مخازن سدهای استان گلستان آب دارد. در مدت مشابه سال گذشته این میزان ۱۸ درصد بود که این عدد نشان می دهد که حجم آب سدهای گلستان نسبت به سال گذشته ۴۳ درصد کاهش یافته است.

وی خاطرنشان کرد: سد «نرماب» و «آقدکش» را در حال ساخت داریم، همچنین سد «شصت کلاته» آماده اجرا و مطالعات مرحله اول سد «رامیان» خاتمه یافته است.

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای گلستان در ادامه به میزان بارش ها در سطح استان اشاره کرد و گفت: میزان بارندگی استان در سال آبی جاری (از ابتدای مهر ۹۶ لغایت ۲۱ مرداد ماه ۹۷) نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۶.۴ درصد افزایش اما نسبت به بلندمدت ۵.۸ درصد کاهش داشته است.

دهقان با اشاره به کاهش آورد رودخانه های استان در سال آبی جاری، افزود: آورد رودخانه گرگانرود ۸۴ درصد و قره سو ۷۷ درصد نسبت به درازمدت کاهش داشته است. میزان آورد این رودخانه ها نسبت به سال گذشته نیز با وجود افزایش میزان بارندگی ها به ترتیب حدود ۳۵ و ۲۰ درصد کاهش داشتند.

سد گلستان


وی با اشاره به برداشت های بی رویه از سفره های آب زیرزمینی در استان طی سالهای اخیر، تصریح کرد: حجم آب سفره های کم عمق استان نسبت به سال آبی گذشته ۱۲۹ میلیون متر مکعب و نسبت به درازمدت(متوسط ۲۵ سال اخیر) ۲۶۵ میلیون مترمکعب کاهش داشته است. حجم آب سفره های عمیق نیز نسبت به سال گذشته ۱۵ میلیون مترمکعب و نسبت به درازمدت ۵۷ میلیون مترمکعب کاهش داشته است که البته با توجه به ویژگی های سفره عمیق استان حجم واقعی کسری مخزن در این آبخوان بیش از این ارقام است و گواه این مطلب تعداد زیاد درخواست های کف شکنی و جابجایی چاه ها بدلیل کاهش فاحش آبدهی آنها است.

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای گلستان خاطرنشان کرد: میزان آبی که در سفره اول آب های زیرزمینی از دست دادیم تقریبا معادل مجموع حجم مخازن سدهای استان است./ منبع: ایسنا

 


کد مطلب: 78571

آدرس مطلب :
https://www.zistonline.com/news/78571/وضعیت-بحران-کم-آبی-کشور

زیست آنلاین
  https://www.zistonline.com