معاون محیط زیست دریایی سازمان محیط زیست گفت: فعالیت گروههای دانشجویی در حوزه محیط زیست علاوه بر اینکه میتواند بازوی علمی کشور به حساب آید، قابلیت آن را دارد که بازوی اجرایی نیز باشد.
دانشجویان بهترین تسهیلگران فعالیتهای محیط زیستی هستند
26 مهر 1397 ساعت 12:00
معاون محیط زیست دریایی سازمان محیط زیست گفت: فعالیت گروههای دانشجویی در حوزه محیط زیست علاوه بر اینکه میتواند بازوی علمی کشور به حساب آید، قابلیت آن را دارد که بازوی اجرایی نیز باشد.
به گزارش زیست آنلاین، معاون محیط زیست دریایی سازمان محیط زیست، در اختتامیه چهارمین گردهمایی دانشجویان حامی محیط زیست و منابع طبیعی کشور که امروز در شهر بابلسر در دانشگاه مازندران برگزار شد اظهار کرد: فعالیت گروههای دانشجویی در حوزه محیط زیست علاوه بر اینکه میتواند بازوی علمی کشور به حساب آید، قابلیت آن را دارد که بازوی اجرایی نیز باشد.
پروین فرشچی با تاکید بر اینکه دانشجویان و فعالیتهای دانشجویی ثروت این کشور هستند،گفت: همه میدانند که در شرایط حاضر وضعیت اقتصادی دشواری داریم و باید از آن گذر کنیم. در چنین شرایطی تنها عنصری که میتواند شان ایرانی ما را نشان دهد اتحاد و همدلی است. در این میان اتحادیههایی مثل باشگاه دانشجویان، امیدبخش و اثرگذار هستند.
معاون محیط زیست دریایی سازمان محیط زیست با تاکید بر اینکه برنامهها و راهکارهای ارائه شده توسط دانشجویان در حوزه محیط زیست نشانگر سطح بالای دانش این گروهها است،گفت: پیشنهاد میکنم راهکارهایی که کارگروهها مطرح کردهاند حتما در بیانیه چهارمین گردهمایی دانشجویان حامی محیط زیست گنجانده شود. به عبارت سادهتر از نظر من لازم است که راهکارهای مورد اجماع توسط گروههای دانشجویی به عنوان دستاورد چهارمین گردهمایی در بیانیه لحاظ شود.
فرشچی با اشاره به اینکه بیانیه گروههای دانشجویی حامی محیط زیست فاقد زمان، بودجه و جایگاه حقوقی و قانونی است، اظهار کرد: با توجه به تلاش بسیاری که دانشجویان برای ارائه راهکارها و تهیه بیانیه چهارمین گردهمایی دانشجویان حامی محیط زیست داشتهاند پیشنهاد میکنم حتما در انتهای بیانیه برای خود زمانبندی به منظور تحقق راهکارها مشخص کنند. همچنین لازم است پیشبینیهایی برای جذب بودجه صورت گیرد.
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست همچنین تاکید کرد: گروههای دانشجویی حامی محیط زیست برای اینکه بتوانند پل بین دانش و اجرا باشند باید جایگاه حقوقی و قانونی داشته باشند بنابراین پیشنهاد میکنم با توجه به اسناد بالادستی کشور از جمله سیاستهای کلان محیط زیست و برنامه ششم توسعه جایگاه گروههای دانشجویی حامی محیط زیست مشخص شود. در این صورت دانشجویان فعال در حوزه محیط زیست میتوانند در مسائل اجرایی و تصمیمسازیهای کلان کشور حضور داشته باشند.
فرشچی با تاکید بر اینکه محیط زیست یک مساله بینالمللی به حساب میآید، اظهار کرد: باید بدانیم به غیر از مسئولیتهای ملی، مجموعهای از مسئولیتهای منطقهای و جهانی نیز داریم بنابراین همیشه ابتدا باید منافع ملی را در نظر بگیریم و بعد سعی کنیم جوامع منطقهای و جهانی را از افکار و فعالیتهای محیط زیستی خود منتفع کنیم. محیط زیست به دلیل نداشتن حاشیه سیاسی میتواند ما را به جوامع بینالمللی پیوند بدهد.
