کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

  احیای تالاب هامون در اولویت کار محیط زیست قرار دارد 

23 مهر 1397 ساعت 1:00

صبح امروز رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در راستای احیای تالاب هامون و کاهش گرد وغبار منطقه وارد سیستان شد.


به گزارش زیست آنلاین، شب گذشته عیسی کلانتری معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست برای بازدید از چند طرح مربوط به پناهگاه حیات وحش هامون و همچنین شرکت در جلسه احیای تالاب هامون و مبارزه با گرد و غبار سیستان  وارد استان سیستان و بلوچستان شد.

 وی در اولین ساعات ورود به شهرستان هامون مرکز بازدید کنندگان هامون واقع در کوه خواجه را افتتاح کرده و سپس در نشستی صمیمی پای درد و دل مردم منطقه سیستان و تالاب هامون نشست.

تالاب هامون

احیای تالاب هامون از طرف دولت بصورت ویژه پیگیری می شودکلانتری در حاشیه این نشست در گفتگو با اصحابه رسانه  گفت: احیای تالاب هامون در کوتاه مدت از اولویت‌های کاری سازمان حفاظت محیط زیست بوده و باتوجه به ادامه روند خشکسالی در منطقه و کاهش ورودی آب به تالاب هامون و وابستگی ورود آب از آنسوی مرزهای کشور، احیای تالاب هامون از طرف دولت بصورت ویژه پیگیری می شود.

وی افزود: در حال حاضر مردم و بیشتر کشاورزان این منطقه با معضل کم آبی روبرو بوده اند و معیشت مردم این منطقه که پیشه اکثریت آنها کشاورزی بوده با مشکل مواجهه شده لذا لزوم تغییر الگوی کشت مردم سیستان از کشاورزی به کشت گلخانه باید مورد توجه مسئولین و کشاورزان منطقه  قرار گیرد.

معاون رئیس جمهور اظهار کرد: آلودگی هوای ناشی از گرد و غبار، طوفان های شن و گرمای طاقت فرسای سیستان مشکلات عدیده ای را برای مردم به وجود آورده است .در همین راستا  امروز از نزدیک کانون های تولید گرد و غبار در سیستان و معضلات زیست محیطی این شهرستان را مورد بررسی قرار داده و طی گزارشی این مشکلات را به هئیت دولت انتقال خواهم داد.

کلانتری در پایان خاطر نشان کرد: سازمان حفاظت محیط زیست به منظور کاهش گرد و غبار منطقه و احیای تالاب هامون اقدام به کاشت نهال در ۳۰۰ هکتار از بستر تالاب هامون، بازگشایی،لایروبی، تعریض و اصلاح شیب مسیرهای ورود آب به تالاب هامون، اجرای برنامه عملیاتی ظرفیت سازی، مشارکت و آگاهی رسانی با هدف مشارکت ذینفعان در حفاظت، مدیریت و بهره برداری از تالاب هامون ، تجهیز مرکز بازدیدکنندگان کوه خواجه با هدف ایجاد نمایشگاه تاریخ طبیعی و تنوع زیستی هامون در راستای احیای کارکردهای بوم گردی و گردشگری تالاب و تجهیز مرکز بازدیدکنندگان هامون به تجهیزات قابل حمل اطفاء حریق کرده است.

تالاب هامون و برنامه احیای آن

تقویت برنامه دیپلماسی آب و احیای تالاب هامون در دست پیگیری استمدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان گفت: تقویت برنامه دیپلماسی آب و احیای تالاب بین المللی هامون توسط دستگاه‌های ذیربط در دست اقدام و پیگیری است.

‌نیره پورملایی در جلسه احیای تالاب هامون افزود: با توجه به آبگیری‌های متفاوت تالاب هامون در طی دهه های اخیر؛ تالاب هامون به سه پهنه شامل بخش‌هایی از تالاب که طی سال‌های گذشته آبگیری نشده، پهنه‌هایی از تالاب که در صورت ورود آب هر ساله آبگیری می‌شوند و پهنه‌هایی از تالاب که آبگیری و جهت حفظ اکوسیستم گیاهی و جانوری‌ ‌باید نگهداشت آب صورت پذیرد، قابل ناحیه بندی است و اقدامات این اداره کل در راستای احیای تالاب بین المللی هامون باستناد پهنه بندی مذکور و مدیریت براساس حجم آب ورودی به تالاب‌ در دست اجراست که به ترتیب شامل تثبیت بستر‌، پخش سیلاب و نگهداشت آب به منظور ایجاد اکوسیستم گیاهی و جانوری (احداث دایک) است.

وی بیان کرد: خشکی بستر تالاب هامون، وزش باد، وجود کانون‌های بحرانی فرسایش بادی در منطقه سیستان، خشکسالی‌های متوالی و از بین رفتن پوشش گیاهی حلقه‌های بهم تنیده بروز و تشدید پدیده گرد و غبار در سیستان هستند‌.

مدیرکل محیط زیست استان در ادامه گفت: چالش‌های طبیعی منطقه سیستان بر دو محور اصلی موضوع "‌کم آبی و بی‌آبی" و نیز " گرد و غبار" استوار بوده که این موضوع در سطح کلان بعنوان علت و معلول یکدیگر بسیار حائز اهمیت است.

پورملائی افزود: کانون‌های گرد و غبار منطقه سیستان در سه گروه شامل اراضی واقع در کشور افغانستان (فرامرزی)، بستر خشک دریاچه هامون و اراضی واقع در دشت سیستان شامل نیاتک، جزینک، تاسوکی و شیله دسته‌بندی می‌شوند. کانون‌های خارجی در دشت‌های وسیع کشور افغانستان به گونه‌ای است که از کل مساحت بالغ بر ۵۷۰۰ کیلومتر مربع تالاب هامون در حدود ۳۸۰۰ کیلومتر مربع بستر تالاب در ایران منشأ اصلی و کانون گرد و غبار نبوده و تنها بعنوان نقاط محلی تشدید گرد و غبار محسوب می‌گردد‌.

بیشتر بخوانید: تهیه راهکاری برای برون رفت از بحران تالاب هامون

مدیر‌کل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان ادامه داد: کاهش بیش از ۹۰ درصدی بارش در منطقه سیستان، عدم ورود حق آبه از مسیرهای منتهی به تالاب هامون، خشکی بستر تالاب، وزش بادهای ۱۲۰ روزه سیستان و همچنین کاهش پوشش گیاهی در تشدید پدیده گرد و غبار در منطقه سیستان نقش آفرینی می‌کنند‌.

 


کد مطلب: 78972

آدرس مطلب :
https://www.zistonline.com/news/78972/احیای-تالاب-هامون-اولویت-کار-محیط-زیست-قرار-دارد

زیست آنلاین
  https://www.zistonline.com