مدیر کل دفتر حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست گفت: ۷۰ درصد یوزپلنگها طی ۱۶ سال اخیر در سوانح جادهای تلف شدند.
کشتار یوزها در تصادفات رانندگی
10 شهريور 1397 ساعت 8:30
مدیر کل دفتر حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست گفت: ۷۰ درصد یوزپلنگها طی ۱۶ سال اخیر در سوانح جادهای تلف شدند.
به گزارش زیست آنلاین، مجید خرازیان مدیر کل دفتر حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست در گفتگو با خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در رابطه با وضعیت یوزپلنگ آسیایی در ایران اظهار کرد: هم اکنون در کشور حدود ۴۷ قلاده یوزپلنگ ایرانی شناسایی شده است، اما موضوع برآورد تعداد یوزپلنگ به این سادگی نیست. تاکنون برآورد علمی و دقیقی در زمینه این موضوع صورت نگرفته است، با توجه به اینکه یوز در مساحت بیش از ۱۲ میلیون هکتار مناطق حفاظت شده زیست میکند.
وی افزود: استفاده از تکنیک خال شناسی اقدامی بود که طی ۱۶ سال اخیر برای برآورد تعداد جمعیت یوز انجام شده است.
خرازیان مقدم گفت: خالهای روی بدن یوز تقریبا مانند اثر انگشت نگاری است، اما شناسایی خالهای هر فرد یوز پیچیدگیهای خاص خود را دارد و باید با به کار گذاشتن دوربینهای تلهای با کیفیت بالا صورت گیرد که این کار زمان بر و هزینه بر است.
وی ادامه داد: در حال حاضر یوز آسیایی تنها در ایران وجود دارد، اگرچه در گذشته در کشورهایی همچون پاکستان و افغانستان نیز مشاهده شده بود.
مدیر کل دفتر حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: جمعیت یوز در کل دنیا ۷ هزار و در حالت خوشبینانه تر ۱۰ هزار قلاده است که این نشان دهنده وضعیت ناپایدار و بحرانی جمعیت یوز است.
عوامل انقراض جمعیت یوز پلنگ ایرانیوی افزود: نابودی زیستگاه، شکار غیرمجاز، قاچاق اجزای حیات وحش، بیماری، تصادفات جادهای از عوامل نابودی و تلف شده حیات وحش هستند.
خرازیان مقدم در ادامه بیان کرد: سوانح جادهای در درجه اول و سگهای گله همراه دامداران در درجه دوم مهمترین عوامل تهدید یوز در ایران هستند.
وی افزود: بر اساس گزارشات طی ۱۶ سال گذشته ۴۲ قلاده یوز تلف شدهاند که از این تعداد تلفات حدود ۲۸ قلاده یعنی حدود ۷۰ درصد مربوط به تصادفات جادهای بوده است که در جهت کاهش تلفات، ایمن سازی جادهها و کریدورهای عبوری به خصوص در جادههای منتهی به زیستگاه این گونه ارزشمند امری حائز اهمیت است.
اقدامات سازمان محیط زیست برای حفاظت از یوزمدیر کل دفتر حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: یکی از اقدامات خوبی که در منطقه توران استان سمنان انجام شد، خریداری تعدادی آغول دامداران و خروج آنها از زیستگاه یوز پلنگها بود که این اقدام با همکاری پروژه بین المللی یوز، دفتر حیات و حش و معاونت محیط طبیعی در دیگر استانها نیز انجام خواهد شد.
وی در رابطه با ایمن سازی جادهها در مناطق حفاظت شده و زیستگاهها افزود: برای ایمن سازی جادههای مناطق حفاظت شده باید سایر دستگاههای متولی نیز همکاری کنند. سازمان محیط زیست باید نقاط داغ و حادثه خیز در جادههای پرخطر را مشخص کند.
