رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه در بهرهگیری از محیط زیست باید حقوق نسلهای آینده محترم شمرده شود، گفت: استفاده بد از تکنولوژی بیشترین ضربه را به محیط زیست میزند.
استفاده بد از تکنولوژی در محیط زیست تاثیر گذار است
6 شهريور 1397 ساعت 8:30
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه در بهرهگیری از محیط زیست باید حقوق نسلهای آینده محترم شمرده شود، گفت: استفاده بد از تکنولوژی بیشترین ضربه را به محیط زیست میزند.
به گزارش زیست آنلاین، عیسی کلانتری در نشست شورای اداری استان ایلام اظهار کرد: در هفته دولت باید عملکرد دولت را برای امیدآفرینی بیشتر تشریح کرد.
وی با بیان اینکه در آستانه ۴۰ سالگی انقلاب اسلامی باید تصمیمات اشتباه آسیب شناسی شوند، تصریح کرد: تجربهای که از خدمت در دولتهای مختلف از سال ۱۳۶۰ دارم این است که هرچند امروز در شرایط سختی قرار داریم اما ظرفیت حل مشکلات نیز وجود دارد که این مهم مستلزم تشخیص درست اولویتها است چون امروز با محدودیتهای ریالی، پولی و ارزی مواجه هستیم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به وجود نیروی انسانی متخصص گفت: راه به کارگیری این نیروها سرمایهگذاری در بخشهای مختلف است چون در غیر این صورت و با وجود بوروکراسیهای اداری، نیروی متخصص نمیتواند آن گونه که باید نقشآفرینی کند.
کلانتری تصریح کرد: باید بتوانیم ارزش افزوده بیشتری را در کشور خلق کنیم اما با اهداف چشمانداز برنامه ششم فاصله داریم تا بتوانیم به اقتصاد اول منطقه تبدیل شویم.
وی با بیان اینکه بیشترین نرخ بیکاری مربوط به افراد تحصیلکرده است و راهی جز سرمایهگذاری برای اشتغال آنان وجود ندارد، تصریح کرد: اگر سرمایهگذاری انجام نگیرد دلالی و تورم رونق میگیرد بنابراین باید در هر شرایطی از سرمایهگذاران استقبال و شرایط را برای حضور آنان فراهم کرد.
کلانتری ادامه داد: پیشبینی نکردن مشکلات زیستمحیطی برای طرحهای عمرانی نتیجهای جز گرفتاری برای مردم ندارد. به عنوان مثال ذوب آهن اصفهان به جای اینکه در شرق باشد باید در غرب اصفهان ساخته میشد و نیروگاه شهید رجایی به دلیل مکانیابی نامناسب ۲۰ درصد به آلودگی هوای تهران اضافه کرده است.
وی دلیل این مشکلات را فقدان آمایش سرزمین در کشور دانست و گفت: متاسفانه به دلیل این نقص نمیدانیم چه صنعتی در کجا مناسب است و نسبت به سواحل شمالی و جنوبی کم توجه بودهایم.
معاون رئیس جمهور با تاکید بر اینکه مسائل زیستمحیطی به هیچ وجه نمیتواند بازدارنده توسعه باشد و توسعه هم نباید به محیط زیست ضربه بزند، ادامه داد: در گذشته مدیران کل حفاظت محیط زیست استانها اختیارات کافی نداشتند و برای ۹۹ درصد کارها باید از تهران مجوز میگرفتند که خوشبختانه این مشکل حل شده است.
کلانتری با تاکید بر اینکه در بهرهگیری از محیط زیست باید حقوق نسلهای آینده محترم شمرده شود، گفت: استفاده بد از تکنولوژی بیشترین ضربه را به محیط زیست میزند.
وی با اشاره به وظایف سازمان حفاظت محیط زیست، تصریح کرد: یک سری وظایف، اجرایی و دسته دیگر سیاستگذاری، نظارتی و پایشی است و دولت تدبیر و امید به موضوع پسماندها، گرد و غبار و احیای تالابها توجه جدی دارد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه دولت بیش از ۱ میلیارد دلار برای بهبود وضعیت پسماندها بودجه گذاشت اما مجلس با این اعتبار موافقت نکرد، تصریح کرد: امروز شهرهای شمالی از این موضوع رنج میبرند و در حال نابودی هستند.
معاون رئیس جمهور گفت: دولت برای حل موضوع گرد و غبار ۲۰۰ میلیون دلار را اختصاص داد اما مجلس تنها با ۱۰۰ میلیون دلار آن موافقت کرد و همهی این مبلغ را هم برای خوزستان گذاشت، در حالی که امروز سیستان و بلوچستان هم دارد نابود میشود. جازموریان و استان فارس هم وضعیت خوبی ندارند.
کلانتری با اشاره به مسائل اقتصادی کشور هم گفت: مسائل اقتصادی ما ریشه سیاسی دارد و برای مشکلات سیاسی نمیتوان نسخهی اقتصادی پیچید و نباید در شرایط تحریم اجازه دهیم وحدت ملی خدشهدار شود.
