رییس اداره محیط زیست شهر تهران با بیان اینکه زبالهگردی توهین به نظام اجتماعی و سیستمهای مدیریتی ما است، گفت: طرح جامع مدیریت پسماند شهر تهران باید هر چه زودتر تدوین شود.
ضرورت اجرای طرح جامع مدیریت پسماند شهر تهران
26 مرداد 1397 ساعت 10:50
رییس اداره محیط زیست شهر تهران با بیان اینکه زبالهگردی توهین به نظام اجتماعی و سیستمهای مدیریتی ما است، گفت: طرح جامع مدیریت پسماند شهر تهران باید هر چه زودتر تدوین شود.
به گزارش زیست آنلاین، محمدحسین بازگیر، رییس اداره محیط زیست شهر تهران با بیان اینکه همه افرادی که برای تفکیک زباله به سطلهای زباله مراجعه میکنند، فقر نیستند، اظهار کرد: بیشتر این افراد را پیمانکاران طرف قرارداد شهرداری تشکیل میدهند. برای مثال شهرداری تهران جمعآوری زبالههای یک منطقه را به یک پیمانکار واگذار کرده است و آن پیمانکار افرادی را برای تفکیک زباله به کار گرفته است.
بازگیر، با اشاره به اینکه زبالهگردی توهین به نظام اجتماعی و سیستمهای مدیریتی ما است، گفت: طرح جامع مدیریت پسماند شهر تهران باید هر چه زودتر تدوین شود.
رییس اداره محیط زیست شهر تهران با بیان اینکه اخیرا در کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان تهران درباره زبالهگردی صحبت و تصمیماتی در این زمینه گرفته شده است، اظهار کرد: شهرداری تهران برای جمعآوری پسماندها از سطح شهر تلاش زیادی میکند چراکه جمعآوری روزانه ۹ هزار تن زباله بهصورت و نزدیک به ۵۰ هزار تن نخاله ساختمانی، آوار و پسماندهای عمرانی کار دشوار و هزینهبری است.
وی با بیان اینکه تفکیک نکردن زبالهها از مبدا علت اصلی زبالهگردی است، تصریح کرد: پسماندها صرفا یکسری مواد زائد، بیمصرف و بیارزش نیستند. بر اساس قانون مدیریت پسماند، پسماندها مواد جامدی هستند که برای تولیدکننده آنها بیمصرف است ولی در صورت بازیافت میتوان از آنها استفاده مجدد کرد.
رییس اداره محیط زیست شهر تهران با اشاره به اینکه پسماندهایی که در خیابانها قرار گرفتهاند متعلق به شهرداری است و اگر کسی بدون اجازه شهرداری این پسماندها را جابهجا کند در واقع آنها را دزدیده است، گفت: حدود ۸۰ درصد پسماندها قابلیت بازگشت دارند و اگر آنها را تفکیک نکنیم این سرمایه از دست میرود و ناچاریم که برای جایگزینی این سرمایهها از منابع طبیعی برداشت کنیم و آلودگیهای محیطی بهوجود بیاوریم.
بازگیر ادامه داد: تفکیک نکردن پسماندها، نوعی اسراف محسوب میشود که برخلاف دستورات دینی ما است همچنین زبالهگردی و تفکیک زبالهها در سطلهای زباله ظاهر خوبی در سطح شهر ایجاد نمیکند و توهین به نظام اجتماعی و سیستمهای مدیریتی ما است و به عنوان یک نماد به نابهسامانی به شمار میرود علاوه بر این زبالهگردی بستری برای تهدید بهداشت عمومی و سلامت مردم ایجاد میکند.
رییس اداره محیط زیست شهر تهران ادامه داد: در کشورهای دیگر دنیا نیز برای تفکیک زباله افرادی وجود دارند که با مراجعه به سطلهای زباله آنها را تفکیک میکنند ولی این افراد در قالب شرکت یا پیمانکار رسمی هستند و علایم و لباسهای مخصوص به خود را دارند و آموزش رسمی دیدهاند.
