کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

کشور در جمع‌ آوری پسماند با مشکل روبروست

13 مهر 1397 ساعت 3:00

رئیس شورای عالی استان ها با بیان اینکه در حوزه مدیریت شهری در مورد جمع آوری پسماند و زباله با مشکل جدی روبرو هستیم، گفت: بطور متوسط در کشور تولید زباله توسط هر فرد روزانه ۷۰۰ گرم است در صورتی که در دنیا این میزان ۳۰۰ گرم است .


به گزارش زیست آنلاین، مرتضی الویری در نشست هم اندیشی روسای شوراهای استان‌ها که در استانداری استان مرکزی برگزار شد، با بیان اینکه در قرآن و منابع دینی ما صراحتا به اهمیت شوراها پرداخته شده است، گفت: در حوزه حکمرانی خوب هشت محور مورد بحث قرار می گیرد که اولین و مهمترین محور آن مشارکت است و در وهله بعد محورهایی چون قانون گرایی مد نظر قرار می گیرد. در دنیا این هشت شاخصه در حکمرانی خوب مورد سنجش و ارزیابی قرار می گیرد .

وی ادامه داد: اگر این  هشت محور را در کشور مورد بررسی قرار دهیم، متوجه می‌شویم که متاسفانه در این زمینه مطلوب عمل نکرده‌ایم. در مواقعی که توانستیم وحدت و هماهنگی داشته باشیم به اهداف مورد نظر که همان توسعه شهرها و امور شهری است دست پیدا کرده‌ایم ولی در مواقعی که این وحدت و همدلی وجود نداشته با مشکلات عدیده ای روبرو بوده‌ایم .

رئیس شورای عالی استان‌ها با بیان اینکه در حوزه مدیریت شهری در مورد جمع آوری پسماند و زباله با مشکل جدی روبرو هستیم، گفت: در دنیا پسماند به عنوان طلای کثیف شناخته و از آن به خوبی بهره برداری می‌شود.

وی با بیان اینکه در شهری همچون تهران سالیانه ۸۰۰ میلیارد تومان برای جمع‌آوری زباله و پسماند هزینه می‌شود و هر فرد روزی ۱۳۰۰ گرم در «تهران» زباله تولید می کند، افزود: به‌طور متوسط در «کشور» تولید زباله توسط هر فرد روزانه ۷۰۰ گرم است در صورتی که در دنیا این میزان ۳۰۰ گرم است. این پرسش مطرح می‌شود که آیا نمی‌توان با مشارکت مردم این میزان تولید زباله و هدررفت نعمت الهی را کاهش داد؟ اگر مردم تصمیم بگیرند پلاستیک کمتری مصرف کنند، قطعا مصرف پلاستیک در کشور کاهش پیدا می‌کند ولی نکته این است که در اینگونه مسائل دولت به تنهایی نمی تواند موثر عمل کند بلکه نیاز است مردم بیش از گذشته در کنار دولت باشند و در این امر مشارکت کنند.

الویری درخصوص مصرف انرژی تصریح کرد: شدت مصرف انرژی در کشور ما ۴ برابر نرم جهانی و ۸ برابر حد نرمال است، آیا نمی‌توانیم با مشارکت مردم در مصرف انرژی بهتر عمل کنیم؟ در جوامع توسعه یافته فرد یاد گرفته حداقل مصرف انرژی را داشته باشد ولی در کشور ما با وجود تاکید منابع دینی بر صرفه‌جویی و درست مصرف کردن هنوز این امر محقق نشده است. در زمینه بحران آب در کشور ما با وجود اینکه در بحران خشکسالی قرار دارد ۲.۵ برابر مصرف دنیا آب مصرف می‌شود. همه این موارد با مشارکت مردم صورت می‌گیرد و می‌توان این مشارکت‌ها را در قالب مدیریت شهری و تقویت شوراهای اسلامی محقق کرد .

رئیس شورای عالی استان‌ها افزود: شوراها می توانند نقش کلیدی و اساسی در رفع بسیاری از بحران های کشور داشته باشند. بارها به ما ثابت شده است در رفع هر بحرانی مردم مشارکت داشته باشند، آن بحران به خوبی مدیریت و حل شده است و قطعا دولت و حاکمیت بدون مشارکت مردم نمی تواند این مشکلات را حل کند. پس نیاز است نقش و جایگاه شوراها در راستای جلب مشارکت مردمی بیش از گذشته تقویت شود .