وی با تاکید بر اینکه دولت تدبیر وامید هیچ اصراری بر تکرار مصوبههای اشتباه هم ندارد، تصریح کرد: در نظام جمهوری اسلامی هر کس به اندازه اختیاراتش مسئول است.
معاون رئیس جمهور تصریح کرد: خوشبختانه فعالیت دولتمردان در دولت تدبیر و امید شفاف است و حقوق همه مدیران دولت مشخص است.
به گزارش ایسنا کلانتری ر دیدار با نماینده ولی فقیه استان ایلام گفت: معضل اصلی کره زمین مصرفگرایی و تولید پسماند و آلودگی است. زمین توان پذیرش این حجم انبوه از پسماند را ندارد و مردم باید تولید پسماند و میزان مصرف گرایی را برای حفظ محیط زیست مدیریت کنند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه اظهار کرد: مشکلات کنونی و تحریمها با حمایت مردم و مدیریت مسئولان بدون اثر و کوتاه مدت خواهد بود و با مدیریت درست، این تحریمها نیز خنثی میشود و عمده مشکلات کشور در همین چند ماه باقی مانده تا پایان سال است و بدون تردید در سال آینده با مدیریت پیشگیرانه تحریمها و مشکلات مرتفع میشود.
وی با تاکید بر اینکه هفته دولت زمانی مناسب برای تعامل مستقیم بین مردم و مسئولان و بیان مشکلات و حقایق با اقشار جامعه است تا با همدلی و همراهی متقابل مشکلات را مدیریت کنیم، تصریح کرد:ارزش و پشتوانه اصلی نظام، مردم و وفاداری آنان به انقلاب اسلامی است که این فاکتور عاملی مهم و تاثیرگذار در سربلندی و اقتدار ایران در عرصههای ملی و بین المللی و امنیت و آرامش کشور حاصل سعه صدر و صبوری مردم در تحمل مشکلات است .
حجت الاسلام والمسلمین محمدنقی لطفی - نماینده ولیفقیه در استان ایلام - نیز در این دیدار اظهار کرد: هرچند کشور در وضعیت کنونی در شرایط خاصی قرار دارد اما با پشتوانه مردم و ارتباط نزدیک دولتمردان با مردم ایران اسلامی به سلامت از این برهه زمانی به سلامت عبور خواهد کرد.
وی با بیان اینکه مردم با وجود مشکلات و سختیهای موجود در جامعه به پای نظام خود ایستادهاند و همین حضور مردم در صحنههای حساس انقلاب باعث شده که خدعهها و دسیسههایب دشمنان خنثی شود، تاکید کرد: اکنون کشور نیازمند مدیریت اصولی بحران شرایط اقتصادی و معیشت مردم است و مسئولان باید واقع گرایانه و با بیان حقایق ارتباط خود را با مردم بیشتر از گذشته کنند.
به گزارش ایسنا، کلانتری پس از حضور بر مزار شهدای گمنام فاز دوم تصفیهخانه فاضلاب ایلام را با اعتبار ۴۲۰ میلیارد ریال کلنگزنی کرد.
کلانتری امروز با حضور در شهرستان ملکشاهی چند طرح را افتتاح و کلنگزنی خواهد کرد.
تکنولوژی چگونه میتواند در خدمت محیط زیست ایران باشد؟معضلات زیست محیطی جدا از مساله آلودگی هوا در کشور ما کم نیست و سازمانی به نام حفاظت از محیط زیست سالهاست که در تکاپوی حل آنها است. موضوع حفاظت محیط زیست مثل بسیاری از موضوعات دیگر میتواند با کمک تکنولوژی پیشرفت کند و خود سازمان هم این مساله را به تازگی جدی گرفته است. رییس سازمان حفاظت محیط زیست، «عیسی کلانتری» درباره لزوم استفاده از علم روز در مساله محیط زیست میگوید: «نیاز امروز محیط زیست ایران، بهره مندی از دانش روز و برگزاری دوره های مختلف آموزشی داخل و خارج کشور برای کارشناسان محیط زیست است.»
از نظر کلانتری کشور باید به صورت جهانی دراینباره تفکر و اقدام کند تا بتوانیم برخی از مشکلات را رفع کنیم. او باور دارد ایران با مشکلات زیادی همچون احیای دریاچه ارومیه، پیدا کردن راه حل برای هامون یا شادگان خشک شده،نجات یوزپلنگ،بازگردانی اثرات بیابان زایی، از میان رفتن جنگل ها و یافتن راه حل برای چالش های کمبود آب دست و پنجه نرم میکند.