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به موضوعات مطرح شده در چهارمین گردهمایی دانشجویان حامی محیط زیست اظهار کرد: اکوتوریسم، آب و پسماند که در این گردهمایی مطرح شده سه مساله مهم کشور به حساب میآید و همه میدانیم که بحران آب و مدیریت نادرست پسماند معضلات اساسی است اما در مورد اکو توریسم باید اشاره کنم که این حوزه به عنوان یکی از بهترین و نزدیکترین سرمایهگذاریها به حوزه محیط زیست، میتواند ضمن حفظ محیط زیست منجر به اشتغالزایی شود.
فرشچی در پایان تاکید کرد: فعالیت در حوزههای سنتی مثل آبخیزداری و بومگردی میتواند مورد توجه قرار گیرد. این فعالیتها هم به محیط زیست کشور کمک میکند و هم آورده اقتصادی دارد.
پیام کلانتری به گردهمایی باشگاه دانشجویان حامی محیط زیستدر پیام عیسی کلانتری رئیس سازمان حفاظت محیطزیست آمده است: قرنها پیش بشر یکی از موجودات تابع طبیعت و برای گذران زندگی، با سخاوتمندی طبیعت همزیستی داشته است. بهتدریج در سایه دانش و فناوری ناشی از تفکرش، طبیعت و محیطزیست را برای آسانتر شدن زندگی به محیط مصنوع تغییر داد. با زیادهطلبی و استفاده هر چه بیشتر از فناوریها، نهتنها محیطزیست را برای اعتلای زندگی ساماندهی نکرد، بلکه طبیعت و بستر محیطزیست خود را با سرعتی خارج از قدرتترمیم تخریب کرده و حتی حقوق نسلهای آینده را نادیده گرفته است و غافل از این بود؛ روزی زبالههای حاصل از پیشرفت فناوریها تاحد بحران و مسمومکنندهای میتواند افزایش یابد، بهعلاوه عدم حکمرانی و مدیریت اصولی از مصرف آب، موجب خشکانیدن تالابها، دریاچهها، رودخانهها و نهایتاً به سونامی گردوغبار تبدیل شود و آلودگی هوا در شهرها نفسگیر و هوای شهرها غیرقابل استنشاق شود و...
دهههای ۶۰-۷۰ میلادی با هوشیاری گروهی از اندیشمندان محیطزیست، زنگ خطر مخاطرات زیستمحیطی به صدا درآمد؛ و دوره بیداری (مراقبت از زمین و محیطزیست انسانی) در سال ۱۹۷۲ میلادی با برگزاری اجلاس جهانی استکهلم کلید خورد و مقوله حفظ محیطزیست ابعاد جهانی یافت و از اجلاس مذکور تاکنون که صدها اجلاس بینالمللی و منطقهای در مسائل زیستمحیطی برگزارشده است، در تمامی قطعنامهها و دستور کار به مراقبت از زمین و محیطزیست تأکید گردید؛ و تحقق این مهم را درگرو آموزش پایدار محیطزیست، آگاهی و تعلیم برای ارتقاء درک همگانی آن بیان داشتهاند.
علیرغم تمامی این هشدارها، بشر امروزی وارد عرصه جدیدی از مخاطرات زیستمحیطی شده است. عرصهای که تصویرگر تابلویی تاریک از سرنوشت مشترک نسل کنونی و آتی هست. درد محیطزیست، درد مشترک همه بشریت هست. برای دستیابی به محیطزیست سالم و نگهداشت آن، تلاش و عزمی مشترک و هماهنگی گستردهای میطلبد.
کشور ایران بهویژه در دهههای اخیر، از روند تخریب مصون نبوده و متأسفانه با عدم مدیریت و درک نادرست از فناوریها؛ هماینک، با معضلات زیستمحیطی جدی درزمینه های: توسعه بیرویه و نامتعادل شهرها، رشد سرسامآور جمعیت و توزیع پراکندگی نامتعادل آن، تخلیه و تخریب روستاها و مهاجرت روزافزون روستائیان به شهرها، آلودگیهای میکروبی و شیمیایی آبهای داخلی و دریای خزر، آلودگیهای نفتی خلیجفارس، آلودگی شدید هوا در کلانشهرها، انهدام جنگلها و مراتع، خشکیدن دریاچهها، تالابها و رودخانهها، بروز ریز گردها و سونامی شدن آن در کشور، بحران زباله و پسماند، بحران کمبود آب، فرسایش شدید خاک و از بین رفتن اراضی مرغوب کشاورزی و... روبروست.