الویری در پایان با اشاره به همسویی و گروهی فعالیت کردن شوراها گفت: تصویب لایحه مالیات بر ارزش افزوده توسط مجلس شورای اسلامی ماهیت شوراها و شهرداری‌ها را از بین می برد زیرا منبع اصلی مالی شهرداری‌ها از عوارضی است که دریافت می‌کنند و اگر لایحه تصویب شود شهرداری‌ها با مشکل جدی مواجه می شوند که نیاز است همچون پیگیری تصویب مدیریت یکپارچه شهری در مجلس شورای اسلامی، کلیه اعضای شوراهای کشور به نمایندگان مجلس استان‌های خود نقص و پیامدهای منفی تصویب این لایحه یادآور شوند.

جمع آوری زباله در ایران

هزینه ۱۱ هزار میلیاردی جمع‌آوری زباله در ایرانبه گزارش خبرگزاری تسنیم، حسن کریم زادگان در مصاحبه با رادیو اقتصاد ضمن اشاره به این جمله که بحران اصلی کشور در حوزه زباله و پسماند مدیریت است، افزود: این حوزه به لحاظ منابع و قانون هیچ مشکلی ندارد بلکه مشکل اصلی در بخش مدیریت و اجراست.
وی در ادامه با بیان اینکه در حال حاضر سرانه تولید پسماند شهری در ایران بطور متوسط ۷۰۰ گرم است، اظهارداشت: روزانه ۴۸ هزار تن پسماند در کشور تولید می شود.
این کارشناس اقتصاد اکولوژیک گفت: بر اساس برآورده های صورت گرفته شهرداری ها روزانه ۳۰ میلیارد تومان جهت جمع آوری و دفع نهایی پسماند در کشور پرداخت می کنند.
وی افزود: با احتساب این عدد سالانه ۱۱ هزار میلیارد تومان تنها برای جمع آوری و دفع نهایی پسماند شهری در ایران هزینه می شود که رقم کمی نیست.
کریم زادگان در بخش دیگری از سخنان خود اظهارداشت: افزون بر ۸۰ درصد دفع نهایی پسماند در شهرهای کشور بهداشتی نبوده بلکه سنتی و غیر اصولی است.
وی با اشاره به این جمله که دفع سنتی زباله و پسماند عارضه های جدی برای محیط زیست کشور دارد، گفت: آلودگی آب سفرهای زیرزمینی، خاک، هوا، تخریب طبیعت، مرگ و میر آبزیان و سایر موارد از جمله این عوارض است.
این استاد دانشگاه افزود: شیره زباله ها بیشترین تخریب را در کیفیت آب و خاک دارد و هر اندازه کمتر تولید شود زیان های مستقیم و غیرمستقیم این عامل نیز کمتر خواهد شد.
وی اضافه کرد: در حال حاضر زباله ها و پسماندهای شهری در کشور به شیوه غیر اصولی و سنتی دفع می شود که این وضع تبعات و هزینه های زیست محیطی فراوانی به همراه دارد.
کریم زادگان به صراحت گفت: با توجه به آثار زیانبار دفع نامناسب پسماندهای شهری انتظار می رود اقدام نتیجه بخشی برای مدیریت صحیح پسماند و رفع ریشه ای این معضل بزرگ در مملکت انجام شود.
وی در ادامه بر لزوم فرهنگ سازی به منظور کاهش میزان تولید زباله و پسماند در کشور تاکید کرد و افزود: اهمیت حفظ محیط زیست و بهداشت جوامع شهری و روستایی ایجاب می‌کند که شیوه های راهبردی جهت کاهش وکنترل تولید و حجم پسماند در جامعه استفاده شود.

بیشتر بخوانید: فاجعه زیست ‌محیطی در اثر تولید پسماند پزشکی در تهران


کد مطلب: 78905

آدرس مطلب :
https://www.zistonline.com/news/78905/کشور-جمع-آوری-پسماند-مشکل-روبروست

زیست آنلاین
  https://www.zistonline.com