آمارها و گزارش های رسمی نشان از افزایش میزان گرسنگی و سوتغذیه در سطح جهان به نسبت سال های گذشته داشته و برای نخستین بار شاهد افزایش آمار افراد گرسنه در جهان طی دهه پیش هستیم. اصلی ترین دلیل این موضوع؛ تغییرات اقلیمی و جنگ شناخته می شود.
افزایش نگران کننده سوتغذیه و گرسنگی در جهان
29 شهريور 1397 ساعت 5:30
آمارها و گزارش های رسمی نشان از افزایش میزان گرسنگی و سوتغذیه در سطح جهان به نسبت سال های گذشته داشته و برای نخستین بار شاهد افزایش آمار افراد گرسنه در جهان طی دهه پیش هستیم. اصلی ترین دلیل این موضوع؛ تغییرات اقلیمی و جنگ شناخته می شود.
گرسنگی جهانی طی دهه گذشته بر اثر مسائلی از قبیل جنگ های منطقه ای و گرمایش زمین و تغییرات آب و هوائی در حال گسترش و رشد است. آمارهای رسمی حاکی از این حقیقت است که در سال ۲۰۱۶ میلادی برای نخستین بار از سال ۲۰۰۳ به بعد، میزان افراد دارای سوتغذیه در جهان با رشد رو به رو بوده و این آمار امروزه به رقم ۹۴۷ میلیون نفر که حدود ۱۴.۹ درصد جمعیت جهانی را شامل می شود، رسیده است.
با مطالعه این آمار مشخص می شود که رقم افراد دارای سو تغذیه در سال ۲۰۱۵ برابر با ۷۷۷ میلیون نفر یا ۱۰.۶ درصد از جمعیت جهان بود که در سال ۲۰۱۶ به ۸۱۵ میلیون نفر برابر با ۱۱ درصد جمعیت جهان رسیده است. از سوی دیگر بررسی های انجام شده نشان می دهد بیش از نیمی از افراد دارای سو تغذیه در سال ۲۰۱۶ در کشورهایی زندگی می کنند که درگیر جنگ و مناقشات نظامی بوده و این رقم با سرعت زیادی در حال افزایش است. از سوی دیگر عواملی از قبیل خشکسالی، سیل و تغییرات اب و هوائی نیز بر سوتغذیه و افزایش میزان گرسنگان جهان تاثیر داشته و آن را افزایش می دهد.
مارکو سانچز کانتیلو (Marco Sánchez Cantillo ) پژوهشگر سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل متحد در گزارشی با عنوان «شرایط امنیت غذائی و تغذیه در جهان» اعلام کرد: «هیچ تردیدی نیست که اثر متقابل و مستقیمی بین تغییرات آب و هوائی و بروز مناقشات گروه های انسانی وجود دارد. این دو عامل یعنی جنگ و تغییرات آب و هوائی روند افزایش گرسنگی و سوتغذیه در جهان را تسریع می کنند.»
شرایط وخیم اقلیمیبرای نمونه در این گزارش خشکسالی ناشی از عوامل طبیعی اقلیمی از قبیل ال نینو، عامل اصلی کمبود مواد غذائی در کشورهایی مانند سومالی، سوریه، سودان، جمهوری کنگو و بروندی معرفی شده است.
از سوی دیگر ال نینو عامل بروز بحران غذائی در کشورهایی همچون افغانستان، عراق و سودان جنوبی نبوده و عوامل دیگری از قبیل سیل، خشکسالی، رانش زمین و طوفان های موسمی در این مناطق از اصلی ترین دلایل وخامت شرایط تغذیه محسوب می شوند. این مسایل در مجموع سبب شده است تا ۵۳ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر از مردم جهان در شرایطی قرار گیرند که فاقد امنیت غذائی بوده و به منابع قابل اعتماد دسترسی ندارند.
مارکو سانچز کانتیلوت اعتقاد دارد تداوم این عوامل و به ویژه خشکسالی خود عامل و انگیزه مهمی در بروز مناقشات و درگیری های منطقه ای است. وی در این رابطه گفت: «این عوامل به طور جدی منجر به بروز مناقشات منطقه ای می شود. چیزی که در سال جاری در سودان جنوبی، سومالی، یمن و مناطقی از شمال شرق نیجریه شاهد آن بوده ایم. این موارد سبب افزایش رقابت برای دسترسی به منابع کمیاب غذائی شده و در نتیجه قیمت ها افزایش پیدا می کنند. این چرخه معیوب ادامه پیدا کرده و میزان امنیت غذائی مجددا کاهش پیدا می کند.»
تقابل انسان ها و اقلیمنظریه مبتنی بر تاثیر تغییرات اقلیمی بر افزایش مناقشات و درگیری های انسانی، همواره مورد بحث و جدل بوده و نتایج مطالعات انجام شده در سازمان جهانی غذا- فائو- نشان می دهد این موضوع حقیقت داشته و باید مورد توجه قرار گیرد.
کولین کلی (Colin Kelley) از پژوهشگران دانشگاه کلمبیا در نیویورک در رابطه با موضوع فوق می گوید: «در این گزارش مهم شواهد بسیار زیادی ارائه شده که نشان می دهد شرایط ناگوار اقلیمی و به طور خاص خشکسالی سبب افزایش نا امنی غذائی و آب شده و این موضوع می تواند منجر به بروز نا آرامی های اجتماعی و کاهش انعطاف پذیری انسان ها شود. از سوی دیگر این نا آرامی زمینه ساز بروز درگیری و جنگ شده که متعاقبا شرایط را وخیم تر کرده و دسترسی به منابع آب و غذا را محدود تر می کند.»
در گزارش منتشر شده در سال ۲۰۱۵ کولین کلی به بررسی ارتباطات بین خشکسالی و درگیری های منطقه ای در سوریه پرداخته و طی ان اعلام شد که گرسنگی یک چدیده جدی در جهان امروز محسوب شده و اگر درباره آن به درستی عمل نشود، شرایط وخیم تر خواهد شد. وی در این رابطه گفت: «اصلی ترین مشکل در این میان، ناتوانی نهادهای سیاسی در رفع خواسته های رقابتی است که گروهی بر این اساس اعتقاد دارند که جنگ تنها گزینه جايگزين است./ منبع: سینا پرس
کد مطلب: 78802