شایانذکر است، با توجه به مفاد اصل پنجاهم قانون اساسی (در جمهوری اسلامی، حفاظت از محیطزیست که نسل امروز و نسلهای بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشند، وظیفه عمومی تلقی میشود. ازاینرو، فعالیتهای اقتصادی و غیر آنکه با آلودگی محیطزیست یا تخریب غیرقابلجبران آن ملازمه پیدا کند ممنوع است) که به شکل بسیار شیوایی تدوین و حفظ محیطزیست را وظیفه عمومی تلقی و ملزم به همکاری آحاد جامعه اشاره دارد و همچنین با عنایت به اینکه مقام معظم رهبری در سیاستهای کلی ابلاغی در حوزه محیطزیست به این رویکرد (درک عمیق آحاد جامعه به حفظ محیطزیست – ارتقاء فرهنگ زیستمحیطی در کشور) تأکید فرمودند و بهعلاوه در بسیاری از سخنرانیها توصیه فرمودند: مسئله محیطزیست یک مسئله اساسی است، به این دولت و آن دولت نباید ارتباط داده شود، متأسفانه، متولیان محیطزیست کشور درگذشته و حتی در دهههای اخیر، آنطور بایدوشاید به این پدیده حیاتی مهم اهمیت ندادهاند. چراکه به دلیل خلأهای آموزشی و آگاهیهای زیستمحیطی و فقر فرهنگی ناشی از آن، آلودگیهای زیستمحیطی کشور را به مرز بحرانی سوق داده است.
اگرچه بعد از پیروزی انقلاب، بهطور جستهوگریخته پیشنهادهایی بهطور مستقیم و غیرمستقیم از طریق سازمان حفاظت محیطزیست، برخی رسانهها و در متون تحقیق دانشجویان رشته محیطزیست و مقالات علمی محققین و اندیشمندان محیطزیست، میانرشتهای شدن دروس عمومی محیطزیست (مثل شناخت و اهمیت حفظ محیطزیست) در کلیه رشتههای غیر مرتبط دانشگاهی به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ارائه طریق شده است، لیکن به دلیل نامعلومی مؤثر واقع نشده است، ولی کلیه دانشگاهها و مراکز آموزش عالی، تنها به تولید و تأسیس انبوه دانشکدههای محیطزیست پرداختند و بهتبع آن، درصد بیکاران رشتههای محیطزیست در صدر دیگر رشتههای بیکار کشور قرارگرفته، انتظار و توقع همه بر این روال است که در سازمان حفاظت محیطزیست استخدام و به کار گرفته شوند.
معهذا، از آنجائی که سازمان دانشجویی جهاد دانشگاهی و باشگاه دانشجویی حامی محیطزیست و منابع طبیعی که علاقهمندی وافر، خلاقیت، نوخواهی و روح پیشرفت و جهادگری در حفاظت از محیطزیست دارند، بیتردید ایجاد چنین هستههای فعال زیستمحیطی دانشجویی خودجوش، بازوی پرتوان در فرهنگسازی محیطزیست برای سازمان حفاظت محیطزیست خواهد بود؛ و از جهتی اینکه، قشر جوان و دانشجو، نزدیکترین قشر به جبهه کار و مسئولیتپذیر در آینده کشورند و در آغاز اندیشیدن و اندیشهسازان جامعه فردا هستند، بهیقین برای جهاد فرهنگی (ارتقاء فرهنگ زیستمحیطی در تمامی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی) آمادگی، شرایط مستعد و فراگیری بیشتری خواهند داشت.
انتظار دارد، در عصر انقلاب دانائی که کشور عزیزمان در چنبره معضلات زیستمحیطی اشارهشده در بالا گرفتارشده است، در این نشست، با همکاری و هماندیشی، راهکار مناسبی اتخاذ شود.
