رییس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی با بیان این که ایران از ۳۲ مخاطره طبیعی گرفتار ۲۳ مخاطره طبیعی است، گفت: از این رو ایران در زمره کشورهای پرمخاطره طبیعی قرار گرفته است.
چالش ایران با 23 مخاطره طبیعی
21 شهريور 1397 ساعت 1:00
رییس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی با بیان این که ایران از ۳۲ مخاطره طبیعی گرفتار ۲۳ مخاطره طبیعی است، گفت: از این رو ایران در زمره کشورهای پرمخاطره طبیعی قرار گرفته است.
به گزارش زیست آنلاین، دکتر راضیه لک در نشست خبری با تاکید بر اینکه شتاب و تغییرات جهانی زمین بسیار زیاد شده است، افزود: این امر میطلبد که تصویر روشنی از آینده زمین داشته باشیم که برای این امر نیاز به فناوریهای بهروز داریم تا بتوانیم تغییرات زمین را با آن مورد مطالعه قرار دهیم.
وی اضافه کرد: برای این که سازمان زمینشناسی بتواند از منابع خدادادی بهرهبرداری کند، ضمن اینکه آسیبی به کره زمین وارد نکند، استراتژیهایی را با عنوان "حفظ زمین" وضع کردیم. این استراتژیها در راستای توسعه پایدار و اقتصاد مقاومتی است.
لک، اطمینان از آب بهداشتی، تولید انرژیهای قابل اطمینان، اقتصاد رشد پایدار، اشتغال مناسب دانشبنیان بر مبنای آمایش زمینی، ساخت زیر ساختهای پویا و ایجاد شهرهای ایمن و پایدار با شناخت از مخاطرات، حفاظت و بهرهبرداری از دریاها و اقیانوسها و مدیریت پایدار جنگلها و جلوگیری از تخریب مراتع را از جمله استراتژیهای سازمان زمین شناسی نام برد.
رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی در ادامه با تاکید بر اهمیت توجه به تغییرات اقلیم، خاطر نشان کرد: ایران هر چند که مسبب نیست، ولی یکی از کشورهای تاثیرپذیر از تغییرات اقلیم است.
وی با تاکید بر این که تغییرات اقلیمی مربوط به سالهای اخیر نیست، اظهار کرد: مطالعات ما نشان میدهد که حدود ۲۰۰ سال قبل با تغییرات اقلیمی مواجه بودهایم، به گونهای که تغییرات اقلیم با دمای کمتر از یک درجه نوسان بوده است.
لک با اشاره به اینکه تغییرات اقلیمی موجب گرمایش زمین میشود، ادامه داد: ما در این راستا مطالعاتی را در دستور کار داریم تا مشاهده کنیم که این تغییرات منشاء انسانی داشته است یا طبیعی.
رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی با بیان این که بر اثر تغییرات اقلیم با تغییر الگوی بارش و کاهش بارشها مواجه هستیم، اضافه کرد: ایران همچنین با پدیده گرمایش جزیرهای به دلیل انباشت گازهای گلخانهایم مواجه است؛ به این معنا که با انباشته شدن گازهای گلخانهای در شهرها، شاهد افزایش دما در اکثر شهرها هستیم.
مخاطرات زمینشناسیمعاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، ایران را یکی از کشورهای پر مخاطره توصیف کرد و گفت: از ۳۲ مخاطره طبیعی شناخته شده، ایران با ۲۳ مخاطره طبیعی مواجه است. از ایران جزو کشورهای پر مخاطره محسوب میشود.
لک، شناسایی مخاطرات طبیعی را از جمله برنامههای این سازمان نام برد و گفت: از آن جایی که کل کره زمین در معرض مخاطرات طبیعی قرار دارد، توجه محققان جهانی به کاهش اثرات مخاطرات طبیعی و جمعیت انسانی است و ما نیز در ایران به این حوزه توجه کردهایم.
ایران در دید ریزگردهای دانه درشترییس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی زیرگردها را یکی دیگر از مخاطرات طبیعی کشور نام برد و خاطر نشان کرد: مطالعه بر روی ریزگردها از جمله مسئولیتهای این سازمان به شمار میرود. بر این اساس ما از کل کشور نمونهبرداریهایی را انجام دادهایم و به یافتههایی نیز دست یافتهایم.
وی با بیان این که در ابتدا تصور بر این بود که کانون ریزگردها در خارج از کشور است، بیان کرد: ولی مطالعات ما نشان داد که برخی از کانونهای ریزگرد منشا داخلی دارند که از جمله میتوان به دریاچههای خشک شده اشاره کرد.
رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی در این باره توضیح داد: دریاچههایی مانند جازموریان به دلیل عدم ارائه حقآبه آن خشک شده است که با وزش بادهای ۱۲۰ روزه ابتدا ریزگردها، توفانهای ریزگرد ایجاد میکرد، ولی با اضافه شدن روزهای بادی از ۱۲۰ روز به ۱۸۰ روز و پایان یافتن دانههای ریز، در حال حاضر با توفانهای گردوغبار با دانههای درشت ماسه مواجه هستیم.
لک، در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به چالشهای کشور در زمینه جاری شدن سیلها، اظهار کرد: مطالعات تاریخی ما نشان از بازگشت سیل دارد، به گونهای که با حفر مغزههایی با بقایای سیل عظیمی مواجه شدیم.
تعاملات سازمان زمینشناسی با نهادهای اجراییمعاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به تعاملات این سازمان با دستگاههای اجرایی، دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی داخلی و خارجی، گفت: به منظور توسعه فناوریها تعاملات جدید با بخشهای خصوصی و دانشگاههای داخل و خارج ایجاد کردهایم که توانستیم در این زمینه گامهای موثری نیز برداریم.
وی تهیه نقشه راه توسعه صنایع معدنی را از دیگر برنامههای این سازمان نام برد و خاطر نشان کرد: این نقشه راه چهار ساله وظایف دستگاههای مرتبط را روشن کرده و از موازی کاریها در این حوزه جلوگیری به عمل میآورد. این سند به زودی از سوی وزارت صنعت ، معدن و تجارت ابلاغ میشود.
به گفته این مقام مسئول صنایع معدنی از جمله گزینههای مناسب برای توسعه اقتصاد دانشبنیان است که برای توسعه این بخش سازمان زمینشناسی قراردادهایی را با بخش خصوصی از ابتدای سال جاری به منظور برونسپاری فعالیتهای این حوزه به امضا رسانده است.
گروه پژوهشی مخاطرات زيست محيطی و بلايای جویگروه مخاطرات زيست محيطي و بلاياي جوي به منظور مطالعه و تحقيق بر روي انواع مخاطرات طبيعي همچون زلزله، زمين لغزش، سيل، خشكسالي، سرمازدگي و نظاير آنها و همچنين مطالعات ژئوتكنيك، مكانيابي و خطرپذيري در جهت ارائه روشهاي مناسب در پيشگيري و كاهش اثرات نامطلوب مخاطرات طبيعي ايجاد و فعاليت مي نمايد. همچنين پژوهش و تحقيق پيرامون شناسايي اثرات سوانح در حوزه محيط زيست؛ بسط و پژوهش در مفاهيم و محورهاي توسعه پايدار و مقولههاي آن با نگرش خاص بر سوانح و حوادث طبيعي بويژه بسط فرهنگ توسعه پايدار در فعاليتهاي عمراني و صنعتي با رويكرد پيشگيري از فجايع زيست محيطي و مخاطرات آن؛ تقويت و توجه به مقوله ارزيابي اثرات توسعه بر محيط زيست به جهت يکي از راههاي پيشگيري از مخاطرات زيست محيطي ناشي از سوانح و کاهش اثرات غيرمستقيم سوانح از بُعد زيست محيطي از اصول مهم در برنامههاي اين گروه ميباشد.
برنامه ها و توانمنديهامشاوره و همكاري در مستندسازي بلاياي طبيعي
مطالعه مخاطرات طبيعي مناطق روستايي و شهري و شناسايي مناطق در معرض خطرات طبيعي
تدوين برنامه هاي مديريت سوانح و مديريت زيست محيطي براي سكونتگاههاي روستائي و شهري
مطالعات پهنهبندي خطر زلزله، زمين لغزش، سيل و ... در استانهاي کشور
مطالعات تثبيت زمين لغزش هاي رخ داده و ارائه راهکارهاي استقرار بهينه مناطق مسكوني
مطالعات تعيين حريم گسل هاي فعال بويژه در مناطق زلزله زده و تهيه نقشه گسل هاي فعال و لرزه زا
مطالعات روانگرايي خاك، نشست زمين، پايداري شيبها، فرسايش و مسايل ژئوتكنيكي خاك ها و ارائه روشهاي پيشگيري وكاهش خسارات ناشي از آنها
مطالعات ريز پهنه بندي ژئوتكنيك لرزهاي شهرها و سكونتگاه ها
مطالعات خطرپذيري مخاطرات طبيعي در مقياس هاي مختلف استاني و شهرستاني
کد مطلب: 78743