خرازیان مقدم با اشاره به جاده پر حادثه عباس آباد – میامی در استان سمنان نیز تصریح کرد: در دهه گذشته بالغ بر ۶ قلاده یوز در این جاده تلف شدند که با وجود پیگیریهای متعددی که سازمان حفاظت محیط زیست برای ایمن سازی این جاده انجام داد، اما دستگاههای متولی نسبت به ایمن سازی بخشی از جاده کم کاری میکنند.
۲ میلیارد اعتبار برای ایمن سازی جاده هاوی در ادامه افزود: در سال گذشته سازمان حفاظت محیط زیست از طریق معاونت محیط زیست طبیعی از اعتبارات ستادی حدود ۲ میلیارد تومان به صورت نقدی برای ایمن سازی جاده به محیط زیست استان سمنان ابلاغ کرد.
مدیر کل دفتر حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه حدود ۱۰ کیلومتر از قسمت حادثه خیز جاده عباس آباد – میامی در استان سمنان در حال فنس کشی است، گفت: فنس کشی قسمتی از جاده حادثه خیز میتواند حوادث جادهای را کاهش دهد که ما امیدواریم با همکاری دستگاههای متولی سایر قسمتهای حادثه خیز این جاده و سایر جادهها در استانهای دیگر ایمن سازی شوند.
وی در ادامه تصریح کرد: هم اکنون مناطق توران در استان سمنان، راور در کرمان، نایبندان در خراسان جنوبی، میاندشت خراسان شمالی، بردسکن خراسان رضوی و همچنین پارک ملی کویر عباس آباد اصفهان به عنوان زیستگاههای یوز از اهمیت بسیاری برخوردار هستند که نایبندان، میاندشت و توران نسبت به دیگر زیستگاهها از نظر وضعیت جمعیتی یوز مهمتر هستند.
خرازیان مقدم گفت: جمعیت یوز آسیایی در حال حاضر بسیار ناپایدار است، لذا لازم است که نسبت به فرد فرد هر یوز برنامه ریزی کنیم. زمانی تنها کاری که میتوانستیم انجام دهیم، حفاظت از گونه در زیستگاه بود، اما هم اکنون با توجه به شرایط موجود در کنار حفاظت از زیستگاه باید برای خارج از زیستگاه یوز نیز برنامه ریزی کنیم.
وی با اشاره به برنامههای در درست اجرا برای حفاظت و تکثیر یوز پلنگ آسیایی در پارک پردیسان اظهار کرد: با همکاری کارشناسان بینالمللی و داخلی و با اولویت مدیریتهای درونی در مرکز تحقیقات پردیسان نسبت به تکثیر یوز به صورت طبیعی و یا مصنوعی اقداماتی انجام خواهد شد.
مدیر کل دفتر حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست گفت: اگر از یوزها موالیدی داشته باشیم، در آینده میتوانیم برای رهاسازی و معرفی مجدد این موالید به زیستگاه اقداماتی را در دستور کار قرار دهیم، البته رها سازی به این صورت در دنیا صورت نگرفته، چرا که رها سازی بعد از تکثیر کاری بسیار سخت است.
یوز ایرانی پرچم دار حیات وحش کشوروی با اشاره به اهمیت یوز در ایران تصریح کرد: همواره نقش حیات وحش در مراسمهای ایرانیان قدیم و موضوعات اقتصادی همچون جذب گردشگر و همچنین فرآیندهای طبیعی مانند گرده افشانی، پراکنش بذر، تولید غذا، خاک، تجزیه ضایعات و دفع آفات حائز اهمیت بوده است.
خرازیان مقدم گفت: یوز یکی از دو گربه سان بزرگ جثه کشور به عنوان یک گونه پرچم به شمار میرود و در رأس هرم غذایی و زنجیرهای اکوسیستم قرار دارد که اگر یک گونه پرچم از بین برود، تمام اجزای ذیل آن هرم دچار مشکل میشوند و طبیعی است که نابودی این گونه، بر زنجیره و زیستگاه اکوسیستم اثرات سویی را به همراه خواهد داشت./منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
کد مطلب: 78653