بر اساس مطالعات تطبیقی و الگوبرداری از برخی کشورهای پیشرفته و موفق (نظیر فنلاند، ژاپن، سوئد و کانادا و...)، مبنی بر اینکه، حفظ محیطزیست بایستی از مهارتهای اجتماعی آحاد جامعه در خیابان زندگی قرار گیرد، ضروری است دروس عمومی محیطزیست (شناخت و اهمیت محیطزیست) بهصورت میانرشتهای در تمام رشتههای غیر مرتبط در دانشگاهها و سایر مراکز آموزشی (حتی نظامی و انتظامی) در حد شناخت و اهمیت محیطزیست بهعنوان دروس عمومی اجباری گنجانیده شود.
لذا، پیشنهاد میشود این مهم از طریق سازمان دانشجویی جهاد دانشگاهی در حوزه آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به نحو مقتضی و جهادگرانِ اعلام و محقق شود. ناگفته نماند، علیرغم انجام اقدام مورد اشاره، در این مقطع زمانی نباید از کار بنیادی غافل بود. آموزش پایدار محیطزیست بایستی به فراخور سن و سال از مهدکودک، کودکستان، دبستان و دبیرستان بهصورت فعالانه شروع شود تا این تبلور فرهنگ زیستمحیطی در کشور ارتقاء و عجین شود.
چهارمین گردهمایی دانشجویان حامی محیط زیست و منابع طبیعی کشور ۲۴ و ۲۵ مهرماه در دانشگاه مازندران به همت سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی، و همکاری جهاد مازندران با محوریت آب و پسماند برگزار شد.
چهارمین گردهمایی دانشجویان حامی محیط زیست و منابع طبیعی کشوربه گزارش خبرنگار مهر رئیس جهاد دانشگاهی استان مازندران در اختتامیه چهارمین گردهمایی دانشجویان حامی محیط زیست و منابع طبیعی کشور اظهار کرد: سه ضلع اصلی توسعه پایدار انسان، انرژی و محیط زیست است. در بین این ضلع ها، انسان اصل است و همه آفریده های الهی برای آن است که انسان را به کمال برساند.
واحد عبداللهیان ادامه داد: متاسفانه گاهی انسان این آفریده ها را دچار آسیب می کند.
رئیس جهاد دانشگاهی مازندران با بیان اینکه فرآیند حفظ پایدار محیط زیست، توسعه پایدار را محقق می کند، اظهار کرد: برای دستیابی به توسعه پایدار باید به این سئوال پاسخ دهیم که آیا انسان مسئله است یا محیط زیست؟ از نظر من مسئله انسان است، چون تا زمانی انسان در محیط زیست دخالت نکرده محیط زیست دچار آسیب و تخریب نشده است.
وی تاکید کرد: در شرایط حاضر تخریب در همه جوامع رخ می دهد اما در جوامع توسعه یافته شدت تخریب کنترل شده است و در ایران این کنترل مشاهده نمی شود.
رئیس جهاد دانشگاهی مازندران با تاکید بر اینکه معضل پسماند گریبانگیر استان های شمالی است که فرآیند توسعه را تحت الشعاع قرار می دهد. عامل تخریب هم ما انسان ها هستیم که تک تک ما در این وضعیت نقش داریم.
عبداللهیان اظهار کرد: از آنجا که انسان مسئله است باید خود، در بهبود شرایط محیط زیستی نقش آفرینی کند. همچنین باید بدانیم که حل مسائل محیط زیستی باید از پایین به بالا رخ دهد و بهبود محیط زیست باید توسط فعالیت های مردمی مشابه گردهمایی دانشجویان حامی محیط زیست انجام شود.
وی ادامه داد: در زمینه فعالیت های محیط زیستی نهضت تسهیل گران محیط زیست باید شکل بگیرد. دانشجویان نیز بهترین قشر برای کار تسهیل گری هستند. نتیجه عملکرد این گروه باعث حساس شدن جامعه نسبت به محیط زیست می شود.
عبداللهیان با تاکید بر اینکه در حوزه محیط زیست مشکل قانون نداریم، گفت: از لحاظ کمیت، قوانین محیط زیستی بسیاری داریم اما اینکه چرا این قوانین منجر به حفظ محیط زیست نشده است؛ باید مورد بررسی قرار گیرد. شاید قوانین ضمانت اجرایی ندارند یا شاید ما شهروندان اهتمام کافی برای اجرای این قوانین نداشته ایم.