از نظر بسیاری از کارشناسان محیط زیست از جمله «زهرا نوری» تغییرات اقلیم در ایران مسئله آب، تنوع زیستی، آلودگی، فرسایش خاک را در کشور تشدید می کند. وی که خود از فعالان محیط زیست نیز به شمار میرود استفاده از علوم رایانهای را از دیرباز کمکحال بحران محیط زیست در کشور عنوان میکند:
«امروزه تأثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) در توسعه فضای سبز به خوبی دیده میشود. ایجاد کشوری سبز با کاستن از سفرهای زاید درون شهری و همچنین حفاظت از مراتع امکان پذیر است و با استفاده از فضای وب میتوان به کاهش مصرف کاغذ روی آورد. این از اساسیترین و پیشپاافتادهترین تاثیرات وب در حفظ محیط زیست است و در دوران حاضر به مسائل بسیار پیشرفتهتری میتوان فکر کرد.»
او معتقد است اداره پژوهش و فن آوری سازمان حفاظت از محیط زیست در این زمینه کمکاری میکند و اولویتهای پژوهشی در این سازمان به دور از استاندارهای منطقی تدوین میشوند:
«بررسی مواد موجود گوناگون درسدها و دریاچه ها و حتی خاک برخی مناطق میتواند کمک شایانی به حفاظت و پیشگیری از آن مکانها به همراه داشته باشد. در علم محیط زیست پیشبینی بیشتر از درمان بعد از بیماری کاربرد دارد و در مواقعی پیش میآید که واقعا دیگر کاری از دست علم بر نمیآید. البته این از محدودیتهای تکنولوژی امروزیست و چه بسا در آینده ما شاهد حضور نسلهای منقرض شده حیوانات هم باشیم.»
نوری معتقد است فناوری نانو آنطور که باید و شاید در زمینه علوم تکنولوژی در محیط زیست مورد استفاده قرار نگرفته و اقداماتی همچون نانوفیلترها (برای تصفیهی پسابهای صنعتی)، نانوپودرها (برای تصفیهی گازهای آلایندهی خروجی از خودروها و واحدهای صنعتی) و نانولولهها (برای ذخیرهسازی سوخت کاملاً تمیز هیدروژن) ابتداییترین کارهای حاصل شده با فناوری نانو به حساب میرود. وی باور دارددورنمای استفاده از این فناوری نوین بسیار گستردهتر از اینگونه کاربردهای جزیی باید باشد:
«ساخت نانوحسگر و یا نانوپوششها میتواند تغییرات شگرفی در دنیای انسان ایجاد کند. انسانها برای سلامتی خود احتیاج به آشامیدن آب سالم دارند که ویژگیهای آن باید بیبو بودن، بیمزه بودن و زلالی باشد.هزینه تصفیه آب امروزه بسیار بالاست و با این فناوریها میتوان آب زلال و سالم را به همه جای کشور رساند. یا به عنوان مثال دیگر مانیتورهای ساخته شده از مواد نانو ساختار بسیار کمخطرتر از انواع مشابه ساخته شده را دارند. البته قبول دارم که برخی از این مثالها با فناوری موجود در کشور چندان همخوانی ندارد ولی عملی شدن آنها دور از ذهن هم نیست.»
نوری علومی مانند بیوتکنولوژی و امثال آن را آینده دنیای بشر امروز میداند و آن را نامربوط با مساله محیط زیست نمیبیند. از دیدگاه او محیط زیست و حفاظت از آن بیشترین موضوعی است که با فناوری به روز میتواند به پلههای بالاتر از حال حاضر برسد:
«تمام دستگاههای دولتی و وزارتخانهها باید به این مساله بپردازند و نباید تمام مسائل و مشکلات محیط زیست بر دوش یک سازمان قرار بگیرد. اقدامات وزارت ارتباطات از سال ۹۳ تا کنون از جمله اقدامات درخور توجه برای حفاظت از محیط زیست به شمار میرود. اقداماتی چون توجه به انرژی خورشیدی، دفع فاضلاب از طریق شبکه فاضلاب شهری و استفاده از سپتیک تانک برای تصفیه فاضلاب. همچنین شهرداریها نیز در این میان نقش اساسی را بر عهده دارند و اقدامات مطلوبی را برای حفاظت از محیط زیست انجام دادهاند. خوشبختانه رسانههای امروزی میتوانند تریبون هر فعال محیط زیست باشند و مردم را بیشتر با عمق مشکلات زیستی کشور آشنا سازند.»
گسترش فناوری و تکنولوژی در دنیا باعث کمکهایی به مساله محیط زیست شده که در کشور ما تصور برخی از آنها فقط در فیلم های علمی-تخیلی میگنجد. نقش رباتها و ماشینها در حال حاضر بیشتر از پیش است و اقدامات در این زمینه در ایران در ابتداییترین حالات خود قرار دارد. با اینکه محیط زیست سالم آینده نسل بشر به شمار رفته ولی بحث سرمایهگذاری و... در آن هنوز هم دیدگاهی خیرخواهانه در ایران دارد و نگاهی تجاری به آن نمیشود در نتیجه شرکتهای خصوصی و یا استارتاپهای کمی در این زمینه فعالیت میکنند. شاید رسانههای جمعی و شبکههای اجتماعی بتوانند با نشان دادن اوضاع به مردم و همیاری آنها کمکی به بهبود بخش خصوصی و یا توجه بیشتر دولتیها به این بخش را فراهم سازند.
کد مطلب: 78631