بازگیر با اشاره به اینکه متاسفانه هنوز طرح جامع مدیریت پسماند شهر تهران تدوین نشده است، اظهار کرد: شهرداری باید این طرح را تهیه و مشخص کند که چه آموزشهای به مردم باید در زمینه کاهش تولید زباله داده شود. برنامه مدیریت پسماند شهر تهران باید تمام مراحل پیش از تولید پسماند، نگهداری موقت آن در منزل، تفکیک از مبدا، جمعآوری مکانیزه و انتقال صحیح به مراکز نهایی را شامل شود.
وی تاکید کرد: طرح جامع مدیریت پسماند شهر تهران سبب میشود که وظیفه دستگاههای مختلف از جمله سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت بهداشت، شهرداری، وزارت بهداشت و صدا و سیما بهعنوان نهادهای آموزشی مشخص شود. متاسفانه طرح جامع مدیریت پسماند سالها است که به سرانجام نرسیده است و تا زمانی که به سرانجام نرسد شاهد نابهسامانی در زمینه مدیریت پسماند هستیم.
رییس اداره محیط زیست شهر تهران در پایان با بیان اینکه در کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان تهران مقامات قضایی نیز حضور دارند، گفت: درخواست من از مقامات قضایی این است که نسبت به صدور کارت ضابطان دادگستری در حوزه مدیریت پسماند برای ماموران محیط زیست و بهداشت اقدام کنند.
رئیس اتحادیه صنایع بازیافت کشور نیز با اشاره به اینکه در حال حاضر حجم ریالی پسماند ایران ۱۰.۲ میلیارد دلار است بر تامین مواد اولیه از طریق چرخه بازیافت تاکید کرد.
ضرورت تامین مواد اولیه از چرخه بازیافتولیالله غلامی نجفآبادی در یک برنامه رادیویی با اشاره به اینکه شهرداریها نباید اجازه دهند که مکانیزم جمعآوری پسماند به گونهای باشد که کودکان کار به دلیل ناملایمات اقتصادی و یا اجبار دست به این کار بزنند، اظهار کرد: در جوامع پیشرفته پسماند رهاشدهای روی زمین وجود ندارد و در دسترس همگان نیست یعنی ظروف جداگانهای برای پسماندها تعبیه شده است و برای پردازش و تفکیک از طریق سیستم مکانیزه شهری به مراکز دیگر حمل میشوند.
وی با بیان اینکه اتحادیه صنایع بازیافت کشور اقدامات مربوط به پردازش و بازیافت پسماند را انجام میدهد و در بخش جمعآوری وظیفهای بر عهده ندارد، تصریح کرد: تا ۷۵ سال آینده تمام منابع کشور حتی نفت تمام خواهد شد و تنها چرخه بازیافت است که میتواند در کل کشورهای دنیا تامین مواد اولیه کند بنابراین بازیافت بسیار مهم و استراتژیک است و باید در قدم اول فرهنگسازی کنیم.
این عضو هیات مدیره محیط زیست اتاق بازرگانی در ادامه گفت: در حال حاضر حجم ریالی پسماند ایران ۱۰.۲ میلیارد دلار است که این نسبت در مقایسه با درآمدهای نفتی حائز اهمیت است بنابراین تنها شهرداری در این باره نباید ورود کند بلکه بسیاری از دستگاههای دیگر هم برای بازیافت عهدهدار وظیفه هستند.
رئیس اتحادیه صنایع بازیافت کشور تاکید کرد: لازم است که بهصورت جدی به فرهنگسازی و آموزش در این زمینه بپردازیم و اهمیت زباله از نظر مسائل بهداشتی تا توسعه پایدار را از دوران دبستان به افراد جامعه آموزش دهیم.
این عضو هیات مدیره محیط زیست اتاق بازرگانی در پایان اظهار کرد: اگر روی مکانیزمهای جمع آوری، تفکیک و پردازش پسماندها کار شود قطعاً به توسعه پایدار خواهیم رسید.
کد مطلب: 78578