رییس جهاد دانشگاهی مازندران عنوان کرد: در کشورهای توسعه یافته علاوه بر قواعد حقوقی، قواعد اخلاقی هم باعث کاهش روند تخریب شده است، بنابراین ما نیز برای حفظ محیط زیست باید قواعد اخلاقی را در کنار قواعد حقوقی تقویت کنیم.
عبداللهیان در پایان تاکید کرد: دانشجویان می توانند در زمینه تقویت قواعد اخلاقی محیط زیست نقش آفرینی کنند و در راستای فرهنگسازی محیط زیستی مثمر ثمر باشند.
شناسایی ظرفیتهای دانشجویی برای حفظ محیط زیسترییس سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی در مراسم اختتامیه چهارمین گردهمایی دانشجویان حامی محیط زیست و منابع طبیعی کشور گفت: از سال ۸۹ و ۹۰ گروههای دانشجویی فعال در حوزه محیط زیست را شناسایی کردیم و در بهار و زمستان سال گذشته نشستهایی برگزار شد که طی آن ۱۷۴ گروه علمی که در حوزه محیط زیست در دانشگاههای کشور فعال هستند، جمع شده و در قالب ۸ منطقه، شورای ۷ نفره انتخاب کردند.
مهدی کاظمی خالدی با اشاره به اینکه دیروز و امروز(سهشنبه و چهارشنبه ۲۴ و ۲۵ مهرماه) چهارمین گردهمایی دانشجویان حامی محیط زیست با حضور اعضای شوراهای مرکزی دانشجویان محیط زیست کشور برگزار شد اظهار کرد: در نتیجه برگزاری کارگاهها و نشستهای انجام شده طی دو روز، برنامههای شوراهای مرکزی مناطق ۸ گانه مشخص شد.
رییس سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی با اشاره به برنامههای تدوین شده در کارگروههای آب و اکوتوریسم گفت: برای کارگروه آب، کمیتههایی برای آموزش، تولید محتوا و همچنین اطلاع رسانی و ارتباط با تاثیرگذاران حوزه بحران آب تشکیل شد. همچنین قرار شد در این کارگروه، ایدههایی مثل استفاده از تالابهای دستساز مورد مطالعه قرار گیرد. همچنین برنامهریزی شده که پتانسیل دانشجویان غیرفعال برای فعالیت در حوزه محیط زیست شناسایی شود.
وی ادامه داد: ایجاد کانونهای تولید محتوا در حوزه آب و تمرکز روی استارتآپها در مسائل مربوط به آب مورد توجه قرار گرفته است همچنین کارگاههای توانمندسازی فعالان حوزه آب و کمپینها و همچنین استفاده از اردوهای جهادی برای آموزش در حوزه آب مطرح شده است.
کاظمی اظهار کرد: در حوزه اکوتوریسم گروههای دانشجویی شعاری را انتخاب کردهاند. این شعار بر حفاظت از محیط زیست و تنوع زیستی همراه با کارآفرینی و کمک به اقتصاد محلی تاکید دارد. شبکه سازی و ارتباط با متخصصان نیز از مهمترین برنامههای مربوط به کارگروه اکوتوریسم است.
رییس سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی در ادامه برنامههای شش ماهه دوم مناطق ۸ گانه شوراهای مرکزی دانشجویان حامی محیط زیست را اعلام کرد.
درختکاری، انتشار نشریههای محیط زیستی، کمپین سازی جهت جلب مشارکت عمومی برای مطالبات زیست محیطی، مدیریت پسماند و تفکیک زباله، پاکسازی در مناسبتهای مختلف محیط زیستی و آموزش محیط زیستی در مدارس از جمله برنامههای تدوین شده برای شش ماهه دوم سال جاری است که توسط گروههای دانشجویی حامی محیط زیست سراسر کشور اجرایی خواهد شد.
در پایان مراسم اختتامیه چهارمین گردهمایی دانشجویان حامی محیط زیست از تعدادی از اعضای شورای مرکزی دانشجویان حامی محیط زیست با حضور پروین فرشچی، معاون محیط زیست دریایی سازمان محیط زیست، داود میرشکار، مدیرکل دفتر زیست بومهای دریایی سازمان محیط زیست و تعدادی از مسئولان استانی جهاد دانشگاهی تقدیر شد.
کد مطلب: 79002